Смуче въздух?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Bayerische Motoren Werke
Мечтае да кара: безплатно!

Смуче въздух?

Мнение от MaxMeyer » 14 Фев 2011, 15:32

От известно време имам малък проблем.От мотора се чува един странен звук като на смучене на въздух от някъде.Чува се някъде изпод всмукателния колектор каточели.... :dunno: Може ли да ми покажете на схема в realoem кои са всички маркучи за въздух.И има ли си нормални места които често сдават багажа да търся там?Как най-лесно се локализира мястото?
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... ntilation/ На тази схема маркуч номер 3 ми е спукан отгоре.Интересува ме маркуч номер 5 на къде отива защото при мен е изрязан.
http://maxmeyer.snimka.bg/other/drugi.391718
И какви са тези О-пръстени които се сменят?Уплътнения на колектора към главата ли?Скъпи ли са?Иначе мотора си работи перфектно няма проблеми но това само го мисля е много ме дразни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Re: Смуче въздух?

Мнение от VesoPesa » 14 Фев 2011, 15:49

Смени гумените пръстени на колектора от към галвата + тоя на дросела + нов маркуч тоя спукания + другия който го няма + клапана за картерните дето влизат въпросните маркучи в него :idea:
Пръстените мисля бяха около 30 лева всичките, тоя на дросела мисле беше още 5, маркучите са 15 лева двата и клапана с оплътнението още 10 :idea:
Вече е правено на една кола, разликата беше дооооста сериозна 8)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 14 Фев 2011, 16:01

Ето кой маркуч къде отива...
engine_bay2.jpg
M50vsM52_intake.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от VesoPesa » 14 Фев 2011, 16:11

Ако съдим по 1-та снимка е някаква връзка между колектора и гофрирания маркуч :roll:
Ей ся слизам до гаража да проверя в действителност :)

Едит:
връзката е между говрирания маркуч клапана за картерните газове, на колектора просто е закаче някакъв метелен преход който разделя маркуча на две части, каква точно му е идеята можем само да гадаем :roll:
Последна промяна VesoPesa на 14 Фев 2011, 16:53, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 14 Фев 2011, 16:16

Радвам се че има колеги като вас тук. :bchug: Каква разлика е имало след смяната?И дали ще мога да се справя сам като оцеля топъл ден или си е за майстор работа?Изглежда ми лесно разглобяване но то винаги така изглежда. :mrgreen: Колко би струвал труда за тази интервенция горе долу?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 14 Фев 2011, 16:28

Постмана греши за номер 5.

Довечера ще дам пълна информация.
Аз съм сменил наведнъж всичко що е уплътнение и маркуч по Fuel preparation system и многократно съм поствал едни схеми с оградени позиции, но явно не се помни.

Довечера пак... ако жената не ми е приготвила изненада някаква... :mhihi: ... тогава остава за утре вечер :oops:

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от VesoPesa » 14 Фев 2011, 16:58

MaxMeyer написа:Радвам се че има колеги като вас тук. :bchug: Каква разлика е имало след смяната?И дали ще мога да се справя сам като оцеля топъл ден или си е за майстор работа?Изглежда ми лесно разглобяване но то винаги така изглежда. :mrgreen: Колко би струвал труда за тази интервенция горе долу?

Първо че колата все едно и сложихме още един двигател, второ работата на мотара стана по-спокйна.
Иначе ще се справиш предполагам, не е кой знае каква философия.
Ако решиш да не го правиш ти ми имаш телефона, като идваш към София звънни ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 14 Фев 2011, 17:47

ddddk написа:Постмана греши за номер 5.

Признавам си :oops: .
Ето верният щуцер, който е почти незабележим:
M50vsM52_intake_w.JPG

П.П. Всъщност не съм се объркал напълно - на двигателите с вертикална ос на дроселовата клапа (управление Бош - М50В20 и М50В25), е като на първата снимка (т.е. близо до IAT датчика), а не поправената снима е за двигателите М50В20 със Сименс. Нямам обяснение защо се е наложило щуцера да бъде преместен когато са сложили дроселовата клапа хоризонтално... но във всички случаи в задната част на пленума (към волана, не към радиатора) на колектора има само 1 щуцер за маркуч 4-5мм и той е за вентилацията на картера...

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 14 Фев 2011, 19:25

Не, Яворе.

На снимката дето си я дал левия колектор е М50, а десния е М52.
Позволих си да направя корекции върху твоята снимка:
Изображение

По надолу съм дал схеми, на които съм отбелязал какво съм заменил с ново:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ще ви направи впечатление, че съм сменил и пластмасовите щуцери. Ще кажете защо пък, какво ще му стане на един щуцер?
Оказа се, че от температурните разлики и многото години са се свили и калкото и голямо уплътнение (О-ринг) да сложиш пак хлопат. Оригиналните не са скъпи, то май и алтернатива нямаше. О-рингите задължително ориджинал.

Допълнително препоръчвам и смяна на IAT sensor и О-ринга му тъй и тъй е изваден колектора. Че после като му дойде времето и пак трябва да се вади колектора.
Също и двата температурни датчика на главата.
Почисване на стъпковото моторче и буксата му.
О-рингите на дюзите ми се досвидяха - сега съжалявам... :banghead:
Огледайте и водните маркучи - сега му е времето.

Главата трябва мнооооого хубаво да се почисти на смукателните отвори. Като в отворите предварително напъхате парцалчета, че ако влезе нещо вътре...
Ама отделете време да почистване - бавно, внимателно, търпеливо и педантично.
Аз търках 1 час. После 2 дена ме боля кръста, а пък жената ми се цупи 5 дена :mhihi:

Допълнително препоръчвам като отворите тази зона каквото видите да го отстранявате. Нищо, че няма да има общо с това, което сте захванали. След като е изваден колекторът е добре да се ревизира всичко до което имате достъп в този момент. Например клапанчетата на конзолата на масления филтър и други такива.

Това е.

Поздрави и успех в начинанието.
Д

П.П.: Ако отваряте на улицата е крайно НЕ препоръчително да е ветровито времето. Най-добре в затворено помещение.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 14 Фев 2011, 19:36

:bowdown: Това означава че определено ще се чака хубаво време пък и да посъбера пара за всичко изброено и да го направя 1 път. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 14 Фев 2011, 21:08

Колега,

На първо време купи едно маркучле и го сложи. Въпросното номер 5.
В момента смуче външен въздух от щуцера.

Утре вечер ще се опитам да ти дам малко инструктаж.
Става за 1 минута без да се разглобява нищо с точните инструменти и приспособление едно (моя измишльотина).

Просто срочно уплътни колата, пък като събереш средства ще отвориш и ще оправиш всичко.
Въпросното маркучле струва 3-5 лв на метър. На теб ти трябва половин метър.

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 14 Фев 2011, 21:31

Аре батка, готов си.
Събота и неделя се изгърбих, сам си турих кратуната и оргинълдъ гарнитура, легла на/и повдигачи, валове, вериги, гарнитурите на свещите и капака.
Втори ден ходя с ластичен колан на кръста, не мога да се наведа, как боли не е истина. Остана входящия колектор с уплътненията на входовете към главата, и шибаните маркучи, алтернатор ревизирах, т.е. лагери и реле-регулатора, смених О-пръстени на датчик входящ вал и тръбата на щеката - от там за 300 км./0,5 л. масло вън, бях полудял :kuku: с това масло.
Останалото е песен, ама все наведен се работи :evil: , не моим жената упраим да го еба :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 14 Фев 2011, 21:51

Ще сложа снимка да видите как е изгризан тънкия маркуч от щуцера на маслените пари до щуцера на стъпковия мотор, предполагам от мишки/плъхове, това стана по нова година при големите студове. През деня си карам спокойно, никви грижи, предполагам през ноща е станало, докато е бил топъл мотора се вмъкнали гадини при големите студове, липсана на храна са нападнали маркучите на мотора :evil: :bang:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 520i vanus 94г.

Мнение от CivilWarrior » 14 Фев 2011, 23:42

А какво е това?
Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от VesoPesa » 15 Фев 2011, 0:08

Вакума за сервото

Следваща

Назад към E34