Аларма и модул за стъкла.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E30 biTurbo

Аларма и модул за стъкла.

Мнение от Barovski » 22 Юни 2010, 0:58

Имам малък проблем. Днеска (от почти две години се каня) реших в свободното време да си вържа алармата да ми вдига стъклата. Има функция да ги вдига при заключване и вдигане само на стъклата без заключване от отделен бутон. Както и да е. Та какъв ми е проблема. Със скромните си познания и умения установих,че стъклата ми се вдигат с 12 волта на задържан ключ,а сигнала,който ми пуска алармата е 0.58 волта за вдигането на стъклата. Та сега какво да правя? Пробвах с препрограмиране,да удължа заключването,като го направих на 24 секунди,с идеята да симулирам задържан ключ,ама не ми се получи номера. Не знам как точно са ми я вързали алармата в началото. Дайте ми съвети какво да правя. Алармата е Maxshield M6CH.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Аларма и модул за стъкла.

Мнение от zvetiko » 22 Юни 2010, 7:50

След като си намерил кабела на колата от който се командва комфорт модула да вдигне стъклата,трябва да му подадеш 12V през реле командвано от алармата.Ако не знаеш кой е кабела днес ще погледна и ще ти кажа.
Между другото като си слагах задните ел.стъкла видях ,че нашите коли имат още една интересна функция-имат възможност всички да се отворят около 1см-предполагам да се проветрява колата когато е много топло или ако оставиш куче.Понеже на алармата нямам още един канал,ще изкарам тая функция с един бутон в колата ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 22 Юни 2010, 8:38

Това пък как става???? Я раздуй и аз искам 1 такъв бутон, защото понякога искам да я оставя с отворени прозорци ама си се затварят и то от комфорт модула, не от алармата.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 22 Юни 2010, 10:09

zvetiko написа:След като си намерил кабела на колата от който се командва комфорт модула да вдигне стъклата,трябва да му подадеш 12V през реле командвано от алармата.Ако не знаеш кой е кабела днес ще погледна и ще ти кажа.
Между другото като си слагах задните ел.стъкла видях ,че нашите коли имат още една интересна функция-имат възможност всички да се отворят около 1см-предполагам да се проветрява колата когато е много топло или ако оставиш куче.Понеже на алармата нямам още един канал,ще изкарам тая функция с един бутон в колата ;)

Може ли повече детайли ??????
и дали е осъществимо с възрасното дистанционно ? :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 22 Юни 2010, 10:59

Няма значение възраста-важно е алармата да има въможност за допълнителен канал за управление и съотвестващият му бутон на дистанционното.Останалото е въпрос да откриеш на кой проводник да подадеш плюса-на моята кола го знам като цвят.Трябва обаче да се има в предвид ,че от същият проводник се командва и функцията "резе" на централното заключване,като тя е на първо място-това означава ,че ако сме дигнали стъклата и затворили люка по този начин, после колата може да се отключи само с ключ.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 22 Юни 2010, 11:31

Zubcho написа:Това пък как става???? Я раздуй и аз искам 1 такъв бутон, защото понякога искам да я оставя с отворени прозорци ама си се затварят и то от комфорт модула, не от алармата.

Трябва да се направи инсталация за 4-те стъкла ,като на тях фабрично е монтиран само един прекъсвач ,който се задейства от лостовият механизъм при определена степен на отваряне.За да го направиш дистанционно командването или трябва да жертваш дистанционното вдигане на стъклата и люка ако имаш един допълнителен канал на алармата или алармата трябва да е с 2 допълнителни канала ,но аз не съм виждал такава.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 22 Юни 2010, 11:43

zvetiko написа:
Zubcho написа:Това пък как става???? Я раздуй и аз искам 1 такъв бутон, защото понякога искам да я оставя с отворени прозорци ама си се затварят и то от комфорт модула, не от алармата.

Трябва да се направи инсталация за 4-те стъкла ,като на тях фабрично е монтиран само един прекъсвач ,който се задейства от лостовият механизъм при определена степен на отваряне.За да го направиш дистанционно командването или трябва да жертваш дистанционното вдигане на стъклата и люка ако имаш един допълнителен канал на алармата или алармата трябва да е с 2 допълнителни канала ,но аз не съм виждал такава.

добре де, нека задам така въпроса, с ключа мога да двигам джамовете и да затварям шибидаха, но когато задържа отключването не ги отваря.
според мен това говори че я няма тази опция на по старите GM-и, само дето може да се сложи по нов и да се пробва (имам един такъв но не искам да го слагам защото няма отложеното забърсване на стъклпото, след измиване).
Прав ли съм?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 22 Юни 2010, 11:45

Barovski написа:Имам малък проблем...

Направило ми е впечатление, че алармите (предимно китайските) имат изходящ канал за (-), а при положение че управлението на стъклата става по (+) то трябва да се монтира допълнително реле... но оттам пък се появява проблема ако алармата подава постоянно (-) при заключено положение - то релето ще черпи ток постоянно до отключването (малко ток, но продължително по време)... По-скъпите аларми може да имат и изх. канал по (+) (говоря за 12волта)... на твоята колега обаче явно няма... това, което казваш под 1 Волт ме съмнява че си е (-) - провери пак ;)... просто мултицета явно отчита някаква разлика в потенциалите без товар...
Подобен проблем се мъчих да реша с Пасат 2... пак управлението е по (+), а алармата дава постоянен (-) след заключване... това до което стигнах е евентуално слагането на реле за време, но по спецификациите му пък излиза, че се възбужда при всякакви вариации в напрежението и реално още не съм тествал...
Ако на някого му идват по-оригинални (и разбира се не от сорта "купи си друга/скъпа аларма) идеи нека сподели и при първа възможност ще се пробвам :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 22 Юни 2010, 11:50

zvetiko написа:

Тъпата аларма, само отключва и заключва. За затварянето се грижи комфорт модула на кенефа. Нямат нищо общо една с друга. Алармата не е оригиналната. Слагаха я тук в БГ едни некадърници. Трябва някой да се намеси под седалката при мен. :(
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 22 Юни 2010, 12:00

Тъпата аларма, само отключва и заключва. За затварянето се грижи комфорт модула на кенефа. Нямат нищо общо една с друга. Алармата не е оригиналната. Слагаха я тук в БГ едни некадърници. Трябва някой да се намеси под седалката при мен

Вземи си българска на BSM,Сатурн 6-един колега продаваше за 50лв. ,че беше взел 2.Между другото тая аларма освен допълнителният канал има и 25 програмируеми функции-да кажем програмираш като дадеш контакт и вратите се заключват,спираш двигателя и се отключват,различни режими на самовключване и самозаключване,различни звуци за сирената и за дистанционното и т.н. ;) Е сега се почна. :mhihi:
Последна промяна zvetiko на 22 Юни 2010, 12:19, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 22 Юни 2010, 12:15

добре де, нека задам така въпроса, с ключа мога да двигам джамовете и да затварям шибидаха, но когато задържа отключването не ги отваря.
според мен това говори че я няма тази опция на по старите GM-и, само дето може да се сложи по нов и да се пробва

Няма как да го има като функция защото преди да смъкнеш стъклата ,ще отключиш вратите. ;)

Направило ми е впечатление, че алармите (предимно китайските) имат изходящ канал за (-), а при положение че управлението на стъклата става по (+) то трябва да се монтира допълнително реле... но оттам пък се появява проблема ако алармата подава постоянно (-) при заключено положение - то релето ще черпи ток постоянно до отключването (малко ток, но продължително по време)...

И на мойта изхода е /-/ но се подава само докато е задействан допълнителният канал,така ,че колата не се товари.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E30 biTurbo

Мнение от Barovski » 22 Юни 2010, 12:23

Мойто е към +. Сигурен съм. Проблема ми е,че е 0.58. И ми се искаше да намеря как да стане без да слагам допълнителни релета. Тоя сигнал +0.58 ми е точно 22 секунди и прекъсва. Имам го и на допълнителния канал,но там времето зависи от това,колко ще държа копчето натиснато. Та да си дойда на мисълта. Има ли как да я вържа,че да ми дига стъклата с тея 0.58 волта,или ще трябва интервенции да се правят?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 22 Юни 2010, 12:37

Barovski написа:Мойто е към +. Сигурен съм. Проблема ми е,че е 0.58. И ми се искаше да намеря как да стане без да слагам допълнителни релета. Тоя сигнал +0.58 ми е точно 22 секунди и прекъсва. Имам го и на допълнителния канал,но там времето зависи от това,колко ще държа копчето натиснато. Та да си дойда на мисълта. Има ли как да я вържа,че да ми дига стъклата с тея 0.58 волта,или ще трябва интервенции да се правят?

С тоя половин волт не можеш да задействаш директно реле,няма да ги възприеме и модула на колата.За мен това е сигнал за електрическа схема,която да го обработи и на изхода си да има реле,което да се задейства.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 22 Юни 2010, 12:37

;)
Последна промяна zvetiko на 22 Юни 2010, 18:55, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 22 Юни 2010, 13:41

:mhihi: и джамове ще затваря и ще ги отваря на 1 сант, само да му дойде времето - още малко :mhihi: . Сатурн 6 - некъв готин филм е, който няма опит да не се пробва :mhihi: :bchug: :bchug: :bchug:

Следваща

Назад към E34