Weitec 35/35 от седан на комби?!? Стават ;)

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Weitec 35/35 от седан на комби?!? Стават ;)

Мнение от Zubcho » 17 Фев 2010, 13:45

След доста търсене лутане и тн. изпадна комплект wеitech 35/35 за седан. Тъй като аз съм с комби имаше съмнение (и все още има), че самите задни пружини няма да паснат. Премерени са и са 1:1 като размери с Eibach задни за нивомат -35 мм. Въпросат е следния:

1. С колко комбито е по-тежко отзад от седана?
2. Ще се наруши ли с нещо стабилноста на пътя след като самите пружини не са предвидени за коби и нивоматни аморт.? Става въпрос за самия материaл, от който са произведени пружините. Аз няма да ходя по писти, но ако са драстично по-меки самите пружини дали ще трябва да сложа подложки?

Някой др. освен Postman правил ли е интервенции по задното окачване на комби и ако да специално ме интересуват пружините ?

Очаквам мнения и предложения по темата.

Поздрави
Последна промяна Zubcho на 26 Мар 2010, 22:49, променена общо 2 пъти
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Re: Възможност за "подобряване" на окачването на комби

Мнение от VesoPesa » 17 Фев 2010, 14:32

Иво, от това което аз знам има разлика в твърдостта на пружините при наличие на нивомат и обикновено окачване :!:
Т.е. нивоматните пружини са доста по-меки, защото там главна роля играе амортисьора и пружината е само подпомагащ елемент. В същото време при нормално окачване, амортисьора играе ролята на на нивоматната пружина докато пружината - на нивоматния амортисьор./май голяма глупост написах :oops: /

Относно интервенциите, аз съм си прибрал H&R-а в кашона и чакам да стане време за летни гуми да ги сложа. :mhihi:
По спомен бяха 45/15 и са за 530 комби с нивомат.

Лично мое мнение е да си търсиш нивоматни пружини ;)

Едит: 45/10 са > http://www.dcperformance.co.uk/cheap/58 ... 1.html#top
Последна промяна VesoPesa на 17 Фев 2010, 15:02, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Re: Възможност за "подобряване" на окачването на комби

Мнение от cod-cdbp » 17 Фев 2010, 15:02

Zubcho написа:...
Поздрави

Нали вече ти казахме - после ще има - Вай, вай вай, какво стана с таз кола та само опира тук и там... :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Weitec 35/35 от седан на комби?!?

Мнение от Zubcho » 17 Фев 2010, 19:47

Веско вика, че пружините били по-твърди. Ми екстра значи, аз се притеснявах да не са по-меки. :) Дано не упира, че тогава лошо :)
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 18 Фев 2010, 0:18

Zubcho написа:Веско вика, че пружините били по-твърди. Ми екстра значи, аз се притеснявах да не са по-меки. :) Дано не упира, че тогава лошо :)
Слагай смело, комбито ще се повтвърди и ще си доволен. После повози Стоянчо, че да се запали и той :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 18 Фев 2010, 1:27

после ще стъпваш като в една песен на Луна - ТУК-ТАМ :mhihi:
Изображение

Golf killer
Аватар

Мнение от E34Power » 18 Фев 2010, 2:07

комбито му дават към 150кг да е по-тежко отзад от седана, но мисля че нивомата ще компенсира и при нормално каране и товарене няма да има значение, слагай и пробвай :!:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 18 Фев 2010, 9:47

E34Power написа:....слагай и пробвай :!:

Точно тук е най-голямата галимация. За да сложа задните трябва да разглобя половината кола. Не е като седана да махнеш тапицерията и готово. Ще ги сложа и ще видим какво ще стане.

Я да питам аз още нещо. Да предположим, че съм с обикновени аморт. не с нивомат. Задните пружини при седан и комби под един и същ каталожен номер ли са? Защото от седан съм виждал всичко прехвълено (цял заден мост) на комби и колата нямаше никакъв проблем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 18 Фев 2010, 15:05

mitko_n1 написа:
Zubcho написа:Веско вика, че пружините били по-твърди. Ми екстра значи, аз се притеснявах да не са по-меки. :) Дано не упира, че тогава лошо :)
Слагай смело, комбито ще се повтвърди и ще си доволен. После повози Стоянчо, че да се запали и той :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Стоянчо трепе и зарива за комфортна возия :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
така че едва ли ще ми хареса нещо по твърдо :twisted:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 18 Фев 2010, 17:55

Може ли някой да сравни номерата на пружините за седан и за комби без нивомат? В реал оем няма нищо по въпроса.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 19 Фев 2010, 12:44

На лс ми беше изпратено следното ...

моята кола проверена по вин > 33 53 1 140 135

туринг без нивомат > 33 53 1 138 720

седан без нивомат > 33 53 1 134 647

Това са каталожни номера по ЕТК.

Силно се надявам да стане така, както става със седалките от е32 поставени на е34. Всичко пасва, а каталожните им номера са коренно различни. Стискайте палци да стане. Пък ако не ще имам 2 задни пружини вайтек за продажба :)

Поздрави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 20 Фев 2010, 22:24

Що си прецакваш готината мека возия немога да разбера... Аз лично не бих го направил... Ама ти си знаеш... Запази си старото окачване за всеки случай... Ще видиш, че не след дълго ще решиш да си го върнеш...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 20 Фев 2010, 22:25

SaSo написа:Що си прецакваш готината мека возия немога да разбера... Аз лично не бих го направил... Ама ти си знаеш... Запази си старото окачване за всеки случай... Ще видиш, че не след дълго ще решиш да си го върнеш...

Да това ще направя 100% ще си го запазя.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 26 Мар 2010, 22:47

Да бутна темата малко нагоре. Пружините паснаха точно :) Сега трябва да покарам и да видя само да се до настрои нивомата. Единственото ми опасение е дали задните пружини са твърде меки или нещо подобно. Та сега ще покарам и да видя кое как и защо. :)

Приятно съм изненадан от поведението на колата с новите пружини. Леко се втвърди возенето, но колата стана много по стабилна и не се клати толкова. Интересното е, че трябва сега да ходя на реглаж на фаровете, защото късите светят доста надолу :mrgreen: Другото, което забелязах, е че преди имах едно леко придърпване в ляво, което ту го имаше ту го нямаше. На реглажа предния път ми казаха, че предницата е перфектна, но имам леко отклонение отзад и може съвсем леко да ми тегли на ляво. Сега това теглене изчезна или поне драстично намаля. За 5км каране толкова :). Ще допълня още малко темата и ще пусна снимки. За мое голямо съжаление не можах да снимам преди да сменя пружините. Имам само стари снимки, но ще ги пусна де. Скоро ще направим сравнение с Postman да видим колко се е смъкнала предницата и задницата.

Според мен до тук е успешно всичко и мисля не е проблем да се сложат пружини от седан на комби и не нивоматни пружини на нивомат. Ще премеря и старите пружини, защото според майстора е нямало никаква разлика между старите и новите освен цвета. Става въпрос за задните, защото при предните разликата е драстична и се вижда с просто око.

Поздрави

ентусиаст
Аватар
Кара: Е70
Мечтае да кара: 25 годишна

Мнение от jullydjs » 27 Мар 2010, 6:05

Zubcho написа:Да бутна темата малко нагоре. Пружините паснаха точно :) Сега трябва да покарам и да видя само да се до настрои нивомата. Единственото ми опасение е дали задните пружини са твърде меки или нещо подобно. Та сега ще покарам и да видя кое как и защо. :)

Приятно съм изненадан от поведението на колата с новите пружини. Леко се втвърди возенето, но колата стана много по стабилна и не се клати толкова. Интересното е, че трябва сега да ходя на реглаж на фаровете, защото късите светят доста надолу :mrgreen: Другото, което забелязах, е че преди имах едно леко придърпване в ляво, което ту го имаше ту го нямаше. На реглажа предния път ми казаха, че предницата е перфектна, но имам леко отклонение отзад и може съвсем леко да ми тегли на ляво. Сега това теглене изчезна или поне драстично намаля. За 5км каране толкова :). Ще допълня още малко темата и ще пусна снимки. За мое голямо съжаление не можах да снимам преди да сменя пружините. Имам само стари снимки, но ще ги пусна де. Скоро ще направим сравнение с Postman да видим колко се е смъкнала предницата и задницата.

Според мен до тук е успешно всичко и мисля не е проблем да се сложат пружини от седан на комби и не нивоматни пружини на нивомат. Ще премеря и старите пружини, защото според майстора е нямало никаква разлика между старите и новите освен цвета. Става въпрос за задните, защото при предните разликата е драстична и се вижда с просто око.

Поздрави

Преди повече от година ти казах че и аз карам със спортни пружини от седан и съм с нивомат :idea: и нямам никакви проблеми, а относно това как вози мога само да кажа че - одавна метнах оригиналните пружини в кофата :mhihi: :mhihi: :mhihi:

пп. И да ти кажа не пипай да регулираш нивомата, освен ако задницата не ти се влачи по замята

Следваща

Назад към E34