Инсталиране на климатик на м20б25
Модератор: Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- Taurus
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 525i e34 '89
- Мечтае да кара: Alpina b10 biturbo
Инсталиране на климатик на м20б25
Здравейте колеги,
Откакто съм взел тая е34-ка псувам че не е с климатик. Знам че момчетата в Дойчланд не им става толкоз топло, ама тука при нас лятото си е чисто безобразие без клима.
Въпросът ми е следния: гледам че има на блока заготовка за закрепването на компресора, сигурен съм че има и други подобни съобразени неща в купето за модела с климатик, но доколко е съобразено самото парно вътре? Дали има отвор за второто радиаторче и тръбите за фреона и всичко там дето си трябва?
Трябва да си направя по-конкретна сметка за инвестицията и дали ще трябва да взимам кожух на парно от м20 (м50 ако става) от такава дето е имала климатик, или моето ще стане и трябва да си взема само компресор, инсталация и уредите вътре?
Виждал съм по обявите на части тук разпиляни климатици, викам да си събера един и да го цопна на белия лебед... Ще стане ли? И какво да си подготвя още за процедурата?
Благодаря предватително за вниманието.
П.П. Не се задълбочих в търсенето, но не отрких тема в която да се описва това което ме интересува...
Откакто съм взел тая е34-ка псувам че не е с климатик. Знам че момчетата в Дойчланд не им става толкоз топло, ама тука при нас лятото си е чисто безобразие без клима.
Въпросът ми е следния: гледам че има на блока заготовка за закрепването на компресора, сигурен съм че има и други подобни съобразени неща в купето за модела с климатик, но доколко е съобразено самото парно вътре? Дали има отвор за второто радиаторче и тръбите за фреона и всичко там дето си трябва?
Трябва да си направя по-конкретна сметка за инвестицията и дали ще трябва да взимам кожух на парно от м20 (м50 ако става) от такава дето е имала климатик, или моето ще стане и трябва да си взема само компресор, инсталация и уредите вътре?
Виждал съм по обявите на части тук разпиляни климатици, викам да си събера един и да го цопна на белия лебед... Ще стане ли? И какво да си подготвя още за процедурата?
П.П. Не се задълбочих в търсенето, но не отрких тема в която да се описва това което ме интересува...

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Инсталиране на климатик на м20б25
Не си причинявай това ,болката ще е голяма но затова пък продължителна.
освен 4 дупки на блока за конзолата на компресора и шайбата на вала ,няма нищо друго което да те улесни.
Прасето - средната конзола трябва да се смени цялата заедно със радиатора на парното и изпарителя за климата в комплект със тръбите на парното до коша .Опред кондензатор с ел перка и комплект тръби с накрайници за този компресор точно .В зависимост от типа климатик ще трябва да подбереш всичко за този тип - дали е със филтър дехидрататор и капилярна тръба или трв във във изпарителя.От там почваш ел инсталацията на климатика и всичките главоболия едно по едно .А крайния резултат няма да го коментирам защото зависи изцяло от това кой го трансплантира

освен 4 дупки на блока за конзолата на компресора и шайбата на вала ,няма нищо друго което да те улесни.
Прасето - средната конзола трябва да се смени цялата заедно със радиатора на парното и изпарителя за климата в комплект със тръбите на парното до коша .Опред кондензатор с ел перка и комплект тръби с накрайници за този компресор точно .В зависимост от типа климатик ще трябва да подбереш всичко за този тип - дали е със филтър дехидрататор и капилярна тръба или трв във във изпарителя.От там почваш ел инсталацията на климатика и всичките главоболия едно по едно .А крайния резултат няма да го коментирам защото зависи изцяло от това кой го трансплантира
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Taurus написа:Здравейте колеги,
Колега, не ти трябва разпилян климатик, а отиваш при кола, на която има климатик комплект, сваляш абсолютно всичко свързано с еъркандишъна и прехвърляш на твоята кола. Така ще имаш и поглед, какво ще трябва да разглобиш на твоята кола. Накрая трябва да сложиш и разходи за пълнене с фреон, които не са много малки, като се има в предвид голямото количеството на фреона. Пълненето трябва да се направи с машина за тази цел, а не от човек, който казва, че "усеща" как се прави.
- The Heartlistener
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
- Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a
Колега, не се плаши предварително - мерак и любов към конкретната кола чудеса правят. Е34 си има окабеляване за климатик, както и заготовка за пътя на тръбите, конденз-дупки и легло на дехидратора. Откъдето изключиш парното /за да го изхвърлиш цялото/, там включваш и клим.прасе /под волана вляво - черна голяма букса/. Съдейки по това че си с М20 /стария тертип окабеляване/, отвън някъде около радиатора вляво ще намериш кръгъл свободен прашасал щекер, към който трябва да подключиш инсталацията с релетата до перка, компресор, датчик налягане, температурен датчик на радиатора/ - това е връзката на външното окабеляване с еку-то и прасето Тези релета - степени перка и компресорното стоят в отделна кутия на коша при старухите, аз лично си ги прибрах в бушониерата. Инсталацията се предполага /както и всички останали неща/, ще свалиш от един донор накуп, защото иначе филма става много тегав, поради известните разлики в принципа на действие между различните поколения клим.с-ми - демек окабеляването и управлението. Няма значение какво ще сложиш - климатик или климатроник, важното е да се действа от една кола с все още неразнебитена система. Казвам го от личен опит - сбирщайна коства време и несъвпадения - съответно нерви и още пари. Има два варианта: 1.Евтин, но по-труден - избираш да го направиш сам и тепърва трябва да поизядеш много информация, преди да отпочваш. Демек - да си изясниш всичко как действа и се монтира до последния детайл...ЕТМ-а за донора и твоята кола хич не е излишен.
2.Скъп, но без нерви - някой запознат се заема и те одрусва с доста пара за труд.
Самият чарколяк не е цифра - по моргите дефицит за тая дисциплина няма, малко са шашавите дето вземат това
По-скоро рискът идва от повредени и неправилно функциониращи елементи, а това се усеща после, при работата на с-мата. За мен лично най-важното от цялата игра е основната ревизия на прасето преди монтажа му - клапи, актуатори, вентилатор, жила, темп.датчици...и козметика на изпарител, отоплител...
Ако не си се "уплашил" от казаното, значи ще го направиш
. Питай ако нещо по-конкретно те интересува. Успех.
2.Скъп, но без нерви - някой запознат се заема и те одрусва с доста пара за труд.
Самият чарколяк не е цифра - по моргите дефицит за тая дисциплина няма, малко са шашавите дето вземат това

Ако не си се "уплашил" от казаното, значи ще го направиш

Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...
- Taurus
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря за отговорите.
Имам достатъчен опит в техническата част на проекта... не ме плаши въобще това че сам ще си го направя, дори е за предпочитане, като знам как ще обърна внимание и на малките детайли.
И моят план беше да взема всичкия чаркуляк от един и същи донор, от думите на 'Чуващият сърца' разбирам че кожуха на парното ми е предвиден за инсталирането на радиаторчето и тръбите за климата, само трябва да се демонтира арматурното табло и да се положи инсталацията с чаркуляка. Пълненето е ясно че ще ми струва цифра, няма начин да стане ако не се направи качествено и не се провери добре за изтичане. Аз също съм виждал малката кутийка за 3 релета в близост до дебитомера, това значи че и електрическата и тръбната инсталация минава от тази страна на коша, така ли? Доста съм ровил конкретно моята е34-ка и съм останал с впечатлението че е предвидено всичко като заготовки и се надявах и за това така да се отнася.
The Heartlistener, да разбирам ли. че ти също си си инсталирал сам климата на твоята е34-ка? Ако е така и е било сравнително скоро, би ли ми споделил на ЛС колко ти излязоха материалите приблизително?
Благодаря!
Имам достатъчен опит в техническата част на проекта... не ме плаши въобще това че сам ще си го направя, дори е за предпочитане, като знам как ще обърна внимание и на малките детайли.
И моят план беше да взема всичкия чаркуляк от един и същи донор, от думите на 'Чуващият сърца' разбирам че кожуха на парното ми е предвиден за инсталирането на радиаторчето и тръбите за климата, само трябва да се демонтира арматурното табло и да се положи инсталацията с чаркуляка. Пълненето е ясно че ще ми струва цифра, няма начин да стане ако не се направи качествено и не се провери добре за изтичане. Аз също съм виждал малката кутийка за 3 релета в близост до дебитомера, това значи че и електрическата и тръбната инсталация минава от тази страна на коша, така ли? Доста съм ровил конкретно моята е34-ка и съм останал с впечатлението че е предвидено всичко като заготовки и се надявах и за това така да се отнася.
The Heartlistener, да разбирам ли. че ти също си си инсталирал сам климата на твоята е34-ка? Ако е така и е било сравнително скоро, би ли ми споделил на ЛС колко ти излязоха материалите приблизително?
Благодаря!

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
думите на 'Чуващият сърца' разбирам че кожуха на парното ми е предвиден за инсталирането на радиаторчето и тръбите за климата, само трябва да се демонтира арматурното табло и да се положи
Не не е предвиден .Написаха ти го вече два пъти ,всичко се маха ,цялата средна конзола със всичко ,управление на климатика ,датчици ,клапи боуден жилата и се слага от донора .Не мисли че това обаче е болт-он , парното най вероятно ще е различно от твоето/три вида радиатора са/ та или трябва и парното цялото с тръбите от донора или да присадиш твойто с преправяне.Тръбите на климата са от дясно на таблото на парното от ляво .То ако ставаше само с ентусиазъм толкоз лесно всеки щеше да ги прави тия неща на паркинга пред блока .Попита , отговорих до колкото ми стигат познанията .Успех с проекта .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- The Heartlistener
- ентусиаст
-
...Така...Колега Taurus, не си ме разбрал. Да почнем от т.н. термин "прасе". Това означава целият "шкаф" намиращ се зад централната конзола, който може да бъде САМО отоплител ИЛИ комбинирана система /климатик/. Нищо не е предвидено за НАДСТРОЙКА, присаждане на клим. радиатор и прочие. Отоплителят няма елклапи, моторчета, няма и компютър, който при кл.с-ма управлява и отоплението, и охлаждането. От четири големи рапидки откъм моторния отсек се отвърта шкафа, премахваш го и просто го забравяш
. Всичко необходимо ти идва с другия шкаф - климатичния, с двата радиатора, с тръбните разгъвки за отвън....и воглаве с компютъра отзад вдясно.
...Да, сам го слагах. Брах ядове с изпорязани кабели от донора, затова процесът се проточи, но не съжалявам. Цената е относителна спрямо това откъде ще изпадне донора. При мен стана евтино, за сметка на ядовете от грешките преди да навляза в материята.
П.П. Като начало погледни този материал, поне визуално много помага, снимковият материал е супер /ако пък знаеш дойч си цар/. Разгледани са паралелно IHKR F3 /климатик/ и IHKA /климатроник/ за Е34 + IHKA за Е32 - със всичките компоненти на системите.
http://www.e34.de/tips_tricks/ihka/ihka.pdf

...Да, сам го слагах. Брах ядове с изпорязани кабели от донора, затова процесът се проточи, но не съжалявам. Цената е относителна спрямо това откъде ще изпадне донора. При мен стана евтино, за сметка на ядовете от грешките преди да навляза в материята.
П.П. Като начало погледни този материал, поне визуално много помага, снимковият материал е супер /ако пък знаеш дойч си цар/. Разгледани са паралелно IHKR F3 /климатик/ и IHKA /климатроник/ за Е34 + IHKA за Е32 - със всичките компоненти на системите.
http://www.e34.de/tips_tricks/ihka/ihka.pdf
- Taurus
- кандидат ентусиаст
-
Разбрах ви и двамата, малко претупах прочетеното и съжалявам. Не съм свалял на Е34-ка цялото табло, прасето и прочее, но пък съм го правил на стотина други коли. Работата си е доста и ще ми трябва повече от една Събота и Неделя, дори и да имам всички части налице (и със сигурност няма да е пред блока). Дори елементарна логика подсказва, че като ще барам бутончета за да ми е хладно на гъзеца, ще трябва да има електрически клапи (които липсват на моя шкаф) и компютър който да ги управлява, просто в моята леко гръмнала главица не светна лампичка да го подскаже когато обмислях варианта за запазването на моето прасе.
Веднага щом намеря донор с пълния комплект на системата (на разумна цена), ще захвана проекта и ще пиша. Благодаря много за отговорите и предоставения линк, със снимков материал винаги става по-лесно
Веднага щом намеря донор с пълния комплект на системата (на разумна цена), ще захвана проекта и ще пиша. Благодаря много за отговорите и предоставения линк, със снимков материал винаги става по-лесно

- panci
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E34иE36
- Мечтае да кара: 740D
- Детайли за колата: Е34 525tds 92г. и Е36 320i 24v. 92г.
Виж имаш ли релета и букси за перка и изпарител и една за компресора. може да ти е проблем ел инсталацията, другото е вадиш и слагаш има ламаринки дето ще минават маркучите но те се удрят и са очертани.само долу до скоростната кутия ще трябва да дупчиш за двата гумени маркуча за водата дето ще капе навън. Таблото 100% ще трябва да го свалиш аз минала година го играх тоя филм на 525 тдс от донор 525 тдс комби ако искаш повече инфо кажи имам и снимки
- Taurus
- кандидат ентусиаст
-
panci написа:Виж имаш ли релета и букси за перка и изпарител и една за компресора. може да ти е проблем ел инсталацията, другото е вадиш и слагаш има ламаринки дето ще минават маркучите но те се удрят и са очертани.само долу до скоростната кутия ще трябва да дупчиш за двата гумени маркуча за водата дето ще капе навън. Таблото 100% ще трябва да го свалиш аз минала година го играх тоя филм на 525 тдс от донор 525 тдс комби ако искаш повече инфо кажи имам и снимки
Благодаря, колега - добре ме подсети. Ще погледна наистина дали имам нещо на цоклите, и дали има прокарана инсталация.

- The Heartlistener
- ентусиаст
-
Релета, респективно цокли и кабели към външните елементи на системата нямаш
. Знаеш къде стоят те - в отделна кутия, за тези години. Тази инсталация с релетата, ще трябва да я отплетеш от донора. Бушоните си ги имаш всичките. В главната бушониера може да имаш само един свободен цокъл за реле - за спомагателната водна помпа, която при теб липсва.
Всъщност трябва да намериш една единствена букса /щекер, като тези на ламбдата/, отпред при радиатора или около коша вляво търси. Към този щекер ще свържеш кабелите които ще свалиш от донора - с релетата обслужващи перката, компресора, датчика налягане и Т датчика. С две думи - това което седи в кутийката на колите от нашите години...Затова бих те посъветвал да си търсиш донор с отделната кутия за кл.релета /по-старите/. От по-късна кола ще трябва да ги отплиташ от главната бушониера, където излизат на сноп с тези на фарове и пр. - а отплитането е мъка...и пак без рязане тук-там няма да мине.
Прасето казах къде се включва, не търси други букси.

Всъщност трябва да намериш една единствена букса /щекер, като тези на ламбдата/, отпред при радиатора или около коша вляво търси. Към този щекер ще свържеш кабелите които ще свалиш от донора - с релетата обслужващи перката, компресора, датчика налягане и Т датчика. С две думи - това което седи в кутийката на колите от нашите години...Затова бих те посъветвал да си търсиш донор с отделната кутия за кл.релета /по-старите/. От по-късна кола ще трябва да ги отплиташ от главната бушониера, където излизат на сноп с тези на фарове и пр. - а отплитането е мъка...и пак без рязане тук-там няма да мине.
Прасето казах къде се включва, не търси други букси.
11 мнения
• Страница 1 от 1