проблем с километража

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34

проблем с километража

Мнение от metalium » 22 Мар 2013, 0:56

проблемът е следния километража спря да ми отчита колата с колко се движи и уреда за моментния разход и тои стои винаги над 30 независимо с каква скорост карам и на коя предавка но забелязах че когато пусна газта и икономайзера отиде на 0 и километража започва да отчита и в момента които подам газ отново и пак спира да отчита и чистачките ми отказаха да чистят на парвата степен не работят нормално а само на импулси все едно отчита че колата е спряла...... и това се случи след като я задавих на газ (понеже калпана на изпарителя ми прави бела на моменти)и започнах да я прецаквам от газ на бендзин и така няколко пъти подред докато запали..... пробвах да сменя таблото но не е от него и дачика на диференциала е наред с кабелите и букси всичко няма никаде изгорели бушони....... Някои ако може да помогне ще съм много благодарен.... или поне да каже някои кои от всичките компютри по колата подава тази информация тия под задната седалка или тия от пред защото си нямам и на идея кои за какво е :) Благодаря предварително

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Re: проблем с километража

Мнение от cod-cdbp » 22 Мар 2013, 4:42

Твърде странен проблем. По мое мнение е ровено яко в инсталацията.
Аз лично не намирам връзка м-у гърмене под капака и спидометъра.
Иначе моментния разход зависи от скоростта, а не обратното. Скоростомера трябва да си работи винаги, ако не работи, значи има някакъв проблем със сигнала от диференциала, така че проверете кабела от диф-а до таблото. Ако решите този проблем, ще си разрешиш и останалите с чистачките и тн.
Като идея почисти буксата от дясно под задната седалка до акумулатора (ако е там де). През нея минава сигнала от диф-а, и обичайно са червено-черни кабели и още някакъв осукани в двойка, но за последното не гарантирам, че е така на всички коли. Тази двойка ходи до таблото като цяло.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от metalium » 22 Мар 2013, 10:42

Колата е нов внос от италия взех я преди две години..... до сега инсталацията никога не е ровена и никога не ми е правила бела..... В момента времето е много лошо и няма къде да я вкарам да я ровя колата и за тва искам да попитам тоя дачик на диф-а не подава ли информация към някои конп и от там тои да подава сигнал вече към уредите ? Защото ако е така си мисля че тоя конп или се е бъгясъл от това прецъкване или е изпушил...... Защото тая сутрин като патувах с колата забелязах че и на бензин като я карам и в ниските обороти хич я нямаше и не меришеше както обикновено на кит (аз така го оприличавам) ами на соров бензин...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The ultimate driving machine

Мнение от Николов » 22 Мар 2013, 13:01

Датчика на диференциала е свързан единствено и само към таблото. Там импулсите, които той генерира, вероятно се привеждат в по-правоъгълен вид и се пращат на всички компютри, които имат нужда да знаят скоростта на колата в това число АБС, темпомат, климатроник, общия модул (той управлява чистачките ако не се лъжа), борда и т.н. Така че или таблото има проблем, или по трасето то дифа до таблото има проблем. При мен кабела след буксата на датчика се беше скапал поради това че постоянно е изложен на атмосферни влияния. Няма как да се сбърка тоя датчик - при обикновен диф е единственото нещо по корпуса различно от метал.

Така и така стана въпрос, някой гледал ли е на осцилоскоп какъв вид има сигнала за скоростта, за който си говорим? Другите два, които са ми силно интересни на мен е сигнала за оборотите на двигателя и сигнала за разхода (на няколко места го дават Injector Signal (TI) от което съдя че представлява импулси с коефициент на запълване колко време е активен един инжектор). И двата се подават на таблото от DME-то.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от metalium » 22 Мар 2013, 18:10

Благодаря за инфото :) Ще пиша какво е станало :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 22 Мар 2013, 19:45

Николов написа:Датчика на диференциала е свързан единствено и само към таблото. Там импулсите, които той генерира, вероятно се привеждат в по-правоъгълен вид и се пращат на всички компютри, които имат нужда да знаят скоростта на колата в това число АБС, темпомат, климатроник, общия модул (той управлява чистачките ако не се лъжа), борда и т.н. Така че или таблото има проблем, или по трасето то дифа до таблото има проблем. При мен кабела след буксата на датчика се беше скапал поради това че постоянно е изложен на атмосферни влияния. Няма как да се сбърка тоя датчик - при обикновен диф е единственото нещо по корпуса различно от метал.

Така и така стана въпрос, някой гледал ли е на осцилоскоп какъв вид има сигнала за скоростта, за който си говорим? Другите два, които са ми силно интересни на мен е сигнала за оборотите на двигателя и сигнала за разхода (на няколко места го дават Injector Signal (TI) от което съдя че представлява импулси с коефициент на запълване колко време е активен един инжектор). И двата се подават на таблото от DME-то.

Ето кой си е прочел уроците :yes:

Към автора - колега, оправи си правописа, защото последните постове са ти невъзможни направо.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 30 Мар 2013, 11:33

Колега, какво стана с проблема, отстрани ли го, че аз имам абсолютно същия? Не ми отчита скоростомера, разходомера и също не отчита изминатите километри. Отначало не отчиташе само от време на време, стрелката играеше, след известно време вече спря да отчита каквото и да било. Намерих и една тема "амнезия на таблото" и се чудя ако сменя въпросните кондензатори дали ще има някаква промяна? Ето я и темата: viewtopic.php?t=54763
Иначе датчика на диференциала би трябвало да е сменен, като я карах последния път на майстор ми каза, че го е сменил, ма проблема си остана...

Потребител
Аватар

Мнение от Bogomil Kostadinov » 01 Май 2013, 19:27

Имам същият проблем , спря да работи скоростомера ,колко километра съм изминал , колко нафта имам , АБС и тракшънконтрола спря да работи ,моляви дайде съвет ?

Потребител
Аватар
Кара: BMW 520I e34

Мнение от криско » 22 Сеп 2013, 22:34

Извинявам се ако не съм се съобразил с темата...като стана въпрос за километража,днеска свалих моя за да сложа две крушки и после като тръгнах моментния разход ми скача над 30 и като превключвам се връща до 15-20 и пак нагоре...изключвам от скорост и пак там си стои...а до преди да я барна стрелката си отчиташе спрямо тежестта на крака... някой има ли представа на какво се дължи това... :help: :dunno:

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 23 Сеп 2013, 10:43

криско написа:Извинявам се ако не съм се съобразил с темата...като стана въпрос за километража,днеска свалих моя за да сложа две крушки и после като тръгнах моментния разход ми скача над 30 и като превключвам се връща до 15-20 и пак нагоре...изключвам от скорост и пак там си стои...а до преди да я барна стрелката си отчиташе спрямо тежестта на крака... някой има ли представа на какво се дължи това... :help: :dunno:
Явно си я барнАл по-сериозно, отколкото трябва...
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от metalium » 13 Ное 2013, 17:16

ами пронлема беш точно в самата букса кабела беше прекъснат а се държеше на гуменото покритие просто го оголих и го варзах изолирах
и се реши проблема това беше точно до дачика.... после пак ми направи проблем и се оказа че е слаба връзка междо буксата и датчика :)

Назад към E34