М50Б20 + ГИ - проблем с knock control
Модератор: Технически модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- fANTONa
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 520
М50Б20 + ГИ - проблем с knock control
Здравейте,
от няколко месеца съм горд притежател на една хубава Е34-ка. Сложих си ГИ, в началото всичко беше наред, после компютъра започна да се адаптира към газта и да променя ъгъла на запалване. Резултата е, че на газ колата губи част от мощността и динамиката, чуват се детонации в генерацията, а като превключа на бензин глъхне при рязко подаване на газ и трябват 10-15 мин работа за да се адаптира към бензина и нещата се оправят почти на 100%. Няколкко пъти четохме грешки с оригиналния софтуер и няма такива. При изтриване на адаптацията за нок контрола - колата тръгва перфектно на бензин и на газ. Но не след дълго каране, проблема се появява отново.
Наблюдавахме и данните от работата на двигателя - количество въздух, температури, датчици, данни от ламбда сонда, ъгъл на запалване - всичко изглежда в нормите (единственото, за което не съм сигурен е ъгъла на запалване - веднъж на празни обороти дава 4, друг път -1 ... предполагам това е от адаптацията на компютъра).
Имам странното чувство, че когато навън температурите паднаха, негативния ефект започна да намалява и си мисля, че температурата на околния въздух е фактор, но не съм 100% сигурен. Също така ми направи впечатление, че като пусна по надолнище по инерция и като че ли нещата пак се подобряват.
Въпросът ми е каква може да е причината ? Пробвах с други бобини, сменях свещи с по-високо топлинно число - няма промяна.
Не знам как да проверя датчиците - коляв вал, разпределителен вал, температурен. Четох много теми за аванс процесорите, не знам дали ако сложа такъв ще има ефект.
Поради клатещите празни обороти на газ, ми направиха един байпас - от колекторите излиза едно маркуче (ф 3 или 4) и влиза в маркуча под дросела (с Т-образно разклонение). Възможно ли е този байпас да бърка вакуума в колектора и по някакъв начин да влияе на компютъра и адаптациите за нок контрола ?
Ще съм благодарен за всякакви мнения и препоръки. Ако някой е наясно, нека обясни как точно работи нок контрола и адаптацията на ъгъла на запалване. Ваноса има ли нещо общо с това или само с оборотите ?
от няколко месеца съм горд притежател на една хубава Е34-ка. Сложих си ГИ, в началото всичко беше наред, после компютъра започна да се адаптира към газта и да променя ъгъла на запалване. Резултата е, че на газ колата губи част от мощността и динамиката, чуват се детонации в генерацията, а като превключа на бензин глъхне при рязко подаване на газ и трябват 10-15 мин работа за да се адаптира към бензина и нещата се оправят почти на 100%. Няколкко пъти четохме грешки с оригиналния софтуер и няма такива. При изтриване на адаптацията за нок контрола - колата тръгва перфектно на бензин и на газ. Но не след дълго каране, проблема се появява отново.
Наблюдавахме и данните от работата на двигателя - количество въздух, температури, датчици, данни от ламбда сонда, ъгъл на запалване - всичко изглежда в нормите (единственото, за което не съм сигурен е ъгъла на запалване - веднъж на празни обороти дава 4, друг път -1 ... предполагам това е от адаптацията на компютъра).
Имам странното чувство, че когато навън температурите паднаха, негативния ефект започна да намалява и си мисля, че температурата на околния въздух е фактор, но не съм 100% сигурен. Също така ми направи впечатление, че като пусна по надолнище по инерция и като че ли нещата пак се подобряват.
Въпросът ми е каква може да е причината ? Пробвах с други бобини, сменях свещи с по-високо топлинно число - няма промяна.
Не знам как да проверя датчиците - коляв вал, разпределителен вал, температурен. Четох много теми за аванс процесорите, не знам дали ако сложа такъв ще има ефект.
Поради клатещите празни обороти на газ, ми направиха един байпас - от колекторите излиза едно маркуче (ф 3 или 4) и влиза в маркуча под дросела (с Т-образно разклонение). Възможно ли е този байпас да бърка вакуума в колектора и по някакъв начин да влияе на компютъра и адаптациите за нок контрола ?
Ще съм благодарен за всякакви мнения и препоръки. Ако някой е наясно, нека обясни как точно работи нок контрола и адаптацията на ъгъла на запалване. Ваноса има ли нещо общо с това или само с оборотите ?
БМВ
- turbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: МПС-та
- Мечтае да кара: самолет
Re: М50Б20 + ГИ - проблем с knock control
Не съм срещал някъде накой да е споменавал, че ЕКУ-то на колата променя ъгъла на запалване с времето при работа на газ (независимо дали си с БОШ или СИМЕНС). По-скоро компютърът на бензина си адаптира подаването на гориво в зависимост от настройките на газта и от там идват проблемите, ако на газ не е имало по-задълбочена заигравка при настройките.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли!
552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."
- jorji6i6i
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M50B20 E36
- Мечтае да кара: M3
газов инжекцион и байпас за газта - това са напълно несъвместими неща......въобще не ми е ясно защо клатрене на обороти се оправя с методи от обикновенните газови уредби......
отворите на дюзите за газта трябва да са максимум 2мм за твоя мотор....и коефицентите на газовите времена да са над 1,1-1,2 и колата ще заспи на тихи обороти....ако не стане изключваш ламбда сондата и настроиваш газта ...вярно ще вдигне разхода с 0,5-1,5 литра но работата на мотора ще е спокоина
друг основен момент при БМВ е правилното място на щуцерите монтирани към смукателния колектор - трябва да са най-близо до бензиновите инжектори и да сочат по посока на входящия въздух в цилиндровата глава, а не перпендикулярно на потока въздух....
Всичките ти проблеми са от качеството на горивната смес - т.е. сместа е или богата или бедна и не може да се възпламени и получаваш колебание в оборотите и оттам мени центровка и всичко друго.....6таците на бмв са с голяма степен на сгъстяване и сместа газ/въздух се възпламенява още по-трудно и затова трябва да е почти перфектна...ЗАТОВА съществува мнение, че БМВ не обича газ....
най-лесно да оправите нещата са правилния монтаж на газовите щуцери към колектора, дюзи макс 2мм, проверка дали не смуче въздух мотора някъде от неуплътнен смукателен колектор и в краен случай откачване на сондата и някаква базова настройка за закрепване на положението...
Настроиката на газта:....караш известно време на бензин 5-6-7-10 км...докато зароботи добре и след товая настроиваш газта.....когато колата работи на бенз на тихи оборотои и превключиш на газ инжекторните времена на бензин не трябва да се променят макс 0,1-0,2мс...и обратно когато работи на газ и превключиш на бензин бензиновите времена не трябва да се променят много 0,1-0,2 милисекунди максимум
Дано да се е разбрало нещо от писаниците.....но има много неща и не мога да ги систематизирам.....все пак не съм преподавател......
отворите на дюзите за газта трябва да са максимум 2мм за твоя мотор....и коефицентите на газовите времена да са над 1,1-1,2 и колата ще заспи на тихи обороти....ако не стане изключваш ламбда сондата и настроиваш газта ...вярно ще вдигне разхода с 0,5-1,5 литра но работата на мотора ще е спокоина
друг основен момент при БМВ е правилното място на щуцерите монтирани към смукателния колектор - трябва да са най-близо до бензиновите инжектори и да сочат по посока на входящия въздух в цилиндровата глава, а не перпендикулярно на потока въздух....
Всичките ти проблеми са от качеството на горивната смес - т.е. сместа е или богата или бедна и не може да се възпламени и получаваш колебание в оборотите и оттам мени центровка и всичко друго.....6таците на бмв са с голяма степен на сгъстяване и сместа газ/въздух се възпламенява още по-трудно и затова трябва да е почти перфектна...ЗАТОВА съществува мнение, че БМВ не обича газ....
най-лесно да оправите нещата са правилния монтаж на газовите щуцери към колектора, дюзи макс 2мм, проверка дали не смуче въздух мотора някъде от неуплътнен смукателен колектор и в краен случай откачване на сондата и някаква базова настройка за закрепване на положението...
Настроиката на газта:....караш известно време на бензин 5-6-7-10 км...докато зароботи добре и след товая настроиваш газта.....когато колата работи на бенз на тихи оборотои и превключиш на газ инжекторните времена на бензин не трябва да се променят макс 0,1-0,2мс...и обратно когато работи на газ и превключиш на бензин бензиновите времена не трябва да се променят много 0,1-0,2 милисекунди максимум
Дано да се е разбрало нещо от писаниците.....но има много неща и не мога да ги систематизирам.....все пак не съм преподавател......
- BABHOMED
- ентусиаст
-
- Кара: E34 М50B25
- Мечтае да кара: E34 V12
- Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU
При мен проблема е горе долосъщия.С тази разлика,че на газ работи перфектно но след това като изтине на бензин е ужас (докато загрее до раборна темпеатура) какво ли не съм сменил.Датчик колянов,свещи,чистих инжектори,всички филтри,ревизия на смукателите и тн и тн,промяна няма НО онзи ден случайно изключин температурния датчик докато колата пак се тресеше и прекъсваше който се нмамира на смукателните колектори в дясно от дросела.Оборотите веднага се нормализираха,чакам си новия датчик за да го сменя и да видя какво ще стане.Да уточно колкото по-студено става толкова по-силно изразен е проблема.Двата детонационни не съм ги сменял но ако не се оправи с този температурен ще сменя и тях.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.

- turbo
- старши ентусиаст
-
Както казах, а и колегата малко след мен също го е казал, че проблемите идват от не добре настроена газ. Трябва да е перфектна настройката, за да работи, както трябва колата и на бензин, и на газ.
552 к.с. GAS POWERED

- AUTOMAX
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E21
По скоро да ти е кадърен газаджията...защото от там идват проблемите не от самата газ 

- mladfen
- младши ентусиаст
-
- Кара: се на жена си
- Мечтае да кара: нещо с шест дросела
fANTONa написа:Здравейте,
от няколко месеца съм горд притежател на една хубава Е34-ка. Сложих си ГИ, в началото всичко беше наред........?
Трябва да ти я погледна колата и по-точно да я закача и да покараме малко за да ти отговоря.
Звънни ми утре през деня.
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Не твърдя за компетенция но вижте гумените съединения.
Голямото гофре задължително трябва да е здраво.
(моя мотор е М50В20 без ванус )
От голямото гофре излизат две малки перпендикулярни сочещо на долу ( към земята ) ам най често се слага пластмасови съединения, които късат гумения изход точно в снадката и на вид изглежда здраво но смуче въздух.
Симптомите бяха сходни, въздуха е проблем, не трябва да смуче от никъде!
Голямото гофре задължително трябва да е здраво.
(моя мотор е М50В20 без ванус )
От голямото гофре излизат две малки перпендикулярни сочещо на долу ( към земята ) ам най често се слага пластмасови съединения, които късат гумения изход точно в снадката и на вид изглежда здраво но смуче въздух.
Симптомите бяха сходни, въздуха е проблем, не трябва да смуче от никъде!
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- turbo
- старши ентусиаст
-
Развитие има ли?
552 к.с. GAS POWERED

- The Heartlistener
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
- Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a
От известен опит знам че при подобни клатушкания, тресене, давене на път, "чуденка" при преминаване на газ, празен ход със скачаща стрелка, "замисляне" на старт - за всичко това бързах да обвиня газификацията
...Но много често проблемите са другаде и твърде елементарни.Като идея към НЕгазовите дертове с подобни симптоми /освен всички "датчикови" споменати по-горе/, от личен опит бих добавил и температурния датчик на главата - този зад щуцера за картерните газове /той е за компа/. При М50 са два, при колегата трябва да е един. Откакто преди години фабричния ми Бош-овски си замина от колата, филмът стана сериен - на по-кратки интервали от време
... Наскоро купих нов - уж от реномиран магазин, с него стана още по-зле още с поставянето, та хайде рипийт - този път с некакъв без опаковка дори /но с черен корпус, не син/...и взе че се успа - засега.
...За въздушните утечки колегата е казал по-горе - освен гофрето - маркучите към стъпковия мотор, вакуумите към колектора, и най-вече - маркучите на картерната вентилация, особено малкия, след дросела, под колектора. Моят бе станал на пихтия и "дишаше" добре, но там най-рядко се гледа.
Поздрави.

...За въздушните утечки колегата е казал по-горе - освен гофрето - маркучите към стъпковия мотор, вакуумите към колектора, и най-вече - маркучите на картерната вентилация, особено малкия, след дросела, под колектора. Моят бе станал на пихтия и "дишаше" добре, но там най-рядко се гледа.
Поздрави.
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...
- turbo
- старши ентусиаст
-
Колегата, явно го няма из форума.
552 к.с. GAS POWERED

- mladfen
- младши ентусиаст
-
- Кара: се на жена си
- Мечтае да кара: нещо с шест дросела
Оказа се че "компа" е някакъв ноум мейд който се състои единствено от драйвъри за газовите инжектори които копират бензиновите времена 1:1 и съответно настройката е невъзможна.
Антон като събере някой лев ще му направя колата както трябва.
Антон като събере някой лев ще му направя колата както трябва.
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!
12 мнения
• Страница 1 от 1