Ремонт на заден амортисьор (нивомат).

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Ремонт на заден амортисьор (нивомат).

Мнение от traba » 07 Окт 2011, 22:02

Здравейте! Изчетох доста теми за нивомата и сега имам известни познания по тази система, за което ви благодаря. Въпросът ми е дали е възможен ремонт на нивоматен амортисьор (заден ляв)? Имам някаква пробойна долу около сферата. Нищо не мога да видя от наслоената гняс. Губя литър хидравлична течност на 1-2 месеца. Всякакъв споделен опит ще ми бъде от полза. :help:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Re: Ремонт на заден амортисьор (нивомат).

Мнение от VesoPesa » 08 Окт 2011, 8:39

Ако теча ти е някъде около сферата може проблема да не ти е в амортисьора а сферата или маркуча.
Най-добре иди някъде където могат да ти я измият хубаво отдолу и тогава виж какво се случва ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 08 Окт 2011, 8:54

A още по-евтино ще минеш, като си закупиш 2 амортисьора нови - газови и приключи тази драма. Просто не си заслужава да се занимаваш с този нивомат. В момента в който протече го изтръгваш със страшна сила и проблемите ти приключват за 5-8г. напред. Ти до сега за 2 месеца си налял 60лв само в масло за този нивомат. Ако е амортисьора протекъл за да го рециклират е 120лв на бройка. Ми то това е цената на 2 задни амортисьора KYB EXEL-G. Аз го ям същия с този нивомат, но тече само на вдигната кола и за сега съм го оставил да отлежи проблема хубаво (демек да се вмИрИшИ :D )
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

Потребител
Аватар

Мнение от traba » 08 Окт 2011, 15:19

Когато купувах колата си помислих, че това е спирачна течност, или масло от амортисьора. Дори не бях чувал за този нивомат, а доста коли са ми минали през ръцете. С БМВ си имам работа за пръв път.
Зъбчо, по принцип подкрепям идеята ти за обикновено окачване с две ръце. Преди да предприема тази стъпка обаче, реших да пусна тема, с надеждата евентуално да се сменят само някакви гумички, или семеринги ако е възможно. Въпросът ми остава отворен. Възможен ли е ремонт на нивоматен амортисьор?

Имам предвид сам да си го ремонтирам. Девизът свързан с автомобила ми:
"Кола хвърлям, в сервиз не влизам!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 08 Окт 2011, 18:43

traba написа:Когато купувах колата си помислих, че това е спирачна течност, или масло от амортисьора. Дори не бях чувал за този нивомат, а доста коли са ми минали през ръцете. С БМВ си имам работа за пръв път.
Зъбчо, по принцип подкрепям идеята ти за обикновено окачване с две ръце. Преди да предприема тази стъпка обаче, реших да пусна тема, с надеждата евентуално да се сменят само някакви гумички, или семеринги ако е възможно. Въпросът ми остава отворен. Възможен ли е ремонт на нивоматен амортисьор?

Имам предвид сам да си го ремонтирам. Девизът свързан с автомобила ми:
"Кола хвърлям, в сервиз не влизам!"

Възможен е, но пак протича след време. На мен ми го рециклира колега от форума и пак си протече, а с колегата сме си близки и не ме е метнал. Отделно неговия коментар беше: "Повече няма да пипана такова нещо да правя"

Пак ти казвам KYB Exel-G са на цена около 180лв задни 2бр. за е34. Купувай, сменяй и нещата приключват. Само колегата Postman да напише каква тръбичка точно се ползваше за шунтиране на системата при регулатора и така.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 08 Окт 2011, 20:32

Дебре бе Зъбчо, само едно не мога да разбера... защо все го изкарваш така все едно щом веднъж не е станало значи и следващия път няма да стане?! :roll:

Говорихме си по темата за твоите, казах ти го тогава и пак ще го кажа - колегата най-вероятно не те е метнал, но е силно възможно в магазина за гумичките него да са го метнали че му продават маслоустойчиви, а да са му дали обикновенни. Отделно може тези които трябват да са още по-специални. Също така и размерите не могат да се вземат абсолютно точно, защото старите гумички са деформирали свили са се и т.н. и не може да се разчита че тези които ще вземеш по тях ще са правилните. И накрая човек не е безгрешен(нядявам се колегата да не ме разбере грешно) може и при сглобяването нещо да е пропуснато или не сложено правилно и за това да тече.

Още повече че за мен няма логика да тече само в разпънато положение, а докато има налягане от помпата да не тече :idea:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 09 Окт 2011, 12:34

VesoPesa написа:Дебре бе Зъбчо, само едно не мога да разбера... защо все го изкарваш така все едно щом веднъж не е станало значи и следващия път няма да стане?! :roll:

Говорихме си по темата за твоите, казах ти го тогава и пак ще го кажа - колегата най-вероятно не те е метнал, но е силно възможно в магазина за гумичките него да са го метнали че му продават маслоустойчиви, а да са му дали обикновенни. Отделно може тези които трябват да са още по-специални. Също така и размерите не могат да се вземат абсолютно точно, защото старите гумички са деформирали свили са се и т.н. и не може да се разчита че тези които ще вземеш по тях ще са правилните. И накрая човек не е безгрешен(нядявам се колегата да не ме разбере грешно) може и при сглобяването нещо да е пропуснато или не сложено правилно и за това да тече.

Още повече че за мен няма логика да тече само в разпънато положение, а докато има налягане от помпата да не тече :idea:

Не бе никой не кори Ники. Просто няма смисъл да се занимаваш с нивомат като е по-лесно и безболезнено да смениш с нови амортисьори. Аз си го карам така до момента в който ще го сменя и готово. :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525ТДС
Мечтае да кара: Е 38 Дизел
Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee

Мнение от \MITETO\ DSB » 14 Окт 2011, 17:59

Иво защо си мислиш че с обикновени амортисьори е по добре. ? :shock:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 14 Окт 2011, 21:47

\MITETO\ DSB написа:Иво защо си мислиш че с обикновени амортисьори е по добре. ? :shock:

Не е , просто няма толкова евтина алтернатива :winky:
Изображение

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: bmw e36 coupe

Мнение от nbajani » 18 Окт 2011, 21:21

Има ли разлика във возията с нивомат или е като с нормални?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 19 Окт 2011, 8:32

nbajani написа:Има ли разлика във возията с нивомат или е като с нормални?

Според мен с нивомат колата е много по стабилна в завои. Комфорта е относителна величина така че не смея да казвам, за мен си е супер.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 19 Окт 2011, 20:06

nbajani написа:Има ли разлика във возията с нивомат или е като с нормални?

Има няколко вида нивоматни амортисьори. Ако вземеш от М5 возията ще е една, ако вземеш от седан друга, ако вземеш от комби 3-та. Няма еднозначен отговор.

Ако си паралия вземаш билщайн Б6 за отзад и не мислиш за нищо повече в близките 10г. Ако си скъсан търсиш някакви евтини решения и се молиш. Пак казвам - не се занимавайте да ги правите тези амортисьори ами купете нови. Излиза по-евтино и безболезнено.

Потребител
Аватар
Кара: E39 520i, E70 3.0D

Мнение от sali_k » 06 Дек 2011, 0:52

Колега защо не си вземеш един читав амортисьор втора ръка и ще решиш проблема. При мен пър сферите са изпуснали та се наложи да коригирам височината.
Изображение

Назад към E34