Сервизиране на климатроник

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The ultimate driving machine

Сервизиране на климатроник

Мнение от Николов » 18 Фев 2011, 15:54

Колеги, пускам тази тема, защото мисля, че ще бъде от полза за много колеги. Проблема е до болка познат - климатроника не работи както трябва (в моя случай не духа топло от ляво). Идеята ми е да не да хвърляме боб какво точно е станало, а да подходим по-общо - как се ремонтира прасето на климатроника, което е в купето. Предлагам да се концентрираме за частта след разглобяването, защото теми за разглобяване има доста.

Сигурен съм че, колеги вече да го правили това упражнение успешно и ще ударят едно рамо. Информацията, която ми е нужна е какво трябва да си купя преди да разглобя таблото, че да мога да оправя всичко за един уикенд. Това включва гарнитурки, уплътнения и т.н. Аз имам със сигурност счупено поне едно моторче на клапите, така че идеи за ремонта им ще са от полза. Почистване на мотора с перката е ясно. Нещо компресора освен смяна на ремъка? Фреона го оставям накрая, ако се налага да се сменя.

Моя климатроник е Behr, колата М50Б20, 90-та.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Сервизиране на климатроник

Мнение от Николов » 21 Фев 2011, 15:14

Ето една идея за начало:

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... ator_behr/

Смяна на уплътнения 8, 9 и 18 от схемата. Някои да помогне къде могат да се намерят?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e 34 със субтитри !!!
Мечтае да кара: e31,,,,,,,,,е38
Детайли за колата: много замаскирани циганий,,,,,,,,,,ръжда,и ВЕСТНИЦИ ВЪВ ПРАГОВЕТЕ

Мнение от chiko » 21 Фев 2011, 22:04

Ако си от София отиваш до горубляне и точно преди да излезеш на околовръстното в ляво има едно магазинче за семеринги и о-пръстени ,аз взех за моя всички възможни о-пръстени на обща стоиност 1,94лв :winky: така че и от друг град да си си търси магазин за семеринги и о-пръстени с размерите по доло от схемата :yes:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 21 Фев 2011, 23:05

Аз лично съм написал важни теми няколко на тема климатроник, кое как защо и къде се чупи и ремонтира.
Вземи и прегледай важните теми колега :winky:
Изображение

Потребител
Аватар
Детайли за колата: bmw 524 td 90 г

Мнение от bobeto bobeto » 22 Фев 2011, 12:26

Аз имах същия проблем, не знам как е при теб, но преди да почнеш да разглобяваш махни само кората при педалите и виж дали са топли и трите тръби които влизат към радиаторчето. Теса метални и се разбира лесно. Ако една от трите е студена в случия лявата не пипаи нищо по таблото. Виж двата клапана отпред те ти регулират лявата и дясната секция. При мен единия беше блокирал и стоеше затворен. Успех надявам се да съмти помогнал.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Николов » 22 Фев 2011, 14:58

_65536_kb_sec_ написа:Аз лично съм написал важни теми няколко на тема климатроник, кое как защо и къде се чупи и ремонтира.
Вземи и прегледай важните теми колега :winky:

Така е колега, темата ти как се разглобява климатроника е страхотна, ще си я разпечатам като почна и аз да разколачвам. :yes: Аз се надявах за повече информация след като се разглоби какво се прави. Колегата по-горе ми беше много полезен с инфото за магазина, за да мога да имам купени о-пръстените.

Клапите при мен мисля че работят - след тях тръбите са топли.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Николов » 25 Мар 2011, 17:35

В Дару се продава продава някакъв ремонтен комплект от о-пръстени за 33 лева.

До 2-3 седмици захващам ремонта и бих искал да се допитам за още нещо до вас. На тази картинка се вижда една гарнитура: http://img850.imageshack.us/f/170220111126.jpg/ отгоре. Изглежда дунапрен. Някой може ли да каже колко е дебелината на тази гарнитура.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 25 Мар 2011, 18:50

Николов написа:В Дару се продава продава някакъв ремонтен комплект от о-пръстени за 33 лева.

До 2-3 седмици захващам ремонта и бих искал да се допитам за още нещо до вас. На тази картинка се вижда една гарнитура: http://img850.imageshack.us/f/170220111126.jpg/ отгоре. Изглежда дунапрен. Някой може ли да каже колко е дебелината на тази гарнитура.

1 cm някъде :winky:
Виж, свали таблото, смени О-пръстените на радиаторчето на парното, ако не искаш да източваш фреона за сега, не си взимай О-пръстени за него, и съответно не сваляй цялото тяло.
В темата където съм обяснил как се ремонтира стойката на актуаторите на смесителните, клапи, смятам че има доста красноречиви снимки, как да се оправи проблеми, което се случва без да се вади цялото тяло :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Николов » 02 Май 2011, 14:43

Разколачих всичко.. :twisted: Имах 2 счупени стойки на моторчетата, един счупен пластмасов водач и една счупена стойка на жило. Всичко на всичко 5 неработещи клапи :evil: Изгнили дунапренени гарнитури и мръсотия. Не успях да купя о-пръстените предварително, защото не знаех колко са дебели. Сега ги имам свалени и отивам да ги купя. И при сглобяването почва веселбата :lol: . Някой може ли да ми каже повредените клапи в какви състояния (отворено/затворено/ трябва да ги настроя като сглобявам. Моето предположение е всички да са затворени.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Николов » 10 Май 2011, 8:15

Вече почти сглобих тялото на климатроника и открих, че четките на мотора берат душа. Могат ли да се сменят и ако да къде се продават :help: Също така много ще ми е от полза с какво мога да смажа самото моторче та да стане като хората.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 10 Май 2011, 8:24

моторчето може с грес да му се смажат втулките
Изображение

Назад към E34