Разход на бензин,при положение,че колата е на газ

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34 520i

Re: Разход на бензин,при положение,че колата е на газ

Мнение от Diavollo » 18 Яну 2010, 15:16

ddddk написа:Здравей колега,

И аз да ти дам един интересен съвет-проба:

1. Отваряш багажника.
2. Махаш килима.
3. Гледаш, търсиш да видиш една капачка ламаринена елепсовидна с 6-7 винта.
4. Отвиваш винтовете и махаш капачката.
5. Ще видиш една капачка като на бидон. Над нея има една букса с кабел и два мъркуча.
6. Палиш колата.
7. Правиш една снимка на стрелката на бензина на таблото.
8. Откачаш буксата от т.5. като внимателно слушаш звука на мотора. Ако се промени при откачането на буксата, значи яде бензин. Ако не се промени, значи не яде бензин.
9. Караш 100 км с откачена букса.
10. Включваш буксата и сравняваш местоположението на стрелката с това на снимката дето си направил по т.7.

Ако има разлика, то имаш теч от резервоара.
Ако няма разлика и по т.8 не се е променил звука на мотора, то тогава търсиш теча в горивопровода.

Ако няма теч по горивопровода, то си караш и си свиркаш и не ти пука.

Те това е цялата философия.

Успех,
Д

Колата не яде бензин. Пробата е правена с източване на резервоара преди и след каране на газ. Количеството бензин е едно и също (+/- няколко капки). Като карам на газ помпата върти и явно това ебава нещо датчика за бензин в резервоара - Горивото ходи до двигателя и се връща, но датчика не го отчита. Интересното е, че проблемът се получава при дълго пътуване над 50 -60 км. Иначе в градски условия си е ОК.

Нека тези, които са правили такова реле за спиране на попмпата на бензина при каране на газ да дадат по-подробна информация, как точно се свързва.
Всичко, което не ме убива ме прави по-силен!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 18 Яну 2010, 15:30

Diavollo написа:... Колата не яде бензин. Пробата е правена ...

Да, бе колега.

Постът ми беше към колегата TheKiller. Той един път пише, че май дюзите пикаят, друг път, че май не пикаят, та за да е напълно сигурен реших да му предложа тази проста проверка, ама не уточних абоната... :oops:

А, пък за твоя проблем (колега Diavollo) и хабер си нямам :oops:

Познавам в детайли начина на отчитане на количеството гориво (бензин) в РVС резервоар и ако искаш ще го опиша, но се страхувам, че няма да помогне.

Поздрави,
Д
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от blagoz » 27 Яну 2010, 12:49

Този проблем с"разхода на бензин "го имам и аз. Горивната помпа спира след 15 сек, след като прехвърли на газ, и бензина пак намалява, особено на дълъг път. Проблема е от начина на измерване, както е казал един колега по-горе, не е предвиждано колата да работи на газ и компютъра изчислява разход на бензин и го подава на таблото.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е34

Мнение от VINCHUN » 27 Яну 2010, 14:11

Напълно съм съгласен с колегата bladoz.Преди време бях по работа във морската столица Варна.И там по закона на всемирната гадост ми изгоря бензиновата помпа.Колата ми тогава още нямаше газ и трябваше да намеря някаво решение.Решението беше като удрям по капака на помпата в багажника с крика и така помпата в някакав момент заработваше и докато не угася мотора си работеше.Това наложи сипването на бензин да стане без да угася двигателя.Стрелката сочише някаде около 10-15 :dunno: литра и аз напълних резеовара до горе,но стрелката не помръдна.Някаде в Шумен вече светеше лампата за бензина.Това доказва,че компютарът изчислява някаква стойност на изгаряне на бензина и подава сигнал към датчика,който от своя страна за да показва адекватно трябва да се рестартира с изгасване на мотора и отново запалване.Същото е и когато колата се кара на газ.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 27 Яну 2010, 14:18

blagoz написа:компютъра изчислява разход на бензин и го подава на таблото.

В грешка сте колеги.

Сигнала от поплавъка въобще не минава през DME.

Като не работеше моя бензиномер реших да проверя дали останалата част от системата работи преди да отварям резервоара и направих следния експеримент:

Разкачих буксата на бензиномера. На буксата сложих един най-обикновен потенциометър от старо радио.
Дадох на контакт БЕЗ да паля колата.
Започнах да въртя потенциометъра и стрелката на бензина се мърдаше от празно до пълно или колкото си искам можех да показвам.

ЗНАЧИ: Имаме най-простата ел.верига:
- Източник на ЕДН (акумулатор)
- Прекъсвач (контактния ключ)
- Съпротивление променливо (поплавъка)
- Ампермер (стрелката на таблото)

При постоянно напрежение като променяме съпротивлението (демек поплавъкът се качва нагоре при пълен резервоар и слиза надолу при празен) се променя тока. Тази промяна се отчита от ампермера (демек стрелката на таблото).

НАКРАТКО: Единствения начин да ти мръдне стрелката е да мръдне поплавъка в действителност.
Причината за мърдане на поплавъка вече е друга тема.

Поздрави,
Д
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е34

Мнение от VINCHUN » 27 Яну 2010, 17:37

Причината за мърдане на поплавъка вече е друга тема.?????
A защо тогава след като напълних резеовара този поплавак на помръдна аз продалжи да слиза и да показва,че бензина свършва???? :roll:

Потребител
Аватар

Мнение от blagoz » 27 Яну 2010, 19:26

Хубава "най-проста схема", но дали са я приложили?
Малко по сложна е, ако е с няколко входа и един изход. Тогава на загасена кола твоя експеримент с потенциометър от радио, пак ще ти даде резултата, който си видял. А ако се използва съпротивлението от нивомера само за начална стойност и след това да се ползват сигналите от моментния разход(примерно) тази схема ще опише и наблюденията на WINCHUN, както и личните ми. Цялата тази работа може да я върши и чипа на таблото, не да идва сигнал от DME.

Предишна

Назад към E34