Амортесьори,пружини по мека возия.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Re: Амортесьори,пружини по мека возия.

Мнение от LiTtLeRoCk » 28 Сеп 2009, 22:26

Искам да попитам имали начин да разбера амортисьорите ми газови или маслени са.

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 328-turbo
Мечтае да кара: ГОЛФ 3

Мнение от kirililiev » 28 Сеп 2009, 22:47

LiTtLeRoCk написа:Искам да попитам имали начин да разбера амортисьорите ми газови или маслени са.

махни задната гума и прочети какво пише на тях ;) за предните трябва разглобяване.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34/М50 и М60
Мечтае да кара: Е34 V12
Детайли за колата: Ооо много са...

Мнение от S_h_e_f_a » 29 Сеп 2009, 21:41

ddddk написа:
georgipass написа:Само на 65.... т.е 205..195/65 R 15 , 55 ако са 16-ки ;)

Потвърждавам.

При 195/55 височината на гумата е 107,25 мм
При 205/65 височината на гумата е 133,25 мм

На пръв поглед разликата е само 26 мм, но е достатъчна да се осещат неравностите по пътя повече.

Така или иначе в книжката пише, че за 520i стандартният размер гуми е 205/65 R15 94 H

Ако искаш въпреки всичко процента да ти е по-малък, то тогава трябва да минеш на по-широка гума за да запазиш височината. Пример: 225/60R15 се получава височина 135 мм.

Поздрави,
Д

В книжката пише и 225/45 R17 :winky:
Старата ми 34-ка беше с 16-ки на 55 и с стоково окачване,но с рязани прожини и то много рязани :mhihi: не е мое дело,но колата имаше много свалена и имаше супер возия.
Сегашната ми е с М-окачване и много друса,купих 4бр нови газови амортесьоа който сложих на спортните прожини.Возиата стана малко по мека,но и много по не стабилна в завой с голяма скорост,а за дрифт да не говоря :confused:
Така че и аз се опитвам да разбера защо се получава такава разлика м/у двете коли.
ИзображениеИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 01 Окт 2009, 10:27

S_h_e_f_a написа: ... в книжката пише и 225/45 R17 ... беше с 16-ки на 55 и с стоково окачване,но с рязани прожини ... сегашната ми е с М-окачване и много друса

Това е съвсем друга тема.

Като качваш цолажа е логично да намаляш височината на гумата за да запазиш външния диаметър. Все пак трябва да я събереш тази гума в калника.
Факт е, че колкото по-нисък е борда, толкова повече се усещат неравностите по пътя. Горе-долу като разликата дали ходиш по улицата с маратонки или цвички.

Амортисьорите е друга тема.

Разликата между туристическите и спортните е, че спортните "умъртвяват" вибрациите за много по-кратко време и ходове от другите. Целта е колата да е успокоена преди да навлезе в следващата неравност, което се случва доста по-бързо при спортно шофиране отколкото при разходка по гезмето.

Да, ама като си смениш окачването на колата със спортно слагаш ли и такова на бъбреците си? С други думи шофьорските вътрешни органи няма кой да ги успокои за по-кратко време и затова със спортни амортисьори усещането при шофиране и возене е т.н. "твърдо" независимо от височината на борда на гумата.

Аз лично не съм карал и не съм се возил в М, но съм карал и съм се возил в едно GT на друга марка (нисан) и трябва да ви кажа, че усещането е за голяма стабилност и в завоите и по неравен път... така да се каже ти дава увереност, че може да настъпиш още и още въпреки лошия път... Но с такава кола не бих тръгнал от Варна за София примерно.
Просто по родните ни калдъръми ще ми изпопадът бъбреци, пломби и прочие... :confused: :cry:

Това мисля аз по въпроса за "твърдо" и "меко" возене... :confused: :roll: :confused:

Поздрави,
Д
Изображение

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 01 Окт 2009, 11:11

Колеги съвсем наскоро смених предните амортесьори. Просто си разменихме с МадВаньо колите за по кръгче и моята ми се видя твърде мека и накланяща се в завойте. Постмана знае за какво говоря ;)
След кратко "боледуване" Бима е със същите амортесьори като на Ванката и сега седи на пътя в пъти по-стабилно. Разликата е огромна. Ванка огромна благодарност :winky:
Свалените са Монро Рефлекс без видими забележки и с щампа на тях "Е38" :shock: Не ги препоръчвам, но ако някой иска да се вози меко ги подарявам!
Не ми се занимава с куриери- идвате и ги отнасяте лично.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34/М50 и М60
Мечтае да кара: Е34 V12
Детайли за колата: Ооо много са...

Мнение от S_h_e_f_a » 01 Окт 2009, 14:18

Относно твърдата и спортна возия,аз съм сменил доста коли от който повечето са били с спортни окачвания.Но да ти кажа чесно спортно ок. което е фабрично (както в случайя М-тех 1 или 2) няма нищо общо с сп.окачване от другите фирми,марки като: Фк,билщайн,кони и др като возия :)
М-теха ( само дето незнам с кой точно съм :oops: ) не е чак такава друсалка както ти го описваш за бъбреците :mhihi: Както каза колегата и според мен си е чисто Монро Рефлекс. Говорих с един механик в Бова кар,който кара е34 и той ми каза че спортните окачвания на бмв (или е34 специално) се предлагат само от дилара (на бмв) и Монро ;)
ИзображениеИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 01 Окт 2009, 15:01

NeoPrint написа:Колеги съвсем наскоро смених предните амортесьори. Просто си разменихме с МадВаньо колите за по кръгче и моята ми се видя твърде мека и накланяща се в завойте. Постмана знае за какво говоря ;)
След кратко "боледуване" Бима е със същите амортесьори като на Ванката и сега седи на пътя в пъти по-стабилно. Разликата е огромна. Ванка огромна благодарност :winky:
Свалените са Монро Рефлекс без видими забележки и с щампа на тях "Е38" :shock: Не ги препоръчвам, но ако някой иска да се вози меко ги подарявам!

А какви сложи,колега ?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар

Мнение от LiTtLeRoCk » 01 Окт 2009, 15:13

Днес се хванах и свалих задната гума и ето какво видях там.На амортесьора има табелка на която пише следното:
SASH 381700105032 BMW
под горния номер е този 1135613.2 и синя ивица на табелката.

На пружините има следния надпис BMW 11322482 RBW 42 и те същи имат синя ивица на самите пружини.
Предните не съм ги гледал защото няма как да се види нито на пружините нито на амортесьорите.

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 01 Окт 2009, 17:41

klintan66 написа:
NeoPrint написа:Колеги съвсем наскоро смених предните амортесьори. Просто си разменихме с МадВаньо колите за по кръгче и моята ми се видя твърде мека и накланяща се в завойте. Постмана знае за какво говоря ;)

А какви сложи,колега ?

Al-ko top road, сложих. На цената на спанака са пък да видим колко ще изкарат. Доста Е34-ки гледам тука са с такива :wave:

ПсихопатVANIO
ПсихопатVANIO
Аватар
Кара: BMW - DARK SIDE OF THE FORCE
Мечтае да кара: BMW E24

Мнение от MadVanio » 01 Окт 2009, 20:03

NeoPrint написа:
klintan66 написа:

А какви сложи,колега ?

Al-ko top road, сложих. На цената на спанака са пък да видим колко ще изкарат. Доста Е34-ки гледам тука са с такива :wave:
:wave: :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 02 Окт 2009, 22:22

NeoPrint написа:
klintan66 написа:

А какви сложи,колега ?

И аз съм с Алко вече 3-та година . Не са мръднали .Колата е много стабилна .
Реших да попитам за всеки случай .
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар

Мнение от LiTtLeRoCk » 03 Окт 2009, 14:30

LiTtLeRoCk написа:Днес се хванах и свалих задната гума и ето какво видях там.На амортесьора има табелка на която пише следното:
SASH 381700105032 BMW
под горния номер е този 1135613.2 и синя ивица на табелката.

На пружините има следния надпис BMW 11322482 RBW 42 и те същи имат синя ивица на самите пружини.
Предните не съм ги гледал защото няма как да се види нито на пружините нито на амортесьорите.

някой може ли да ми каже какво означават сините ивици по табелката и на пружините?

Предишна

Назад към E34