Монтаж на панелен филтър KN - 525 TDS

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 16 Юни 2009, 12:27

Postman написа:Най-обикновен вазелин според мен ще свърши работа, тъкмо после при прането ще се измие и по-лесно може би. Ако настояваш да е автомобилна - Литол 24, има я в тубички като паста за зъби, всъщност точно като оригиналната ти смазка и е удобна за нанасяне в канала.

За пръскането с масло - ако на пипане филтъра е мазен няма нужда да го пръскаш, ако не ти се струва мазен - напръскай го равномерно от външната страна, а ако не те е страх за дебитомера може да го напръскаш и от вътрешната страна.

Яворе благодаря за хубавия и точен отговор :!: Ще купя от тази автомобилната Литол 24, по отношение на това дали е ми се струма мазен мисля че има нужда от пръскане с масалцето. Аз нямам дебитомер само МАП сензор, който се намира на доста далечно място от въздушния филтър. Незнам ако нещо бъркам нека колегите с TDS да ме поправят...

Благодаря отново...

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 16 Юни 2009, 13:36

Здравей колега,

Моят съвет е да не бързаш да пръскаш. Прочетох инструкцията и там никъде не пише да се пръска, но за сметка на това е наблегнато, че трябва за се сложи грес мин.5 мм над ръба на канала!!! И да не размазваш изплютото при монтажа. Въобще т.4 и т.5 от инструкцията е цялата философия. Ако трябваше да се пръска из първоначално, то щеше да пише точно толкова подробно колкото и за уплътняването.

Не е вярно, че ръката ти трябва да се омасли, като пипаш филтъра. По-скоро трябва кожата на ръката ти да стане леко не чувствителна или да имаш дражнещо усещане.

Пак да се върна на греста... не е редно да се месят греси... не, че не може, когато са с еднакъв състав, но все пак, когато са от различен производител божа работа какви още добавки има вътре, дето не ги казват... Затова те съветвам или да сложиш САМО от тази дето ти я препоръча Явор или съгласно т.4 от инструкцията да си поръчаш същата грес от доставчика на филтъра : "Additional sealing grease may be purchased in an 6oz tube from any K&N retailer"

Поздрави,
Д
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 16 Юни 2009, 13:45

ddddk написа:Здравей колега,

Моят съвет е да не бързаш да пръскаш. Прочетох инструкцията и там никъде не пише да се пръска, но за сметка на това е наблегнато, че трябва за се сложи грес мин.5 мм над ръба на канала!!! И да не размазваш изплютото при монтажа. Въобще т.4 и т.5 от инструкцията е цялата философия. Ако трябваше да се пръска из първоначално, то щеше да пише точно толкова подробно колкото и за уплътняването.

Не е вярно, че ръката ти трябва да се омасли, като пипаш филтъра. По-скоро трябва кожата на ръката ти да стане леко не чувствителна или да имаш дражнещо усещане.

Пак да се върна на греста... не е редно да се месят греси... не, че не може, когато са с еднакъв състав, но все пак, когато са от различен производител божа работа какви още добавки има вътре, дето не ги казват... Затова те съветвам или да сложиш САМО от тази дето ти я препоръча Явор или съгласно т.4 от инструкцията да си поръчаш същата грес от доставчика на филтъра : "Additional sealing grease may be purchased in an 6oz tube from any K&N retailer"

Поздрави,
Д

Здрасти Дамяне, да разбирам те напълно! Няма как да поръчам от тази грес просто като се чукне нейния парт номер и не излиза нищо! А интерсно защо но това е друг въпрос. Ще купя от тази грес вече намерих кой я продава във Варна и най късно до утре ще е налице, смятам да си купа 3 тубички от нея. също така комплекта за почистване ще го имам утре вечерта и ще се решава на момента дали да се пръска или не...

Благодаря ти за мнението :D

P.S. И да не размазваш изплютото при монтажа. ЕТО ТОВА НЕ ГО РАЗБРАХ :uups: и да вземеш ми се обадиш да пийнем бира, не ми се крий еййй :winky: може да направим набързо монтажа хем да видиш как станаха последните промени :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 16 Юни 2009, 15:47

:yes:
на линия съм днес и утре след 17,00 часа. В четвъртък ще ходя в Сливен и има опасност да се върна към 18 - 19 часа. Петък знам, че те няма :yammy: :have one: :guitarist: :yammy:
Така, че ако искаш днес или утре ще свършим работата.
И тоя път бирата е от мене, че още съм гузен за монтажа на корите :uups:

Извинявам се за офтопика :uups:

Ще вкарам нещо по темата, че да не ми изтрият поста :uups:

Сега да напиша нещо за филтрите, ако ви е интересно, колеги...

Пиша с уговорката, че параметрите, които давам са индустриални и ще служат само за пример. За чисто автомобилните параметри може някой да довнади, ако има информация.

И така, какво е въздушният филтър: мрежеща преграда, през която преминава поток въздух с определена скорост, дебит и налягане.
Целта на филтъра е да спира твърдите частици и да пропуска въздуха. За целта мрежата се прави с отвори с еднакъв и точен размер. Според размера на отворите се класифицират филтрите с определението "степен на филтрация". Или ако отворите на мрежата са с диаметър 20 микрона, то степента на филтрация е 20микр. Стандартният ред на филтрации е 40микр, 20микр, 5микр, 1микр, 0,01микр.
Ясно е, че колкота по-ситна е решетката, толкова по-голямо съпротивление ще оказва на потока от въздух и това ще намаля неговата скорост. При това забавяне на потока се получава разлика в налягането от двете страни на филтъра. Тази разлика се нарича "делта пе" дР (д-то е гръцко, но не знам как да го напиша тук).
Колкото по-малко e дР, толкова е по-голяма пропускливостта на филтъра.
В обобщение: филтрите се делят по степен на филтрация и по пропускливост.
Колкото по-динамично се кара един автомобил, толкова по-качествена трябва да е гориво-въздушната смес. Горивото е труга тема, но по отношение на въздуха се грижат т.н. "спортни филтри". Това са филтри с по-висока степен на филтрация и в същото време с по-голяма пропускливост от стандартните. Ще питате как става номера? Еми, става. Филтрацията на въздуха си е цяла наука. Има компании, които се занимават само с разработване на "решетката".
На практика спортният фиртър не дава коне, както е общото разбиране за тях. Спортният филтър дава по-чист въздух в нужното количество и на време (без закъснение).

Всичко това написах в отговор на въпроса: "има ли смисъл от спортен филтър?"
Има. Защо да не дадеш на двигателя си по-чист въздух за по-кратко време и да му позволиш да се развърта с мерак.

И в заключение: Ако някой магазинер Ви каже: "Имам страшни филтри, много са качествени", го питайте какво значи качествени и като почне да се чеше по темето го питайте колко микрона е и колко му е дР-то :mhihi:

P.S.: При окачествяването на един филтър не се взема под внимание възможността му да се пере.

Дано да съм бил полезен.

Поздрави,
Д
Изображение

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 16 Юни 2009, 18:08

Евала, Дамяне, изчерпателно обясненние в стил г-н Пощальона ;)
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaHka » 16 Юни 2009, 21:41

Аз имам абсолютно същия филтър. Несъм го купувал аз - така си дойде колата. Някой ще обясни ли процедурата с прането, че аз досега само съм го обдухвал със силна струя въздух. Никаква грес, никакво масло несъм му слагал.... и се плаша като чета какви са особеностите и искам бързо да се поправя.

Предишна

Назад към E34