Неизправна ламбда сонда ?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Неизправна ламбда сонда ?

Мнение от amd » 26 Юли 2008, 13:23

Здравейете колеги, колата ми от скоро се учи да върви на бензин и засега си върви прилично добре, но излязоха няколко въпросителни. Изчетох доста теми за ламбда сондите чрез търсачката на форума, но искам да ви питам за вашия практически опит - какво точно става като изключа сондата? Става дума за E34 M50B20, първоначално тънеше доста и придърпваше, след което смених датчика за положението на дроселовата клапа и се пооправи, но все още имаше някакви присецвания и затъвания. На диагностика ми казаха заминала ламбда сонда и я разкачих за да видя как ще върви - пали и върви много добре, кове обороти. Като ми намалее бензина почва пак от време на време да придърпва, но това е защото е пълен с боклучаци и си е за чистене - сипвам 20 лева и пак тръгва да върви добре.

Мога ли да спестя 100-тина лева и да не купувам ламбда сонда или не е препоръчително да се кара без нея? Страх ме е основно от висок разход на гориво, а и да не напълни картера с бензин (неизгорял). Знам, че има Е34-ки без ламбда от завода, не би ли трябвало и моята да работи без нея или те са с друго комп ? Не мога да си засеча точно разхода, защото циферблата на километража не работи, както и бензиномера е заседнал на 20 :(
BMW only!

оптимист-неверник
Аватар
Кара: старо Е 34
Мечтае да кара: ново Е 34
Детайли за колата: най- добрата

Мнение от ktv » 26 Юли 2008, 13:28

Да засечеш разхода е най- лесно. Пълниш до горе резервоара, караш 100 км и пак пълниш до горе, на същата колонка. :winky: И каквото си покаже. Ако караш без сондата, според мен ще ти е доста голям разхода, щото моторя ще работи в най- тежкия режим.
Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525d

Мнение от ETW_You_ » 26 Юли 2008, 13:32

Оправи си километража и горивомера и засечи разход. Първите симптоми на неработеща сонда са висок разход и влошена работа на двигателя. Същите симптоми и от много други неща за съжаление :( И щом и диагностиката ти казва същото сменявай сондата. А ако искаш да спестиш 100 лв от сонда за тези пари си купуваш що годе добър велосипед и намаляваш и разхода на бензин до 0

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ozy » 29 Юли 2008, 2:26

ETW_You_ написа:...купуваш що годе добър велосипед и намаляваш и разхода на бензин до 0

Това ми хареса и ще взема да се замисля вече и аз.

Относно ламбда сондата, вече няколко пъти в няколко теми съм писал че си купих ламбда БОШ(120лв), която се оказа неправилно работеща и вместо са ми подобри работата на колата, тя ми я влоши. Искам неискам си купих още една ламбда, само че този път няква си там универсална с 4-ри кабелчета(за 60лв) от магазин "КОСЕР". Когато сложих тази сонда работите се оправиха.
Та не е задължително да се набутваш с повече пари.

Поздрави.
Красимир Дянков
"Колкото повече, толкова повече!" - Мечо Пух

Penchev написа:... Там когато паднех под 220 км/ч връщах 4-та скорост ,карал съм колата в баирите с по 6400 мин-1

Георги Пенчев

ентусиаст
Аватар

Мнение от AcOrP » 29 Юли 2008, 10:18

Пробвай да откачиш ламбдата би трябвало да не повлиае много негативно на разхода. Просто системата ще премине на режми отворена и няма да има ламбда-контрол и вече всичко зависи дали дебитомера е наред и таблиците.

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 29 Юли 2008, 11:25

Аз така карам засега и съм доста доволен - без ламбда-та пали и върви супер, вчера и подпалих гуметата и не се сърдеше :mhihi: Дано само го дава малко по-кротко с разхода. Не, че има особена надежда - тоя туч колкото и да е изправен, все си гори здраво. Просто преди да я закарам в София трябва да си оправя бензиномера, за да не закъсам някъде лошо.
BMW only!

Назад към E34