Ел. стъкла на Е30

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Ел. стъкла на Е30

Мнение от logout » 23 Юни 2006, 15:51

Преди време си смених вратата (шофьорската) заедно с всички карантии. Новата врата е с ел.стъкло, а старата беше механика. Съответно нямам копчетии. Зимата нямаше проблеми, ма сега по жегите ми се иска да мога да си отварям стъклото.

Та въпростът е: Някой знае ли дали инсталацията по принцип поддържа ел. стъкла и дали ще трябва да сменя само "барчето", или ще се налага да пускам кабеляци и сам да разкроявам ел.инсталацията, за да мога да си ползвам тая благинка. Просто не ми се разглобява таблото само за да видя дали буксите присъстват, защото ако ги няма, да се подготвям психически, а ако ги има, да търся само барче или само копчетии.
Последна промяна logout на 28 Юни 2006, 9:19, променена общо 1 път
It's not who You are, it's who You know...

ПсихопатVANIO
ПсихопатVANIO
Аватар
Кара: BMW - DARK SIDE OF THE FORCE
Мечтае да кара: BMW E24

Мнение от MadVanio » 23 Юни 2006, 18:06

щом не си имал предполагам и кабелите за тях ги нямаш,зна4и ти трябва едно коп4е щом имаш само едно стъкло и да го монтираш да му пуснеш ток и да пуснеш кабели до машинката ,не ти трябва бар4е има изрязани от вътре на бар4ето места дет се слага копчето .това е простия начин по-хубавия е с реле,но не ги чаткам аз тях.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 24 Юни 2006, 11:02

Извади си кожата около скоростния лост и ще видиш кабелите за ел стъклата.
Казват че,всички БМВ-та стандартно са оборудвани с инсталация за всички екстри. От вратата трябва да излиза една голяма букса и да е включена в колонката,от там като си вземеш копче ще ти остане само да си разпробиеш барчето.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от logout » 25 Юни 2006, 12:15

То това с буксата ясно. Аз като махнах старата врата, в нея имаше цялата инсталация за всичките екстри, макар че машинката беше механична. А на новата врата пък й липсваше централното, но инсталацията си беше на място и прехвърлих само моторчето. Обаче като извадих кожата на скоростния лост, не успях да видя букси. Чудя се, ако ги има, дали просто не са скрити някъде. Иначе, ако аз слагам копчета, трябва да ги връзвам по кръстосана схема, защото + и - трябва да се сменят (нагоре и надолу). То май това е вградено в оригиналните копчета, но на мен не са ми попадали такива. Явно ще трябва да намеря време да разглобя повечко барчето и да издиря буксите, ако ги има. А дали на Симеон мога да намеря оригинални копчета?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Юни 2006, 13:59

аз имам някакви копчета, но не знам от какво Е30 са може да ги снимам ако искаш...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

шПерко
Аватар
Кара: '90 BMW 316i
Мечтае да кара: Платноходка
Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)

Мнение от Иво » 25 Юни 2006, 18:04

MadVanio написа:щом не си имал предполагам и кабелите за тях ги нямаш,зна4и ти трябва едно коп4е щом имаш само едно стъкло и да го монтираш да му пуснеш ток и да пуснеш кабели до машинката ,не ти трябва бар4е има изрязани от вътре на бар4ето места дет се слага копчето .това е простия начин по-хубавия е с реле,но не ги чаткам аз тях.

И аз нямах халогени ама всички кабели си бяха там :)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от logout » 26 Юни 2006, 9:28

[steeN] написа:аз имам някакви копчета, но не знам от какво Е30 са може да ги снимам ако искаш...

Ами ако можеш да ги щракнеш... Всъщност мисля, че ако са от Е30, няма значение каква точно модификация е колата - би трябвало да са еднакви за всички Е30-ки. (Вратата например ми е от комби, а мойта кола е седан.)

E30 Fanatic!
E30 Fanatic!
Аватар
Кара: Е36 328g
Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo

Мнение от Дилян Пенчев » 26 Юни 2006, 10:18

logout написа:
[steeN] написа:аз имам някакви копчета, но не знам от какво Е30 са може да ги снимам ако искаш...

Ами ако можеш да ги щракнеш... Всъщност мисля, че ако са от Е30, няма значение каква точно модификация е колата - би трябвало да са еднакви за всички Е30-ки. (Вратата например ми е от комби, а мойта кола е седан.)

Мда еднакви са копчетата...

А ако искаш да свалиш барчето - много е лесно! Отзад под задния пепелник има една гайка пластмасова за ключе 10, развиваш я и махаш задния край на барчето и от там ще видиш на предния кай на барчето още една такава, както и вътре при скоростния лост мисля че имаше още една! От двете страни при караката на шофьора и пасажера има в дъното по една пластмасова щипка, и под парното дето е нишата там се бърка нагоре с къса отверка да развиеш две рапидки (ако е сваляно друг път е почти сигурно че ги няма) и това цялото излиза!

Първия път ми трябваха 10 мин да го сваля а вече го правя за 2 :mhihi:

Там отдолу около скороснтия лост ако имаш окабеляване трябва да има букси който да стоят свободни ;)
Изображение
Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече :)))

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от logout » 26 Юни 2006, 10:43

Дилян Пенчев написа: Първия път ми трябваха 10 мин да го сваля а вече го правя за 2 :mhihi:

Ти направо ме амбицираш :D . Довечера като се прибера от работа, ще взема да го разглобя. Не ми се захващаше, ма сега, като знам колко е лесно, няма да мога да заспя, ако не го разколача... :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от logout » 26 Юни 2006, 22:05

Разглобих барчето, но за съжаление не открих никакви букси :( . Егати каръка съм, нямам инсталация за ел.стъкла. Те жиците с буксите може и да са направени така, че да се вграждат при необходимост, т.е. да са като резервна част и да си имат номенклатурен номер. Мисълта ми е, че има вероятност тия кабели (заедно с буксите) да могат да се купуват и просто да се връзват към други букси, които ги има някъде си. Нали ако някой иска ел. стъкла, не е нормално да му сменят инсталацията или да прекрояват жиците. Та ако някой има идея или инфо, или е сменял/правил/раглеждал инсталация, нека сподели. Никак не ми се иска да извеждам нови кабели от буксата на вратата, при положение че вероятно има много по-елегантно решение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 26 Юни 2006, 22:38

По-елегантното решение е да изрежеш кабелите на някое бракувано, с такава инсталация и да си ги насадиш на твоето.
Разликата е, че ако си пуснеш твои кабели, цветовете няма да са същите, като на схемите.
В "Мултимедия" горе, дясно, има заводските схеми на Е30 ...
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 27 Юни 2006, 18:25

Охооо любимата ми тема за ел стъкла :mhihi:

Колега... има няколко начина да се направи ел. инсталацията за стъклата.

Отваряш си капака на кутията с бушоните - позиция 17 ти е празена и едната й клема липсва. От този бушон се черпи ток за ел. стъкла и ел. люка ако колата има такива. Слагаш си липсващата клема (10 ст. от всеки магазин за чаркове) и прокарваш кабела от нея да влиза някъде в купето. (кабела да е поне 1.5 кв.мм.) Сега имаш жица с 12В при включен двигател (при контакт). Можеш да закараш този плюс направо към копчето за стъклото или пък да намериш оригиналното реле, чиято единствена функция е да ти дава 12в при изгасен двигател и отворена врата (функция с цел ако си изключил двигателя но си забравил прозорците отворени да си ги затвориш като си отвориш вратата - можеш и без нея).
Допускам, че няма да ползваш това реле. Закарваш си жицата от бушон 17 при копчето. Тук е момента да спомена, че е добре освен копчето да си намериш и буксата, която влиза в него с поне няколко сантиметра кабели за да може да ги свържеш лесно. Ако нямаш буксата, ще направим такава - само копчето си намери.
Копчето е с пет крачета - в едното влиза плюса, две са за маса и две отиват към двете жици на моторчето във вратата.
Като свалиш барчето и понатиснеш мокета под него ще усетиш болт - на него можеш да закачиш кабелите на двете крачета за масата.
От копчето извеждаш два дебели кабела (2 кв.мм. примерно) и ги закарваш до буксата, която привежда кабелите към самата врата. Разглабяш там каквото ти пречи и водиш кабелите до моторчетата. Захвани ги за момент и изпробвай посоките за да видиш дали правилно са свързани.

На барчето отдолу има формички, които показват къде да пробиваш за да отвориш дупка за копчето. Материала е мек и се пробива лесно - задължително спазвай очертаните формички. Пробиваш с нож в средата да си отвориш началната дупка и после пилиш с пила докато не направиш отвора точно по очертанията (в барчето има метална формичка, която ще ти попречи да изпилиш повече от необходимото но все пак не разчитай на нея като пилиш и постоянно пробвай дали отвора е достатъчен).

Това е в общи линии.

Ако не ти се занимава или се притесняваш да не объркаш нещо, намери си копчето, купи си и 5-6 метра многожилен проводник, пусни ми едно ЛС и ще се видим да ти ги свържа ;)
Ако пък си решил сам да си ги направиш, ще ти пусна и ел. схемата на крачетата на копчето, снимка на самото копче, как да стои то и т.н.

Успех ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от logout » 27 Юни 2006, 21:30

!!Asen_X написа:...

Много мерси за тая подрбна информация. Ще се заема веднага щом си намеря копчета. А схемата на крачетата ще ми е от голяма полза, ако можеш да я качиш. Единствено не знам дали ще се справя с буксата, защото не съм виждал какво представляват крачетата на оригиналните копчета. Сега започва голямото търсене на тия копчета. Дано намеря скоро, че в тия жеги е много досадно да отварям другото стъкло.

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 28 Юни 2006, 3:54

Ще гледам утре или вдругиден да си поразглобя малко колицата и да направя снимки и на копчето и на буксата. После ще ти дръпна още по-подробно обяснение втази тема ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от karadimov » 28 Юни 2006, 16:09

мисля че това ще е много ползотворно и за останалите ентусиасти в това число и аз.Благодаря предварително за помоща!

Следваща

Назад към E30