За Дифовете, предавателните числа и скоростта ;)
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- Dr.Schnaps
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90LCI и E30 Cabrio
За Дифовете, предавателните числа и скоростта ;)
Гледам много се пита- какъв ми е дифа
, колко ми е скоростта
и прочие…
Понеже с моя приятел Excel
си играеме тука разни игрички горе долу свързани по темата ще се опитам да ви отегча с малко скучна теория.
Целта на цялата работа е да се получи ето това което всеки е виждал в по престижните автомобилни списания и се нарича- план на скоростната кутия (грубо казано)
За да го получиме ни трябват няколко неща:
1- Размера на гумите или по точно радиуса на колелото R(метри) (Ако неможе6 да си го сметне6 сам отива6 на http://www.avtogumi.com/ и там дава6 размера и полу4ава6 Диаметъра в милиметри. дели6 на 2 и го преврущяш в метри)
2- Предавателните числа на скоросната кутия ix
3- Предавателното число на Дифа iг
4- Оборотите на ДВГ в Обороти/ минута (Свободен параметър)
Цялата тази информация я вкарваме в една формулка (само една е не се плашете
В тази формулка се замества и се получава скоростта V в км/ час.
Като се понаправи работата малко в Excel се получава горната картинка за всеки един автомобил.
Тука е даден пример с Golf R32, (които е и горе на картинката) как изглеждат входните данни и как изглежда нашия план на скоростите. Като се сравни с горния от Ауто, Мотор и Спорт се вижда че не сме далече от истината.

Сега ще кажете- е хубаво де за какво ни е да си правиме шарени картинки като ги има в списанията?
Еми просто ситуацията е че обикновенно имаме 4 параметъра:
1- Размера на гумите или по точно радиуса на колелото
2- Предавателните числа на скоросната кутия
3- Предавателното число на Дифа
4- Скорост на движение при определени Обороти на ДВГто
От тях обикновенно само единия е неизвестен, а 3 ги знаеме.
По този начин може да да разиграеме горното уравнение така че да се получи неизвестното. Това само 4е е само за една то4ка характеристиката.
Другия вариянт е да замериме колата при какви скорости какви обороти дава и в една Excel програмка да си варираме например Диффа (ако не знаем кво му е Пр.число), докато не получим същите скорости към обороти на Excel таблицата каквито се замерили в колата.
Зависимостите са линейни така че около 3 точки за всяка предвка са достатъчни да измерите на самата кола за да сте точни.
Excel таблицата не мога да я кача, така че ако има някои които да има къде да я качи или ако накои я иска на мейл да каже.
Ако има въпроси даваите. Ако не седаите и сметаите
и после легаите под колите и проверяваите сметките по табелката на дифа
Но смятам 4е науката е то4на

Понеже с моя приятел Excel

Целта на цялата работа е да се получи ето това което всеки е виждал в по престижните автомобилни списания и се нарича- план на скоростната кутия (грубо казано)

За да го получиме ни трябват няколко неща:
1- Размера на гумите или по точно радиуса на колелото R(метри) (Ако неможе6 да си го сметне6 сам отива6 на http://www.avtogumi.com/ и там дава6 размера и полу4ава6 Диаметъра в милиметри. дели6 на 2 и го преврущяш в метри)
2- Предавателните числа на скоросната кутия ix
3- Предавателното число на Дифа iг
4- Оборотите на ДВГ в Обороти/ минута (Свободен параметър)
Цялата тази информация я вкарваме в една формулка (само една е не се плашете

В тази формулка се замества и се получава скоростта V в км/ час.
Като се понаправи работата малко в Excel се получава горната картинка за всеки един автомобил.
Тука е даден пример с Golf R32, (които е и горе на картинката) как изглеждат входните данни и как изглежда нашия план на скоростите. Като се сравни с горния от Ауто, Мотор и Спорт се вижда че не сме далече от истината.

Сега ще кажете- е хубаво де за какво ни е да си правиме шарени картинки като ги има в списанията?
Еми просто ситуацията е че обикновенно имаме 4 параметъра:
1- Размера на гумите или по точно радиуса на колелото
2- Предавателните числа на скоросната кутия
3- Предавателното число на Дифа
4- Скорост на движение при определени Обороти на ДВГто
От тях обикновенно само единия е неизвестен, а 3 ги знаеме.
По този начин може да да разиграеме горното уравнение така че да се получи неизвестното. Това само 4е е само за една то4ка характеристиката.
Другия вариянт е да замериме колата при какви скорости какви обороти дава и в една Excel програмка да си варираме например Диффа (ако не знаем кво му е Пр.число), докато не получим същите скорости към обороти на Excel таблицата каквито се замерили в колата.
Зависимостите са линейни така че около 3 точки за всяка предвка са достатъчни да измерите на самата кола за да сте точни.
Excel таблицата не мога да я кача, така че ако има някои които да има къде да я качи или ако накои я иска на мейл да каже.
Ако има въпроси даваите. Ако не седаите и сметаите

и после легаите под колите и проверяваите сметките по табелката на дифа

Но смятам 4е науката е то4на

- Maverik
- младши ентусиаст
-
- Кара: нахилен
- Мечтае да кара: Е30 кабрио
Колега ще ми пратиш ли табличката на giokov@abv.bg
Благодаря
Благодаря
- didore
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 М52B20
- Мечтае да кара: Е30 М52Б28 Компресор
- Дилян Пенчев
-
E30 Fanatic!
-
- Кара: Е36 328g
- Мечтае да кара: Е30 Cabrio, Е30 с голям мотор, Е30 М3 SportEvo
Кчи я някъде в НЕТ-а и дай линк или ми я прати на dj_dido12@abv.bg аз ще я кача щото препдолагам че всеки иска да я свали да да види за какво става въпрос 

Какво се мъчиш да четеш тука, не пише нищо интересно вече

- Turbo-Lag
- BMW Fanatic!
-
- Кара: 190+ hp E46 320d, S1000RR SBK
- Мечтае да кара: Cessna 152
ако може и за мен... tedyrase@yahoo.com
10x

- ge_a
- Е30 IS Crasher
-
- Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25
Така ми се вижда кофти идеята на Дилян май е най удачна!!!
П.С. Много гот че си се постарал да я сатвориш таз таблица, мисля че ще е от полза за всички
П.С. Много гот че си се постарал да я сатвориш таз таблица, мисля че ще е от полза за всички

Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!

- DEFLEPPARD
- ентусиаст
-
- Кара: BMW F30 335I xDrive
- Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3
и аз я искам и мога да я кача в хит.бг ако форумци не я искат във форума си :П (визирам модераторите)
а иначе имам 1 въпрос:
как да разбера каква ми е скоростната и какви предавателни числа има без да я свалям от купето ? (без да ползвам обратния ред на формулата защото не искам да взимам под внимание показателите на скоростомера и оборотомера - се пак не са напълно верни
)
някъде в нета май можело да се провери по ВИН номера но така и никой не пожела да ми каже къде
самата скоростна май няма надписи който да могат да се видят на канал... а не искам да я свалям само за да и прочета цифричките
martin1@abv.bg
а иначе имам 1 въпрос:
как да разбера каква ми е скоростната и какви предавателни числа има без да я свалям от купето ? (без да ползвам обратния ред на формулата защото не искам да взимам под внимание показателите на скоростомера и оборотомера - се пак не са напълно верни

някъде в нета май можело да се провери по ВИН номера но така и никой не пожела да ми каже къде

самата скоростна май няма надписи който да могат да се видят на канал... а не искам да я свалям само за да и прочета цифричките

martin1@abv.bg
- Dr.Schnaps
- младши ентусиаст
-
DEFLEPPARD написа:някъде в нета май можело да се провери по ВИН номера но така и никой не пожела да ми каже къде![]()
Sorry, аз не знам. Аз съм само по теорията

Е аиде даите некви отзиви де

Въпроси

Вси4ко е ясно или нищо не е ясно

- DEFLEPPARD
- ентусиаст
-
- Кара: BMW F30 335I xDrive
- Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3
http://def-leppard.hit.bg/Skorosti.xls
ето линк към файла, знам че повечето дето сте от чужбинско не можете да отваряте хит.бг но за съжаление нямам хостинг на друго място
хмм ся го пробвах, но тая формула нещо не работи...
показва ми абсурдни резултати които са горе долу 2 пъти по високи от нормалните
ето и данните който въвеждам:
предв. числа на скоростната:
3.73
2.02
1.32
1.00
0.86
0.81
дифф: 3.91
радиус на гумата в метри: 0.635
в сайта http://avtogumi.com/ за гуми 195/65/15 (с каквито съм) показва 635мм диаметър - 0.635 метра
скоростната е взех от данните в една тема малко по-горе защото моята не я знам каква е но все пак са данни от истинска скоростна кутия
ето и резултатите:
1 скорост при 6000рпм - 98.5км/х
2. скорост при 6000рпм - 181.9км/х
3 ---------------------- 278,3
а реално на първа правя около 50км/ч, а на втора около 100км/ч
(плюс-минус 10км/ч)
което по груби сметки е 2 пъти по-малко от резултатите....
къде бъркам ?
ето линк към файла, знам че повечето дето сте от чужбинско не можете да отваряте хит.бг но за съжаление нямам хостинг на друго място

хмм ся го пробвах, но тая формула нещо не работи...
показва ми абсурдни резултати които са горе долу 2 пъти по високи от нормалните
ето и данните който въвеждам:
предв. числа на скоростната:
3.73
2.02
1.32
1.00
0.86
0.81
дифф: 3.91
радиус на гумата в метри: 0.635
в сайта http://avtogumi.com/ за гуми 195/65/15 (с каквито съм) показва 635мм диаметър - 0.635 метра
скоростната е взех от данните в една тема малко по-горе защото моята не я знам каква е но все пак са данни от истинска скоростна кутия
ето и резултатите:
1 скорост при 6000рпм - 98.5км/х
2. скорост при 6000рпм - 181.9км/х
3 ---------------------- 278,3
а реално на първа правя около 50км/ч, а на втора около 100км/ч
(плюс-минус 10км/ч)
което по груби сметки е 2 пъти по-малко от резултатите....
къде бъркам ?
- Dr.Schnaps
- младши ентусиаст
-
Re: За Дифовете, предавателните числа и скоростта ;)
Dr.Schnaps написа:1- Размера на гумите или по точно радиуса на колелото R(метри) (Ако неможе6 да си го сметне6 сам отива6 на http://www.avtogumi.com/ и там дава6 размера и полу4ава6 Диаметъра в милиметри. дели6 на 2 и го преврущяш в метри)
За твоя слу4аи R= 0.635/2=0,317

12 мнения
• Страница 1 от 1