задни тампони ?
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- DEFLEPPARD
- ентусиаст
-
- Кара: BMW F30 335I xDrive
- Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3
задни тампони ?
колегата водил вчера 323ката на преглед по ходовата част (по принцип нямам оплаквания освен от джантите но все пак е нова кола (т. е. скоро купена) - добре е да сме запознати със състоянието й
)
та оказало се че предните и задните тампони са за смяна -
за смяна на предни тампони (само труд) + реглаж предница ми искат 30лв. а като питах за задните ми казаха "аааа с тва не се хващам никога"
а не бях на мястото и дори не съм виждал въпросните тампони....
някой може ли да ми обясни какви са, що са, къде точно се намират, каква роля играят, какво става като се скъсат, как се сменят и евентуално колко струват (труд за смяната и самите тампони)?
и евентуално някакви добри марки - производители на предните и задните ?

та оказало се че предните и задните тампони са за смяна -
за смяна на предни тампони (само труд) + реглаж предница ми искат 30лв. а като питах за задните ми казаха "аааа с тва не се хващам никога"
а не бях на мястото и дори не съм виждал въпросните тампони....
някой може ли да ми обясни какви са, що са, къде точно се намират, каква роля играят, какво става като се скъсат, как се сменят и евентуално колко струват (труд за смяната и самите тампони)?

и евентуално някакви добри марки - производители на предните и задните ?
Значи предните не са толкова трудни, аз си ги смених сам за няколко часа без особени усилия. Само намушкването обратно на носача беше голям зор ама с повечко веро и напъване се получава.
Бяха около 50лв комплекта (мисля че пишеше BOGE на тях)
Задните са по неприятен случай.
Значи къде се намират: това са едни големи тампони които са буфер между целия заден мост и купето. Като се позакъсат се чуват разни пукания изотзад като тръгваш или се престрояваш с висока скорост. Та те са точно където си слагаш крика да вдигаш колата. Има една планка там, която завършва с голяма гайка хваната за болт идващ вертикално отгоре. Образно казано се маха тая планка и се издърпват надолу тампоните и после новите наобратно, само че може да са се спекли много и да трябва да се прилагат всякакви чалъми с печене с горелка и т.н.
Те струваха под 30лв единия.
За смяната - принципно и без сервиз може човек да се справи но не ти го препоръчвам, голяма хамалогия е.
Бяха около 50лв комплекта (мисля че пишеше BOGE на тях)
Задните са по неприятен случай.
Значи къде се намират: това са едни големи тампони които са буфер между целия заден мост и купето. Като се позакъсат се чуват разни пукания изотзад като тръгваш или се престрояваш с висока скорост. Та те са точно където си слагаш крика да вдигаш колата. Има една планка там, която завършва с голяма гайка хваната за болт идващ вертикално отгоре. Образно казано се маха тая планка и се издърпват надолу тампоните и после новите наобратно, само че може да са се спекли много и да трябва да се прилагат всякакви чалъми с печене с горелка и т.н.
Те струваха под 30лв единия.
За смяната - принципно и без сервиз може човек да се справи но не ти го препоръчвам, голяма хамалогия е.
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
Не съм от най-запознатите с марките, но доколкото знам BOGE правят така наречените "оригинални части". Един търговец обаче ми каза, че те били най-менте, защото се произвеждали в Турция, но мен не ми се вярва съвсем.
Аз лично смених единия преден тампон и го платих 20 лв. (на BOGE беше, имаше и печат на BMW заедно с номера на частта по каталог, а и баркода започваше с 4 00, демек немско). Иначе за комплект ми казаха 30 лв.
А за работата по смяна на предните тампони + реглаж ми се струва доста добра офертата 30 лв. (само един кадърен реглаж струва 20 лв.). Дано обаче реглажът да излезе кадърен.
Човекът поне си е признал: "Не съм толкова добър майстор, колкото ми се иска да съм". Затова най-добре направи смяната в печен сервиз - дори и да ти е малко по-скъпо, винаги можеш да правиш рекламация, ако нещо не е съвсем наред.
Аз лично смених единия преден тампон и го платих 20 лв. (на BOGE беше, имаше и печат на BMW заедно с номера на частта по каталог, а и баркода започваше с 4 00, демек немско). Иначе за комплект ми казаха 30 лв.
А за работата по смяна на предните тампони + реглаж ми се струва доста добра офертата 30 лв. (само един кадърен реглаж струва 20 лв.). Дано обаче реглажът да излезе кадърен.
DEFLEPPARD написа:а като питах за задните ми казаха "аааа с тва не се хващам никога"
Човекът поне си е признал: "Не съм толкова добър майстор, колкото ми се иска да съм". Затова най-добре направи смяната в печен сервиз - дори и да ти е малко по-скъпо, винаги можеш да правиш рекламация, ако нещо не е съвсем наред.
It's not who You are, it's who You know...
- DEFLEPPARD
- ентусиаст
-
тука ми искат 63 лв. за комплект предни Лемфьордер и 30лв. за някви италиански ментаци.... че ще си взема "маркови" тампони е сигурно ама се чудя да ги купувам ли тия или да търся чрез познати в други градове.... как мое да има над 100% разлика в цените ? 

- DEFLEPPARD
- ентусиаст
-
свърши се тя с предните... купих ги днеска - "предни тампони за е30 323и ала бала...." 63лв. утре ще олекна с още 30лв. за труда на майстора и много, ама много се надявам да усетя разлика щото иначе... не знам
Лемфьордер... някой чувал ли ги е? единствените немски тампони които успях да намеря !
плс кажете ми че са добри.... (:
въпроса за задните тампони си остава:
марка ? модел (ако съществува) ? цена ?
смяната... начин ? цена на труд? някой сервиз във Варна ако можете да ми препоръчате ? дали да се пробвам да ги сменя сам... само да не ме цапне задния мост по главата и да остана без кола

Лемфьордер... някой чувал ли ги е? единствените немски тампони които успях да намеря !

плс кажете ми че са добри.... (:
въпроса за задните тампони си остава:
марка ? модел (ако съществува) ? цена ?
смяната... начин ? цена на труд? някой сервиз във Варна ако можете да ми препоръчате ? дали да се пробвам да ги сменя сам... само да не ме цапне задния мост по главата и да остана без кола

7 мнения
• Страница 1 от 1