m20b20 помощ!!!
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- stoil.k
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e30
- Мечтае да кара: e30
- Детайли за колата: e30 320i
Re: m20b20 помощ!!!
valentino написа:Едно време като купих моето Е30 питах в Дару кар и ми казаха че може да се изключва сондата софтуерно.Никога не съм пробвал реално как и дали наистина може.По схемите съм срещал че ако няма ламбда-сонда сместа на празен ход се прави от допълнителен потенциометър(представлява като винтче) който се върти с отвертка и се намира в дебитомера.Дебитомерите за коли с ламбда-сонда нямат такова винтче.
Ако ЕКУ е работило с ламбда-сонда просто трябва да сложиш релето и да поставиш ламбда-сонда.В интерес на истината много отдавна карам с Мегаскуирт и не се интересувам от оригиналната инсталация.
Ако правилно съм те разбрал, по дебитомера мога да разбера дали колата е излезнала фабрично с тази система или без нея?! За сега добре, това ще го проверя, но все пак си мисля, че тези 2 признака, които открих говорят за кола без сонда. Въпросът сега е да разбера ЕКУ-то какво е, защото не знам какво съм купил. И кое според вас е по-добре, ако се окаже че ЕКУ управлява ланда - да сложа такава или да го дам някъде да изключат софтуерното управление????

жълтото кони, дупките гони
- valentino
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30 320
- Детайли за колата: E30 320 Megasquirt MS II-extra,DIY wideband
Ако ЕКУ е било с ламбда-сонда по-добре слагай една сонда и релето и толкова.
Според мен по дебитомера не можеш да съдиш защото не можеш да бъдеш сигурен дали някой не го е сменил преди теб.
Според мен по дебитомера не можеш да съдиш защото не можеш да бъдеш сигурен дали някой не го е сменил преди теб.
Megasquirt & Megaview user
- stoil.k
- кандидат ентусиаст
-
Така, нека обобща станалото дотук. Вчера говорих с човека от когото купих ЕКУто и той каза че е от кола СЪС сонда, а колата очевидно е била без! Колегата горе предлага да сложа релето и ландата, но аз си мисля, че по-удачен вариант е да купя друго ЕКУ, защото за да сложа сонда е голяма разправия - трябва да преправя гърнето, защото нямам отвор за сензора и трябва да дам още куп пари за ландата и релето. Какво ще посъветвате? Ако има желаещи за комп със сонда да ми пише и направо да отлита, също така приемам и оферти за комп, който не управлява ламбда!

- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Нали може да се изключва софтуерно дай некой леф да ти го направят и не се занимавай с ецу-та
няма откъде да си сигурен това което купуваш с какво е работило - може такива като тебе да са го сменяли 5 пъти и да не е оригиналното на мотора 

- stoil.k
- кандидат ентусиаст
-
M10 написа:Нали може да се изключва софтуерно дай некой леф да ти го направят и не се занимавай с ецу-таняма откъде да си сигурен това което купуваш с какво е работило - може такива като тебе да са го сменяли 5 пъти и да не е оригиналното на мотора
Това изглежда е наистина най-удачния вариант за сега. Някой може ли да ми препоръча сервиз или човек, който се занимава с такива работи?

- stoil.k
- кандидат ентусиаст
-
След малко застой, днес обновявам темата със малко видеота
http://vbox7.com/play:76e11b6c82
http://vbox7.com/play:bde4014d05
Днес дюзите се върнаха от ултразвук и това е след монтирането им, смяна на гаринтура на всмукателните колектори и сложихме спортен филтър, бензинов филтъри сигурно има още нещо което изпускам, но да - доста се постарахме, а проблемът остана. аз лично имам съмнения във бензиновата помпа, защото има едно ключе, което изключва електрониката и като завърта малко докато е натиснато и след това го пусна и завърта колата пали, иначе не иска. това е за сега не се сещам друго!
http://vbox7.com/play:76e11b6c82
http://vbox7.com/play:bde4014d05
Днес дюзите се върнаха от ултразвук и това е след монтирането им, смяна на гаринтура на всмукателните колектори и сложихме спортен филтър, бензинов филтъри сигурно има още нещо което изпускам, но да - доста се постарахме, а проблемът остана. аз лично имам съмнения във бензиновата помпа, защото има едно ключе, което изключва електрониката и като завърта малко докато е натиснато и след това го пусна и завърта колата пали, иначе не иска. това е за сега не се сещам друго!

- GEORGIEV
- Е30 Fanatic
-
- Кара: от онея старите....
- Мечтае да кара: магазинска е30-ка
По номера на двигателя се разбира дали е бил предвиден с катализатор или без.
Няма нужда от софтуерно спиране на ламбдата. Просто я изключваш и ЕКУ-то спира да коригира сместа.
Няма нужда от софтуерно спиране на ламбдата. Просто я изключваш и ЕКУ-то спира да коригира сместа.
- zlatko_baretata
-
-
- Кара: Фиат 126р
- Мечтае да кара: Шкода Фабия
Indiana написа:По номера на двигателя се разбира дали е бил предвиден с катализатор или без.
ЕКУ-то не спира да коригира смесите, тва дет си го написал е пълна безсмислица. Но започва да обогатява яката смесите, ако изключиш ламбда сондата. И точно затова има нужда от софтуерно премахване на ламбда-контролът.
Кат не сте сигурни в нещо, просто не се изказвайте безхаберно, щото не помагате на никого, нищо че ви се трупат мненията.

zlatko_baretata написа:Indiana написа:По номера на двигателя се разбира дали е бил предвиден с катализатор или без.
ЕКУ-то не спира да коригира смесите, тва дет си го написал е пълна безсмислица. Но започва да обогатява яката смесите, ако изключиш ламбда сондата. И точно затова има нужда от софтуерно премахване на ламбда-контролът.
Кат не сте сигурни в нещо, просто не се изказвайте безхаберно, щото не помагате на никого, нищо че ви се трупат мненията.

- zlatko_baretata
-
-
Indiana написа:zlatko_baretata написа:Indiana написа:По номера на двигателя се разбира дали е бил предвиден с катализатор или без.
За кво ли се хабя...
"Манякът" ми оспори мнението с една загадъчна емотиконка и направо ме направи за смях... вместо да каже дали, защо и къде не съм прав...
Разкачвайте ламбда-сондите, те само ви пречат, от БМВ са ги сложили само за да ви тормозят...

Виж сега, всеки човек греши. Ако съм сбъркал - коригирай ме. Защо така агресивно? Мислиш ли, че ми пука за 1 мнение? Погледни колко имам за 11 години. Карал съм моята кола 2 години с изключена сонда и не съм забелязал промяна в разхода. Лошо е когато е включена и не работи правилно и постоянно лъже ЕКУ-то, че сместа е бедна и обогатява излишно.
Както и да е, спирам да "трупам мнения". Форумът от години е заприличал на
Може би само в шарк сектора хората се държат нормално.
Айде лека
Както и да е, спирам да "трупам мнения". Форумът от години е заприличал на

Айде лека

- zlatko_baretata
-
-
Лека и на теб, явно само в Шарк сектора са хора, човека да пита там.
Иначе в този сектор, дет не сме ора - да му кажа - при липса на сигнал от ламбда сонда компа забива сервизни стойности на смесите, които са много по-богати от 14.7. също така, продължава да ги коригира по показания на дебитомер и обороти на моторя, но обогатени с коефициент. Също така спира краткосрочната и дългосрочната адаптация на смесите и за режим на "пълна газ" отново набива сервизни стойности...
Ама те в Шарк сектора са по-хора и там ще му обяснят нежно и с такт всички тия неща, а не като тука - грубо и агресивно.
Иначе в този сектор, дет не сме ора - да му кажа - при липса на сигнал от ламбда сонда компа забива сервизни стойности на смесите, които са много по-богати от 14.7. също така, продължава да ги коригира по показания на дебитомер и обороти на моторя, но обогатени с коефициент. Също така спира краткосрочната и дългосрочната адаптация на смесите и за режим на "пълна газ" отново набива сервизни стойности...
Ама те в Шарк сектора са по-хора и там ще му обяснят нежно и с такт всички тия неща, а не като тука - грубо и агресивно.

Може би при изключена сонда и при ресетнато ЕКУ (за да няма натрупана информация за самообучението му) сместа ще е леко по-богата, защото така е по-сигурно за двигателя. От опит ти казвам, че е незабележима разлика (щом казваш, че има такава).
- zlatko_baretata
-
-
В режим "пълна газ" ЕКУ-то игнорира ламбдата, но чете стойности, коригирани с коефициент от адаптациите, които пак са правени с участие на ламбдата, ако софтуерът е за ламбда сонда. Затова, ако манякът не смята да ползва за вбъдеще ламбда сонда, по-добрия вариант е да си качи софтуер, който е с "без" ламбда, или да я изключи софтуерно, вместо да я разкача физически.
Ма там, в Шарк сектора, дет са по-хора, това ще му го обяснят по-нежно и с повече такт, за кво му е да чете тука, при изродите...
Ма там, в Шарк сектора, дет са по-хора, това ще му го обяснят по-нежно и с повече такт, за кво му е да чете тука, при изродите...

59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4