Бавно изгасващи интериорни светлини - DIY (моднати "лампи")

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Бавно изгасващи интериорни светлини - DIY (моднати "лампи")

Мнение от stony1 » 24 Юли 2011, 14:19

Ето една схема колега:
Lampi.jpg

Идеята е следната. При подаване на захранване, диода светва с пълна мощност и остава така докато схемата има захранване. След прекъсване на захранването, кондензатора се разрежда през R1 и Т1 започва бавно да се запушва, а от там и диода започва бавно да "гасне". При пълното запушване на транзистора, диода спира да свети. При тази схема, диода гасне за около 2 секунди, ако искаш да гасне по-бързо може да сложиш кондензатор с по-голям капацитет. схемата може да се свържа е контактите на вратите и тогава, в плафоните ще сложиш или само диодите или само крушки. Транзистора е по избор, но колкото по-мощен толкова по-добре.
За да работи схемата ти трябва постоянен сигнал, този модул, който си сложил освен кратките сигнали за отключване и заключване не подава ли някакъв постоянен сигнал?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F02 740Li & E34 525IX
Мечтае да кара: F90 M5

Мнение от venek » 31 Юли 2011, 10:30

Само мога малко да допълня за колегите че двете схеми са с различни транзистори и ако се объркат няма да светне.
При схемата от "Stony",трансзистора е с НПН преход и трябва да е такъв за да светне,а схемата прикачена от "Мармот" транзистора е ПНП и ако се разменят двата съответно няма да могат да се отпушат и няма светене....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Котлон
Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
Детайли за колата: E38 740i

Мнение от Icooo » 01 Авг 2011, 0:44

Благодаря за пояснението :)

stony1 написа:За да работи схемата ти трябва постоянен сигнал, този модул, който си сложил освен кратките сигнали за отключване и заключване не подава ли някакъв постоянен сигнал?

Ами за целта използвах реле, управлението на което е свързано към извода на модула (на централното) за мигачите. Сложих му един кондензатор 1000 uF за да остава повече време "затворено" за да може да зареди добре кондензаторите в плафоните. Всичко работи.. но времето ми се струва малко. Ще търся по "кадърен" вариант, защото ще ми трябва и "реле за време" и за габаритите - следващата идея е при отключване и заключване да светят около минута, след което да гаснат плавно (а може би и да палят плавно) :))

Благодаря за хубавите отговори :bowdown:

П.С
Ето един може би хубав симулатор за схеми:

http://www.falstad.com/circuit/#%24+1+5 ... 0+100.0%0A
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 05 Авг 2011, 0:14

Icooo написа:...Ето един може би хубав симулатор за схеми:...

Симулатора си е супер - без "може би".
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от BARZAKA » 19 Сеп 2011, 17:14

аз съм си го направил и на 2-те коли с едно реле от бриколаж за 10лв,което с още 2 алармадвийски релета оправлявам чрез алармата и стана много ефектно отключваш колата и светва свети около 20сек.и гасне ако не отвориш врата,дори когато загасиш колата също светва

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 22 Сеп 2011, 22:04

Някой направи ли си труда да провери схемата, която съм постнал? Като я погледнах видях, че съм спал докато прикачам схемата, защото тази е направена да светва веднага и след две секунди да гасне, а това, за което колегата пита е някъде из компа ми :mhihi:
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 22 Сеп 2011, 23:14

а има ли начин това да се приложи някак като модулче и да не се монтира в самите плафони?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 23 Сеп 2011, 0:52

ares2 написа:а има ли начин това да се приложи някак като модулче и да не се монтира в самите плафони?

Не виждам смисъл да бъде в плафоните, защото този модул е достатъчен за всички плафони.
Българския вариант:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: kolite da se 4upqt
Мечтае да кара: E30 s izgled kum zvesdite(kabrio)mai mu vikat :D
Детайли за колата: E30 s dve porti namru6tena usmivka na farovete s lupi i kunec :)

Мнение от Egoist » 24 Сеп 2011, 22:04

BARZAKA написа:аз съм си го направил и на 2-те коли с едно реле от бриколаж за 10лв,което с още 2 алармадвийски релета оправлявам чрез алармата и стана много ефектно отключваш колата и светва свети около 20сек.и гасне ако не отвориш врата,дори когато загасиш колата също светва

това звучи доста добре даи малко информация какво си ползвал ? :)
всеки истински ентусиаст рано или къснно прави двигателя на мармалад :)

Потребител
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: без удъри

Мнение от M1977 » 25 Сеп 2011, 10:27

BARZAKA написа:аз съм си го направил и на 2-те коли с едно реле от бриколаж за 10лв,което с още 2 алармадвийски релета оправлявам чрез алармата и стана много ефектно отключваш колата и светва свети около 20сек.и гасне ако не отвориш врата,дори когато загасиш колата също светва

Съществува ли вероятноста нещо да изгори или да се бъгяса и лампичките да не изгаснат. Шубе ме е от това, щото няколко акумулатора хвърлих по тая схема докато открия проблема.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Котлон
Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
Детайли за колата: E38 740i

Мнение от Icooo » 27 Сеп 2011, 22:54

stony1 написа:Някой направи ли си труда да провери схемата, която съм постнал? Като я погледнах видях, че съм спал докато прикачам схемата, защото тази е направена да светва веднага и след две секунди да гасне, а това, за което колегата пита е някъде из компа ми :mhihi:

А може ли да я потърсиш :roll:

Днес реших да се хвана и да го направя както на "новите" а именно със отключване да светва плавно и гасне плавно, при завъртане на ключа на контакт да ги гаси, като го извадя да ги пали.. и така :) Видях някакъв smart DRL модул, но ще се загуби интересното :lol:

Благодаря за отговорите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: kolite da se 4upqt
Мечтае да кара: E30 s izgled kum zvesdite(kabrio)mai mu vikat :D
Детайли за колата: E30 s dve porti namru6tena usmivka na farovete s lupi i kunec :)

Мнение от Egoist » 28 Сеп 2011, 0:21

Icooo написа:
stony1 написа:Някой направи ли си труда да провери схемата, която съм постнал? Като я погледнах видях, че съм спал докато прикачам схемата, защото тази е направена да светва веднага и след две секунди да гасне, а това, за което колегата пита е някъде из компа ми :mhihi:

А може ли да я потърсиш :roll:

Днес реших да се хвана и да го направя както на "новите" а именно със отключване да светва плавно и гасне плавно, при завъртане на ключа на контакт да ги гаси, като го извадя да ги пали.. и така :) Видях някакъв smart DRL модул, но ще се загуби интересното :lol:

Благодаря за отговорите.

и аз искам точно това :)
всеки истински ентусиаст рано или къснно прави двигателя на мармалад :)

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 28 Сеп 2011, 0:31

А някой замислял ли се е относно опцията (не знам дали се води като опция или си е сток) на Е34-ките? И като е заключена колата като се дръпне дръжката да светва вътре? :) Аз тоците не ги разбирам грам, но ако някой има идея как би могло да стане ще бъде супер. :)
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 28 Сеп 2011, 20:12

alpina-ma6inata написа:А някой замислял ли се е относно опцията (не знам дали се води като опция или си е сток) на Е34-ките? И като е заключена колата като се дръпне дръжката да светва вътре? :) Аз тоците не ги разбирам грам, но ако някой има идея как би могло да стане ще бъде супер. :)

Това е доро като идея, но мисленето и проектирането ще струва повече отколкото реализацията. Само дето в БГ никой не иска да плаща за инженеринг.
Българския вариант:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F02 740Li & E34 525IX
Мечтае да кара: F90 M5

Мнение от venek » 28 Сеп 2011, 20:50

Това при Е34-ката става защото ако сте забелязали има малко ключе на дръжката и ако дръпнете дръжката дори и до половината пак светва вътре.
Може да стане,но трябва да се имплантира ключе при дръжката от вътрешната страна и да се върже към реле което се управлява от контактния ключ,като съответно единя от управляващите плюсове да е на контактния ключ,а другия от ключето на вратата,но задължително релето трябва да е постоянно захранено!
Успех! :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към E30