Спирачни систем: Барабанна срещу дискова (дискусия)

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 12 Юни 2006, 10:03

ангелски написа:steeN тези гуми не са в нормите нормално е да 185/65/14 или 195/60/14.И аз искам да изкажа личното си мнение за ABS само с две думи ABS се задеиства в момента когато гумата започне да блокира...от тук нататак всеки може да прецени какъв е спирачния път с блокирани и не блокирани колела.Незабравяйте,че спирачния път зависи много от качеството на гумата,колко атмосвери си й натряскал,от самата спирачна течност / колко е стара и оригинална /,след това от пътната настилка и др. фактори.Мое лично мнение е че при един добре подържан ABS се спира по добре.Има хора които познават отлично колите си и могат да спират в екстремни ситуации без да блокират колелата почти като ABS,но за жалост са единици над 90% от шофьорите не го умеят и като се наложе и става панаира :shock: .Затова ABS-са е нужен и се слага на много модели.

:OT: Само да уточня за гумите - на колонката на вратата си ги пише и са точно 195/65/14 летни и 175/70/14 зимни. По всички каталози на производителите на гуми се дават точно тия размери. Мойте зимните са 185/65/14 и колата стои по-ниска (що бабуни съм одрал :evil: ).

А дали спирачният път е по-дълъг без ABS, бях дал един линк в мой по-преден постинг, но не знам доколко сте го чели. Май-много от вас, които твърдят, че с ABS се спира по-добре, не са го погледнали. Та затова цитирам текста:

"Директорът на компанията Ultima, Ричард Марлоу постави няколко рекорда за скорост с модела GTR. Британският автомобил достигна 60 мили в час (96,5 км/ч) за 2,6 сек. Ластикът до 100 мили в час (161 км/ч) е извършен за 5,3 сек. Времето за спиране от 100 мили в час е 3,6 сек. Създателите на автомобила не са поставили система против блокиране на колелата ABS с довода, че тя увеличава спирачния път."

Ако тия не разбират, не знам кои разбират :mhihi:

Естествено всички знаем шопската мъдра мисъл: "Абе и я не знам как е, ама и така не е." :mhihi:

Иначе за 90-те процента съм напълно съгласен и подкрепям. ABS на нормалните коли е задължителен, пък който е корав момък, да си го изключва :D .
It's not who You are, it's who You know...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от C82 » 15 Авг 2006, 21:00

четох и реших и аз да дам някое друго мнение
наложи ми се да сменя задния си мост от дисков с барабани разлика се осети веднага с дисковете отзад макар и да беше крив спиташе много по добре
колкото до абс-а там си иска хубави гуми за да няма оплакване че спирачния път ставал по голям :idea:

Предишна

Назад към E30