Обезвъздушаване на спирачки
Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Re: Обезвъздушаване на спирачки
Като сменяш помпата не виждам смисъл да ходиш по колелата.
Слагш помпата без да затягаш тръбичките, наливаш масло докато протече, затягаш, помпиш и обезвъздушаваш само помпата.
Предполагам се шегуваш.
Слагш помпата без да затягаш тръбичките, наливаш масло докато протече, затягаш, помпиш и обезвъздушаваш само помпата.
E30_M_Tech_ll написа:това става когато дебита на помпата не достига... явно новите ти спирачни апарати са с по големи бутала и както вече един колега ти обясни трябва им повече течност.... ще се оправи проблема като сложиш помпа от такава кола от която си свалил апаратите.....
E30_M_Tech_ll написа:и като остане взъдух кво става? педала става твърд хода става супер къс и колата не спира..... а колегата говори за точно обратни симптоми....
Предполагам се шегуваш.
- ///ivanE30
- ентусиаст
-
- Кара: e60 e30 turbo
сега имам някаква хидравлична ръчна за слагане кат я сложа ще видя какво може да се направи и ако пак е същото............. кофти 

bedrock city racing
- Rumburak
- младши ентусиаст
-
- Кара: съмтаймс сайдуейс по пистити :D
- Мечтае да кара: е30 м3
- Детайли за колата: e30 sedan m44b19
///ivanE30 написа:сега имам някаква хидравлична ръчна за слагане кат я сложа ще видя какво може да се направи и ако пак е същото............. кофти
Колега какво направи? сподели ако си се справил и как?

- ///ivanE30
- ентусиаст
-
дадох колата за скраб и разпродадох нещата..,а беще почти готова 

bedrock city racing
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Колеги, да не отварям нова тема, да попитам тук: по стечение на обстоятелствата при смяна на заден лагер главина разкачихме спирачките. После естествено обезвъздушихме, но човека, дето ми сменя лагера спомена нещо от сорта "Дано не е глътнала въздух и да трябва да се обезвъздушават и на другите 3 колела". Възможно ли е това? Не знам дали си внушавам, но имам усещането че колата спира с повечко натискане на педала. Може просто така да ми се струва де, знам ли 

- bigmurzi
- драфтаджия
-
- Кара: '93 316ix Touring
- Мечтае да кара: далеч
- Детайли за колата: Хубавица =)
Да не отварям нова тема, въпросите са следните:
Купих си ремонтни комплекти за спирачните апарати, нови маркучи от апаратите до първите метални тръбички, отзад дисковете са нови, с нови накладки, отпред не-това проблем ли ще е? Изтече малко спирачна течност, но не всичката при свалянето на маркучите. Въпросът е, сега как да източа старата спирачна течност, за да налея новата?С помпане на педала на разкачени маркучи? Притеснява ме дали ще се наложи обезвъздушаване на помпите, както беше споменато някъде из постовете, защото условията са ми малко полеви и колата трябва да мине 50км извънградско след процедурата?
Купих си ремонтни комплекти за спирачните апарати, нови маркучи от апаратите до първите метални тръбички, отзад дисковете са нови, с нови накладки, отпред не-това проблем ли ще е? Изтече малко спирачна течност, но не всичката при свалянето на маркучите. Въпросът е, сега как да източа старата спирачна течност, за да налея новата?С помпане на педала на разкачени маркучи? Притеснява ме дали ще се наложи обезвъздушаване на помпите, както беше споменато някъде из постовете, защото условията са ми малко полеви и колата трябва да мине 50км извънградско след процедурата?

Е30 на десен завой бензин НЯМА!
- Rumburak
- младши ентусиаст
-
bigmurzi написа:Да не отварям нова тема, въпросите са следните:
Не би трябвало да е проблем, че не си сменил предните накладки и дискове.
Принципно това, което забелязох от собственият си скорошен опит е, че ако оставиш маркучите един по един да висят над буркан, си изтича сама течността.
Под обезвъздушаване на помпите предполагам имаш предвид ако глътне въздух помпата.Не е хубаво да става, понеже може при натискане на педала на суха помпа може да скъсаш гумичките, което е лошо

Ако оставиш половин сантим течност в съда и почнеш да доливаш от новата течност, за да не остане сухо и да глътне въздух казанчето, помпата и т.н. системата(през това време обезвъздушаваш едно по едно колелата... от задните почваш с дясното, след това лявото .. после предно дясно и предно ляво, майче така е най-ефективно обезвъздушаването), хубаво е да си приготвиш поне половин (за вс. случай един!) литър нова течност,... обикновено много черни гадости излизат. Всичкото това НЕ го прави сам, просто е невъзможно, сам знаеш предполагам

50км. извънградско не са много. Аз след второто обезвъздушаване минах направо 200км(нямах избор) и внимавах .. повече намаляваш на скорост... не караш бързо и няма проблеми.
При мен случаят беше, че смених с чисто нови Ате 'спорт' предни и задни дискове и накладки и нова течност. чак след 800км

Ако някъде сгреших в обясненията и някой,който може да сподели от опит по-добър вариант , нека пише

П.П.: При мен конфигурацията е с хидравлична ръчна спирачка и може би затова ми се наложи трето обезвъздушаване....а второто се наложи, понеже се разсеях, забравих да долея течност(докато обезвъздушавахме с моят човек) и казанчето каза "шлюп" и глътна малко въздух.
П.П.2: Според мен при процеса на обезвъздушаване се постига максимална ефективност и минимална загуба на време, течност и нерви по следният начин : пълни се казанчето до горе с нова течност, някой стои на шоферската седалка, помпа(3-4пъти рязко) педала на спирачките и задържа педала натиснат, като задържи казва "Държа" на човека , който е при съответното колело, който пък от своя страна отваря дюзата за обезвъдушаване на апарата със звездогаечно ключе 7-ца, през това време излиза течност(може и с мехури ако е глътнала въздух системата) в буркана и същевременно с това педала потъва и се натиска баш до долу! когато е натиснат баш до долу, настискащият казва "Долу съм" и тогава другият човек завърта обратно дюзата, веднага, след което педала се отпуска плавно и така няколко пъти на всяко колело, докато не изциква само течност без мехури.
При отиване на следващо по ред колело е хубаво да се преглежда нивото на течност в казанчето, за да не глътне въздух, ако е нужно се долива и те така.Най-вече трябва да има точна синхронизация между действията на двамата обезвъздушвачи!

Последна промяна Rumburak на 03 Май 2011, 18:59, променена общо 3 пъти
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Сгреши да - Има значение от кое колело се почва: най-далечно от помпата към най-близко. Правилната схема е вече написана в темата.
В случай че мързи иска да купи скъпа спирачна течност 1 литър е много "ей така за всеки случай".
При правилно извършено обезвъздушаване, БЕЗ да ти свърши спирачната течност в казанчето докато го правиш, не е необходимо повторно такова, просто като го направиш добре и педала е твърд и хваща горе.
ПС: Кога ще монтираме машинките за централното

В случай че мързи иска да купи скъпа спирачна течност 1 литър е много "ей така за всеки случай".
При правилно извършено обезвъздушаване, БЕЗ да ти свърши спирачната течност в казанчето докато го правиш, не е необходимо повторно такова, просто като го направиш добре и педала е твърд и хваща горе.
ПС: Кога ще монтираме машинките за централното

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Rumburak
- младши ентусиаст
-
едитнах, ок, ок!deyan-enchev написа:Сгреши да - Има значение от кое колело се почва: най-далечно от помпата към най-близко. Правилната схема е вече написана в темата.
на мен ми трябваше точно един литър, може би защото обезвъздуших три пъти и все пак имам хидр. ръчна...deyan-enchev написа:В случай че мързи иска да купи скъпа спирачна течност 1 литър е много "ей така за всеки случай".

да, но нищо не пречи да ти остане е по-добре, отколкото да не ти стигне, нали така?deyan-enchev написа:При правилно извършено обезвъздушаване, БЕЗ да ти свърши спирачната течност в казанчето докато го правиш, не е необходимо повторно такова, просто като го направиш добре и педала е твърд и хваща горе.
deyan-enchev написа:ПС: Кога ще монтираме машинките за централното![]()
беш ли му майката... няма да е зле да го направим, но сега големи приготовления за събора деа

- mercrullz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: шестак
силно се надявам.. да се справите преди да тръгнете по улиците..
щото нали се сещате, че сте опасни за другите около вас?
то и майсторите не зимат много за смяната , да ви кажа честно... ма се пак .. ние вентилирани дискове слагаме ..ма немаме 10-20 кинта за майстор ..

то и майсторите не зимат много за смяната , да ви кажа честно... ма се пак .. ние вентилирани дискове слагаме ..ма немаме 10-20 кинта за майстор ..

- Rumburak
- младши ентусиаст
-
mercrullz написа:силно се надявам.. да се справите преди да тръгнете по улиците..щото нали се сещате, че сте опасни за другите около вас?
Колега, това към кой беше адресирано?

- biem_w
- ентусиаст
-
- Кара: на 15''ки
- Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L
Кво толко сложно има в обезвъздушаването на едни спирачки.. прайш си сичко по книга и си моряк.. 2 страници лаф моабед сте издраскали 

Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!
- bigmurzi
- драфтаджия
-
- Кара: '93 316ix Touring
- Мечтае да кара: далеч
- Детайли за колата: Хубавица =)
благодаря за инфото!всичко стана тип топ, само дето протече от тръбичките над моста, а там вече не искам да пипам, щото си е пипкава работа и нямам нерви вече ..
колегата дето пита защо сам го правя, еми просто 'щото искам да ми мине през ръцете тая кола, че иначе няма как да я науча като хората, не ми се свидят парите за майстор
явно ще се ходи на такъв,а аз като зрител на събора ..
колегата дето пита защо сам го правя, еми просто 'щото искам да ми мине през ръцете тая кола, че иначе няма как да я науча като хората, не ми се свидят парите за майстор

явно ще се ходи на такъв,а аз като зрител на събора ..

Е30 на десен завой бензин НЯМА!
- ///ivanE30
- ентусиаст
-
biem_w написа:Кво толко сложно има в обезвъздушаването на едни спирачки.. прайш си сичко по книга и си моряк.. 2 страници лаф моабед сте издраскали
требва да се изясни щото ефекта да дадеш цифа пара за спирачки и да са по зле от преди е кофти

колега щом ти е протекло над моста заври се за поседен път отдолу и ги стегни

bedrock city racing
- nnikolov89
- Потребител
-
E30_M_Tech_ll написа:това става когато дебита на помпата не достига... явно новите ти спирачни апарати са с по големи бутала и както вече един колега ти обясни трябва им повече течност.... ще се оправи проблема като сложиш помпа от такава кола от която си свалил апаратите.....
спирачките не са проста работа та да се сменят апарати/дискове ей така.
смениш ли апарати,трябва и помпа да се подбере подходяща.
на е30 с редуцил за задния кръг просто трябва по голяма помпа с равен капацитет предни/задни.
истинския упгрейд на спирачна система е мнооого голям филм
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2