Борд компютър на БМВ с М40 двигател

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

Потребител
Аватар

Борд компютър на БМВ с М40 двигател

Мнение от e30Fen » 20 Ное 2005, 1:36

Здравейте всички имам един въпрос може ли да се сложи бордови компютър на БМВ Е30 с М40 двигател и ако може ориентировачно колко струва и разполагате ли със схеми и някаква информация

ентусиаст
Аватар
Кара: 316

Мнение от dopestar » 22 Ное 2005, 22:32

еми сигорно може щом в обявите на 316 м40 пише че имат борд. значи трябва да може
:)

50" ракия тийм
Аватар
Кара: 330 d

Мнение от tonkata » 22 Ное 2005, 22:38

сичко може ама за кво ти е?замисли се дали има смисъл да даваш сумати праи за да може като ти намалее маслото или водата в чистачките да ти светва лампа.е вярно че е готино но при условие че го имаш в колата а да го слагаш допълнително лично за мен няма смисъл :roll:

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 23 Ное 2005, 2:26

tonkata
Тонка, нещо се обърка :D Това за нивото на течноста в чистачките, нивото на маслото и т.н. е чек контрола и него си го има задължително на всяко 6 цилиндрово Е30. Четири цилиндровите Е30-ки не разполагат с чек контрол.

Колегата питаше май за OBC-то, т.нар. борд компютър, който седи на мястото на аналоговия или дигиталния часовник и показва час, дата, среден разход, спиид лимит, оставащи литри в резервоара, оставащи километри, външна температура и т.н.

По принцип няма невъзможни неща. Аз на Ис-ката нямах но си намерих и монтирах. Важно е обаче да се вземе точно от същия модел Е30 защото иначе ще отчита грешни стойности.

Монтирахме такъв и на Дилян Пенчев на Е30-ката като при него беше май от 325-ца и стойностите даваха солидни отклонения. Този проблем се оправя с подмяна на код картата но това си е скъпо и е по-добре просто да си търсиш ОБЦ от кола точно като твоята (двигател и кубатура).

Разполагам със схемите, въпреки че не са ти особенно необходими. То си е самия борд компютър + една сирена + един кабел с няколко букси и свързването е повече от елементарно но ако си намериш и решиш да монтираш - пиши тука и ще помагаме с подробно инфо. ;)

50" ракия тийм
Аватар

Мнение от tonkata » 23 Ное 2005, 20:10

;)

50" ракия тийм
Аватар

Мнение от tonkata » 24 Ное 2005, 2:29

тва добре а има ли си на стандартна инсталация входове за тия букси и каде са те :?: а и от каде ще черпи информация за температура и разхода и тн,при стандартни условия в кола която от завода излиза без борд комп искам да кажа всяка кола ли ги има тия датчици или трее да се слагат допълнително :?:

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 24 Ное 2005, 3:54

За борд компютъра единствения датчик е този за външната температура. Цялата друга информация я взима от таблото чрез кабела, който задължително трябдва да смъкнете от колата донор!!! ;) Датчика за температурата пък се монтира за точно 15 минути на точно определено място. Момчета, аз се бях приготвил тогава с десет листа схеми и обяснения как да стане работата а въобще не ми се и наложи да ги ползвам при все че съм на "Вие" с жиците ;)

Назад към E30