За цените на горивата

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

За цените на горивата

Мнение от ivan1979g » 27 Апр 2007, 13:13

След последното увеличение на цените на горивата на едро, обявено от Лукойл на 27 март т. г., България пак зае челна позиция с най-скъп петролен продукт на едро сред държавите в Европейския съюз, като задмина дори Германия и Франция, традиционно известни като страните с най-скъпи течни горива в ЕС, коментира за e-vestnik Христо Химчев, експерт по петролните пазари.

Единствената причина българинът да не усеща колко дълбоко бъркат в джоба му големите търговци и производители на течни горива, са по-ниските акцизи, с които държавата облага петролните продукти у нас.

Средната цена на петролния продукт за бензин А95 Н на едро в Германия към момента е 38.7 евроцента на литър, във Франция е 39.7 евроцента на литър, а в България е 47.6 евроцента на литър.

На бензиностанцията, при продажбата на дребно, германецът плаща средно 1.25 евро за литър бензин А95 Н, французинът – 1.18 евро за литър, а българинът – 96 евроцента за литър. Разликата между цените на едро и на дребно в България и в другите европейски държави се дължи единствено на различните акцизи, с които се облагат горивата в отделните страни, но това не променя факта, че петролният продукт, преди държавните такси, в България е най-скъп.

Сравнение цени и ценообразуване Германия, Франция и България

Бензин 95

петролен продукт Евро/л акциз Евро/л ДДС Евро/л Цена на помпата Евро /л

Германия 0,387 0,66 0,21 1,25
Франция 0,397 0,59 0,19 1,18
България 0,476 0,32 0,16 0,96

Евро Дизел
петролен продукт Евро/л акциз Евро/л ДДС Евро/л Цена на помпата Евро /л

Германия 0,447 0,47 0,18 1,10
Франция 0,469 0,39 0,17 1,03
България 0,473 0,27 0,15 0,9

Преди 3-4 години, когато държавните такси върху горивата у нас бяха несравнимо по-ниски, ситуацията беше още по-впечатляваща – петролният продукт на рафинерията в Лукойл беше над 2 пъти по-скъп в сравнение с рафинериите в Европа. По тази причина, на големи вериги като Shell и OMV им излизаше по-изгодно да внасят горивата за зареждане на българските си бензиностанции от Румъния, Австрия и други държави, въпреки несравнимо по-високите разходи за транспорт. Към момента повечето от тях купуват от “Лукойл”, но по договори, които им гарантират значителна отстъпка от официално обявените цени. Но високооктановите бензини на Shell и OMV са вносни, заради качеството и цената на едро.
Така България се превърна в привлекателна за производителите и дистрибуторите на горива държава. Тук те реализират печалби, каквито не могат да постигнат никъде в Европа. Европейските икономики имат стабилни постъпленията от такси върху течните горивата, в България производители и дистрибутори на горива трупат печалби за сметка на по-ниските акцизи.
Заради членството ни в Евросъюза, акцизите върху течните горива в България вече са увеличени в сравнение с предишни години и са достигнали минималните за Европа нива. Със същата ставка обаче се облагат и петролните продукти в Гърция. Стандартът в южната ни съседка е по-висок, но често в Гърция горивото на бензиностанциите е по-евтино, отколкото у нас.
В края на 2005 г. на страницата на „Лукойл-България“, след подписването на меморандум с Министерството на икономиката и енергетиката, беше пуснат следният текст:

„Като социално отговорна компания, “ЛУКОЙЛ-България” ЕООД е въвела такава формула на образуване на цените на горивата за българския пазар, която включва минимални параметри на търговска печалба, позволяващи поддържане на цените на горивата на нива, значително по-ниски от тези в другите европейски страни. Като резултат от прилагането на новата формула, евентуалните бъдещи повишения в цените на горивата на “ЛУКОЙЛ-България” ЕООД ще се осъществяват с темпове, по-ниски от средните за държавите в ЕС“.

Сега цените на бензина на дребно в България са по-ниски от Западна Европа, но не и от Гърция и някои други европейски страни. Същевременно България събира от горивата по-малко пари от нормалното за Европа като отчисления в бюджета (виж графиката).

Тук са по-ниски и производствените разходи на една рафинерия за петролни продукти, заплатите и осигуровките на служителите, цената на терените, върху които се строят бензиностанции, в сравнение с Германия примерно.

Бензинът в Австрия се продава от служители, които получават около 1 200 евро заплата, а тук заплащането за подобна длъжност е 300-500 лева.

Според Христо Химчев, при пропан-бутана печалбата е още по-голяма. И въпреки че търговията с пропан-бутан отнема от оборотите на другите горива, в България вече почти няма бензиностанция без колонка за газ. Лукойл държи малък процент от продажбите на пропан-бутана у нас – около 15%, но пък влияе на цените.

Основният вносител на горивото чрез вагони от Русия и бившите съветски републики, е компанията Газтрейд.

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Re: За цените на горивата

Мнение от Joro_Paveto » 27 Апр 2007, 14:48

ivan1979g написа:„Като социално отговорна компания, “ЛУКОЙЛ-България” ЕООД...

Да им го отперат трима социално отговорни мургави анадолци!
Тука в тая държава само самаряни бе...те сигурно утре и Топлофикация ша излезнат и ша кажат: Ми ние ва топлим...и нии сма социално отговорни!
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

Му му мух мули, майкоууу!
Аватар

Re: За цените на горивата

Мнение от absix » 27 Апр 2007, 14:53

Joro_Paveto написа:Да им го отперат трима социално отговорни мургави анадолци!

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 27 Апр 2007, 14:55

аз бях чел преди време че на Нефтохима 1000 литра А95 им излиза към 650лв да го направят,а всичко друго е акциз,печалба за търговци и тнт.Също беше интересно че акциза е доста висок,некви ненормални проценти който отиват (уш) в държавата...Докато във братска Америка там акциза е нещо от сорта на 20-30%...
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 27 Апр 2007, 16:13

не знам какво, що и т.н., ама на мене ми писна
зареждам сутринта А95 за 1.96 литъра :shock: :shock: :shock: WTF!!! Викам:
"Кво прайте с тоо бензин?!"
"Вдигнахме го снощи"
последва една безгласна псувня от мое име за Държави, шефове и т.н., и отидох да плащам 15те литра и 100 гр за 30лв. :( :( :(

Не се живее, баси! И тая кола гори като за последно, все едно повече бензин няма да има. Пфу!

Живи и здрави като се върна, ще си купя ГОЛФ ДИЗЕЛ и само на контрабандна нафта! :twisted: :twisted: :twisted:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от videlov » 27 Апр 2007, 17:13

друго си е 2.16лв за омв 100 .. май до сега не съм зареждал на по-скъп бензин в бг ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 31? , E34 525 TDS , E34 525 IX

Мнение от ///MILEN » 27 Апр 2007, 19:31

ТО не стига че бензина ни нее бензин ами и скъп пак сме от дамската страна :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ПсихопатVANIO
ПсихопатVANIO
Аватар
Кара: BMW - DARK SIDE OF THE FORCE
Мечтае да кара: BMW E24

Мнение от MadVanio » 27 Апр 2007, 20:17

///MILEN написа:ТО не стига че бензина ни нее бензин ами и скъп пак сме от дамската страна :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Сефте :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 27 Апр 2007, 21:32

Освен да го удариме на шоплук:

"И пет стотинки да стане бензино, я па че краднем - и пет лева да стане, я па че се возим!"

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
It's not who You are, it's who You know...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 27 Апр 2007, 22:08

[FF]GODFLESH написа:аз бях чел преди време че на Нефтохима 1000 литра А95 им излиза към 650лв да го направят
Точно така е!!! Нефтохим-Лукойл работи с руски петрол тип "Уралс", който се котира по-ниско на борсите. Освен това нефтът разтоварван в черноморски пристанища е с допълнителен дискаунт, поради това, че танкерът не преминава Босфора и Дарданелите. Точно заради това има противници на нефтопровода Бургас-Александруполис и с право. Ефектът ще бъде изключително негативен за България. Познавам човек работещ в централата на Лукойл и ще Ви кажа, че това е машина за грабеж на българина и България и за съжаление това не са руснаци, а българи. :bang:
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 27 Апр 2007, 23:18

лошо лошо ... аз бих казал дизел пауа :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

!

Мнение от павката » 27 Апр 2007, 23:34

ако бяхме стока народ,нямаше турците да издевателстват над нас 500години!!!
отдавна трябваше да сме по улиците и да протестираме,ама то за кое по-напред?
освен след събора,да се отправим я към нефтохим,я към министерски съвет....
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 27 Апр 2007, 23:39

на приказки българина прави всичко, а иначе го ебат отсекъде и той па ходи да гласува :confused:
мисълта ми е и 3 лв да стане бензина само с коментарите ще си останем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vvch » 30 Апр 2007, 1:00

vicho написа:не знам какво, що и т.н., ама на мене ми писна
зареждам сутринта А95 за 1.96 литъра :shock: :shock: :shock: WTF!!! Викам:
"Кво прайте с тоо бензин?!"
"Вдигнахме го снощи"
последва една безгласна псувня от мое име за Държави, шефове и т.н., и отидох да плащам 15те литра и 100 гр за 30лв. :( :( :(

Не се живее, баси! И тая кола гори като за последно, все едно повече бензин няма да има. Пфу!

Живи и здрави като се върна, ще си купя ГОЛФ ДИЗЕЛ и само на контрабандна нафта! :twisted: :twisted: :twisted:

Аз вече си купих. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vutov » 30 Апр 2007, 15:01

Само дето и нафтата е 1.80 литъра.
Опа, грешка последния път като заредих на ОМВ ( преди няколко дена) ми я дадоха за 1.79 литъра. И аз радостен, че са я намалили. Тцтц.

Само дето ако направя сметката, излиза, че трябва да сложа 100 литра и вместо 180 лева ще платя 179 лева. Лелеле, голямо намаление.

Следваща

Назад към Извън Темата