Болна тема, Акциза :( ???

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Болна тема, Акциза :( ???

Мнение от lazaronni » 21 Апр 2007, 14:37

Здравейте, пиша тук и се надявам да получа компетентен отговор от точните хора :(
Става въпрос за внос на автомобил (BMW) от Германия, 125KW!
Изчетох доста форуми и навсякъде попадам на това:

за употребяваните автомобили:
1. за автомобили с мощност на двигателя над 120 kW до 150 kW по системата DIN - 35 лв. за 1 kW;
2. за автомобили с мощност на двигателя над 150 kW по системата DIN - 60 лв. за 1 kW;
3. за автомобили с мощност на двигателя над 126 kW до 157,5 kW по системата SAE - 33,33 лв. за 1 kW;
4. за автомобили с мощност на двигателя над 157,5 kW по системата SAE - 57,14 лв. за 1 kW.
за новите автомобили:
1. седемстотин лева + 90 лв. за 1 kW за разликата над 120 kW по системата DIN;
2. седемстотин лева + 85,71 лв. за 1 kW за разликата над 126 kW по системата SAE.

Въпроса ми е какви са тия системи DIN и SAE???
Другия ми въпрос е, в коя инстанция трябва да търся човек, за да се разберем с някой лев, защото не ми се плащат 4500+ лв акциз, което си е още едно парче.
Много ще ви благодаря, ако ми спестите колебания или мнения от сорта на "...абе мисля, че беше еди какво си", "...не съм сигурен ама", защото се начетох на много такива и ми трябва сигурен отговор, актуален от сигурен човек и знам, че тук има хора доста запознати с материала и които са го правили, моля помагайте, че мечтата ми изгоря :( :( :(
Take Me to the Hospital...

ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525dA
Мечтае да кара: м6

Мнение от moni76 » 21 Апр 2007, 14:50

В БГ се смчтат по DIN.
Мдаааа, и на мен ми изгоря мечтата, тва го има само в БГ, брат :evil:
А за човек на който да бутнеш, незнам дали въобще ще стане, ще го дупят яко ако го усетят, ако намериш такъв дай го. Успех.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Болна тема, Акциза :( ???

Мнение от NESH » 21 Апр 2007, 15:26

lazaronni написа: Въпроса ми е какви са тия системи DIN и SAE???
по DIN мерят мощността на двигателя със накачени всички допълнителни агрегати лапащи мощност като алтернатор,водна помпа, климатик, серво,...и т.н. а SAE повече се ползва от американците и представлява стендовата мощност на двигател без никакви накачени агрегати по него и затова един и същ двигател SAE показателят е по-голям от DIN ! Според мен DIN-а е реалният показател!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 21 Апр 2007, 16:09

lazaronni написа:за да се разберем с някой лев,

...ей зат'ва от тая държава нищо не става.... :roll:

Потребител
Аватар

Мнение от Enrique » 21 Апр 2007, 16:17

Honzik написа:

Прав си... :evil:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 21 Апр 2007, 16:25

Некакси не го вервам да стане това "с некой лев". Това ще е доста сериозна фалшификация на документи - при това на кола, които ще се проверяват после стотици пъти ;)
Ще трябва да си го платиш акциза....който е около 4500лв. 8)
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lazaronni » 21 Апр 2007, 18:00

Honzik написа:

човек какво ли не прави понякога, дано и на теб не ти се случва :evil:
Няма да съм първия няма и да съм последния. В нашо време, жена ти да е бременна, ако не бутнеш на лекаря някой лев, ще я остави да се гърчи и ще отиде при друга без да му пука...
И обясни ми, да платя Акциз, но като знам, че няма да отиде за държавата ами в джоба на някой...

По темата:
Чува ли се нещо за отмяна на тия Акцизи, и чета из форуми, как така автомобил с 2500 кубика мотор се регистрира като с 2000?
:( :( :(
Няма ли възможност, в някой по малък град, по...
Take Me to the Hospital...

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 21 Апр 2007, 19:01

lazaronni написа:...в коя инстанция трябва да търся човек, за да се разберем с някой лев..

Няма да стане. Номера преди ставаше срещу 500-1000лв. на човек в КАТ. Пишеха че номера на двигателя не се чете (например, че е ръждясал :mhihi: ) и някаква компетентна "комисия" или "експерт" определяха какъв е двигателя. Номера минаваше само при подобни двигатели. Например шестаците на БМВ, 2.5 се пишеше 2.0, при АУДИ 2.3турбо се обмитяваше като 2.3 атмосферен и т.н. Тази вратичка се затвори, поне за "масовите потребители" :mhihi: , преди 2-3 години. А сега заради Евросъюза е съвсем сигурно, че не може.
В някакъв по-следващ етап акциза на старите коли ще отпадне. Трябва някой да сезира съответните органи на Евросъюза. Те ще натиснат нашите капути на същите основания, на който натиснаха за падането на митата и ДДС при внос на стари коли.
:OT: Сега като чета темите отпреди Нова година за отпадането на акциза се забавлявам много.

ентусиаст
Аватар
Кара: E21 79'

Мнение от Pin2 » 21 Апр 2007, 19:12

аз ли нещо не разбирам или ... кой каквот вземал - вземал. От сега колите скачат средно с около 20-30% ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: валяк

За 204 кончета

Мнение от simoniko » 23 Апр 2007, 12:26

Колеги , за 204 коня или 150 киловата (330D) по 35 лв ли да ги смятам или по 60 лв на парче?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 23 Апр 2007, 13:53

тъй като е ДО и НАД, много вероятно е че влизаш в долната граница.

иначе за акциза и врътките с 325/320 - има двигатели без номер (Италия) и ако ти се рискуват солени глоби и съдилища за да спестиш 4-5 бона - пробвай се.

иначе за държавата - затова сме на този хал, защото каквото и да плащам не виждам смисъла тъй като СЕ ИСКА и под масата ВИНАГИ - от хора ан държавна работа с малки заплати, изкарващи пари само под масата - и тази въртележка скоро няма да спре...

Назад към Извън Темата