Изродения капитализъм...в България!
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Изродения капитализъм...в България!
Здравейте! Днес ми е почивен ден,но се наложи да намина през работа и колегите ме налазват с новината ,че утре ме чака да преподписвам договор(всички колеги) с нова клауза.Ако реша да напусна дължа глоба 2000лв.
,за обучението което ми е направила фирмата.Аз съм в неведение какво става ,имат ли законово право за това,във форума вероятно има практикуващи прависти,моля да се даде мнение по въпроса,а също всеки който знае-се е сблъсквал с подобно нещо ,да се включи.Само за сведение ,в предната ми фирма,клаузата в договора пък беше,ако напуснеш 5 години нямаш право да работиш във фирма със сходна дейност.Колеги въпроса е принципен,хайде да няма предложения от рода -"абе нема страшно" и т.н.,интересува ме някои на какви се правят в разградения двор ,наречен България.... 

- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
absix написа:Все пак са вложили някакви пари в теб и си гледат тяхното. Ти ако беше собственик на фирма, нямаше ли да си пазиш инвестициите?
По твоята логика вдруги ден ,може да ме лъзнат на 180 лева заплата.

- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
!
във фирмата от която се мъча да се махна,шофьорите подписват че дължат 20 000лв.превозват газ и носят пари със себе си,а имаше случаи на откраднати пари(по 5000лв) и трябваше да изтеглят кредит,за да ги върнат,защото бяха заплашвани! 

Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
Re: !
pavlin_e30 написа:във фирмата от която се мъча да се махна,шофьорите подписват че дължат 20 000лв.превозват газ и носят пари със себе си,а имаше случаи на откраднати пари(по 5000лв) и трябваше да изтеглят кредит,за да ги върнат,защото бяха заплашвани!
Аз много добре се сещам къде работиш, въпросният собственик с фамилия на птица няма дори висше образование и отгоре на всичкото е прост, но те са много брутални и пробивни, защото нямат скрупули

За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
- BlackAdder
- кандидат ентусиаст
-
Le Transporteur
Не мога да ти кажа със 100% сигурност как е точно според българския кодекс на труда и затова ще се наложи да погледнеш в него, или да се консултираш с някой адвокат. Но принципно клауза задължаваща те да платиш ако напуснеш е невалидна. Ако работиш в тази фирма 20 години и тогава се махнеш пак ли ще трябва да им плащаш? Такава клауза е в чист разрез с всички принципи на трудовото право. Друг е въпроса ако клаузата гласи,че примерно ако в следващите 3 години напуснеш трябва да заплатиш обезщетение, тогава тя е валидна. Важно е също да се види какъв е срока от време с който те задължават, защото ако са ти сложили период от 20 год примерно има диспропорция и клаузата пак ще бъде анулирана и също така работодателя ти да докаже,че е инвестирал средства в твойто обучение. А това което са те накарали да подпишеш в предишната фирма за 5год е валидно, защото се предполага ,че са инвестирали в теб и като си смениш работата си подсигуряват,че няма да подпомагаш със знанията си техен пряк конкурент. Валидна е защото не те задължават да им плащаш каквато и да било парична неустойка и времето на забраната е пропорционално с нещата които си научил при тях и за които са плащали. Пак ти казвам провери някъде да си сигурен, но клауза да им плащаш неустойка без да е ограничена в някакъв разумен период от време и без да са те пращали по курсове симпозиуми и тн.обучения би трябвало да е невалидна.
Не мога да ти кажа със 100% сигурност как е точно според българския кодекс на труда и затова ще се наложи да погледнеш в него, или да се консултираш с някой адвокат. Но принципно клауза задължаваща те да платиш ако напуснеш е невалидна. Ако работиш в тази фирма 20 години и тогава се махнеш пак ли ще трябва да им плащаш? Такава клауза е в чист разрез с всички принципи на трудовото право. Друг е въпроса ако клаузата гласи,че примерно ако в следващите 3 години напуснеш трябва да заплатиш обезщетение, тогава тя е валидна. Важно е също да се види какъв е срока от време с който те задължават, защото ако са ти сложили период от 20 год примерно има диспропорция и клаузата пак ще бъде анулирана и също така работодателя ти да докаже,че е инвестирал средства в твойто обучение. А това което са те накарали да подпишеш в предишната фирма за 5год е валидно, защото се предполага ,че са инвестирали в теб и като си смениш работата си подсигуряват,че няма да подпомагаш със знанията си техен пряк конкурент. Валидна е защото не те задължават да им плащаш каквато и да било парична неустойка и времето на забраната е пропорционално с нещата които си научил при тях и за които са плащали. Пак ти казвам провери някъде да си сигурен, но клауза да им плащаш неустойка без да е ограничена в някакъв разумен период от време и без да са те пращали по курсове симпозиуми и тн.обучения би трябвало да е невалидна.
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
!
я споделете откъде тоз усет у вас,че ми е интересно!
мога доста неща да напиша за това какво е в тази фирма и как се изнудват хората там,пълен комунизъм!
мога доста неща да напиша за това какво е в тази фирма и как се изнудват хората там,пълен комунизъм!
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Аз съм напълно наясно с разразяващата се все повече битка за кадри между фирмите,но недоумявам лъхащото презрение към работещите(хората).Вместо да се опита да ме задържи със условия на труд ,заплата,време за почивка,да работя с кеф за тая фирма,те ще ме заплашват буквално с такива клаузи 

- mastorpetko
- младши ентусиаст
-
Le Transporteur написа:Вместо да се опита да ме задържи със условия на труд ,заплата,време за почивка,да работя с кеф за тая фирма,те ще ме заплашват буквално с такива клаузи
Погледни и от обратната страна ... има битка за кадри, съответно работодателите трябва да взимат мерки за задържането на собствените си ...
Каквито и условия да има в една фирма, винаги има опасност да се появи някой нов голям играч и да предложи непосилни условия за останалите в бранша. Какво да правят тогава хората? Да затварят бизнеса ли?

- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Le Transporteur написа:...
Колега, никой не те кара насила да подписваш анекса към договора. Взимаш си шапката и заминаваш. Щом е пълно с конкурентни фирми, какво се притесняваш? А иначе наситина е добре да вземеш този анекс и да го покажеш на някой адвокат. Ако всичко е ОК от фирмата няма да ти откажат. Обаче, ако почнат да ти обясняват, че не може да го показваш на други, че е фирмена тайна и т.н. 100% има нещо гнило. И тогава братко възползвай се от моя съвет. Или се примири, че ще им платиш една Е34-ка.
mastorpetko написа:...
Каквито и условия да има в една фирма, винаги има опасност да се появи някой нов голям играч и да предложи непосилни условия за останалите в бранша. Какво да правят тогава хората? Да затварят бизнеса ли?
Ако се появи голям играч и иска да фалира другите, мислиш ли че ще се притесни да плати 200-300 000 лв. във вид на обещетения за да прилапа кадрите на конкуренцията? Той така и така ще си ги избие от новоназначените.

- BlackAdder
- кандидат ентусиаст
-
Не мисля,че си съвсем прав има си закон и мерките който се взимат трябва да са съобразени с него. Всяко преминаване на легалните граници трябва да се наказва. А що се отнася до появата на нови играчи и за там си има правила на конкуренцията по които се играе.mastorpetko написа: Погледни и от обратната страна ... има битка за кадри, съответно работодателите трябва да взимат мерки за задържането на собствените си ...
- mastorpetko
- младши ентусиаст
-
BlackAdder написа:Не мисля,че си съвсем прав има си закон и мерките който се взимат трябва да са съобразени с него. Всяко преминаване на легалните граници трябва да се наказва. А що се отнася до появата на нови играчи и за там си има правила на конкуренцията по които се играе.
Във всяка що-годе по-голяма компания е напълно нормално да има такива клаузи в договорите. Много компании инвестират десетки хиляди в обучение на персонала си и в последствие се появява накой цървул, който предлага 100 лева по-голяма заплата на ценния кадър Х и той си вдига чуковете и сменя фирмата ...
Примерно приятел ще отваря автобояджийница. Обучението на хората му ще бъде в Германия и трае около 2 месеца. Сетете се колко му струва това. Не е ли редно, да има клауза в договора на потенциалните майстори, че при евентуално напускане в срок до 3 години, да заплатят разходите за курса?
Да създадеш професионалист от един току-що завършил студент си е сериозна инвестиция и отнема поне година-две. Ти като работодател "наливаш" с идеята, инвестицията да се върне след време, обаче точно когато е дошло това време, конкурента забелязва твоя млад и вече обучен кадър и го засмуква ...
Нещата са толкова "регламентирани", че фирми от ранга на HP или БТК обраха всички свободни и не толкова свободни IT-та и по-малките фирми реват на умряло ...

Le Transporteur написа:По твоята логика вдруги ден ,може да ме лъзнат на 180 лева заплата.
Бе лесно ви е да плюете работодателите, ма станете такива да ви видим тогава, как ще мислите

Ма да не влизаме в полемики, без лоши чувства. Нямам какво повече да кажа по темата...

ПП: mastorpetko каза доста умни неща, вземете хубаво ги прочетете.
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
TheBoss написа:Le Transporteur написа:...
Колега, никой не те кара насила да подписваш анекса към договора. Взимаш си шапката и заминаваш. Щом е пълно с конкурентни фирми, какво се притесняваш? А иначе наситина е добре да вземеш този анекс и да го покажеш на някой адвокат. Ако всичко е ОК от фирмата няма да ти откажат. Обаче, ако почнат да ти обясняват, че не може да го показваш на други, че е фирмена тайна и т.н. 100% има нещо гнило. И тогава братко възползвай се от моя съвет. Или се примири, че ще им платиш една Е34-ка.
За момента не мога да се занимавам със същото в друга фирма,просто защото не съм чувал прозводството ни да има аналог в България.Но явно нещо налазва ,щом са се притеснили и вадят анекси към договорите..,ако не подпиша никой няма да ме подкрепи мисля,20-тина човека сме ,4-ма сме за утре другите са парафирали ,гаранция.....той поета го е казал: "Не народ ,а..."
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2