Как обслужвате автомобилите си?
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Как обслужвате автомобилите си?
В последно време се зачудих доколко се вманиачавам при поддръжката на автомобила си (на 28 години, 400+ хиляди километра пробег) - смяна на масла и всички филтри на 8 000км, с фактури и доказуема история.
Та се замислих как и защо хората обслужваме автомобилите си?
П.П.: Щеше да стане много дълга анкета, но ако някой реши, нека сподели - с ОЕМ части, ОЕМ-качество или алтернативни извършва обслужването?
Та се замислих как и защо хората обслужваме автомобилите си?
П.П.: Щеше да стане много дълга анкета, но ако някой реши, нека сподели - с ОЕМ части, ОЕМ-качество или алтернативни извършва обслужването?
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60-530D F07-530D G11-730D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Re: Как обслужвате автомобилите си?
Алтернативен сервиз и ОЕМ части. От няколко години така си процедирам.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Ако ми видиш темите ще си отговориш на въпроса.. 
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Aleksandar.7
- Потребител
-
- Кара: e60 530xd
- Мечтае да кара: g30
Аз имам е60 2006 година и на 8000км масла и филтри, не знам до колко има реален смисъл от този интервал, а не примерно на 10 000км или 12 000км, все пак това е 20 годишна кола. Винаги гледам всичко да е изрядно доколкото ми го позволява бюджета, понякога се случва да карам един месец максимум два с някоя друга лампа по таблото докато събера пари (студент съм все пак).
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
ВСИЧКИ филтри на 8к км е безсмислено за мен...
- barty
- старши ентусиаст

-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: Skoda oStavia
В момента съм с нова гаранционна кола, на която и дават сервизен интервал 30 000км и ходя при дилъра. Но реално я обслужвам на 8 000км , междинно, в доверен сервиз
Ако е извън гаранция, ще я обслужвам само при познат. Взимам фактури всеки път, тъй че има и история.
Ако е извън гаранция, ще я обслужвам само при познат. Взимам фактури всеки път, тъй че има и история.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Аз почвам да се замислям що се мъча да я държа в добра форма тая кола, като е на 26 години и вече си е остаряло всичко по нея. После се сещам, че като се кача на нещо друго да карам и ми е гадно и си продължавам.
За последната година около 3000 евро са влезли в тая бангия. И още има да влизат поне 500-700 в идните месец-два и пак ще останат неща дето е хубаво превантивно да се подменят.
За последната година около 3000 евро са влезли в тая бангия. И още има да влизат поне 500-700 в идните месец-два и пак ще останат неща дето е хубаво превантивно да се подменят.

- barty
- старши ентусиаст

-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: Skoda oStavia
drifty написа:Аз почвам да се замислям що се мъча да я държа в добра форма тая кола, като е на 26 години и вече си е остаряло всичко по нея. После се сещам, че като се кача на нещо друго да карам и ми е гадно и си продължавам.
Мъчиш се защото знаеш че другият вариант е покупка на нова кола - още по-скъпо.
Въобще, смяната на колата е много скъпо нещо
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
Винаги каквото мога го оправям/обслужвам сам. Сегашната е гаранционна и ремонти не са се налагали за 25000 км, само обслужвания - едно в неоторизиран сервиз, едно пред гаража и едно при дилъра. Съответно само последното го има вписано официално в историята на колата. Пълната история си я вкарвам аз сам в spritmonitor.de.
Е46-цата я правех основно в 2 неоторизирани сервизи, които си имаха собствени системи за пазене на историята, но отново пълната хронология си я попълвах аз. А пък Е36-цата за 14 години беше влизала точно 2 пъти в сервиз (4 ако броим две поправки по изпускателната система)
Е46-цата я правех основно в 2 неоторизирани сервизи, които си имаха собствени системи за пазене на историята, но отново пълната хронология си я попълвах аз. А пък Е36-цата за 14 години беше влизала точно 2 пъти в сервиз (4 ако броим две поправки по изпускателната система)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Служебните всички ги правя в официален сервиз + междинно обслужване на 10-12к (интервалите са 25+к попринцип).
Няколкото засилени уикенд Мки на шефа ги правя в оторизиран сервиз с ОЕМ части.
Моите коли:
39ката: възможно най-хубавите части според бюджета при доверен сервиз
Zката - в същия доверен сервиз + висок клас масла/филтри, всичко останало слагам ОЕМ. От време на време я карам в АутоБавария за дребни неща (най-вече смяна на спирачна течност) и трупане на история
Документи не пазя (вече), но майстора уж ги прикачва към "досието" на колата когато правим нещо, аз само въвеждам всички разходи в приложението от подписа.
X1: официален сервиз. Масло на бензиновия двигател сменям на време защото километрите не можем да ги направим. До тук е имала една смяна и маслото беше на 6-7к км.
Аудитата са в оторизиран сервиз с ОЕМ части
Няколкото засилени уикенд Мки на шефа ги правя в оторизиран сервиз с ОЕМ части.
Моите коли:
39ката: възможно най-хубавите части според бюджета при доверен сервиз
Zката - в същия доверен сервиз + висок клас масла/филтри, всичко останало слагам ОЕМ. От време на време я карам в АутоБавария за дребни неща (най-вече смяна на спирачна течност) и трупане на история
X1: официален сервиз. Масло на бензиновия двигател сменям на време защото километрите не можем да ги направим. До тук е имала една смяна и маслото беше на 6-7к км.
Аудитата са в оторизиран сервиз с ОЕМ части
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Неоторизиран сервиз, фактура са дали 2 пъти за сумарно 130к км по коли
Сам си записвам какво и кога сменям, те също си записват. Колите ми само инцидентно са влизали другаде поради спешност. Не сменям всичко с ОЕМ, а само като се налага. Няма нужда от ОЕМ филтър, MANN са достатъчно добре. При новите обаче хубавите части са на цени близки до ОЕМ и често не си заслужава.
И в случая след Е39 с 2,8... трябва да скочи на поне 2015+ БМВ, за да говорим за надежност. +10 години по-нов на практика отива на Е60, което е доста по-кекав автомобил с доста по-скъпи части. Общо взето трябва да се скокне на близо 20 години по-нов.
И все пак - добрите покер играчи не се познават по ръцете, които са спечелили, а по силните ръце, от които са се отказали.
barty написа:drifty написа:Аз почвам да се замислям що се мъча да я държа в добра форма тая кола, като е на 26 години и вече си е остаряло всичко по нея. После се сещам, че като се кача на нещо друго да карам и ми е гадно и си продължавам.
Мъчиш се защото знаеш че другият вариант е покупка на нова кола - още по-скъпо.
Въобще, смяната на колата е много скъпо нещо
И в случая след Е39 с 2,8... трябва да скочи на поне 2015+ БМВ, за да говорим за надежност. +10 години по-нов на практика отива на Е60, което е доста по-кекав автомобил с доста по-скъпи части. Общо взето трябва да се скокне на близо 20 години по-нов.
И все пак - добрите покер играчи не се познават по ръцете, които са спечелили, а по силните ръце, от които са се отказали.
- Kroki
- Дон Кроки
-
Ще ме извиняваш.
Е60 не е кекав автомобил, просто като всяко едно нещо зависи как е поддържана.
Е60 не е кекав автомобил, просто като всяко едно нещо зависи как е поддържана.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Както съм написал, спрямо Е39 е доста по-кекав. На някое Е39 се сменят превантивно лагери и вериги ли 
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
„Официален“ и „акредитиран“ лееекинко се препокриват като понятия.
Що пък да е алтернативен акредитирания? Алтернатива на кое?
По номеклатурата на БМВ, двете неща, които има предвид авторът, си имат доста по-ясни дефиниции и заглавия.
Аз залагам на „акредитиран“, както за доскорошната 24 годишна кола, така и за сегашната 7 годишна и ми е мирно на главата.
Що пък да е алтернативен акредитирания? Алтернатива на кое?
По номеклатурата на БМВ, двете неща, които има предвид авторът, си имат доста по-ясни дефиниции и заглавия.

Аз залагам на „акредитиран“, както за доскорошната 24 годишна кола, така и за сегашната 7 годишна и ми е мирно на главата.
- Kroki
- Дон Кроки
-
TNT написа:Както съм написал, спрямо Е39 е доста по-кекав. На някое Е39 се сменят превантивно лагери и вериги ли
Да, на М5.
41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3