Автомобил за теглене на...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Class II
Мечтае да кара: Limited Edition
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Автомобил за теглене на...

Мнение от A.Stoyanov » 05 Май 2025, 1:40

Здравейте,

От известно време ми се върти идеята да си взема каравана и съответно ще трябва да сменя всекидневната 3та серия с нещо подходящо за теглене. Входните данни са следните:
- Възможност за теглене на каравана, платформа (1700кг обща маса)
- По Възможност да не е "джип"/сув
- ръчна скоростна кутия
- всичко с двигатели 4.2/4.8/5.2 отпада
- бюджет 10-20к като не се притеснявам да карам 15-20 годишни модели.

Благодаря за идеите

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Автомобил за теглене на...

Мнение от enigma » 05 Май 2025, 5:16

Subaru Outback :angel:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 05 Май 2025, 5:26

Не си уточнил вид гориво, принципно за теглене дизела е най-подходящ заради високия въртящ момент в ниските. Ще ти трябва кола над 150 к.с ,за да не се мъчиш по баирите.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 05 Май 2025, 5:42

BMW X3 с М57D30 имат ръчка :yes: С 3-та серия също не е проблем , особено дизел и X-drive :yes: Добрата каравана почти не се усеща като товар . Всеки дизел над 1.8 и бензин над 2.0 ще върши работа , особено със задно или 4х4 :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 05 Май 2025, 7:35

Ти не искаш да е сув, но според мен ти трябва джип 2.5 тона за да теглиш комфортно.

Спирането е голям фактор, колкото е по-лек теглещият автомобил, толкова по-зле. На повечето бусове проблемът при претоварване е именно спирането. Имам предвид като натовариш повече от предписаното. Двигателят пак дърпа буса, но спирането е компрометирано.

Аз съм теглил с всякакъв вид автомобили, включително тежки джипове, но най-доволен съм бил от бус. Конкретно Мерцедес Вито. Супер е за теглене. 2.2 дизел, 6 предавки, супер къси, спира супер. Голям комфорт на теглене.

Така че единствено ако ще има офроуд под някаква форма за теглене - тежък джип, ако няма да има, съветът ми е бус. Има и 4*4 бусове. Вито има и с 3.2 дизел, 4*4.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 05 Май 2025, 11:34

Аз тегля с автомобили. И разбирам защо искаш точно автомобил а не СУВ, бус.
При мен общата маса на платформата и товара се върти между 1800-2000кг. и успешно си теглех с ТДС, без да се мотая по проходите.

Както написаха колегите обаче, тегленето с кола е по-рисково. Ти обаче най-вероятно ще гледаш по-нови коли, а там нещата са по-различни. Е61ците могат да теглят 2тона(със спирачки), Ф11 2.1тона и т.н.
В този ред на мисли всички големи дизелови комбита след 2010 ти вършат работа. Имам опит с теглене и с дизел, и с бензин - винаги бих избрал дизел за теглене. 2.5ТДС(Е34) теглеше много по-добре от Е39 528и. При това 39ката не беше съвсем сток, а разликата беше драстична в полза на ТДС-а от гледна точка на поддържане на скорост по баири. За разхода мисля, че няма смисъл да споменавам.
Аз опит с теглене на каравани нямам, но предолагам, че когато става въпрос за къмпинги не винаги колата ще стъпва на асфалт, а ще има и треви, чакъл и т.н. хлъзгави повърхности. Аз бих изключил колите на предно - или задно, или 4х4.
Лошото на новите коли е, че няма преоразмеряване по агрегатите, а тегленето(особено лятото) си натоварва. Ако можех да избирам бих търсил нещо със същински въздух/масло маслен радиатор(а не тия пикливи пукащи се глупости дето са вода/масло), по-сериозни перки, голям радиатор, големи спирачки....
Добра модификация, ако платформата го позволява(че с тия електроники е страшно) е термостат който отваря на по-ниски градуси.

П.С. Ако вземеш кола без теглич и го монтираш допълнително има няколко неща, които трябва да вземеш предвид.

- Задните пружини и амортисьори са ключови за тегленето - колите с теглич са с различни пружини отзад, а при някой модели и амортисьорите са различни. Силно препоръчително е да замениш оригиналните с такива за теглене.
- Предполагам е безмислено да казвам, че в днешно време се слага само теглич с пълно окабеляване и модули(при БМВ е по-лесно, при Ауди модулите са отпред и се разглобява половината интериор).
- След слагането на теглича, задължително трябва да се добави и софтуерно, да се обучи парктроника и най-важното ESPто също да знае за него. Много от новите коли при закачане на нещо на теглича минават в друга програма ESP, което може да те спаси в критична ситуация.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Май 2025, 13:13

Понеже доста тегля коли с платформи до Серес и обратно да дам мойте 5 ст.

Предвид, че ще е каравана и няма да спираш на асфалт търси си Джип, 4х4, автомат.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 05 Май 2025, 17:03

- всичко с двигатели 4.2/4.8/5.2 отпада
Ако размислиш разгледай американките, мисля че на дурангото му даваха страшно много на теглич.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 05 Май 2025, 19:42

Додж Нитро 3,7 или 4.0 бензин ..?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Class II
Мечтае да кара: Limited Edition
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Мнение от A.Stoyanov » 06 Май 2025, 20:21

Благодаря на включилите се :bchug:

Е61/F11 са вариантите към които съм се насочил и аз. Вече съм имал Е60 преди години и ми харесва като автомобил.

Нещо от другите марки, алтернатива на БМВ 5та серия? Супърб, Инсигния, Пасат?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 07 Май 2025, 10:32

Те са FWD базирани платформи и ако не вземеш 4х4 версията им ще имаш проблем на хлъзгави повърхности по къмпингите.
Незнам какви години гледаш, но всичко след 1.9ТДИ и ранните 2.0 ТДИ 8V (140 коня) са доста по-нежни от старите железа. С други думи няма да им е много по вкуса тегленето. Има Супърби комби със стария мотор, но всяко купе с 8 клапановия мотор държи висока цена, а той поставен в контекста на теглене си има своите дертове, които ще глътнат пари. Слабичък е, трябва да се огледат и оправят/модифицират охлажданията, шестограм на маслена помпа, кутията вероятно ще трябва да е DSG че ръчките са им слаби, DSGто вече се ремотнира успешно тук, но си е разход и т.н. и т.н.

За Инсигнията нищо не мога да кажа, но не беше ли само ОПЦто 4х4 :dunno:

Е61 и Ф11 са добър вариант, но М57 и Н57 не са толкова корави в чист вид и там трябва да наливаш пари с кофи, за да станат нещата.
Бих добавил Volvo V70 III(2009-2016) D5 AWD към вариантите. Тегли 2 тона, корав мотор, има здрави кутии..... Минусът е, че трудно ще го намериш в правилната конфигурация. :dunno:

Моят съвет е да се насочиш към Германия, макар това да означава доста по-висока цена. От там насетне каквото от тези модели излезе най-читаво откъм мотор/кутия. Аз бих порбвал да хитрувам и бих взел кола без теглич, който после сам да си насадя, но на теб може да не ти се занимава.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 07 Май 2025, 10:49

И 'обикновената' 2.8 Инсигния е 4х4 ...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 07 Май 2025, 13:49

А6, тройка ТДИ не става ли ?
2 хди пежо за по евтино?
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 07 Май 2025, 14:14

A6цата quattro 3.0 TDI според мен е по-скъпа платформа за тази цел и от Е61/Ф11. Според мен се губи леко смисъла, освен ако не си сектант.

Най-голямото комби на пежото не е ли 407SW? Неговият лимит за теглене ще е нисък, а и няма 4х4.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 07 Май 2025, 14:31

Има и 508 комби....4*4 не знам, волво имат на В серия от 40 до 90
Ц класа ?
Хм,хм...

Следваща

Назад към Извън Темата