БГ работодатели или нещата не са такива каквито изглеждат
Модератор: Общи модератори
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
БГ работодатели или нещата не са такива каквито изглеждат
Преди да започна искам да подчертая че целта на темата ми не е да се жалвам а да изразя и да обсъдим заедно темите, които ще засегна.
Значи до скоро си търсех работа (не че сега няма да продължа с търсенето) и обходих много фирми и бях на много интервюта. Като цяло извода ми беше че повечето работодатели изобщо не оценяват дипломираните специалисти без управленско ниво. За тях това са прости работници, които спокойно могат да работят на възможно най-ниската заплата. Както и да е намери се една фирма, която с невероятни темпове ме назначи на добра заплата и на пръв поглед добри условия. Но в последствие се оказа, че това което трябва да изпълнявам като функции е просто една малка част от нещата, с които трябваше да се занимавам. Естествено за мен това не е никакъв проблем и не съм бил недоволен нито от факта че върша неща които не са моя работа нито че полагам извънреден труд. И така малко по малко дойде края на първия месец и аз щастлив и доволен очаквам своето възнаграждение. Да обаче никой не отчел факта че съм положил извънреден труд и имам още няколко дни които също би било логично да ми бъдат заплатени ( разходите за гориво на личната използвана за служебни задачи няма смисъл да казвам че изобщо не се коментират.). И така споделих факта че имам повече изработени дни и те са били почивни и според кодекса на труда те се заплащат двойно или тройно както си прецени работодателя. След тази реплика само ме помолиха да почакам за да обсъдим проблема ми с началничката. И на въпросната среща освен че сметнахме извънредния труд като нормален работен ден, ми бе обяснено че ще бъда освободен от длъжността защото съм проявил "наглостта" да попитам защо не са ми заплатени извънредните работни дни и тн.
Бихте ли ми споделили как мога в момента да процедирам с върпосните работодатели и как мога да ги осъдя. Имам желанието не защото парите са много, а просто защото в тази държава трябва всеки да си знае правата и да си ги изисква.
Значи до скоро си търсех работа (не че сега няма да продължа с търсенето) и обходих много фирми и бях на много интервюта. Като цяло извода ми беше че повечето работодатели изобщо не оценяват дипломираните специалисти без управленско ниво. За тях това са прости работници, които спокойно могат да работят на възможно най-ниската заплата. Както и да е намери се една фирма, която с невероятни темпове ме назначи на добра заплата и на пръв поглед добри условия. Но в последствие се оказа, че това което трябва да изпълнявам като функции е просто една малка част от нещата, с които трябваше да се занимавам. Естествено за мен това не е никакъв проблем и не съм бил недоволен нито от факта че върша неща които не са моя работа нито че полагам извънреден труд. И така малко по малко дойде края на първия месец и аз щастлив и доволен очаквам своето възнаграждение. Да обаче никой не отчел факта че съм положил извънреден труд и имам още няколко дни които също би било логично да ми бъдат заплатени ( разходите за гориво на личната използвана за служебни задачи няма смисъл да казвам че изобщо не се коментират.). И така споделих факта че имам повече изработени дни и те са били почивни и според кодекса на труда те се заплащат двойно или тройно както си прецени работодателя. След тази реплика само ме помолиха да почакам за да обсъдим проблема ми с началничката. И на въпросната среща освен че сметнахме извънредния труд като нормален работен ден, ми бе обяснено че ще бъда освободен от длъжността защото съм проявил "наглостта" да попитам защо не са ми заплатени извънредните работни дни и тн.
Бихте ли ми споделили как мога в момента да процедирам с върпосните работодатели и как мога да ги осъдя. Имам желанието не защото парите са много, а просто защото в тази държава трябва всеки да си знае правата и да си ги изисква.

- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
ми нареди им клетви-за хапове и системи да ги дадат
бял ден да не видят,от проблеми да не се оттърват,косата да им окапе
иначе по-сериозно-съветваш се с адвокат,имаше няква уловка,работодателя да изплати всички дължими суми сато се принуждава от съда и разходите поема
е това е парадоска-работодателите се оплакват,че няма кой да работи,а като се появи някой,който иска да се развива и да печели от това,те му забиват мерака в точка.трябва да си с ненормално образование,стаж поне 3г,много допълнителни квалификации и каквато заплата ти дадът,да си доволен

иначе по-сериозно-съветваш се с адвокат,имаше няква уловка,работодателя да изплати всички дължими суми сато се принуждава от съда и разходите поема

е това е парадоска-работодателите се оплакват,че няма кой да работи,а като се появи някой,който иска да се развива и да печели от това,те му забиват мерака в точка.трябва да си с ненормално образование,стаж поне 3г,много допълнителни квалификации и каквато заплата ти дадът,да си доволен

Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- uricatoli
- Зайо-Байо
-
- Кара: Пръскан кенеф
- Мечтае да кара: Мка комби
- Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..
Бате в БГ работата е такава.. Тук винаги почваш от нулата... И ако имаш или късмет или си мръсник ще се изкачиш.. 

- .:BENZINO:.
- ентусиаст
-
- Кара: вана Чайка
За съжаление това е българската действителност
За тях баце ти си поредния-като не си доволен адио рио.И идва следващия и следващия.
Цялия този абсурд се крие зад паравана и маската на уж голяма фирма а всъщтност е пълна мизерия-затова човек трябва да дерзае
Не ти знам специалностано има и хубави места просто трябва да улучиш момента и мястото
Виж кодекса за труда-в повечето случаи са си вързали гащите и си безсилен
Успех

Цялия този абсурд се крие зад паравана и маската на уж голяма фирма а всъщтност е пълна мизерия-затова човек трябва да дерзае

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
ти за кво мислиш аз ся ще правя моя си фирма вместо да работя на някой
пък ако даде господ късмет и вземе че потръгне, ако има какво да вършиш при мен, си добре дошъл

пък ако даде господ късмет и вземе че потръгне, ако има какво да вършиш при мен, си добре дошъл

- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Стоянчо, не можеш да докажеш нищо, пеш една студена вода и това е
По закон си на изпитателен срок 3 или 6 месеца, то си пише в договора ти, могат да те освободят моментално
Да беше изчакал да мине този срок тогава да ги почнеш 

По закон си на изпитателен срок 3 или 6 месеца, то си пише в договора ти, могат да те освободят моментално

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
///peter написа:Стоянчо, не можеш да докажеш нищо, пеш една студена вода и това е
По закон си на изпитателен срок 3 или 6 месеца, то си пише в договора ти, могат да те освободят моменталноДа беше изчакал да мине този срок тогава да ги почнеш
всъщност времетраенето на изпитателния срок зависи от договора който си подписал.
прмерно аз в скалда бях на временен договор за срок от един месец и после ако 2-те страни са съгласни се подписва директно постоянен без изпитателен срок

- ///peter
- старши ентусиаст
-
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
Честно казано осъждане е трудно най-малкото защото едва ли разполагаш с нужната документация, която трябва да се представи в съда. Имам предвид договор в който пише РЕАЛНАТА ти заплата, ордер за получена заплата, ордер за бонус, ордер за допълнително заплатения извънреден труд независимо на нормална надница ли е или не и т.н.
Ако имаш тези работи и добър адвокат, но като казвам добър не означава влизам в първата кантора и хоп....
Трябват ти съюо доста търпение, нерви и ако е голяма фирмата която ще съдиш ПАРИ! Ако ги осъдиш ще си върнеш всички пари, че и отгоре, но за да движиш делото....
Колкото до работодателите в БГ, да беше питал аз тва отдавна го разбрах и много "обичам" некой спец, като почне да ми се обяснява как ако имаш ебахти образованието и мерак можеш да се реализираш в БГ. Да ама НЕ, възможно е или с връзки, нема кво да се лъжем или по изключение в 2% от случаите.
Логиката на българския работодател е следната, колкото по малко му давам, толкова повече ще има за мен. А логиката на работника е колко по малко взимам, толко повече ще крада.
И извода, работодателя не дава пари, работника си ги "ВЗИМА" пак от джоба му, но по друг начин. А ако му се дава добра заплата, няма да краде щот ше го е страх, че може да го хванат и да си загуби работата, а ако взима малко от кво да го е страх, работа за малко пари по път и над път.
За пример: Всеки е пазарувал в техно магазините и реве че консултантите неграмотни технически. Ами Да защо да не са, нормално ли е да взимат колкото чистачка, а да трябва да разбират от 100 000 неща и да знаят език и да имат индивидуален подход към клиент и ощв кво ли не???
П.С. Моят съвет, потърси си друга работа и не се занимавай да ги съдиш, освен ако наистина имаш тези неща които написах. Успех
Ако имаш тези работи и добър адвокат, но като казвам добър не означава влизам в първата кантора и хоп....
Трябват ти съюо доста търпение, нерви и ако е голяма фирмата която ще съдиш ПАРИ! Ако ги осъдиш ще си върнеш всички пари, че и отгоре, но за да движиш делото....
Колкото до работодателите в БГ, да беше питал аз тва отдавна го разбрах и много "обичам" некой спец, като почне да ми се обяснява как ако имаш ебахти образованието и мерак можеш да се реализираш в БГ. Да ама НЕ, възможно е или с връзки, нема кво да се лъжем или по изключение в 2% от случаите.
Логиката на българския работодател е следната, колкото по малко му давам, толкова повече ще има за мен. А логиката на работника е колко по малко взимам, толко повече ще крада.
И извода, работодателя не дава пари, работника си ги "ВЗИМА" пак от джоба му, но по друг начин. А ако му се дава добра заплата, няма да краде щот ше го е страх, че може да го хванат и да си загуби работата, а ако взима малко от кво да го е страх, работа за малко пари по път и над път.
За пример: Всеки е пазарувал в техно магазините и реве че консултантите неграмотни технически. Ами Да защо да не са, нормално ли е да взимат колкото чистачка, а да трябва да разбират от 100 000 неща и да знаят език и да имат индивидуален подход към клиент и ощв кво ли не???
П.С. Моят съвет, потърси си друга работа и не се занимавай да ги съдиш, освен ако наистина имаш тези неща които написах. Успех

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
Добре де но аз не мога да разбера защо след като съм поискал обяснение как е оценен финансово моя труд, това се превръща в причина за моето уволнение и при положение че на интервю-то те са ПОДЧЕРТАЛИ че ако има и някакъв съвсем минимален проблем или въпрос който не ми е известен, мога да попитам съвсем спокойно защото във въпросната фирма държали на точността м-у хората и не желаели да има неразбирателства и тн и тн. Е аз попитах и това беше причина за моето уволнение.
ПС само за информация за гърба си имам 8 години реален стаж ( но по малко по трудова книжка защото има работодатели за които може да се бачка на и вересия
) и също така квалификационни курсове изкарани и подплатени с дипломи и тн. В крайна сметка виждам че работодателите въобще не ги интересува това и само гледат как да дават по ниска заплата, а в същото време ти да вършиш неща които далеч нямат нищо общо с реалните функции на длъжността ти.
ПС само за информация за гърба си имам 8 години реален стаж ( но по малко по трудова книжка защото има работодатели за които може да се бачка на и вересия

- ///peter
- старши ентусиаст
-
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
_65536_kb_sec_ написа:Добре де но аз не мога да разбера защо след като съм поискал обяснение как е оценен финансово моя труд, това се превръща в причина за моето уволнение и при положение че на интервю-то те са ПОДЧЕРТАЛИ че ако има и някакъв съвсем минимален проблем или въпрос който не ми е известен, мога да попитам съвсем спокойно защото във въпросната фирма държали на точността м-у хората и не желаели да има неразбирателства и тн и тн. Е аз попитах и това беше причина за моето уволнение.
Защото приятел, в България инвеститорите са... знаем какви почти без изключение, не налагат необходимия контрол на управленците, те от своя страна си мислят, че са хванали Господ за шлифера и могат да правят каквото си искат...
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
а бе на нашего брата булгарина се некой друг му е крив,се който е дръпнал е или мръсник ,или късметлия и ние никога не сме виновни....!!!напрао не е за вярване...!!! то даже и статистически не е вероятно да е верно ,ма карай....!!! а тва па 3г стаж -тва верно много бе...!!!напрао ставаш експерт в квото и да е....!!!
май некой много бърза да прескочи неколко етапа...!!!
щ еви посъветвам просто е така-за спорта да седнете в един тъмен ъгъл ,з ада не разбере никой и да се замислите дали пък е така случайно няма дори и капчица вина и във вас за положението ви....!!! не защитавам работодателите -имал съм много кьопави такива ,но и много читави,които си ценят работниците и отделят от печалбата си ,за да ги задържат и мотивират.....!! така че не слагайте всички под един знаменател....
щ еви посъветвам просто е така-за спорта да седнете в един тъмен ъгъл ,з ада не разбере никой и да се замислите дали пък е така случайно няма дори и капчица вина и във вас за положението ви....!!! не защитавам работодателите -имал съм много кьопави такива ,но и много читави,които си ценят работниците и отделят от печалбата си ,за да ги задържат и мотивират.....!! така че не слагайте всички под един знаменател....
- ///peter
- старши ентусиаст
-
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
SKISA написа:а бе на нашего брата булгарина се некой друг му е крив,се който е дръпнал е или мръсник ,или късметлия и ние никога не сме виновни....!!!напрао не е за вярване...!!! то даже и статистически не е вероятно да е верно ,ма карай....!!! а тва па 3г стаж -тва верно много бе...!!!напрао ставаш експерт в квото и да е....!!!
Прав си СКИСА, напълно нормално е да го изгонят момчето, как ще си търси парите, а ма ха, лесно ли се кара Q7 например.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
Мене не ми пука какво кара шефа
На мен ми пука когато си върша съвестно работата, ходя дори извънредно и инвестирам лични средства и материали аз да получавам това за което съм заслужил според позицията, образованието, кфалификацията и стажа си. Аз съм в правото си да съм информиран за формирането на моето заплащане както и всеки работещ в тая държава.
И не мога да възприема как моето право може да е причина за такава крайна мярка. Имам чуството все едно просто комунизма не си е отишъл от съзнанието на много хора, и просто си въобразяват че понеже те са по-горе от мен могат така да постъпват, само защото не им изнася и не им харесва, че съм попитал за нещо което е мое право да знам и да съм информиран.
На мен ми пука когато си върша съвестно работата, ходя дори извънредно и инвестирам лични средства и материали аз да получавам това за което съм заслужил според позицията, образованието, кфалификацията и стажа си. Аз съм в правото си да съм информиран за формирането на моето заплащане както и всеки работещ в тая държава.
И не мога да възприема как моето право може да е причина за такава крайна мярка. Имам чуството все едно просто комунизма не си е отишъл от съзнанието на много хора, и просто си въобразяват че понеже те са по-горе от мен могат така да постъпват, само защото не им изнася и не им харесва, че съм попитал за нещо което е мое право да знам и да съм информиран.
Последна промяна cod-cdbp на 29 Дек 2008, 20:40, променена общо 1 път

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
///peter написа:SKISA написа:а бе на нашего брата булгарина се некой друг му е крив,се който е дръпнал е или мръсник ,или късметлия и ние никога не сме виновни....!!!напрао не е за вярване...!!! то даже и статистически не е вероятно да е верно ,ма карай....!!! а тва па 3г стаж -тва верно много бе...!!!напрао ставаш експерт в квото и да е....!!!
Прав си СКИСА, напълно нормално е да го изгонят момчето, как ще си търси парите, а ма ха, лесно ли се кара Q7 например.
изобщо не съм прочел и имал впредвид примера на колегата-говоря по принцип....!!! и не всеки ,който кара \\кю7 е мръсник....!!както и не всеки петър е камък....!!! слагате под един знаменател всичко...!!!