Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
Ами аз и в момента виждам цени по 900€. Не се заблуждавай също, че всички строежи са направени с изпрани пари и могат да стоят десетки години на една и съща цена без да се продават. Както и не визирам адекватни имоти на адекватни места, които дори и през 2013-15 не се продаваха за стотинки. Говоря за масово презастроените "нови квартали" от типа Кръстова Вада, Ман. Ливади, Бояна, Драгалевци и подобни. Няма как в квартал с инфраструктура за къщи да настроиш блок във всеки парцел, да дойде пренасищане (и криза за някои, не всички могат да работят от дома повече от година) и да очакваш цени от 1200€/м2
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
https://www.bloombergquint.com/onweb/ma ... n-a-decade
Манхатън ми е Лозенец
Manhattan Apartments Haven’t Been This Cheap to Rent in 10 Years
Манхатън ми е Лозенец

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Bogat-Beden написа:.../
Аз откога говоря за долното?
„Много от тях работят дистанционно и избират родния си град пред квартирата в София. Така целят да намалят разходите си”, коментира управителят и собственик на агенция за недвижими имоти Огнян Велинов.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Едни работят дистанционно, други се прибират в родни градчета безработни за да изчакат отварянето. Освобождават се апартаменти, други фалират и освобождават офиси, магазини, ресторанти. Вчера гледах един ресторант дето го знам изнесен. Бяха избутали предното затваряне, това не. Много голям процент ще са така до отварянето.
Наемите ще паднат, а дали това ще повлече падането на цените.... Би трябвало, но при алтернатива парите ти да седят в банка на нулева лихва, кой ще си продаде точно имота? Някой закъсал наемодател с кредит? Пак не знам дали би си продал апартамента на загуба и после да изплаща разликата. По-скоро ще се задоволи с по-нисък наем и ще се мъчи, докато се оправят нещата и цените(ако са паднали).
Не знам и тази мярка, за която говорят - обезщетения 10 и 20% от оборота на месец за фирми, дали ще запази бизнесите? Може и да ги запази, знаеш ли? Ако навреме ги изплатят.
Наемите ще паднат, а дали това ще повлече падането на цените.... Би трябвало, но при алтернатива парите ти да седят в банка на нулева лихва, кой ще си продаде точно имота? Някой закъсал наемодател с кредит? Пак не знам дали би си продал апартамента на загуба и после да изплаща разликата. По-скоро ще се задоволи с по-нисък наем и ще се мъчи, докато се оправят нещата и цените(ако са паднали).
Не знам и тази мярка, за която говорят - обезщетения 10 и 20% от оборота на месец за фирми, дали ще запази бизнесите? Може и да ги запази, знаеш ли? Ако навреме ги изплатят.
(става дума за Дания)
Наскоро започнахме да умуваме - реновация или нова къща. Реновацията ми се стори по-сложна и без да се решавам на 100% започнах да разглеждам за парцели, нови къщи или порутени къщи за събаряне. С огромна изненада останових, че ... няма нищо атрактивно. Цените са адски високи. Комшията прави нова оценка на къщата си - стори ми се адски висока ("нови" сме в квартала и сравнявам с цените от тогава - 2017).
Често се разхождам с малкия из квартала и от началото на годината виждам много табели, че къщите са за продан, но напоследък пише само че са продадени и се търсят подобни. Всичко това ме навява на мисълта, че балона се надува - търсенето е по-голямо от предлагането, ценита са с около 10% нагоре за 3-4г, ТВЪРДАТА лихва е 0.5% за 30г. (променливата е на -). Това все пак е много малък пазар и е гърмял и преди без да повлече други държави (2006г.), но си мисля че доста хора гледат да си вкарат парите в тухли и цимент, за да им е сигурно.
Наскоро започнахме да умуваме - реновация или нова къща. Реновацията ми се стори по-сложна и без да се решавам на 100% започнах да разглеждам за парцели, нови къщи или порутени къщи за събаряне. С огромна изненада останових, че ... няма нищо атрактивно. Цените са адски високи. Комшията прави нова оценка на къщата си - стори ми се адски висока ("нови" сме в квартала и сравнявам с цените от тогава - 2017).
Често се разхождам с малкия из квартала и от началото на годината виждам много табели, че къщите са за продан, но напоследък пише само че са продадени и се търсят подобни. Всичко това ме навява на мисълта, че балона се надува - търсенето е по-голямо от предлагането, ценита са с около 10% нагоре за 3-4г, ТВЪРДАТА лихва е 0.5% за 30г. (променливата е на -). Това все пак е много малък пазар и е гърмял и преди без да повлече други държави (2006г.), но си мисля че доста хора гледат да си вкарат парите в тухли и цимент, за да им е сигурно.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Като се ваксинираме, на 3/4 ще им писне на да живеят на село. Въпроса е дали ще има работа за тях... на място или дистанционно 
Освен това тези дето се "прибират" от София, повечето отиват да живеят при родителите си обратно да спестяват разходи, а не да си купуват жилища.

Освен това тези дето се "прибират" от София, повечето отиват да живеят при родителите си обратно да спестяват разходи, а не да си купуват жилища.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз по-скоро виждам вълна към Терминал 1 и 2 за съжаление. Щото като се прибереш при мама и тате, нямаш работа... и такива решения по-бързо се взимат.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Те ги чакат в Европа да знаеш.
За разлика от острова на стабилността-България, из Европа се предвиждат сериозни кризи
https://nova.bg/news/view/2020/11/05/304625/ек-българия-е-единствената-страна-в-ес-с-дефицит-който-няма-да-надвиши-3-от-бвп/
или просто както винаги у нас всичко идва по-късно, включително и кризите.
За разлика от острова на стабилността-България, из Европа се предвиждат сериозни кризи
https://nova.bg/news/view/2020/11/05/304625/ек-българия-е-единствената-страна-в-ес-с-дефицит-който-няма-да-надвиши-3-от-бвп/
или просто както винаги у нас всичко идва по-късно, включително и кризите.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
TNT написа:Аз по-скоро виждам вълна към Терминал 1 и 2 за съжаление. Щото като се прибереш при мама и тате, нямаш работа... и такива решения по-бързо се взимат.
И аз точно така го виждам! Отвори ли Европа, още повече хора ще се евакуират. Било то изгубили работата си, било то такива, на които са им затрили бизнеса. Щото човек пробва, пробва, ама все някога разбира, че животът му не е безкраен и няма нужда да го губи в мъки да постигне нещо тука, което някаква проста тиква ще му отнеме за един ден

Всички видяхме каква беше помощта за бизнеса и хората в България... Като тая за обикновените замеделци например, дето до тях достига един уй само. Всички тия хора не издържат и постепенно се евакуират. Сега ще е масово, само да се усмирят тия в богатите държави в Европа. Ама какво да си говирим, миналия ден един познат IT се евакуира за Чехия.

P.S. Моето мнение по темата продължава да е, че в момента цените са високи и е глупост да се купува нещо в тая загиваща територия, щото след 10 години орките, които са останали тук няма да искат да го купят на скъпото като тръгне човек да се евакуира

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
zAcK написа:...Като тая за обикновените замеделци например, дето до тях достига един уй само...
Щото короната нали лови доматите и краставиците и яко ги удари земеделците точно та трябва някой да им помага

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
b_u_b_o написа:zAcK написа:...Като тая за обикновените замеделци например, дето до тях достига един уй само...
Щото короната нали лови доматите и краставиците и яко ги удари земеделците точно та трябва някой да им помага
Кой ти говори за корона

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
zAcK написа:b_u_b_o написа:zAcK написа:...Като тая за обикновените замеделци например, дето до тях достига един уй само...
Кой ти говори за корона![]()
![]()
Само корони са ви в главите
Малките земеделски производители от край време едва оцеляват
Ми всички над теб говорят за последствията от корона кризата, нормално щеше да е и твоя пост да продължава тая линия

Пък за земеделците тва значи, че някой трябва да им налива пари за да оцеляват? Като не могат, да паркират трактора и да търсят друго препитание. Само като чуя думата субсидия и ми се повръща честно

^ И аз не намирам субсидиите за мн добра идея, но в този случай те са поставени в изключително неравостойно положение спрямо европейските земеделци, които получават сериозни субсидии.
Иначе колегата, който говори само колко отвратително е в България, колега, действай, очевидно нещо не е наред в живота ти, та да пишеш 90+% само такива постове. Пробвай как се живее някъде, където нещата съвпадат с твоя мироглед и може да загърбиш черногледството.
Иначе колегата, който говори само колко отвратително е в България, колега, действай, очевидно нещо не е наред в живота ти, та да пишеш 90+% само такива постове. Пробвай как се живее някъде, където нещата съвпадат с твоя мироглед и може да загърбиш черногледството.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
TNT написа:Аз по-скоро виждам вълна към Терминал 1 и 2 за съжаление. Щото като се прибереш при мама и тате, нямаш работа... и такива решения по-бързо се взимат.
И къде точно ще отиде въпросният човек? Все по-неуредено става навсякъде.