Как си възпитавате децата?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Как си възпитавате децата?
vicho написа:TNT написа:Но пък и плуването е задължително в даден момент от живота - това е животоспасяващо умение, което всеки трябва да придобие.
да не говорим, че растеш като гъба от него![]()
аз започнах късно - в 8ми клас и тренирах 5 години 5 дни в седмицата и порастнах с 20см
![]()
моите съотборници бяха започнали по-рано и тренираха двуразово (защото бяха от спортното) и всичките станаха мутанти по 1.90 , големи здрави мъже
с две ръце съм за плуването и задължително ще пробвам малката като порастне малко дали ще й хареса![]()
доста ме е яд, че родителите неглижират спорта при подрастващите, а той Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, и то редовно
Едно време почти никой не е тренирал нищо, говоря 70-80 те години.
Аз дори със зор съм тренирал малко това/онова, не беше добре приемано от родителите ми, камо ли да ме насърчават.
Сега има поне 20 пъти повече възможности и 20 пъти повече трениращи
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Това че определени спортове водят до по-бърз растеж са митове, няма научни доказателства за такова нещо. Височината е над 80% ген, останалото е хранене, сън, хормони. Евентуално спорта може да повлияе хормонално и да ти позволи да извлечеш максимума на генетичния си потенциал, но до там. И то почти всеки спорт.
Иначе съм съгласен, че спорта е изключително важен за деца и юноши. Освен, че здравословно е жизнено необходимо движение, дава дисциплина и калява характера. Да знаеш, че днес си на тренировка и не можеш да я скатаеш те прави отговорен и упорит които са много важни качества в живота и липсват на повечето хора. Аз самия не съм достатъчно и до голяма степен е защото като дете ми липсваше такъв тип дисциплина. Ама 90те някак да водиш детето на спорт не беше от първите приоритети на родителите, за което ги разбирам...
За на Nickelback случая конкретно - според мен подредете възможностите по това кои са ви най-удобни на вас като локация и часове и почнете с тях. После ако(а то почти сигурно ще) се наложи да пробвате друго давайте по ред в същия списък. На тия години е важно просто да прави нещо, не е толкова важно какво точно. Както е и нормално бързо да губи интерес, единица са тия почнали нещо на 4 и правили го цял живот. Даже никак не е лошо да се пробват различни неща за някакви периоди, защото развиват различни способности поне на базово ниво.
Иначе съм съгласен, че спорта е изключително важен за деца и юноши. Освен, че здравословно е жизнено необходимо движение, дава дисциплина и калява характера. Да знаеш, че днес си на тренировка и не можеш да я скатаеш те прави отговорен и упорит които са много важни качества в живота и липсват на повечето хора. Аз самия не съм достатъчно и до голяма степен е защото като дете ми липсваше такъв тип дисциплина. Ама 90те някак да водиш детето на спорт не беше от първите приоритети на родителите, за което ги разбирам...
За на Nickelback случая конкретно - според мен подредете възможностите по това кои са ви най-удобни на вас като локация и часове и почнете с тях. После ако(а то почти сигурно ще) се наложи да пробвате друго давайте по ред в същия списък. На тия години е важно просто да прави нещо, не е толкова важно какво точно. Както е и нормално бързо да губи интерес, единица са тия почнали нещо на 4 и правили го цял живот. Даже никак не е лошо да се пробват различни неща за някакви периоди, защото развиват различни способности поне на базово ниво.
детето до към 10-12 каквито социални навици и не/удобства развие - това ще му е руслото през останалия живот... поне аз така съм видял нещата от личен опит.
по горната причина абсолютно детето трябва да се меша с други деца от колкото е възможна по-ранна възраст... демек детската градина е незаменима. детото там се научава да функционира в социална среда, да дава, да взима, да се/си пази и тн... да не говориме, че изложението към всякакви болести гради имунната система и това дете после боледува по-малко.... да- малко е куцо за родителите щото все ходите болни а на малчугана му минава за 3 дена ама...
относно спортовете - детето трябва да спортува... ама не за да е здраво или за да стане следващия световен шампион а за ... структура, дисциплина и характер. детето трябва да е на график- ставане, закуска, детска градина, взимане, отиване на спорт, прибиране, вечеря, семейни занимавки час, два и после креват. никакво свободно време защото ще задълбае в телефона/ таблета и до там.
за видовете спортове - плуване. развива абсолютно всичко и е лоу импакт и няма да контузи растежа и органите на детето. за по- агресивните може борба, джудо, джу-джицу .. някакви борби на земя...
и така. ма да знаете да не си губите времето и да се уфлянквате като родители щото каквото им запрограмирате както казах до към 12- това ще им е фърмуеър-а до живот - по нататъка в децата само ще се зареждат и затриват разни "библиотеки" които често няма дори да знаете че рън-ват камо ли да имате контрол върху зареждането и триенето им... така че, използвайте времето си като родители да насадите верните неща в тях и да се надявате, че ще прихванат.
80те всеки тийн тренираше нещо и то се беше взел на сериозно. не забравяй, че тогава държавата плащаше за всички разходи по спортовете и много се наблягаше по тях
по горната причина абсолютно детето трябва да се меша с други деца от колкото е възможна по-ранна възраст... демек детската градина е незаменима. детото там се научава да функционира в социална среда, да дава, да взима, да се/си пази и тн... да не говориме, че изложението към всякакви болести гради имунната система и това дете после боледува по-малко.... да- малко е куцо за родителите щото все ходите болни а на малчугана му минава за 3 дена ама...
относно спортовете - детето трябва да спортува... ама не за да е здраво или за да стане следващия световен шампион а за ... структура, дисциплина и характер. детето трябва да е на график- ставане, закуска, детска градина, взимане, отиване на спорт, прибиране, вечеря, семейни занимавки час, два и после креват. никакво свободно време защото ще задълбае в телефона/ таблета и до там.
за видовете спортове - плуване. развива абсолютно всичко и е лоу импакт и няма да контузи растежа и органите на детето. за по- агресивните може борба, джудо, джу-джицу .. някакви борби на земя...
и така. ма да знаете да не си губите времето и да се уфлянквате като родители щото каквото им запрограмирате както казах до към 12- това ще им е фърмуеър-а до живот - по нататъка в децата само ще се зареждат и затриват разни "библиотеки" които често няма дори да знаете че рън-ват камо ли да имате контрол върху зареждането и триенето им... така че, използвайте времето си като родители да насадите верните неща в тях и да се надявате, че ще прихванат.
alekangg написа:Едно време почти никой не е тренирал нищо, говоря 70-80 те години.
80те всеки тийн тренираше нещо и то се беше взел на сериозно. не забравяй, че тогава държавата плащаше за всички разходи по спортовете и много се наблягаше по тях
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст

-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Абе вие луди ли сте , какви детски графици ставане лягане дисциплини ядене и спане по часовник т.н ...
Детето дали иска тоя буламач да го търпи ? Аз като бях на детска за една седмица ги правех сами да си говорят лелките в детската градина . И после в къщи лайф из лайф
Като избягам 2-3 пъти и като обърна купичката с оня буламач на обяд върху другите деца , и няма деЦка градинааааа... 
Като избягам 2-3 пъти и като обърна купичката с оня буламач на обяд върху другите деца , и няма деЦка градинааааа... Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Явно съм забравил, добре, че е алх да ми каже как е било..
Или съм в паралелна България. От края на 80-те до края на 90-те, аз лично познавах точно 2-3 трениращи измежду всички приятели, познати, съседи, съученици и тн., като всички те бяха или спортни училища или паралелки. В техникума имаше по 1-2 човека от клас трениращи сами.
Та нека е имало много, ама са били на по-сериозно ниво/състезатели с хаповете от държавните треньори.
Най-малкото във Варна имаше точно 3 зали за фитнес, като двете бяха самоделни. Нито една жена не съм виждал в тях в продължение на години. Сега само в един квартал има 20 зали и още 20 за други спортове и 50% са жени, да не говорим, че има по 5-6-7 тик/ток треньора във всяка зала.
Или съм в паралелна България. От края на 80-те до края на 90-те, аз лично познавах точно 2-3 трениращи измежду всички приятели, познати, съседи, съученици и тн., като всички те бяха или спортни училища или паралелки. В техникума имаше по 1-2 човека от клас трениращи сами.
Та нека е имало много, ама са били на по-сериозно ниво/състезатели с хаповете от държавните треньори.
Най-малкото във Варна имаше точно 3 зали за фитнес, като двете бяха самоделни. Нито една жена не съм виждал в тях в продължение на години. Сега само в един квартал има 20 зали и още 20 за други спортове и 50% са жени, да не говорим, че има по 5-6-7 тик/ток треньора във всяка зала.
alekangg написа:Явно съм забравил, добре, че е алх да ми каже как е било..
Или съм в паралелна България. От края на 80-те до края на 90-те, аз лично познавах точно 2-3 трениращи измежду всички приятели, познати, съседи, съученици и тн., като всички те бяха или спортни училища или паралелки. В техникума имаше по 1-2 човека от клас трениращи сами. .
Говориме за официално трениране/ ходене на тренировки. Хората които тренираха някакъв конкретен спорт едно време бяха повече от колкото са сега. В пъти повече. А че сега всеки ходи да се гъзи/ чекне/ позира във разни фитнес центрове- самата истина. Но не говорех за това.
Заради това и едно време имахме много повече и отявлени спортисти и постижения от колкото имаме сега. Защото финансирането от държавата направи възможно много повече деца да бъдат облъчени със сериозните спортове от колкото е сега когато ако родителите нямат да платят- децата не спортуват конкретни спортове сериозно.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
С тая разлика обаче, че тогава почти никой не е спортувал за здраве и/или удоволствие. Всичкия спорт е бил тясно профилиран за целите на професионалния. Взимат те като дете и те тренират до момента в който виждат възможност да се развиваш като спортист. В момента в който установят, че няма да станеш професионалист по някаква причина дали защото нямаш интерес дали защото нямаш заложби, вече не им трябваш. За спорта след училищна възраст няма смисъл и да се споменава, то е било събитие някой възрастен да си губи времето със спорт...
b_u_b_o написа:С тая разлика обаче, че тогава почти никой не е спортувал за здраве и/или удоволствие. Всичкия спорт е бил тясно профилиран за целите на професионалния. Взимат те като дете и те тренират до момента в който виждат възможност да се развиваш като спортист. В момента в който установят, че няма да станеш професионалист по някаква причина дали защото нямаш интерес дали защото нямаш заложби, вече не им трябваш. За спорта след училищна възраст няма смисъл и да се споменава, то е било събитие някой възрастен да си губи времето със спорт...
Да. Самата истина. Но децата много тренираха защото до към 18 в повечето спортове се виждаше кой за какво става или не става. Това ми беше мисълта. Затова и отреагирах като колегата каза че 80те никой не е тренирал. Никой не ходеше по фитнес щото просто нямаше - имаше само някакви лежанки по залите на големите стадиони, но се тренираше здраво конкретни спортове много повече от колкото сега и съответно си имахме постиженията.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
b_u_b_o написа:Ама 90те някак да водиш детето на спорт не беше от първите приоритети на родителите, за което ги разбирам...
90те години си ходехме сами на каквото си искаме, никой не ни е водел. Сам си се записвах на каквото реша. Може и да е било изкривено, но и аз и всичките ми приятели сме тренирали по няколко неща през годините и всеки беше сравнително сериозен в поне един спорт. Отделно вече, колко активни бяхме и в останалото време. Беше турболентно, но и абахти якото детство.
- Jordana
- старши ентусиаст

-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Почвате да си фантазирате вече , аз го отдавам на "Мандела синдрома" .
70-80те години във Варна имаше спортни клубове където си поискаш . Идваха в училище треньори по всякакви спортове и ни агитираха за спорта . От нашия клас 5-6-7ми имаше поне десет човека почнаха разни спортове така . В комплекса на стадион Спартак имаше бокс , борба , баскетбол , спортна стрелба тежести, лека атлетика футбол и каквото си поискаш . Само да ти се тренира ..
Аз лично съм тренирал на Спартак стрелба и баскетбол няколко години . Футбол имаше на Черно Море , долу на гъбата имаше 100 вида отбори по плуване водна топка скокове и какво ли не . В старата баня зад РДВР самбо и разни каратета . Сигурно е имало още на 100 места къде да се ходи , ама не ми е било приоритет . Макар че съм бил 2г в спортна паралелка със волейбол и боксьори ..
То нямаше къде да се вредиш самостоятелно да тренираш , всичко беше окупирано от разни треньори и клубове .
70-80те години във Варна имаше спортни клубове където си поискаш . Идваха в училище треньори по всякакви спортове и ни агитираха за спорта . От нашия клас 5-6-7ми имаше поне десет човека почнаха разни спортове така . В комплекса на стадион Спартак имаше бокс , борба , баскетбол , спортна стрелба тежести, лека атлетика футбол и каквото си поискаш . Само да ти се тренира .. Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
alx написа:alekangg написа:Заради това и едно време имахме много повече и отявлени спортисти и постижения от колкото имаме сега. Защото финансирането от държавата направи възможно много повече деца да бъдат облъчени със сериозните спортове от колкото е сега когато ако родителите нямат да платят- децата не спортуват конкретни спортове сериозно.
Дали имаме някакви статистики за въпросните години и отявлени спортисти?
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
drifty написа:и в каратето групите почват от около 4г децата.
https://www.youtube.com/watch?v=A-GcGjQXwoA
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и назначил Румен Спецов за шеф на ЕмТиВи...
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и назначил Румен Спецов за шеф на ЕмТиВи...
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Към спортовете, които можете да практикувате заедно бих добавил и гребане…отново развива цялото тяло, след всяка тренировка ще е сплескан от умора и ще направи бая тЕло ако е сериозен и тренира продължително 
Ако го вкараш и в някоя тамдемна лодка и дисциплина ще развие

Jordana написа:Абе вие луди ли сте , какви детски графици ставане лягане дисциплини ядене и спане по часовник т.н ...Детето дали иска тоя буламач да го търпи ? Аз като бях на детска за една седмица ги правех сами да си говорят лелките в детската градина . И после в къщи лайф из лайф
Като избягам 2-3 пъти и като обърна купичката с оня буламач на обяд върху другите деца , и няма деЦка градинааааа...
За тебе не се съмнявам, че добре си ги наредил. Вярно беше буламач храната - ясно си спомням, че един път диво се радвах, че колата , която кара обяда катастрофирала и нямаше буламач. Как не съм се сетил като тебе да лисна купичката, ами да чакам на провидението да ме спаси

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
Don_Diego написа:Към спортовете, които можете да практикувате заедно бих добавил и гребане…отново развива цялото тяло, след всяка тренировка ще е сплескан от умора и ще направи бая тЕло ако е сериозен и тренира продължително
На 4 години ли ве