Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
132
27%
Да - бих си взел
223
46%
Не
36
7%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 483
master of the force
Аватар

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от alx » 01 Окт 2026, 18:39

Spunky написа:
alx написа:Затова ли Полстар се изтеглиха от американския пазар тая година? Волво си изгубиха посоката края на 90те и никога не я намериха повече…

Не, забраниха ги.

Не, просто последния пирон в ковчега. Ако беше печеливш пазар щяха да пренасочат информацията към американски клауд, щяха да сипят на лобистите едни пари, щяха да вдигнат един Тръмп Тауър в Стокхолм и всичко щеше да си дойде на мястото. Знаеш как нещо като си струва винаги се намират едни пари. И като говориме за струване- ти колко Полстар-а си видял на пътя? Аз сигурно виждам 5-6… ама на седмица- безхарактерни, лесно забравящи се шведски ни раци ни щуки..
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 01 Окт 2026, 19:33

Май не е толкова лесно, форд и ГМ също имат коли дето това ги хваща и се отказаха от производство в Китай за в бъдеще. В момента лобират цялата местна индустрия да отрежат всякакъв достъп на китайските компании, включително производство в щатите и локални облаци. Нещо, което Европа трябва да вземе предвид, ако иска да е в бизнеса с коли.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 01 Окт 2026, 21:40

dhtj написа:
Lenco написа:Един приятел реши да минава на ток и няколко месеца изчете къде-какво има по света. Разправяше, че по-неизвестните китайски компании..

Никога не съм виждал задача с по-лесно решение. Искаш електричка - купуваш си Тесла. Ма нямала табло, дизайна бил незнамкакъв, тва е положението, свикваш и караш. Тва е най-доброто. Не мога да разбера хората, които искат да се самонаказват с неизвестни боклуци, а не вземат най-доказаното. Още 2014 бях студент в Холандия и се караше Model S там...

Исках джип, купих си Jeep. Ако пушех, щях да паля със Zippo. Ако карам електричка, ще карам тесла. Има си марки и МАРКИ.

Ами много практично, и още повече скучно...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Окт 2026, 21:56

Spunky написа:Май не е толкова лесно, форд и ГМ също имат коли дето това ги хваща и се отказаха от производство в Китай за в бъдеще. В момента лобират цялата местна индустрия да отрежат всякакъв достъп на китайските компании, включително производство в щатите и локални облаци. Нещо, което Европа трябва да вземе предвид, ако иска да е в бизнеса с коли.

Аз съм ходил доста по Китай. Не са ни приятели. И са много напред. Quantity has a quality of its own as you know. Важно е да се знае. Проблема на Америка е, че сме много зависими от тях и няма (бързи) алтернативи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 01 Окт 2026, 22:18

Тук се дъвчат разни китайки, Шкоди, Киа и т. н., а по мои лични наблюдения BMW имат доста читави електрички. Приятел обиколи Балканите и до Виена с iX и е доволен и впечатлен от колата... Познавам вече няколко човека с ел. BMW и няма разочаровани :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 02 Окт 2026, 0:33

iX е добра електричка и добро бенве, но престъпно грозна. Ню класе моделите са с доста по-тъпи материали и технологии вътре и макар и да ми харесват външно и като рейндж, по-скоро бих дал отгоре за порше, ако няма да е тесла.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Окт 2026, 4:10

Spunky написа:iX е добра електричка и добро бенве, но престъпно грозна. Ню класе моделите са с доста по-тъпи материали и технологии вътре и макар и да ми харесват външно и като рейндж, по-скоро бих дал отгоре за порше, ако няма да е тесла.

Аз като човек който е притежавал Тайкан Турбо мога съвсем отговорно да кажа, че ако трябва да похарча едно $200к за Тайкан (пак) бих с чиста съвест си взел една Панамера Турбо. Не е моето ама за принципа така бих постъпил ако исках бързо четириврато Порше седан…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 02 Окт 2026, 4:58

По-скоро говорех за новите макан и Каен електрики, дето бих гледал за майка ми, вместо бмвта ню класе. Но и май новия тайкан е доста як. Онзи ден видях босктер електрик, леко дегизиран и е като малък тайкан.

Иначе и аз бих си взел панамера пред която и да е електричка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: :)

X7: G07 pre-LCI '22, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...

GC: ...SRT

Мнение от Nickelback » 02 Окт 2026, 7:55

БМВ електричка, с четки в моторите... пас съм аз :dunno:

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Изображение Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330d Individual, JGC, MT-09
Мечтае да кара: Mustang GT

Мнение от dhtj » 02 Окт 2026, 9:16

Гаранция и на бмв електричкире са измислили да хвърлят лагери и вериги на 150 000км, мамито им негодно... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Окт 2026, 15:20

https://www.24chasa.bg/biznes/article/23691504

Лека полека ще бъде одобрено.

:wave:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 07 Окт 2026, 21:56

Днес един познат ми показа една BYD някъв модел много подобен на sealion7 но правен само за китайския пазар. Вкарал я през Албания. 4 ел.мотора, 80 и няколко кв/ч батерия и с всички екстри отключена...ми чесно казано останах доста впечатлен от интериор,возия и тн. С частите нямало никви ядове а пък за цените им..фар 150$, стоп 70$ :shock: Сама кара, паркира без шофера да е вътре, има функция дезинфекция на купето. Нагрява вътре на 60 градуса през духалките на парното, може да се поставят до 3 парфюма вътре и според настройката всеки ден да ти сменя миризмата, седалките едни спортни с алкантара...абе лудница

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 08 Окт 2026, 11:41

Малко да раздвижим темата. На път съм да дръпна спусъка на ей това 07/2023 MYLR-че. 132К км, навъртяни за 3 години в Германия. Гледам шофьорската седалка и се чудя тази кола дали не е въртяна само извънградско по 100-200 км. на ден. Ако е така, това по-скоро позитивно или негативно е? Ако беше кола с ДВГ знам отговора, но не и за електричка.

Отделно в карвертикал-а излезе, че е имала удар или нещо отзад точно преди да я продадат явно, за около 6К евро щета. Ще разпитам, но да се притеснявам ли?

Battery SoH-a и излиза на 91%.

IMG-264d1a49512182ddc41a3797ab820878-V.jpg
IMG-c48965220d641c9adcc817f61dc7bfb6-V.jpg
IMG-65ec7be809ad5961f0c8e9c70d3ca63f-V.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

Потребител
Аватар

Мнение от Ghostdriver » 08 Окт 2026, 11:55

SoH е ок, като проценти деградация. Вшж и историята сменяли ли са и маслото в моторите през 60к км. Има и как да и видиш състоянието на удара? Ако е до 20к€ има смисъл иначе за малко от горе изпадат на доста по-малко километри втора ръка от сайта на тесла.
Аз лично бих се напънал или за джунипър или до 60к км.
Успех!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 08 Окт 2026, 12:36

Ghostdriver написа:Вшж и историята сменяли ли са и маслото в моторите през 60к км.

Мм тва е доста спорна тема. Тесла твърди че са лайфтайм тия масла. Те не ги сменят, т.е. ако искаш да го направиш ще е в някой друг сервиз. Освен това не продават масло за смяна. Т.е. и маслото с което ще смениш няма да е ОЕМ и не е ясно с какви параметри ще сипеш, щото не е само до вискозитет. Аз лично преди 250-300К не бих го пипал това масло.

Иначе дали карана градско или магистрално няма толкова значение при електричките. Тоя процент на батерията е напълно ок, голямото падане през първите 2 години е минало, сега ще е значително по-малко вече.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата