Заплати в София, митове и реалност.
Модератор: Общи модератори
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Re: Заплати в София, митове и реалност.
drifty написа:Единствено с две малки деца в София ми се струва много сериозен разход заради детските градини.
Подозирам имаш предвид платените детските - държавните нямат такса . Нали, ако се добереш до място

Ииииии, после в училищата е по-забавно откъм разходи

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Е какво има в училище като разходи? Не частно.
На мен не са ми искали и 1 стотинка засега.
EDIT Излъгах, понеже мнозинството реши да има униформи се наложи да се купят такива. Но само това е.
У-уу то па ние не сме в София да го ева
Може затова да е..та и проблеми с детски градини не е имало.
На мен не са ми искали и 1 стотинка засега.
EDIT Излъгах, понеже мнозинството реши да има униформи се наложи да се купят такива. Но само това е.
У-уу то па ние не сме в София да го ева

Хм,хм...
- ивчо
- старши ентусиаст
-
Ако детето не посещава някакви допълнителни курсове - Да, нямаш никакви .
Но сметни един език и една роботика и ей ти едни 1000 лв от раз . Недай Боже както при мен да ти кажат СОП (щото нали е модерно) - и си готов с педагози и логопеди и там е още по-забавно .
Столово хранене е 60-на лв на седмица . Пак е по желание де .
Но сметни един език и една роботика и ей ти едни 1000 лв от раз . Недай Боже както при мен да ти кажат СОП (щото нали е модерно) - и си готов с педагози и логопеди и там е още по-забавно .
Столово хранене е 60-на лв на седмица . Пак е по желание де .
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Езика си го има като предмет, курсове зависи колко си голям и дали знаеш какво те влече та да има такива. Курсове които аз или жената сме решили - НЕ!!!
Амбициите на родителите не са винаги ок за децата:))
Амбициите на родителите не са винаги ок за децата:))
Хм,хм...
- ивчо
- старши ентусиаст
-
Да кажем съм далеч от болни амбиции . Видях в 1-ви клас къде бяха децата като ниво на език с допълнителните курсове и къде беше моят с още няколко дето не ходи .
Не казвам че е зле, но има разлика .

Не казвам че е зле, но има разлика .

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Да, ок, нямаш такива
) Добре...
Хах..първи клас език, м ? От яслата най-добре.
Храненето не знам защо го броиш като допълнителен разход....аз пък съм с три ръце ЗА. За съжаление за каката няма вече такова...и набива дюнер или там каквото си купи
)
Храноденя ни е 4 лв иначе за по-малката.

Хах..първи клас език, м ? От яслата най-добре.
Храненето не знам защо го броиш като допълнителен разход....аз пък съм с три ръце ЗА. За съжаление за каката няма вече такова...и набива дюнер или там каквото си купи

Храноденя ни е 4 лв иначе за по-малката.
Хм,хм...
- ивчо
- старши ентусиаст
-
Моджо написа: От яслата най-добре.
Мне баш . Ама в градината вече ходеше , както и всички деца от групата .

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Разбрах де, споко. Аз викам първо да научим български преди друго, ама това си е мое мнение
)
И като второ и последно ще кажа, че всяка вечер се учи, понякога и до доста късно... Това е наша отговорност, на родителите, не на снаа ми Гюргя.
Веднъж като се научат да учат после вече си се справят доста добре сами. Ама горе долу до 7 клас вкл - всяка вечер без събота ,а неделя цял ден
))!!!! Английския също в това число.

И като второ и последно ще кажа, че всяка вечер се учи, понякога и до доста късно... Това е наша отговорност, на родителите, не на снаа ми Гюргя.
Веднъж като се научат да учат после вече си се справят доста добре сами. Ама горе долу до 7 клас вкл - всяка вечер без събота ,а неделя цял ден

Хм,хм...
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
ивчо написа:drifty написа:Единствено с две малки деца в София ми се струва много сериозен разход заради детските градини.
Подозирам имаш предвид платените детските - държавните нямат такса . Нали, ако се добереш до място![]()
Ииииии, после в училищата е по-забавно откъм разходи![]()
Да, точно тях имах предвид.
Не знам като имаш ученици как е, ама като чувам какви суми се дават на частни детски градини, ме съмнява разходите по един ученик месечно да ги надхвърлят.
Но като цяло мисълтам и беше, че всеки мой познат със доход около и над 3к има куп ненужни вещи и се чуди какво да си купи допълнително, но иначе като ги питаш, все нямат пари.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
drifty написа:
Но като цяло мисълта ми беше, че всеки мой познат със доход около и над 3к има куп ненужни вещи и се чуди какво да си купи допълнително, но иначе като ги питаш, все нямат пари.
Ами нормално! Как да имаш пари, като си ги изхарчил? За да имаш, трябва да спестяваш, а за да спестяваш, трябва да харчиш по-малко, отколкото получаваш!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
аз съм доволен... откакто я има тая тема бая ми нарастна положението

You said: "Time will change!" What if it changes you?
в момента в които в пейзажа се намесят деца- нещата стават значително по-скъпи за интелигентните успели родители.
пак ще обясня... (поне за мене си) - хората с хубавите честни пари са дръпнали напред. това са в повечето случаи интелигентни хора с добро образование, желание за самоусъвършенстване и тн... тези хора няма да си оставят децата да ходят в местното публично училище, да ядат боклуци и да играят по цял ден видео игри... един вид ако си оставиш детето/цата по течението - не са особено скъпи- да. но ако искаш по свой образ и подобие да им дадеш едно силно начало - то струва пари. правилното училище/ среда/ учебна програма/ спортове/ уроци за напреднали/ време прекарано с тях (което струва пари разбира се само по себе си)... и нещата могат да станат значително по-дебели от колкото без деца.
пак ще обясня... (поне за мене си) - хората с хубавите честни пари са дръпнали напред. това са в повечето случаи интелигентни хора с добро образование, желание за самоусъвършенстване и тн... тези хора няма да си оставят децата да ходят в местното публично училище, да ядат боклуци и да играят по цял ден видео игри... един вид ако си оставиш детето/цата по течението - не са особено скъпи- да. но ако искаш по свой образ и подобие да им дадеш едно силно начало - то струва пари. правилното училище/ среда/ учебна програма/ спортове/ уроци за напреднали/ време прекарано с тях (което струва пари разбира се само по себе си)... и нещата могат да станат значително по-дебели от колкото без деца.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Сега е модерно да се пращат на език деца на 3-4 години. Имам наблюдения над 2-3, ходят вече по 2 години един път седмично и ефекта е точно нула.
Знае малко цифри, цветове и до там..
Това се учи за 3 дни, не за 2 години.
Другата мода е, изпит за 1 клас!!
Да, изпит, искат да знае да чете поне, за някои по-така училища.
Не можах да повярвам, но това е положението.
Просто много хора само си усложняват положението и са точно с болни свръх амбиции, 2-3 курса езици, спортове и т.н., после почват олимпиади по всеки предмет, медали и най-важно возене напред и назад за всичко.
Просто много хора само си усложняват положението и са точно с болни свръх амбиции, 2-3 курса езици, спортове и т.н., после почват олимпиади по всеки предмет, медали и най-важно возене напред и назад за всичко.
alekangg написа:Сега е модерно да се пращат на език деца на 3-4 години. Имам наблюдения над 2-3, ходят вече по 2 години един път седмично и ефекта е точно нула.
да. ама това е единствения (но недостатъчен) начин (колкото зорлем хубост да не става дет се вика) детето ти да има добро начало... щото алтернативата е да го оставиш да прави каквото си иска и един вид статистически го обричаш никога да не излезе от блатото.
за да имаш различно/по-добро дете трябва да го поставиш в различна/по-добра среда. изключения има, но хайде да не играеме на лотария със децата си- нали?

всеки родител иска най- доброто за детето си- ама това не става само с бой по манерката да не пуши, пие и да намали времето прекарано с телефона... трябва детето да е заето за да няма време да се отплесне... а заетостта в наше време струва пари. правилната среда на млади години струва още повече пари. както казах- всичко е навързано...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Нещо или си с представата за училища от 1985 година и хал хабер си нямаш от сегашните или ти е много грешна представата за бг училище.
Тука такива "Елитни" училища, като в САЩ просто няма.
Второ нека децата си бъдат деца доколкото може и да имат детство.
Съгласен съм с Алекан...дай от 1 клас на 5 езика, 4 спорта и 15 извънкласни занимания да го запишеме. Ако може да се не прибира изобщо най-добре.
То, горкото , едвам срича българския и не може още да чете дет се вика, ама вече английски, немски и не знам къв още. Кат че е мана небесна тоя език и ако не е от 1 клас не мож го научи. Дрън дрън. И ролята на родителя е много, много, много важна. Всяко дете си има свое темпо, свои интереси, свои си неща. Абсолютно грешно е да му се налагат външни такива и то не навреме. И, да , трябва да се занимаваш с тях /децата/ ако искаш да са по-така. Не да ги записваш на курсове. Лично ти, като родител. Поне докато са малки, разбирай до 7-8 клас. От къв зор да го записвам на "компютри" ,"роботика", "футбол" примерно като не му е интересно, ся насила ли да е ? Щото аз така съм решил. А няма как докато са малки да знаят какво искат или какво им е интересно ама няма и да им го налагам. Затова нека са си малки, деца, и да си играят повече. Ученето нема да се помести. Като му дойде времето - тогава. каката беше приета в една от "Елитните" гимназии..ама не отиде / тя си реши, не аз, не майка и/ ..и много правилно. Хем нищо няма да научи повече, хем ще е в непозната среда, с непознати хора, хем накрая ще намрази "скапаното учене" и много вероятно да увоии разни пороци, което на село няма как да стане работата. Ма имало измекяри в нейния клас - има. Игнорираме ги, почна да си подбира приятелите, съвсем различни от първите...и така. И никога нищо не съм им забранявал...нито интернети, нито телефони, нито нищо.
Ама като родител съм до тях нон стоп и много добре и сам мога да видя какво се случва , какво правят и т.н. И ако тръгнат да правят нещо , което не е ок, си говорим и това е достатъчно в 99,9% от случаите.
Това за средното, висшето е друга работа.
Тука такива "Елитни" училища, като в САЩ просто няма.
Второ нека децата си бъдат деца доколкото може и да имат детство.
Съгласен съм с Алекан...дай от 1 клас на 5 езика, 4 спорта и 15 извънкласни занимания да го запишеме. Ако може да се не прибира изобщо най-добре.
То, горкото , едвам срича българския и не може още да чете дет се вика, ама вече английски, немски и не знам къв още. Кат че е мана небесна тоя език и ако не е от 1 клас не мож го научи. Дрън дрън. И ролята на родителя е много, много, много важна. Всяко дете си има свое темпо, свои интереси, свои си неща. Абсолютно грешно е да му се налагат външни такива и то не навреме. И, да , трябва да се занимаваш с тях /децата/ ако искаш да са по-така. Не да ги записваш на курсове. Лично ти, като родител. Поне докато са малки, разбирай до 7-8 клас. От къв зор да го записвам на "компютри" ,"роботика", "футбол" примерно като не му е интересно, ся насила ли да е ? Щото аз така съм решил. А няма как докато са малки да знаят какво искат или какво им е интересно ама няма и да им го налагам. Затова нека са си малки, деца, и да си играят повече. Ученето нема да се помести. Като му дойде времето - тогава. каката беше приета в една от "Елитните" гимназии..ама не отиде / тя си реши, не аз, не майка и/ ..и много правилно. Хем нищо няма да научи повече, хем ще е в непозната среда, с непознати хора, хем накрая ще намрази "скапаното учене" и много вероятно да увоии разни пороци, което на село няма как да стане работата. Ма имало измекяри в нейния клас - има. Игнорираме ги, почна да си подбира приятелите, съвсем различни от първите...и така. И никога нищо не съм им забранявал...нито интернети, нито телефони, нито нищо.
Ама като родител съм до тях нон стоп и много добре и сам мога да видя какво се случва , какво правят и т.н. И ако тръгнат да правят нещо , което не е ок, си говорим и това е достатъчно в 99,9% от случаите.
Това за средното, висшето е друга работа.
Последна промяна Моджо на 26 Фев 2025, 18:53, променена общо 4 пъти
Хм,хм...