Чисто нова или стара кола?
Модератор: Общи модератори
Re: Чисто нова или стара кола?
Моджо написа:Аз си мисля, че каквото и да си купиш вече си се минал. Дай да видим коя е тая сметка дето не излиза и как би излязла? Не се заяждам, интересно ми стана.
Ето как изглеждат за мен нещата при плащане кеш, за да е в максимално добра позиция новата кола:
Нова Октавия 2.0ТДИ с нормални екстри е около 45000лв. , след 5 години ще струва около 17000лв. Приемам, че за тези 5 години разходите за поддръжка ще са нулеви, което не е така по принцип, но отново играем в полза на новата кола. Грубата сметка показва, че за 5 години сме назад с 28000лв.
Е39 в максимално добро състояние и доказани километри ще излезе около 15000лв(да, добре ме разбрахте Е39 за 15000лв) нещо такова - https://autohan.nl/aanbod/bmw-530d-touring-m-pakket/
Разходите за ремонти за 5 години ще са максимум 10000лв. Трудно е да се определи с колко ще се обезцени, но аз приемам, че ако се поддържа както за 2к на година тази кола под 10000лв няма да падне.
Грубата сметка показва, че за 5 години Е39ката ще ни струва 15000лв.
До тук 13000лв преднина за БМВто
Разходът на гориво приемам, че е 1литър на 100км в полза на Шкодата. 80000км за 5 години са 800литра или 1600лв.
Т.е Е39ката за 5 години е с около 11400лв по-изгодна.
Ако сме реалистични и добавим лизинг, Каско, както и разходи по поддръжка паралелно с гаранционното обслужване нещата стават още по-зле.

П.С. Пия качествено уиски, и си купувам максимално качествена храна( не е на нивото на bum_bum

Като изключим, че няма нито една такава шкода, която е струвала 45 000 и в момента е 17 000, бих казал, че си прав, и разбира се, ако не броим фактът, че едното е доста по-сигурно.
- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
Откъм сигурност с е39 имам челен в стълб със 70км и резултата не беше в полза за стълба
Като цяло добра разбивка на колегата. Само бих казал, че даже и в диапазона 7-8к лева може да се намери топ екземпляр доста по-кола от чисто нова Шкода от ниския или средния клас. Вече, ако говорим за Супърб наблъскан с яко екстри съм съгласен, ама и там се отива на съвсем различни пари

nxn написа:alx написа:nxn написа:Много хора тука говорят как колата е голяма загуба, защото веднага се обезценява и не трябва да се дават пари, да попитам същите хора - пиете ли нещо различно от спирт с вода, защото все пак се изтрезнява, а ефектът от спирта и водата е същият като от по-скъпото, но пък е много по-евтино. Храната само хляб и от най-евтиното ли ядете, защото все пак след няколко часа пак сме гладни. Дрехите също така се надявам и те са от втора употреба.
Или това важи само за телефонът и колата?
за твое нещастие си цитирал неща без които не може да се живее- така че асоциацията ти е некачественадокато да живееш без кола и телефон- дори е полезно...
идеята е че някои хора не одобряват харченето на пари за неща които не ти трябват, но се обезценяват сериозно със времето
Кое от тука ти трябва? Скъпият алкохол, може без него, даже по-добре без да пиеш. Скъпата храна, пак може без нея, най-евтиното сирене, хляб, евтините домати в кауфланд и си супер. Дрехите също, защо са ти маркови? Не виждам кое от нещата, които съм изброил не може да влезе в същата категория като колите и телефоните. А това, което каза, че да живееш без кола и без телефон е полезно, няма да коментирам каква глупост е, да ги ограничаваш може да е полезно, но да живееш без тях не е полезно.
пие се скъп алкохол защото евтиния такъв имаш голям шанс да попаднеш на менте и да те отрови. от това се умира. от липса на хубава храна - и от това се умира. от липса на дрехи, не се умира ама излез на улицата гол да видиш как ще ти падне много бързо качеството на живота за има- няма 10 минути. живей без покрив над главата си да видиш колко ще изкараш (еле пък през зимата).
никъде не съм споменал маркови дрехи- казах просто дрехи. за мене марковите дрехи са при марковите телефони, коли и тн...
та аз ти говоря ти за неща които са задължителни за постигане на някакво качество на съществуването ти и без тях не можеш и или не са скъпи, или са скъпи но си държат цената и дори стават по-скъпи...
това коли, мотори, телефони, телевизори, маркови дрехи- това са относително скъпи "инвестиции" които се износват и морално остаряват бързо и цената им пада още по-бързо.
разбира се всеки влак си има пътници. ама да ми работиш за 1000 лева и да имаш телефон за 2000 лева - извинявай

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
madafaka_donkele написа:Знам, че доста хора карат или са карали и някоя от "грешните" марки и ми е интересно каква е нагласата ни към днешна дата.
Миналата година купихме малка градска кола, по настояване на жената. Аз какво ли не предлагах от VAG, през 1-чки, че дори до Мини Купър стигнах

Ами да ви кажа, колата е страхотна. Да - пласмасите са гадни, седалките не кой знае колко удобни. Но до там. Колата се кара всеки ден, а 2 BMW-та прашасват и само им зареждам акумулаторите

nxn написа:Като изключим, че няма нито една такава шкода, която е струвала 45 000 и в момента е 17 000, бих казал, че си прав, и разбира се, ако не броим фактът, че едното е доста по-сигурно.
Ами аз по конфигуратор под 46к за 2.0ТДИ изпълнение Ambition (едно над базовото) не мога да падна, при това с ръчна кутия.
Произволна Вип обява от мобилето за 2015г Октавия която е със съпоставими екстри и дори е автоматик казва 17к.
https://m.mobile.bg/details/11607716251775192

Приел съм, че търсим максимално добър екземпляр, но му слагам поддръжка като на масовия внос от автокъщите.Само бих казал, че даже и в диапазона 7-8к лева може да се намери....
2015 е преди повече от 5 години и този екземпляр не е двойка дизел, вече се спомена в темата, че тези коли се вземат на склад на много по-ниска цена, както са направили 10 мои колеги, поне, и още хиляди Българи. Всички, които познавам са взели до 40к, с "подарък', я безплатно каско първа година, я по-ниска лихва, все нещо, да те залъже да вземеш този кенеф, за мен поне.
Не защитавам шкодите, нито е39ките, за мен това е безпредметен спор, който водя с душата си вече 3 години и след като взех решение постоянно се чудя дали не съм сбъркал, и двете имат положителни и отрицателни страни и тук идваме на коментара на алх - нямам против всеки да взема каквото му е кеф, ако иска човек може да дава всичко за пиене и да кара 25 годишна кола, може да кара чисто нова и да живее на полуфабрикати, не е моя работа, просто казвам, че не е правилно да се каже, че новата кола е загуба на пари, което е факт, но то всичко е загуба на пари, буквално животът, който водим е загуба на пари. Човек за да живее губи пари. Точно теб цитирам, защото теб те засичам в уиски темата и разбирам какви са ти приоритетите, както и моите впрочем.
Не защитавам шкодите, нито е39ките, за мен това е безпредметен спор, който водя с душата си вече 3 години и след като взех решение постоянно се чудя дали не съм сбъркал, и двете имат положителни и отрицателни страни и тук идваме на коментара на алх - нямам против всеки да взема каквото му е кеф, ако иска човек може да дава всичко за пиене и да кара 25 годишна кола, може да кара чисто нова и да живее на полуфабрикати, не е моя работа, просто казвам, че не е правилно да се каже, че новата кола е загуба на пари, което е факт, но то всичко е загуба на пари, буквално животът, който водим е загуба на пари. Човек за да живее губи пари. Точно теб цитирам, защото теб те засичам в уиски темата и разбирам какви са ти приоритетите, както и моите впрочем.
Това е форум на автомобилни ентусиасти все пак... Животът е твърде кратък, за да го прекарваме със скучни коли. Аз съм на мнение, че всеки ентусиаст рано или късно следва да се сдобие с поне една интересна кола в гаража... дори да не е основната. Нова или стара - според възможностите.
Такова наказание да търкаляш единствено бездушни мотоклопки години наред аз не мога да си представя...
Такова наказание да търкаляш единствено бездушни мотоклопки години наред аз не мога да си представя...
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
alx написа:
разбира се всеки влак си има пътници. ама да ми работиш за 1000 лева и да имаш телефон за 2000 лева - извинявай
Как бе това е много хубаво, аз лично много се радвам, че има такива хора, особено когато телефона е Iphone.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
enigma написа:Това е форум на автомобилни ентусиасти все пак... Животът е твърде кратък, за да го прекарваме със скучни коли. Аз съм на мнение, че всеки ентусиаст рано или късно следва да се сдобие с поне една интересна кола в гаража... дори да не е основната. Нова или стара - според възможностите.
Да, живота е кратък и не може да го прекараш в мъка по сервизите

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
nero_ написа: Дори с един колега имахме спор - той си купи чисто нов Супърб, а аз E92 335i на 8-9 години към онзи момент. 5 години по-късно направихме равносметка - аз продадох 335-та с 1000лв повече от колкото бях платил преди 5г и бях оставил по нея около 15к за подобрения и обслужване/ремонти. Равносметката беше -14к за мен и грубо -20к за него. Той беше карал пенсионерски супърб, аз 400кс (на моменти 500кс) купе.
А кой колко пъти е посещавал и му се е налагало да е в сервиза ? И тази сметка включва ли гориво ?

TNT написа:nero_ написа: Дори с един колега имахме спор - той си купи чисто нов Супърб, а аз E92 335i на 8-9 години към онзи момент. 5 години по-късно направихме равносметка - аз продадох 335-та с 1000лв повече от колкото бях платил преди 5г и бях оставил по нея около 15к за подобрения и обслужване/ремонти. Равносметката беше -14к за мен и грубо -20к за него. Той беше карал пенсионерски супърб, аз 400кс (на моменти 500кс) купе.
А кой колко пъти е посещавал и му се е налагало да е в сервиза ? И тази сметка включва ли гориво ?
Извън обслужванията имаше 2 гаранционни посещения, за дреболии общо взето, нищо сериозно. Аз не по мое желание съм бил 2 пъти - веднъж за водна помпа и веднъж счупих ролка на пистовият ремък. Иначе колата е седяла много по сервизи но като част от хоби - тунинги, мунинги, М-пакити, ретрофити и тн. Сметката за гориво не сме я правили. Аз имах доста по-голям пробег от него за периода. За сходен пробег сметката не е толкова трудна. На него среден разход му беше около 6.5, на мен 11. Но разхода е малко извън темата, защото ако ми е бил важен съм щял да си купя кола с нисък разход. И тогавя нямаше да съм изсипал 15к в подобрения и сметката щеше да е много повече в моя полза. Голяма част от разхода, между другото, се погасява от застрахователните премии. Неговата през целият период беше значително по-голяма по спомен.
Нова кола - спиш спокойно 5 години и сипваш гориво
Стара кола - спиш спокойно и се правиш на изненадан като се счупи нещо и се надяваш скоро да няма изненади
Новата кола е спокойствие, старата е късмет.
Финансово е ясно - старата кола е по-евтина от новата
Горните неща важат в общия случай - изключения има в двете посоки.
Стара кола - спиш спокойно и се правиш на изненадан като се счупи нещо и се надяваш скоро да няма изненади
Новата кола е спокойствие, старата е късмет.
Финансово е ясно - старата кола е по-евтина от новата
Горните неща важат в общия случай - изключения има в двете посоки.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
nero_ написа:Честно ви казвам, понякога се замислям има ли човек реално нужда от повече.
Въпрос на гледна точка

На мен ми е нитересно защо "градска евридейка" трябва да е пластмасов леген за 20к чисто нов. Не може ли да караш една и съща кола и през седмицата и уикенда. Точно в задръстването и висенето по светофари имам време да се изкефя на висок клас материали, приятна миризма в купето (да, кожените салони на премиумите миришат много яко без ароматизатори и тн, а чисто нова Шкода мирише на Илиенци и тъга) и хубава атмосфера. Иначе съм бил на ръба между чисто нова Октавия и 10г. "премиуми". За сега скрапта води, точно защото новата миришеше покъртително вътре, а мразя ароматизатори. Влизам и си казвам, за тва най-долнпробно китайско качество трябва да изсипа 45 000 без застраховките (2300лв/година е каското), вместо е90 за 15к и още 5 за превантивна смяна на всичко възможно. Не знам, и аз водя още вътрешна битка всеки път при смяна на кола, за сега дъртите бангии печелят.
Още една вметка, всичко горе е с презумцията, че живея в Сф и внезапно оставане без кола за няколко дни не е фатално. Ако живея в къща в покрайнините или на някакви километри от града - задължително щях да съм избрал новата...
Още една вметка, всичко горе е с презумцията, че живея в Сф и внезапно оставане без кола за няколко дни не е фатално. Ако живея в къща в покрайнините или на някакви километри от града - задължително щях да съм избрал новата...