Заплати в София, митове и реалност.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Колко печелите в София месечно?

Под 1000лв
2
3%
1000-1400лв
2
3%
1400-1800лв
4
6%
1800-2200лв
3
5%
2200-2600лв
6
9%
2600-3000лв
4
6%
3000-3500лв
10
16%
Над 3500
33
52%

Общо гласове : 64
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Заплати в София, митове и реалност.

Мнение от alekangg » 28 Сеп 2016, 13:03

Зависи от сервизите, повечето квартални не лапат нищо, понеже са стотици.
Само големи или известни със сериозна апаратура и специалисти лапат.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 28 Сеп 2016, 13:14

alekangg написа:Зависи от сервизите, повечето квартални не лапат нищо, понеже са стотици.
Само големи или известни със сериозна апаратура и специалисти лапат.

Не съм много съгласен. За какви ли не дреболии си те сурвакат. Последно в един от тези квартални сервизи ми искаха 250 лв за смяна на дискове, това само за труда...

Да не говорим колко колеги и във форума зарибяват на дребно в техните си гаражи и те добре сурвакат. Един колега, като ми каза, че е платил 50 кинта да му пуснат ДРЛ с НЦС-а, направо ми идваше да го пребия...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 28 Сеп 2016, 13:16

Сервитьорка Хепи -> 1200 - 1500 лева - Младост, с бакшиши, с висене по цял ден права, с работа по амнайсе часа, с работа уикендите.
Има един фин момент, който някой с цел или заради незнание спестява - Доход спрямо работното време. Добре, може да вади среден месечен доход 1.5к (в най-добрия случай), но това й струва много над 40 часа седмично - поне 60 - разбира се незаконни.

Кажете в кои квартални кафенца взимат по 1500 за 8 часов работен ден, да й предам на момата да се маха от Хепито.

Сега малко и по темата от гл.т на разходи. Квартири в София има и за 400-500 лева, двустайни апартаменти. Да няма да са обзаведени наскоро, да няма да са до метрото, да няма да е в топ комуникативен квартал, но в моя - Младост 1А , чувам че наемите са от поне 600 лева, за двустайна панелка.

Доходи и разходи - Човек може да живее днешно време и с доход под 2к на глава от семейството, просто не трябва да има никакви кредити, други задължения, ипотеки, наеми и т.н. Аз имам две деца и жена, а повече от 2к на месец за домакинството никога не харчим. В това влизат дрехи, лекарства (тия с деца знаят какви невъзможни глупости може да влязат в тая графа - адаптирани млека по 20лв за 400гр.), транспортни разходи, кафета и сладкарници, малки ежедневни подаръци за децата и какви ли не още тъпотии.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 28 Сеп 2016, 13:18

deyan-enchev написа:Доходи и разходи - Човек може да живее днешно време и с доход под 2к на глава от семейството, просто не трябва да има никакви кредити, други задължения, ипотеки, наеми и т.н. Аз имам две деца и жена, а повече от 2к на месец за домакинството никога не харчим. В това влизат дрехи, лекарства (тия с деца знаят какви невъзможни глупости може да влязат в тая графа - адаптирани млека по 20лв за 400гр.), транспортни разходи, кафета и сладкарници, малки ежедневни подаръци за децата и какви ли не още тъпотии.

Да де, ама ако лежиш на едни 2к, които да кажем за сам човек с квартира стигат, но нали идеята е не всеки месец на края да си на 0...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Сеп 2016, 13:24

dextuar написа:
deyan-enchev написа:Доходи и разходи - Човек може да живее днешно време и с доход под 2к на глава от семейството, просто не трябва да има никакви кредити, други задължения, ипотеки, наеми и т.н. Аз имам две деца и жена, а повече от 2к на месец за домакинството никога не харчим. В това влизат дрехи, лекарства (тия с деца знаят какви невъзможни глупости може да влязат в тая графа - адаптирани млека по 20лв за 400гр.), транспортни разходи, кафета и сладкарници, малки ежедневни подаръци за децата и какви ли не още тъпотии.

Да де, ама ако лежиш на едни 2к, които да кажем за сам човек с квартира стигат, но нали идеята е не всеки месец на края да си на 0...

Ше ти акцентирам какво е написал колегата :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 28 Сеп 2016, 13:28

K_Ilkov написа:
dextuar написа:

Ше ти акцентирам какво е написал колегата :yes:

Аз прочетох и разбрах колега. Мога да ти кажа, че и с 800 лв някой хори преживяват. Аз ти казвам, гледайки моите разходи, че с тези пари можеш да живееш, ако си без кредити и т.н, но като сложиш един ипотечен кредит 800 лв на месец и клякаш...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 28 Сеп 2016, 13:31

И ние се оправяме с 2000 лева(аз, жената, първокласника и новороденото), ако немах е30-ки сигурно и пари щеха да остават, ма кой как си го направи :mhihi:
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Сеп 2016, 13:32

dextuar написа:Аз прочетох и разбрах колега. Мога да ти кажа, че и с 800 лв някой хори преживяват. Аз ти казвам, гледайки моите разходи, че с тези пари можеш да живееш, ако си без кредити и т.н, но като сложиш един ипотечен кредит 800 лв на месец и клякаш...

Чакай да почнем отначало ...

2к на месец за сам човек стигат ако нямаш кредит, така ли?

KPETEH написа:ако немах е30-ки сигурно и пари щеха да остават

гаранция :mhihi:
Последна промяна K_Ilkov на 28 Сеп 2016, 13:45, променена общо 1 път
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 28 Сеп 2016, 13:37

Хората се адаптират и променят живота си според доходите. Тъп и клиширан е лафа: Дупе знае 2 и 200 ама е адска истина.

Много малко индивиди успяват да съберът акъла си при по-високи доходи и да не опукват всичко. Примери имам бол, работил съм с хора в екип, взимащи добри суми и пак всичко им е на кредит. Едни 20к не могат да спестят за 5-6 месеца и да си купят кола. Всичко е на кредит, панелка 90 квадрата на кредит, 240к Е в лошите години, Волво за 25к на кредит, телевизори, дивани ... баси кредита баси чудото.

С тоя акъл никога няма да имат и никой няма да има, всеки ще гледа по-високия доход, не защото му е нужен, а защото иска да покрие още разходи за нови тъпотии които му идват на ум.

Има си един приличен минимум под който не е добре да се пада. Да не се чудиш как да купиш месо за семейството, да не мислиш парното на 3 или на 4 да го пусна, че колко ще е сметката или откъде да купя нафтица тънкаж за Е60ката ... че много пари тая на бензиностанцията брат.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 28 Сеп 2016, 13:39

Мъка им е на хората като гледат другите колко харчат, ма не усещат, че щастието не е в парите.... Пишем си ние, тука разни работи, ма нема кой да ги прочете!
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 28 Сеп 2016, 13:43

Нали знаете ..

Не ме притесняват разходите ... а приходите ;)

Факт е, че с добър мениджмънт на приходите/разходите, нещата могат да се оптимизират в наша полза (уви, понякога колкото и да го смятаме минуса си е минус). Кое са митове и кое не ... е относително. Всяко правило има своето изключение. а Г*за знае 2 и 200 ;) Моите лични впечатления са, че основния проблем на повечето хора е "изхвърлянето", робуването на "гъзарията" и липсата на правене на сметки.
Масово всеки иска много, по възможност без да дава обаче. Казвам Масово, а не всички.

madafaka_donkele написа:
barty написа:Преди да мислиш колко ще ми дадът трябва да знаеш колко ще изкараш на работодателя :yes:
Оттам по-лесно се тръгва.
За да вземеш 2 бона трябва да изкараш поне 4 бона. Това е, ако шефа не го оцени, то тогава се пазари или сменяш шефа.

Интересно ми е чистачките, HR, касиери, обслужващ персонал и т.н. какви пари "вадят" на работодателите си :mhihi: Ваденето на пари за фирмата е работа на определена група хора от фирмата, не на всички ;)

Иначе в София има стотици начини да правиш добри пари без да си ИТ(аз съм) - шофьор на градски транспорт - 1500-2000, сервитьори и бармани - само да не е кварталното кафене - минумум 1000(с бакшишите) на средно хубаво място и 1500+ в хубаво заведение/дискотека/клуб и т.н., шофьор на такси - във форума имаше колега таксиджия с лична Е60 М5, ама забравих какъв му е ника, че му се смееха що сложил газова на М-ката. Познавам и друг, който 3 апартамента си купи та, ако работиш здраво 2000 не ти мърдат. Лични шофьори 800-1000 за начинаещи, такива с опит и при правилните хора 1500+. Всякакви "майстори" - електричари, ВиК и строители правят най-много пари. За елементарни довършителни работи - подови настилки, цялата баня с монтаж на всички, няколко ел. точки, монтаж на врати + боядисване на двустаен преди няколко години дадох около 3к за 2 седмици на един единствен майстор. И кой знае още колко подобни. РаЛ'та има, само да има кой да работи ;)

Тук има няколко важни момента и несъответствия в мненията.
Чистачките, HR-ите, Касиери, облужващ персонал и прочие - не са за подценяване, повярвайте ! Защо ? Защото те изпълняват спомагателна функция, към извършваната от основните работни звена на фирмата служители. Може да се каже, че правят останалите по-ефективни и прочие. Чистачите - поддържат благоприятна средата (на никой от вас няма да му е приятно да остава след/преди работно време за да си чисти офиса, а той трябва да е чист. HR-ите имат основна роля в подбора на персонала, респективно неговатва ефективност, както и последващите обучения и прочие, така че ДА, и те носят пари, просто индиректно. С останалите изброение е същото.
Да, предполагам да вадиш 2000 лева чисто, като таксиметров шофьор не е проблем, след време, след като не изплащаш автомобила или други условности. Пък дори и преди това да е. Няма лошо. Но с 2000 лева доход месечен ... няма как да си купиш 3 апартамента в София. Евентуално ако вече имаш покрив над главата - личен, а не си по наем - плюс някой друг заделен лев, да можеш да вземеш 1 на изплащане. Но това е друга и дълга тема. И да, пак е относително, защото в Люлин и Надежда има апартаменти и по 3-40 000 евро, и за някои хора тази локация е Ок, за други не е, респективно плащат и по 100 +. Та услвоностите са много.
Но не подценявайте ничий труд и принос.
А това, че да вземеш 2 бона, трябва да изкараш поне 4. Може и така да е. Но зависи от сферата и прочие. Защото в някои сфери, за да вземеш 2 бона, трябва да изкараш 20 (а може и много повече) - особено в сферите с повече "обслужващ" персонал- които пък от своя страна са ти необходими за да си вършиш по-спокойно твоята работа. Или иначе казано - вие заедно изкарвате тези пари. :bchug:

deyan-enchev написа:Хората се адаптират и променят живота си според доходите. Тъп и клиширан е лафа: Дупе знае 2 и 200 ама е адска истина.

Много малко индивиди успяват да съберът акъла си при по-високи доходи и да не опукват всичко. Примери имам бол, работил съм с хора в екип, взимащи добри суми и пак всичко им е на кредит. Едни 20к не могат да спестят за 5-6 месеца и да си купят кола. Всичко е на кредит, панелка 90 квадрата на кредит, 240к Е в лошите години, Волво за 25к на кредит, телевизори, дивани ... баси кредита баси чудото.

С тоя акъл никога няма да имат и никой няма да има, всеки ще гледа по-високия доход, не защото му е нужен, а защото иска да покрие още разходи за нови тъпотии които му идват на ум.

Има си един приличен минимум под който не е добре да се пада. Да не се чудиш как да купиш месо за семейството, да не мислиш парното на 3 или на 4 да го пусна, че колко ще е сметката или откъде да купя нафтица тънкаж за Е60ката ... че много пари тая на бензиностанцията брат.

Едитвам си мнението, защото си казал повечето от моите мисли и съм напълно съгласен. :yes: Пък и Е60 карам даже ама не зареждам на "оферта", че ме е страх тая оферта дали няма да ми излезне "златна" :mhihi:
Иначе, ако вземем примера - няма нищо лошо ако можеш да минимизираш някакъв разход (примерно по-евтино гориво) да го правиш. Да знам, че твоята идея тук е коренно различна, обуславяща се до това да не си броиш стотинките като светне резервата и да се чудиш дали ще ти стигне отделената за гориво сума, за да изкараш месеца примерно и прочие. Съгласен съм.

KPETEH написа:Мъка им е на хората като гледат другите колко харчат, ма не усещат, че щастието не е в парите.... Пишем си ние, тука разни работи, ма нема кой да ги прочете!

Уви, това е едно от нещата, които са много съществени. Не всичко е пари, идва такъв момент в който го осъзнаваш, но обикновенно е след някакъв "шамар от живота". За да стигнеш от самосебе си до този извод, уви, трябва да си разционално мислещ, но в същото време и да си успял поне от части да обезпечиш основните си нужди, като зависи и от това какво човек разбира под основни нужди. Да, на 60% вероятно основните нужди за всичкини са еднакви, но после идват разликите.

Уви още едно клише описващо много добре голяма част от българската действителност ... На гол Г*з, чифте пищови. Егоизмът, лицемерието, надменното и агресивно поведение няма да доведе до нищо хубаво, но ... все по-малко хора мислят така.
Забелязвам и че все повече хора ги е срам (не знам дали е срам всъщност ...) да кажат колко им е заплатата ..не говоря да споделиш на непознат. или пък се изхвърлят и лъжат ... отново заради все по-силно изграждащите се комплекси си затова какъв си и какъв стандарт на живот водиш . Уви, някой ден се разбира, че не всичко е пари. А времето върви и никого не чака :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 28 Сеп 2016, 13:56

Това за правенето на сметката, харченето и постоянните кредити за всичко е ясно, че го има. Доколкото съм видял, е като ДНК-то на човека.
Има хора, които винаги спестяват били то 5лв или 1500лв или повече, ако работят, а други абсолютно винаги нямат и едвам изкарват месеца, търсят се заеми и пр, без значение дали взимат или са взимали 800лв и в един момент 3-5 или 7 хиляди. С две думи, сито вода не държи е при тях положението, има много такива.

Лично познавам и от двата типа хора и тези, които сега взимат доста, преди са взимали малко, но положението е същото с нямането.

Никъде не трябва да се казва кой колко взима, целта ми е да се разбере по сектори и професии горе-долу как е, винаги има от - до.
Иначе това с преувеличаването също си е патент, да изкараш, че взимаш повече, че работиш по-малко, да си купиш най-скъпата кола, до която можеш да достигнеш, същото е за телефон, телевизор и т.н.
Аз поне няма такива дертове на дневен ред

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 28 Сеп 2016, 14:00

alekangg написа:Това за правенето на сметката, харченето и постоянните кредити за всичко е ясно, че го има. Доколкото съм видял, е като ДНК-то на човека.
Има хора, които винаги спестяват били то 5лв или 1500лв или повече, ако работят, а други абсолютно винаги нямат и едвам изкарват месеца, търсят се заеми и пр, без значение дали взимат или са взимали 800лв и в един момент 3-5 или 7 хиляди. С две думи, сито вода не държи е при тях положението, има много такива.

Лично познавам и от двата типа хора и тези, които сега взимат доста, преди са взимали малко, но положението е същото с нямането.

Разбирам какво имаш предвид. Но не мога да се съглася, че е вродено едва ли не. Самият аз, преди години бях по-неразумен от към харчене, включително съм имал моменти/периоди в които не съм можел да вържа двата края. Всичко е до осъзнаването и желанието на някой да се промени. Но да ...разни хора - разни идеали.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 28 Сеп 2016, 14:02

B.Stoimenov написа:
alekangg написа:Това за правенето на сметката, харченето и постоянните кредити за всичко е ясно, че го има. Доколкото съм видял, е като ДНК-то на човека.

Разбирам какво имаш предвид. Но не мога да се съглася, че е вродено едва ли не. Самият аз, преди години бях по-неразумен от към харчене, включително съм имал моменти/периоди в които не съм можел да вържа двата края. Всичко е до осъзнаването и желанието на някой да се промени. Но да ...разни хора - разни идеали.

Хехе, разбира се, че не е вродено в буквалния смисъл и винаги има изключения като теб малко или много, но в болшинството от случаите кой както е свикнал така кара, без значение има или няма и колко.
Поне това виждам аз в хора от 20 до 60 годишни

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 28 Сеп 2016, 14:07

Каквото и да си говорим,мизерията като почука на вратата ,любовта,спокойствието и духовността излитат през прозореца.. Хич не ми харесва ,но така е устроен животът-без храна и елементарни условия не можеш да оцелееш..
Не знам как успявате да сложите 2 хий лева и добър доход в едно изречение,аз като футболист "пак казвам",че това са малко пари и санитарен минимум за 1 човек в Сф. Ако не ползва лично МПС и не пуши/пие (особено второто и то по кръчми..),може би ОК..Ама винаги излизат извънредни разходи-ремонти/данъци/поддръжка по собствено жилище/кола,здравни разходи (знаем,колко е безплатно здравеопазването..).Нов телефон,дрешки,тАлавизор,спортни добавки/екипировки..

Моят доход е варирал в пъти (да не кажа десетки) и затова си мисля,че имам някакъв поглед над нещата.
С нисък доход трябва да се лишаваш от нормален транспорт,елементарно хранително разнообразие,студуваш и т.н.. Когато си задоволиш тия потребности,наистина е въпрос на приоритети и манталитет,но аз пък смятам,че повечето хора почват да спестяват.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата