Сблъсък-тема за гражданите и селяните

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Юни 2009, 12:15

///peter написа:Аз се отказвам да пиша в тая тема. До сега нито един софиянец не е нарекъл останалите селяни или нещо подобно. Но хардлайнерите във форума си знаят тяхното, мислете каквото душа Ви иска, мен не ми дреме от кое село сте, само да Ви разбирам за какво ми говорите и да не се радвате на 300лв заплатка в София. А как се определяте си е ваш проблем :D
Хайде, успехи в кариерата и не се комплексирайте на тема местожителство толкова лесно! На малко хора им дреме от кое село сте :winky:

Колега, по-добре щастлив човек с 300 лева заплатка, отколкото нещастен с 600 лева заплата ;) :D

Иначе съм съгласен с теб, че много от хората от малките населени места сами се комплексират. Но има и много "дялани камъни", които пасват перфектно и тежат на мястото си независимо дали "на село" или в големия град. Аз ценя такива готини хора, но виждам, че ти би гласувал с особено мнение, така че освен да ти пожелая тия камъни да не попадат в твоята градина :mhihi:

П.С. И не си прав, че не ни дреме от кое село са :mhihi: Толкова хубави и китни селца има с развит еко туризъм, за които не бях чувал и добре, че имаше кой да ми каже ;)

hemicharger написа:Значи според мен, нещата с работните заплати м/у "софиянци и НЕ-софиянци" стоят така...
Масово хората от провинцията идват с първоначалното мислене да завършат висше образование в София и после да се върнат обратно в собствения си град, където да търсят реализация. В последствие живота в столицата им харесва, свикват с данданията и решават да останат да работят тук (дали защото в родния им град няма работа, няма фън или просто защото не искат да се връщат при родители и тн.)
Каквото и да си говориме, столицата предлага доста повече възможности от малките градове, като веселие, начин на прекарване на свободното време, "лайфстайл", по високо заплащане и друго. Хората по време на обучението си свикват да живеят със съквартиранти и в последствие масово продължават да живеят така (примерно взимат един апартамент под наем и в него живеят няколко човека, като си разделят месечните разходи). При търсенето на работа, автоматично си правят с-ка че могат да работят и за по-малко пари тъй като разходите са им значително по-малки. Тук искам да вметна че никой не се е родил "квалифициран работник" и всеки работодател знае че може да "моделира"/обучи работника си по време на работния процес. Нормално е в работата си, да се стремят да се изкачват по стълбицата, защото алтернативата е да се върнат в родния си град, където няма работа и условия за живот! Също така е нормално да са по-амбициозни от нас (Софиянците), както и да искат да постигнат повече.
Това което ми прави лошо впечатление обаче е че масово хората от провинцията започват да играят "хитрини" за да се доказват пред "шефа" (това са мои наблюдения и не визирам всички хора от провинцията), играят се корпоративни игрички тип "ритане по кокалчетата" при всеки удобен момент, като целта е "да се покажа пред шефа, като накисна другия". Също така имам наблюдение за огромната завист не само към софиянци, а към всичи!

Ами какво да кажа освен, че това си е самата истина :yes: Браво на такива хора, които могат да погледнат обективно на нещата, въпреки че някои детайли от картинката не им харесват :clap:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 15 Юни 2009, 12:33

///peter написа:
klintan66 написа:
///peter написа:
Scott написа:С Петър май си пишеме а вие не четете какво пишеме,и 2 мата акзахме че нямаме нищо против провинциалистите само да знаят за какво работат и като идват тук с претенциите си че са работливи знаят и не са нищо по лошо от софиянци,тогава и да искат и подходящото заплащане а не да клякат,и така да ми ебават майката на мене.,защото аз не съм съгласен да работа за единия хляб,за разлика от провинциалистите

Остави, няма смисъл :)
Ето как се демонстрира кой от къде е ?

Кажи ми как като дойдеш при мен да работиш ще ми кажеш колко пари да ти дам ?
Не мога да разбера как ще си оцениш сам труда ?
Давам 500 , на зор си поради всякакви причини и започваш. Аз съм на зор идвам София и започвам това което мога за толкова колкото ми предложат .

На път за Цигов чарк покрай моето заведение минават много софиянци ! Повечето от тях оставят лошо впечатление . Не мисля ,че е случайно .А виждаме регистрацията чак когато си тръгнат .Така че не сме и пристрастни.

Как се демонстрира? ХИЛЯДИ ПЪТИ КАЗАХ И АЗ И КОЛЕГАТА СКОТ, НЕ МИ ПУКА ОТ КОЕ СЕЛО СИ, СТИГА КАТО ДОЙДЕШ В СОФИЯ ДА ЗНАЕШ ЦЕНАТА НА ТРУДА СИ! Зорлем искате да ни изкарате, че Ви мразим. Е тва ме дразни, а омразата идва друга де, особено в случая. А ако дойда при теб (само хипотетично) и ми кажеш работно време от 8 до 18 за 500лв за нещо което на пазара средно е 800, ще ти кажа успешно намиране на квалифицирана работна ръка. Но не щом съм на зор, аз няма да започна на първото място за -300 или 500лв щото ти искаш да си купиш джип. Разбираш ли?

Разбрах ,че не ти пука . А ти какво ще правиш без работа в чужд град .Ще просиш и ще спиш под звездите ?
Добре аз си знам цената - тя е 2000 лв за 8 часа и почивен ден в неделя.Кфалификации имам 10 с документ и 10 без. Намери ми работа в София и да идвам и аз.
А за хората, които не си знаят цената , направи една посредническа фирма за персонал и проблема е решен .
Бил съм малко в странство и всеки който е започнал там знае ,че поне година ти трябва за да се ориентираш.
Не мисля ,че мразите провинцията но ,че има пренебрежение ще отречеш ли ? Към тези дето си седим на село и не драпаме към Големия град.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 15 Юни 2009, 12:36

Scott написа:И аз нямам против хората да идват и да работат тук и ми е ясно,че са дошли защото в техния град/село няма работа
Но съм против това че са съгласни да работат и за "без пари" трайкат си,шефа може да пикае по тях те му се усмихват,и аз като кажа нещо и ми казват ама другите са доволни ти кво по специален ли си 250 лева заплата на тях им стига и на теб ще ти стига :evil: Много свалят летвата,това ме ядосва мен

Братле , тия дет свалят летвата са от точно тия големите "софиАнци" .

Идват и работят за колкото им дадат , принципа е лесен - тате носи , мама меси !
Колко от тях живеят сами ? Колко от тях знаят къде се плаща тока ,водата ? КОлко от тях знаят къде е магазина ? За наеми и други работи не говорим ...
Прибираме се вкъщи , всичко е ок , мама е сготвила , изперала изгладила ,тате ми отремонтира колата , даже и бензинче ми е налял..и извяеднъж ХОП ,заплатата цяла :) , мажем гелчето и зминаваме по кафетата в "СтуденСкиЯ град".

Познавам и двете крайности ! НЕ съм от София, не ме е срам от къде съм , и на въпроса кво правя тука ? ще отговоря :
А ти кой си да ми казваш къде да съм ? Града ли е твой ,кво ?
Аз съм българин и ще живея и работя където искам и където мога и където ми допада ...А за лафа ,че заради нас няма работа , ами елате при нас , ама дали ще ви хареса ? Май всички търсим на хляба мекото и на работата лекото ..!
Ай със здраве от мен , и запомнете селянин не е обидно :) , мноо си е хубаво на село . Селяндур е обидното , но то е манталитет и май много граждани като отидат някъде другаде хората остават с други впечатления!
Всички сме свикнали да се оплакваме и мрънкаме,че някой ни е виновен за нещо , ама да направим нещо ни няма!
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Юни 2009, 13:08

JIKI_RACER написа:селянин не е обидно :) , мноо си е хубаво на село . Селяндур е обидното , но то е манталитет

:yes: :clap:
JIKI_RACER написа:Всички сме свикнали да се оплакваме и мрънкаме,че някой ни е виновен за нещо , ама да направим нещо ни няма!

:yes: :yes: :clap: :clap:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Юни 2009, 13:12

hemicharger написа:...

аз съм от бургас и в последната фирма, в която работих... работих с хора от софия, велико търново, пловдив, варна, хасково, имаше и една мадама от едно село даже и още няколко. мога да кажа, че това което описваш се дължи на това, че или работодаделя ти не може да си подбира хората, които работят за него или говориш за някакъв нискоквалифициран труд. като не ти харесва заплатата искаш увеличение или си сменяш работата, това е. друг начин не мисля, че съществува. ако струваш толкова, ще го получиш... капитализъм в пълната му сила.

довода за разходите дето им били по-малки няма как да се съглася... по-същата логика голяма част от софиянци живеят с родителите си до 100 години и нямат разходи като наем, транспорт и т.н... разхода мога да приема, че ми е по-малък от гледна точка на това, че като отида на море си отивам в нас (но това не важи за всички все пак). а това дали са по-амбициозни или не пак няма връзка, защото всичко зависи от конкретния човек. направо ми се повръща от такъв начин на мислене...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 15 Юни 2009, 13:46

JIKI_RACER написа:
Scott написа:И аз нямам против хората да идват и да работат тук и ми е ясно,че са дошли защото в техния град/село няма работа
Но съм против това че са съгласни да работат и за "без пари" трайкат си,шефа може да пикае по тях те му се усмихват,и аз като кажа нещо и ми казват ама другите са доволни ти кво по специален ли си 250 лева заплата на тях им стига и на теб ще ти стига :evil: Много свалят летвата,това ме ядосва мен

Братле , тия дет свалят летвата са от точно тия големите "софиАнци" .

Идват и работят за колкото им дадат , принципа е лесен - тате носи , мама меси !
Колко от тях живеят сами ? Колко от тях знаят къде се плаща тока ,водата ? КОлко от тях знаят къде е магазина ? За наеми и други работи не говорим ...
Прибираме се вкъщи , всичко е ок , мама е сготвила , изперала изгладила ,тате ми отремонтира колата , даже и бензинче ми е налял..и извяеднъж ХОП ,заплатата цяла :) , мажем гелчето и зминаваме по кафетата в "СтуденСкиЯ град".

Познавам и двете крайности ! НЕ съм от София, не ме е срам от къде съм , и на въпроса кво правя тука ? ще отговоря :
А ти кой си да ми казваш къде да съм ? Града ли е твой ,кво ?
Аз съм българин и ще живея и работя където искам и където мога и където ми допада ...А за лафа ,че заради нас няма работа , ами елате при нас , ама дали ще ви хареса ? Май всички търсим на хляба мекото и на работата лекото ..!
Ай със здраве от мен , и запомнете селянин не е обидно :) , мноо си е хубаво на село . Селяндур е обидното , но то е манталитет и май много граждани като отидат някъде другаде хората остават с други впечатления!
Всички сме свикнали да се оплакваме и мрънкаме,че някой ни е виновен за нещо , ама да направим нещо ни няма!
A така,я сега да видиме,идва Иванчо да учи в София отива в общежитие плаща 15 лева на месец за стайчката си,и тез 15 лева покриват и тока,водата и всичкоо,бачка за 300-400 лева който са му за храна и за кафенца,опс грешка тате праща бурканите и торбите от село и му пълни хладилника,начи заплатката му остава за кафенца
Така аз обаче съм си от София дали живея в нас или не плащам ток,вода,данъци и кво става 400 лева давам само за консомативите хмм ?/
Така после Иванчо завършва и със неговите друшки наемат апартамент 4-5 човека делят си сметките и им излиза доста по евтинко от колкото на мен като живея сам,Иванчо и компания ебават мамичката на апартамента,я плащат сметките я не фащат си парцалките и се нанасят в друк апартамент,и особенно не им дреме защото си викат "софиАнеца" има кинти ще си го оправи нали е дупенце а те за го набутали със 1000 сметки и още по 3 за ремонт

Сега искам и да кажа,че има и изключения аз познавам такива хора,но болшинството са такива който споменах по-горе
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 15 Юни 2009, 14:00

Селянина си е селянин, а от гражданина по-голям селянин няма :bchug:
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Юни 2009, 14:06

Scott написа:идва Иванчо да учи в София отива в общежитие плаща 15 лева на месец за стайчката си,и тез 15 лева покриват и тока,водата и всичкоо,бачка за 300-400 лева който са му за храна и за кафенца

Scott написа:аз обаче съм си от София дали живея в нас или не плащам ток,вода,данъци и кво става 400 лева давам само за консомативите

Scott написа:наемат апартамент 4-5 човека делят си сметките и им излиза доста по евтинко от колкото на мен като живея сам

Прав си колега - това са неоспоримите факти, ама ти така ги коментираш, все едно са богопомазани тия дето живеят в мизерни общежития или по 4-5 души в апартамент! :conf: Ако си мечтаеш за нещо такова да вземем да ти уредим нещо в Дървеница!:mhihi:

Scott написа:Иванчо и компания ебават мамичката на апартамента,я плащат сметките я не фащат си парцалките и се нанасят в друк апартамент,и особенно не им дреме защото си викат "софиАнеца" има кинти ще си го оправи нали е дупенце а те за го набутали със 1000 сметки и още по 3 за ремонт

Пък аз си мисля, че "софиАнеца", който не знае как да си даде апартамента, така че да не е вътрешно след изнасянето на наемателите, е по-прост и от "селяните", които е пуснал да живеят вътре ;)

Scott написа:Сега искам и да кажа,че има и изключения аз познавам такива хора,но болшинството са такива който споменах по-горе

Значи познаваш лично около 900 хил. "селяни", дошли да работят в големия град, а с други 100 хил. не си имал личен контакт :mhihi: Е, как да не ти се довери човек на заключенията, които правиш! :mhihi:

П.С.
[steeN] написа:като отида на море си отивам в нас

Ти сега колега, подиграваш ли ни се или просто ни депресираш? :mhihi: :mhihi:

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 15 Юни 2009, 14:11

[steeN] ти ташак си правиш със нас :)

flame Това дали аз знам как да си давам апартамента под наем не го мисли,знам много добре,и кво те горът със един наем и това е
Имах един колега от Стара Загора и точно по този начин живееше със още 4 човека и тои ми ги е разправял тез неща как го правели,за 1 година5 пъти се местиха.
Иначе благодаря ти за офертата за общежитието,но ще ти откажа :)
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 15 Юни 2009, 14:48

Scott написа:[steeN] ти ташак си правиш със нас :)

flame Това дали аз знам как да си давам апартамента под наем не го мисли,знам много добре,и кво те горът със един наем и това е
Имах един колега от Стара Загора и точно по този начин живееше със още 4 човека и тои ми ги е разправял тез неща как го правели,за 1 година5 пъти се местиха.
Иначе благодаря ти за офертата за общежитието,но ще ти откажа :)

Общежития по 15 лева нема още от мое време, в момента са около по 50 лева на човек , а им сложиха и електромери на всички , на тзи които нямат , плащат общо блока разделен не живущите .
Който е живял на общежитие по 3-ма в стая не мисля че ще иде пак .
Скоти , ти живял ли си в общежитие ? Че аз за общежития мога много да ти разказвам и за съквартиранти и за селяни и за граждани и за такива дет серат в кенефа и не си пускат водата ама тва е друга тема .

Това за хората 5 човека и и 5 пъти местене не искам да го коментирам ,нямам какво да кажа там ,тва е манталитет по бетер и от циганския .
Ако не е студентски град и народа там няма да има кой да продава в магазинчетата и т.н...и хамали нема да има . Ти живял ли си със 100 лева на месец ? АЗ съм , не е приятно изобщщо.
Има градове в които нямат хората какво да работат, кретат там на една заплата и едвам изкарват , или децата им да останат необразовани ? щото немогат да им пращат по 500 на месец ?
Тоя начин на мислене е много краен...всеки се спасява някак и толкова . НЕ са виновни хората че работят за 300 лева , виновни са работодателите , те си търсят такива , не ме питай от къде знам , няма осигурвки , няма данъци , няма нищо ....земи тия 300 лева и живей , всички са доволни ;) .
Последна промяна ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ на 15 Юни 2009, 14:55, променена общо 1 път
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бас Барабас

Мнение от Яро » 15 Юни 2009, 14:49

Пичове, правете разлика между селянин и селянДУР :idea:
Всеки шут в задника - крачка напред!
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 15 Юни 2009, 14:58

JIKI_RACER Съгласен съм,че на всички ни се яде,в общежитие не съм живял също и със -3-4 ма в стая
А за това колко е на месец,може и да си прав,аз по някакъв спомен говора от една позната която ми го каза колко плащала тя както и да е
За възпитанието си прав,но за жалост доста са такива което е трагедия

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 15 Юни 2009, 15:09

alexand написа:Обидно ниски са заплатите навсякъде :) Значи софиянци да могат с 1 заплата да се облечат с маркови дрехи от глава до пети и да купонясват в Ялта през ден, а другите да не идваме да бачкаме щото ви смущаваме стандартчето :))) Да не се хваля, но за Пловдив взимам доволна заплата и докато това е така, крака ми няма да стъпи в оня лисичарник... да си направя колата на сол, да се блъскам в хора .. и тн.

"Оня лисичарник" не е създаден от софиянци, а от приходящите. Много от тях са с ниска култура, с ниска или никаква хигиена, говорят ужасно и се абсолютно безпринципни. Аз съм роден в София преди почти 40 години и мога да ти кажа, че детството ми беше като на село. Винаги съм живял в центъра, но преди 30 години той беше приказка. Имаше къщи, джанки, череши и прочие. Имаше играещи деца, колите бяха рядкост. Сега София се превърна в кенеф. На мен ми е гадно да живея тук и предпочитам през всеки почивен ден да се изнеса в провинцията. Там е чисто, спокойно, има въздух. Колкото до обидно ниските заплата, мога да кажа следното - България е на последно място в Европа по производителност на труда (дори след Албания). Как тогава очаквате да се плащат високи заплати? Аз лично съм работодател и никога не ми е пукало от къде е човекът. Важното е какво умее. Не съм давал по-ниска заплата на някой, само защото е от друг град. И при мен, както и навсякъде в София, повечето хора са от провинцията. Разликата в заплатите им идва само и единствено от уменията им и от производителността на труда. За съжаление съм реалист и съзнавам, че родния ми град никога няма да стане това, което беше или това, което ми се иска. Поради това смятам да си построя къщичка в едно село на 20 км. от София и да си живея там. Така хем ще съм на село, хем ще съм далеч от селяндурите.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Юни 2009, 15:09

Пичове, аз викам да не се караме повече, ами да вземем да идем на мо.... ъ-ъ-ъ.... гости на колегата [steeN] :D :mhihi:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 15 Юни 2009, 15:26

Anthony_J написа:- България е на последно място в Европа по производителност на труда (дори след Албания).
Верно ли?Това кой и как го пресметна??? :shock: И ако е така-кой е виновен..Работника или работодателя???
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата