Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
в Норвегия здравеопазването е безплатно за всякакви болести,не само за 80-90% от случаите. И университетите и много други неща
Примерно тия дето събират боклуците зимат чисто около 22к крони.тва с около 38 часа на седмица. С тия пари сам човек да не кажа двама си живеят спокойно, без много да му мисля.И да,това включва наем. Тилкоз за високите данъци

Примерно тия дето събират боклуците зимат чисто около 22к крони.тва с около 38 часа на седмица. С тия пари сам човек да не кажа двама си живеят спокойно, без много да му мисля.И да,това включва наем. Тилкоз за високите данъци
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
Аз си написах това, с което съм се сблъсквал в Германия и със заплатите и със здравеопазването и останалите неща, информацията си е от първа ръка (аз съм го преживял), не е базирана на "знам, че....", "чувал съм, че....", "един приятел разправя....."
Всеки си има глава на раменете и сам може да си прецени
Но едно ще кажа още, ако на човек му е мило за циганийката, ракийката, туршийката и простотийката, обича си чалготеките и избухванията със салфетки, от ся мога да кажа, че емиграцията не е опция, при тва положение цялото занимание е овещано още от самото начало с неуспех
П.С. Не обичали да говорят на английски в Германия и Австрия, а кво, на нас ако ни дойдат хора в страната сигурно ще си счупим устите да плямпаме на английски. Еми ти си отишъл в тяхната страна, ти ще се съобразяваш с условията разбира се!! Няма те да почнат да говорят на друг език, че некой го мързи да научи техния
Всеки си има глава на раменете и сам може да си прецени

Но едно ще кажа още, ако на човек му е мило за циганийката, ракийката, туршийката и простотийката, обича си чалготеките и избухванията със салфетки, от ся мога да кажа, че емиграцията не е опция, при тва положение цялото занимание е овещано още от самото начало с неуспех

П.С. Не обичали да говорят на английски в Германия и Австрия, а кво, на нас ако ни дойдат хора в страната сигурно ще си счупим устите да плямпаме на английски. Еми ти си отишъл в тяхната страна, ти ще се съобразяваш с условията разбира се!! Няма те да почнат да говорят на друг език, че некой го мързи да научи техния

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
В Швейцария имам познати, които се оправяха само с английски на работа, но в един момент е неизбежно да се учи немски... най-вече заради социалния живот. Иначе от тези, които си изброил и имаш такива критерии - Германия и Австрия не са оферта. По-добре Англия, може да ти вали, ама си доста по-свободен как да си живееш живота, вкл че и заплатите са по-високи.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
steeN написа:По-добре Англия
От там се върнах последно

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Дай инфо ,де
Не се стискай, че виж как излиза, че тук винаги си е най-добре
Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk
Не се стискай, че виж как излиза, че тук винаги си е най-добре

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk

madafaka_donkele написа:steeN написа:По-добре Англия
От там се върнах последноНе е оферта. Много митове и легенди, а реално пълен шит, ама не ми се пише, че ще стане ферман в томове
Напиши да, интересно ни е.
Да не е оферта да береш ягоди и малини
ама тая работа не свърши ли вече или има още рибки дето се хващат на въдицата 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
madafaka_donkele написа:steeN написа:По-добре Англия
От там се върнах последноНе е оферта. Много митове и легенди, а реално пълен шит, ама не ми се пише, че ще стане ферман в томове
Аз останах с впечатление, че търсиш високвалифициран труд?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
steeN написа:Аз останах с впечатление, че търсиш високвалифициран труд?
Така де, кое те учудва? Англия/UK не е единственото място за такова начинание. Даже за мен, както казах и в предния пост силно трябва да се избягва, ако си специално ИТ.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
steeN написа:madafaka_donkele написа:steeN написа:По-добре Англия
Аз останах с впечатление, че търсиш високвалифициран труд?
Брането на бамя и зеле не е нискоквалифициран труд.

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
magareto_yori написа:в Норвегия здравеопазването е безплатно за всякакви болести,не само за 80-90% от случаите. И университетите и много други неща![]()
И в Дания е така. Аз си бях контузил гърба във фитнеса преди време и доктора ме прати на chiropractor (не знам на БГ как се казва) - бях 4 пъти for free и беше адски якото, болката ми мина, то вероятно и от само себе си щеше да си мине ама... Иначе на приятел му направиха безплатна операция на очите, защото имал над 6-ти диоптър. Има адски много ползи от високите данъци, но може би най-голямата е, че парите отиват по направление.
Това с езика е нормално да е така, ние в момента имаме един колега руснак и общо взето в почивките или като ходиме някъде стои изолиран освен ако някой специално не го попита нещо на английски, просто е трудно 10-15 човека да се съобразяват с един. Иначе е напълно възможно да се оправяш само с английски - на много от хората английския им е по-добър от на доста американци. В Германия и Австрия не е така с английския.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Желание за емиграция, къде и защо?
madafaka_donkele написа:
Преди беше лесно. Отиваш в хАмерика, Германия, Англия и си оправяш живота. Сега навсякъде е еб@но. Еб@ ѝ се майката на цяла европа и всички нации се мразят и ненавиждат другите нации. Границите хубаво паднаха, с 1 полет си на другия край на света, ама реално вече няма къде да отидеш. Не остана държава, дето всичко да ѝ е тип-топ. Едните те цакат с 40-50% данъци, да има за техните мързеливи нехранимайковци, другите предлагат много, но винаги най-черна работа, като оставят техни си на ръководни или по принцип добри позиции и т.н. и т.н. Реално не избираш къде да вирееш. Реално правиш някакъв компромис с всичко, който компромис най-ти отърва за момента. Аз последните дни си правя разни разбивки и ето например при 5000 единици брутна месечна заплата, какво ти остава чисто в някои държави:
austria 2900-3000
belgium 2500
bulgaria 4300
canada 4000
cyprus 3850
cz 3450
de 2900
hu 3325
ireland 3500
malta 3800
nl 3250
portugal 3450
usa 3940
greece 3700-4300
swiss 4171
nz 4000
Аз лично, колкото и да ми се иска да се забия в Германия, Австрия и Швейцария например, никога няма да го направя заради ултра високите им данъци. Всичко друго е на заден план, щото за да докарам тукашния си стандарт например, ще им искам такава заплата, дето посмъртно няма кой да ми даде.
Проучвам как е в гръцко, Кипър и Португалия, че ми се иска вече, ако ще се местя да е на място, където практически няма зима и сняг.
Само, че изтърваш една важна подробност.
Като им дойде ред за пенсия с нея си живеят като царе, понеже се предполага, че нямат ипотеки и големи разходки на тази вързаст.
В БГ, дори с тавана на пенсията си за оплакване, това е една дребна разлика само нали?
madafaka_donkele написа:steeN написа:Аз останах с впечатление, че търсиш високвалифициран труд?
Така де, кое те учудва? Англия/UK не е единственото място за такова начинание. Даже за мен, както казах и в предния пост силно трябва да се избягва, ако си специално ИТ.
Я дай някаква обосновка, че с това което се занимавам там има най-много работа - Oracle, учил съм там, хареса ми градчето, в което бях, спокойно уредено, живях и 4 месеца в Лондон - определено не ми хареса тоя град.
Не съм работил там, защото без стаж беше много трудно да си намериш нещо дори Graduate, тук в това отношение е доста по-лесно, конкуренцията е малка, и има доста повече възможности. Но времето минава, а нищо не се променя в тая държава, даже имам чуството, че отива на по зле. За здравоопазването само ще ти кажа, понеже видях, че писа някъде за него, че ми се наложи лятото да дам 10к за лекарства, защото държавата не можеше да ги покрие, и то живото поддържащи......така, че високите данъци ги оправдавам в чужбина, имаш някаква сигурност, че държавата може в даден момент да се погрижи за теб. Университетите са на друго ниво, учил съм и тук и там, мога да ти кажа, че с кеф ходех на уни, библиотека такава като там не бях виждал през живота си.
Oще преди да завърша унито бях си направил таблица с някои градове като Стокхолм, Барселона, Берлин и т.н и по мои сметки с "ит" и "мио".. като платиш наем, храна, дрехи, телефон, интернет и някакъв социален живот и края на месеца си близко до 0-та.
Моят личен извод още тогава беше, че пари за М6 не се изкарват като работиш за някой, освен ако не си мн добър инженер, бек-енд програмист и т.н, поне в ЕС. Където и по света да се намираш, има значение само 2 неща, "какво можеш" и "networking-a".
В България има много извращения и труда масово не се уважава, но почти в цяла европа с изключение на Испания гледат на нас като на 2-ра ръка хора, май предпочитат бежанците пред нас. А швабите и ко самите масово не приличат на хора - да им пикам на европейската лицемерност
В Австрия дясната им партия провежда от години анти-muslim и анти east-european реторика. Просто казвам за тия дето си мислят че е цветя и рози.
България ако си оправи съдебната система и са стегнат профсъюзите много неща ще потръгнат.. но за жалост не сме като румънците и малко по малко ни унищожават.
Моят личен извод още тогава беше, че пари за М6 не се изкарват като работиш за някой, освен ако не си мн добър инженер, бек-енд програмист и т.н, поне в ЕС. Където и по света да се намираш, има значение само 2 неща, "какво можеш" и "networking-a".
В България има много извращения и труда масово не се уважава, но почти в цяла европа с изключение на Испания гледат на нас като на 2-ра ръка хора, май предпочитат бежанците пред нас. А швабите и ко самите масово не приличат на хора - да им пикам на европейската лицемерност

България ако си оправи съдебната система и са стегнат профсъюзите много неща ще потръгнат.. но за жалост не сме като румънците и малко по малко ни унищожават.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Днес разбраах, че Амстердам имал 7 района и всеки пребиваващ над 4 месеца там, трябва да се регистрира по район и да получи данъчен номер.