Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Земеделска тема
b_u_b_o написа:Абе я по-опитните земеделци кажете тва нормално ли е. Ябълките капят, абсолютно здрави плодове събирам от земята. Даже разрязах 5-6 да ги видя, отвътре са супер. Но събрах една кофа сега преди да кося, и след като окосих още 4-5. Има още ама ако продължават с това темпо няма да останат
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Е, ако са прекалено много е нормално да паднат, но чак толкова не знам

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
чудих се дали да питам тука или в строителнаната ... ама повече е за тук май.
Я, препоръчайте хидрофор за градински сондаж на 24м. Искам да е 2 цола и да е нещо надеждно

Я, препоръчайте хидрофор за градински сондаж на 24м. Искам да е 2 цола и да е нещо надеждно

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
ogata написа:чудих се дали да питам тука или в строителнаната ... ама повече е за тук май.![]()
Да не би да имаш 300 кубика басейн, че искаш 2 цола

При 1 цол ще имаш дебит 5-7 куб/час. Повече ли ти трябва

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- ogata
- старши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:ogata написа:чудих се дали да питам тука или в строителнаната ... ама повече е за тук май.![]()
Да не би да имаш 300 кубика басейн, че искаш 2 цола![]()
При 1 цол ще имаш дебит 5-7 куб/час. Повече ли ти трябва
Комшията така каза, може и от грандоманщина да е .

Сондажа е на 2 дена. Избистрих водата с една бензинова помпа на сондьорите, но сега ми трябва ми нещо достатъчно да захрани градинска чУшма, водоструйка, градински фонтан и сервизно помещение с делимано

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
При твоите изисквания комшията си е направил гаргара
2 цола е пожарникарски маркуч...
Ето такава ще ти е предостатъчна:
https://niksi.eu/home/413-premium-60005 ... matic.html
6 куб/час, напор 50 метра, автоматичен старт/стоп като отвориш/затвориш крана.
И 1-2 куб/час ще ти е достатъчно, но не знам дали има помпи с такъв малък дебит за дълбочини като твоята.

И 1-2 куб/час ще ти е достатъчно, но не знам дали има помпи с такъв малък дебит за дълбочини като твоята.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- ogata
- старши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:При твоите изисквания комшията си е направил гаргара![]()
Много пари е. Бюджета е по-скоро до 400-450. Освен това няма нужда да е толкова контемпоръри изглеждаща, предвид, че копая в момента шахта за нея

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Don_Diego написа:... Аз обаче си мисля за чемшир защото мога да направя плътен плет и гарантирано държи на всякакви атмосферни условия. Там обаче казаха, че нямало спасение от някаква буболечка (Боримечката май се беше борил с нея, ако може да сподели мнение дали е опазил храста) и със сигурност щял да даде фира.
Борих се като тигър, ама буболечката (май е някаква пеперуда...) в крайна сметка победи и се наложи да действам с кирката... Ето с чемшира какво се случи - преди:

И след:

Сега там има райграс... Четох, че можело да опазиш чемшира с редовно пръскане с някакви яки инсектициди, но ние ходим там само през уикенда и сме изпуснали ситуацията изпод контрол.
За озеленяване на тераса - аз бих препоръчал решетки с някакви увивни, например жасмин (много хубаво мирише) или... има едно с големи сини (лилави, виолетови) грамофончета, не знам как се казва.
Excellent! Steven is my name!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
ogata написа:drago_pavlov написа:При твоите изисквания комшията си е направил гаргара![]()
Много пари е. Бюджета е по-скоро до 400-450. Освен това няма нужда да е толкова контемпоръри изглеждаща, предвид, че копая в момента шахта за нея
Помпата от линка е потопяема - пуска се вътре в сондажа.
Щом копаеш шахта значи си решил да слагаш външна помпа.
Но пък казваш, че сондажа е 24 м дълбок. Аз не съм виждал външна помпа, която да засмуква от повече от 8-10 метра.
А ти едва ли ще копаеш 14-16 метра шахта

Първо трябва да изчистиш концепцията и после да търсиш конретен модел помпа.
Но с външна няма да стане.
Какъв е диаметърът на сондажа? И тия 24 метра дъното ли са или до повърхността на водата? Колко е водният стълб?
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да докладвам ситуацията от днес. Извадихме чесъна (кога има - има), много е як, ще ни стигне за една година:

Извадихме и лука (също е едър и има много) и го сложихме да съхне:

Вече ядем домати от градината - не са лоши, даже ми харесват повече от купените:

Извадихме също и чубрицата и вече съхне на сянка:

Чакам скоро да станат и сливите - може би следващия месец:

Краставиците засега вървят, но долните листа започнаха да съхнат и се опасявам, че целите растения ще заминат...

Пиперът върви, а на преден план са патладжаните:

Освен това вече ядем от картофите - добре са станали.

Извадихме и лука (също е едър и има много) и го сложихме да съхне:

Вече ядем домати от градината - не са лоши, даже ми харесват повече от купените:

Извадихме също и чубрицата и вече съхне на сянка:

Чакам скоро да станат и сливите - може би следващия месец:

Краставиците засега вървят, но долните листа започнаха да съхнат и се опасявам, че целите растения ще заминат...

Пиперът върви, а на преден план са патладжаните:

Освен това вече ядем от картофите - добре са станали.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Нали освен за земеделие си говорим и за оформление на двора и градината? Успях да разчистя и подравня една част от двора (беше пълна с дървен материал от разрушението на някаква кошара). Ето как беше преди:

И ето как стана:

Бяха ми останали и доста бетонни колове от лозето, която извадих, чудех се как да ги подредя, та накрая...

Поне ще имам укритие, в случай на ядрена атака...
Наложи се да окастря малко пауловнята, защото клоните закачваха жиците и сваляха керемиди от покрива:

Това е другата пауловня с част от двора:

И машината на сянка под нея:

И ето как стана:

Бяха ми останали и доста бетонни колове от лозето, която извадих, чудех се как да ги подредя, та накрая...

Поне ще имам укритие, в случай на ядрена атака...

Наложи се да окастря малко пауловнята, защото клоните закачваха жиците и сваляха керемиди от покрива:

Това е другата пауловня с част от двора:

И машината на сянка под нея:

Последна промяна Borymeckata на 01 Юли 2019, 8:08, променена общо 2 пъти
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
ogata написа:Много пари е. Бюджета е по-скоро до 400-450. Освен това няма нужда да е толкова контемпоръри изглеждаща, предвид, че копая в момента шахта за нея
Аз хванах някаква прИмоция на ЕМаг-а и купих потопяема помпа за около 120 лева - показал съм я по-напред в темата:
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=4&t=410662&start=525#p4439615
Тук се виждат характеристиките: https://www.emag.bg/potopjaema-pompa-za-chista-voda-ruris-aqua-40-750-w-30-l-min-100-m-4qgd1-8-100-0-75/pd/D2RXP3BBM/?X-Search-Id=78f841535f06adb4b9a4&X-Product-Id=14395181&X-Search-Page=1&X-Search-Position=3&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Монтажът е елементарен, дебит и напор има достатъчно (поне за мен), работи напълно безшумно (за разлика от вибрационните, които пробвах и изгорих преди нея) и до момента няма причина да не съм доволен. Колко ще изкара обаче - нямам представа... Дават й 2 години гаранция.
- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Меко казано съм доволен от нововъведенията - снимки след насаждане и тези дни
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Колега мисля, че бях споделил аз как успях да запазя чемшира. И аз си ходя веднъж седмично. Останаха само 2 чемшира мисля в селото. Жалко!Borymeckata написа:Don_Diego написа:... Аз обаче си мисля за чемшир защото мога да направя плътен плет и гарантирано държи на всякакви атмосферни условия. Там обаче казаха, че нямало спасение от някаква буболечка (Боримечката май се беше борил с нея, ако може да сподели мнение дали е опазил храста) и със сигурност щял да даде фира.
Борих се като тигър, ама буболечката (май е някаква пеперуда...) в крайна сметка победи и се наложи да действам с кирката... Ето с чемшира какво се случи - преди:
И след:
Сега там има райграс... Четох, че можело да опазиш чемшира с редовно пръскане с някакви яки инсектициди, но ние ходим там само през уикенда и сме изпуснали ситуацията изпод контрол.
За озеленяване на тераса - аз бих препоръчал решетки с някакви увивни, например жасмин (много хубаво мирише) или... има едно с големи сини (лилави, виолетови) грамофончета, не знам как се казва.
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, някакъв Релан, Релдан (ако си спомням правилно) беше показал - жалко, че не съм го знаел, когато гадовете нападнаха храстите... Ние пръскахме с каквото имаме налично (Карате, Нуреле...) и чемширът замина...
Нищо де, нали трябва да гледаме "от светлата страна" - сега се отвори място за нови насаждения. Между другото, чемшировите корени и стеблата са ценни за дърворезби и разни дребни изделия от дърво, защото дървесината е много финна и не е влакнеста. Напишете в Гугъл "дърворезба от чемшир" и ще видите удивителни неща...
https://www.google.bg/search?biw=1280&bih=899&tbm=isch&sa=1&ei=yPcaXfWUOsTMwQLOoYHICQ&q=%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8%D1%80&oq=%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8%D1%80&gs_l=img.12...77624.81451..83401...0.0..0.97.893.10......0....1..gws-wiz-img.......0i7i30.h_mjfCefaZw#imgrc=_&spf=1562048721521

Нищо де, нали трябва да гледаме "от светлата страна" - сега се отвори място за нови насаждения. Между другото, чемшировите корени и стеблата са ценни за дърворезби и разни дребни изделия от дърво, защото дървесината е много финна и не е влакнеста. Напишете в Гугъл "дърворезба от чемшир" и ще видите удивителни неща...
https://www.google.bg/search?biw=1280&bih=899&tbm=isch&sa=1&ei=yPcaXfWUOsTMwQLOoYHICQ&q=%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8%D1%80&oq=%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8%D1%80&gs_l=img.12...77624.81451..83401...0.0..0.97.893.10......0....1..gws-wiz-img.......0i7i30.h_mjfCefaZw#imgrc=_&spf=1562048721521
Аз тази година съм тотален провал. Катериците и изядоха краставиците. Доматите са гола вода. Ей тия гадове трошат рекордите. Миналата година за цяло лято хванах 14, ако не се лъжа. Сега вече са 9. Снощи и първия скункс замина. Ето преди броени минути в задния ми двор:
Копаят като невидели
Копаят като невидели