Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Всичко за електрическите автомобили
Значи да смятаме, че към Дидим е леко нанагорнище, защото си изхарчил 60 лева, после е само на надолнище, защото си изхарчил 48 лева?
А цената на тока на зарядните е около 0,69 лева?
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Е.Димитров написа:Значи да смятаме, че към Дидим е леко нанагорнище, защото си изхарчил 60 лева, после е само на надолнище, защото си изхарчил 48 лева?
Не, в Турция цените на тока са доста различни по зарядните станции - например на единия чарджър на Тесла е 6,62 лири/кв и точно срещу този чарджър от другата страна има пак чарджър на тесла където цената 7,78лир. На някои зарядни цената е 10,6лири за кв. Различна е цената даже на бързите, ако е до 60кв е една цената ако е над 60 е друга по висока. Също така на ACтата е най ниска цената.В хотела където бяхме имаше АС.
ПС: цената от 0,69 я давам за сравнение в БГ. По магистралите това е цената за КВ.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
adovet написа: В Турция зарядни има навсякъде и бързи и бавни. Между другото са доста по добре от Гърция в това отношение.
Колко натоварени са като зареждане т.е. има ли вероятност да чакаш....? Бързите станции какви kW са, имат ли над 200?
Mollov написа:adovet написа: В Турция зарядни има навсякъде и бързи и бавни. Между другото са доста по добре от Гърция в това отношение.
Колко натоварени са като зареждане т.е. има ли вероятност да чакаш....? Бързите станции какви kW са, имат ли над 200?
200? В Щатите са масово по 150кв и средното зареждане по времетраене е 15-20 минути като пътуваш на дълго.. което е точно да пуснеш една вода и да се поразтъпчеш малко…
Между другото китайците утепаха змея с плюнка… мисля че лакомия Илон ше разбере по трудния начин каква огромна грешка направи като построи завода си в Китай… откраднаха му всичко и те ти сега Плад конкурент… на 2/3 от парите му…
https://youtu.be/LHuTBSqENkg?si=g_ZF4HBUrhABWLX8
Ако игнорираме дървения английски на нашите момчета- хубаво видео…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- adovet
- старши ентусиаст
-
В Турция ходя всяка година оне по 2 пъти и мога да кажа, че Турците дърпат страшно бързо съ зарядните. Общо взето на всяка бензиностанция има зарядни. Непрекъснато се слагат нови. Като отворя plugshare голяма част от зарядните ги няма и поради тази причина си гледам директно от приложенията или от навигацията на теслата, макар че и там ги няма най новите. Никъде не ми се е налагало да чакам за да заредя, единствено в един молл в Чанаккале бяха паркирали ДВГта на местата за зареждане ама добре, че ми е дълъг кабела та успях да се боцна. Масово се слагат ACта и по хотелите. И на отиване и на връщане спяхме в Чанаккале изаредихме в хотела през нощта. Общо взето Турция са доста напред, по добре са и от нас и от Гърците. Основната мрежа която ползвам са суперчарджарите и ZES. ZES имат и autocharge та са ми доста удобни а и цените им са горе долу най добри.
ПС: имат и доста зарядни по 300кв
ПС: имат и доста зарядни по 300кв
alx написа:Между другото китайците утепаха змея с плюнка… мисля че лакомия Илон ше разбере по трудния начин каква огромна грешка направи като построи завода си в Китай… откраднаха му всичко и те ти сега Плад конкурент… на 2/3 от парите му…
Имат(китайците като цяло) да извървят още доста път, за да мога да им се доверя, а вярвам че в същото настроение са и повечето собственици на ЕВ. Няма толкова бърз растеж без прескачане на някои стъпки, а точно при ЕВ не бих си вкарал такъв таралеж в гащите..така де - гаража.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Почнаха ли турците вече да произвеждат ел автомобили?
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
alx написа:
200? В Щатите са масово по 150кв и средното зареждане по времетраене е 15-20 минути като пътуваш на дълго.. което е точно да пуснеш една вода и да се поразтъпчеш малко…
E, аз все пак не питах за USA...

adovet написа:ПС: имат и доста зарядни по 300кв
Тия верно яко са дръпнали за само 2 години

- adovet
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Почнаха ли турците вече да произвеждат ел автомобили?
от преди година две - Tog, даже едната от мрежите Trugo е тяхна и тя се развива със страшни темпове
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
alx написа:Между другото китайците утепаха змея с плюнка… мисля че лакомия Илон ше разбере по трудния начин каква огромна грешка направи като построи завода си в Китай… откраднаха му всичко и те ти сега Плад конкурент… на 2/3 от парите му…
https://youtu.be/LHuTBSqENkg?si=g_ZF4HBUrhABWLX8
Ако игнорираме дървения английски на нашите момчета- хубаво видео…
Прави ли ти впечатление, че китайчето е на грузинска регистрация? За момента няма как да я регистрираш в БГ мисля, че и в ЕС даже. Натискат здраво китайците и определено вдигат нивото, ама още не са готови да превземат света. За сега обаче поне в техните си околия нямат конкуренция.
Mollov написа:alx написа:
E, аз все пак не питах за USA...Все ми е тая в USA какви са... честно казано
)
Убягна ти смисъла на пост-а ми… а той беше, че над 200кв зарядни са общо взето безмислени поне на тоя етап щото дали ше зареждаш за 20 минути или за 15 е все едно… опита ми е от карането ми от Бостън до Орландо където повечето зареждала бяха на 150кв които ги държи първите 5 минути и след това бавно пада до 100тина и така 15-20 минути които на мене ми се сториха идеалното време за тоалетна и да си купя нещо да чопля…
Идеята е че и 500кв да е зареждалото колата ти ще ги види само за 5-7 минути максимум и след това си на 100кв до края - още 10-15 минути. Та разликата във времето за зареждане между 250 и 150кв е 5 минути макс в реалния свят
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Бе тия Шаомита изглеждат много интересни, голям мерак ми е да ги пробвам. Ривиан се издадоха, че са купили такива да ги разкостят. Едва ли е случаен избора.
Да се има предвид, че тва е от 1ви опит на компания за потребителска електроника...
Да се има предвид, че тва е от 1ви опит на компания за потребителска електроника...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
alx написа:Идеята е че и 500кв да е зареждалото колата ти ще ги види само за 5-7 минути максимум и след това си на 100кв до края - още 10-15 минути. Та разликата във времето за зареждане между 250 и 150кв е 5 минути макс в реалния свят
Тук говориш предимно за Тесла предполагам, можеш да видиш Ioniq 5 , EV6 с какви скорости зареждат и поддържат в продължение на повече минути(от 5-7 по твоите думи). Разбира се бързото зареждане си има своята специфика в подготовката на батерията преди да боднеш щепсела.
- adovet
- старши ентусиаст
-
don_gori написа:alx написа:Идеята е че и 500кв да е зареждалото колата ти ще ги види само за 5-7 минути максимум и след това си на 100кв до края - още 10-15 минути. Та разликата във времето за зареждане между 250 и 150кв е 5 минути макс в реалния свят
Тук говориш предимно за Тесла предполагам, можеш да видиш Ioniq 5 , EV6 с какви скорости зареждат и поддържат в продължение на повече минути(от 5-7 по твоите думи). Разбира се бързото зареждане си има своята специфика в подготовката на батерията преди да боднеш щепсела.
поршетата също дават много добра крива на зареждане, но всички те са с 800 волтова архитектура на батериите. Общо взето ако зареждаш от ниски проценти разликата между теслата и Йоника е около 10мин. което на фона на 30-35 мин. не е много. Разликата се усеща повече ако стигнеш на зарядната с теслата на 50-60%. Тогава теслата зарежда с 70-80кв, докато йоика ще зарежда с 130-140кв и дефакто ще зареди двойно по бързо