Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Земеделска тема
При мен зеленчуците засега вървят добре.
Вишната за поредна година е леш, цветовете отново са опожарени. Може би грешката е, че твърде късно я орязах до здрави клони. Явно гъбата се е била вече разпространила. На есен ще се действа по-осторожно. За сметка на това ябълката като гледам колко вързали цветове има, май ще се скърши тая година. Засадихме и една череша, развива се добре хайванчето.
Миналата година брах едни орехи, които са средна големина но със доста тънка и лесна за чупене обвивка и страхотен плод, който обикновено излиза цял. Та, насадих четири ядки и сега са към 20см високи. За съжаление нямам място в двора дори и за един. Ако някой има желание мога да го снабдя с разсад
Ето две снимки на леглата със зеленчуците
Вишната за поредна година е леш, цветовете отново са опожарени. Може би грешката е, че твърде късно я орязах до здрави клони. Явно гъбата се е била вече разпространила. На есен ще се действа по-осторожно. За сметка на това ябълката като гледам колко вързали цветове има, май ще се скърши тая година. Засадихме и една череша, развива се добре хайванчето.
Миналата година брах едни орехи, които са средна големина но със доста тънка и лесна за чупене обвивка и страхотен плод, който обикновено излиза цял. Та, насадих четири ядки и сега са към 20см високи. За съжаление нямам място в двора дори и за един. Ако някой има желание мога да го снабдя с разсад

Ето две снимки на леглата със зеленчуците
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Миналия уикенд се борихме с черешите... Оказа се добра реколта, плодовете са здрави и учудващо вкусни (повече ми харесват от тези, дето ги продават в магазините). Първо се наядохме здраво, а после набрахме няколко кофи:

Правихме компоти:

А тъщата вари и сладко от черешите. Имаме и ягоди, но само за ядене:

Освен това извадих 15 метра чемшир (нямате идея какви корени пуска това...) и рязах дърва:

Имаше и бонус за колоездачите, които минават по шосето:

Останаха още две дървета - ще ги берем следващия уикенд. Наистина станаха добри череши тази година...

Правихме компоти:

А тъщата вари и сладко от черешите. Имаме и ягоди, но само за ядене:

Освен това извадих 15 метра чемшир (нямате идея какви корени пуска това...) и рязах дърва:

Имаше и бонус за колоездачите, които минават по шосето:

Останаха още две дървета - ще ги берем следващия уикенд. Наистина станаха добри череши тази година...
Excellent! Steven is my name!
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Запиши ме с едни 10 кг за тези
. Супер ти е реколтата колега!
М/у другото съм от байкърите 
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk

Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Нямаш ядове, идваш следващия уикенд, береш и ядеш на корем... Черешите наистина не са лоши. За мен е голяма досада брането, въпреки че дърветата са сравнително ниски, а плодовете са доста твърди и не се налага да внимаваш, като ги дърпаш от клоните. За софиянци може дори да е интересно и екзотично - сами да си наберат от дървото...
Ето идея за селски туризъм - биеш 250 километра път и си съсипваш уикенда, но имаш възможност сам да си набереш ягоди, череши, сливи, ябълки, грозде... абе каквто там се е родило, сам да си извадиш морков и картоф, да си откъснеш домат, чушка и краставица от градината, да си набереш магданоз и да си нарежеш салата... Странно е, че точно аз (трето поколение гражданин) предлагам такива "екстри", но... бизнесът си е бизнес.

Ето идея за селски туризъм - биеш 250 километра път и си съсипваш уикенда, но имаш възможност сам да си набереш ягоди, череши, сливи, ябълки, грозде... абе каквто там се е родило, сам да си извадиш морков и картоф, да си откъснеш домат, чушка и краставица от градината, да си набереш магданоз и да си нарежеш салата... Странно е, че точно аз (трето поколение гражданин) предлагам такива "екстри", но... бизнесът си е бизнес.

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Borymeckata написа:Ето идея за селски туризъм - биеш 250 километра път и си съсипваш уикенда, но имаш възможност сам да си набереш ягоди, череши, сливи, ябълки, грозде... абе каквто там се е родило, сам да си извадиш морков и картоф, да си откъснеш домат, чушка и краставица от градината, да си набереш магданоз и да си нарежеш салата... Странно е, че точно аз (трето поколение гражданин) предлагам такива "екстри", но... бизнесът си е бизнес.![]()
![]()
Измислено е вече

Преди няколко години една био ферма за малини предлагаше посещение с консумация на корем за 15 лв/човек.
Ама ти не си био, та софЕанците нЕма да клъвнат на офертата

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Абсолютно са ми БИО черешите - изобщо не са пръскани тази година. Само едно дърво го минах с инсектицид, след като го обрахме, че го бяха нстиснали листни въшки. Е, сливите ги пръсках (пак срещу въшки), та може вятърът да е донесъл някоя капка и върху черешите... Ама ако живееш в София, едва ли точно тия хилядни от милиграма инсектицид по черешите са ти най-големият проблем за здравето, нали така...
След пръскането валя доста дъжд, а и плодовете се мият преди ядене (добре е да го запомня, щото всички набиваме директно от дървото...).

След пръскането валя доста дъжд, а и плодовете се мият преди ядене (добре е да го запомня, щото всички набиваме директно от дървото...).
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Ех мамка му, защо оставихме последните две дървета да оберем този уикенд...
Сега заради шибаните череши ще изпусна Прайда в събота, мамка му...
Дейба и черешите, намерили кога да зреят...

Сега заради шибаните череши ще изпусна Прайда в събота, мамка му...

Дейба и черешите, намерили кога да зреят...

- Eмилио Димитров
- младши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Абсолютно са ми БИО черешите - изобщо не са пръскани тази година. Само едно дърво го минах с инсектицид, след като го обрахме, че го бяха нстиснали листни въшки. Е, сливите ги пръсках (пак срещу въшки), та може вятърът да е донесъл някоя капка и върху черешите... Ама ако живееш в София, едва ли точно тия хилядни от милиграма инсектицид по черешите са ти най-големият проблем за здравето, нали така...![]()
![]()
Аз се чудя понякога хората дето пият менделеевата таблица, докато са болни иначе ходят само био продукти да търсят и да си купуват. Аз да чукам на дърво от 15 години антибиотик не съм поемал. Все си мисля, един хап оспамокс е много по-вреден от купа пръскани череши набрани след карантинния период.
Аз лично имах три сини сливи, които отрязох, защото забелязах, че те бяха основния ми развъдник на листни въшки. Тая година само по черешите се появиха на няколко клончета, преди пълното узряване, но след като ги обрах ги пръснах с едно нуреле.
Тази година при мен - софийския край. Много силно ми вървят ябълките и прасковите. Отрупани са с плод, а хем 40% от него го бях разредил. Вишните и черешите са по-слаби, спрямо миналата. От по-силната череша набрах една кофа, другата имаше няколко плодчета само. Явно трябва друг тип рязане трябва да приложа - по агресивно, че много шума прави, а плод няма. С вишните и те така. Едната е почти готова и ще има една кофа, другата пак е само шума и плод нито един. Крушите тая година хич ги няма. Миналата година изядох 20кила круши, тая година ще има само за опитване. Лешниците и те са капо тая година. Ще се надявам пак от комшийския лешник да падне нещо в моя двор.

И едно фото за цвят:
На краставиците и аз опънах мрежата вече и чакам вече да се наплитат нагоре по двата реда, на третия още нищо не е изникнало.
Пипера се захвана всичкия и Тиквичките и те въртят добре.
Зарзавата го покрих и с мрежа против градушки, тоя уикенд за всеки случай, но дано ни пропусне и тази година.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Колеги, май ще се отказвам от земеделието. Не ме бива в това и не ми върви, защо само да се мъча...

По-миналия уикенд насадих някакъв домат и му забих кол - да расте право. Вчера го гледам - доматът изсъхнал, а колецът се разлистил...
Егати земеделието, няма смисъл от такава работа, само ядове, мамка му...

По-миналия уикенд насадих някакъв домат и му забих кол - да расте право. Вчера го гледам - доматът изсъхнал, а колецът се разлистил...

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Borymeckata написа:Колеги, май ще се отказвам от земеделието. Не ме бива в това и не ми върви, защо само да се мъча...![]()
По-миналия уикенд насадих някакъв домат и му забих кол - да расте право. Вчера го гледам - доматът изсъхнал, а колецът се разлистил...![]()
![]()
1/2 не е зле

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
При мен ВСИЧКО се хваща от раз, даже и шибания колец - отсякъл съм го от див орех явно, тъщата поливала обилно и така... Ама доматът изсъхнал.
Нещо се демотивирах и започнах да губя ентусиазъм - егати бачкането за тия няколко кила зарзават, все едно не е пълно на пазара и в магазините. Тази година за пръв път насадихме зелки, викам на жената - всяка есен купуваме, а сега имаме яка помпа за поливане, дай да пробваме да си отгледаме няколко зелки... Та растенията в момента са една педя и около тях - облак от пеперуди се вият, ще изядат зелето още първата седмица, егати... Не знам с какво да пръскам и ми писна да се разправям вече, майната им и на пеперуди, и на гъсеници, и на бръмбари, и на всичкоата гад...

Нещо се демотивирах и започнах да губя ентусиазъм - егати бачкането за тия няколко кила зарзават, все едно не е пълно на пазара и в магазините. Тази година за пръв път насадихме зелки, викам на жената - всяка есен купуваме, а сега имаме яка помпа за поливане, дай да пробваме да си отгледаме няколко зелки... Та растенията в момента са една педя и около тях - облак от пеперуди се вият, ще изядат зелето още първата седмица, егати... Не знам с какво да пръскам и ми писна да се разправям вече, майната им и на пеперуди, и на гъсеници, и на бръмбари, и на всичкоата гад...

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Според мен основният проблем при теб е, че си уикенд земеделец
Уикенда се счупваш от бачкане, оправяш всичко и си отиваш. Следващата седмица отиваш и всичко отначало. Не дай си боже да изпуснеш някоя седмица, става още по зле. Нормално да загубиш мотивация. Ако живееше там и всеки ден отделяше половин един час нямаше да е такава мъка. Поне така си мисля, скоро ще разбера от първа ръка какво е да си земеделец 

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Основният проблем е, че за да има смисъл трябва да се прави професионално и да му отделиш време
Иначе просто си е най-скъпия зарзават на света
Иначе ето и от мен първата ми реколта, без пръскане, без никакви усилия и без да очаквам да спра да купувам
:
Иначе просто си е най-скъпия зарзават на света

Иначе ето и от мен първата ми реколта, без пръскане, без никакви усилия и без да очаквам да спра да купувам

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
b_u_b_o написа:Според мен основният проблем при теб е, че си уикенд земеделец
При мен е същото като цяло и си много прав, доста работа за ден-два.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Така е, само уикендите сме там, но сега не мога да си зарежа работата, за да отглеждам пипер и лук. Може би като (ако...) се пенсионирам някога...
Вече започвам да си представям двора като ливада с райграс, хайде нека да има и 2 - 3 дървета за сянка. Но без плодни, значи може да оставя двете пауловни, магнолиите и да насадя някоя липа и бреза... Минавам между дърветата с косачката за един - два часа и после - на люлката с бира в ръка, да гледам светулките... А гъсениците и листните въшки да си търсят друго място за прехрана, при мен - няма...

Вече започвам да си представям двора като ливада с райграс, хайде нека да има и 2 - 3 дървета за сянка. Но без плодни, значи може да оставя двете пауловни, магнолиите и да насадя някоя липа и бреза... Минавам между дърветата с косачката за един - два часа и после - на люлката с бира в ръка, да гледам светулките... А гъсениците и листните въшки да си търсят друго място за прехрана, при мен - няма...