Зимни гуми сезон 2023-2024г.
Модератор: Общи модератори
Re: Зимни гуми сезон 2022-2023г.
Да, и тази година ще ги държа по-дълго, че миналата ме валя сняг на тунела с летните...
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Останал съм с вчепатлението, че оригиналния радиатор винаги е по-скъп от комплект зимни гуми 

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
nickstorm написа:Останал съм с вчепатлението, че оригиналния радиатор винаги е по-скъп от комплект зимни гуми

Странна връзка, на пръв поглед

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Абе то преди радиатора има броня, капак, фарове, фарчетата на бронята, климатичен радиатор... тия не се ли включват в сметката? 

Тука по нашия град последните няколко дни пътната настилка е тотален леш
супер хлъзгаво е на някой булеварди и това е през целия ден, мислех че наистина зимните ми гуми са заминали, но днеска покарах служебната кола с нови зимни гуми и е същата гадория.
Според мен асфалта е мръсен и прашен, а като добавим и влажното време се получава един много кофти филм навсякъде, дори по пешеходните пътеки ходейки се плъзга много.
Иначе и на планината има толкова сняг, колкото по равнината
По празниците бяхме на Пампорово .. и видях доста коли със летни гуми и ски багажници отгоре 

Според мен асфалта е мръсен и прашен, а като добавим и влажното време се получава един много кофти филм навсякъде, дори по пешеходните пътеки ходейки се плъзга много.
Иначе и на планината има толкова сняг, колкото по равнината

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
харесва ми тая "зима" 

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
На единия бус сложих нови Конти за един кош пари ,14 к км. досега не стъпиха ни на сняг , ни на лед
Отиде им най доброто , как да не те е яд , че няма зима 

- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
Същата работа...сложихме Нокиан на бус,страхотни за зимата,уви караме ги на сухо.
П.С По усойните места е много хлъзгаво..там където пада слана и е северно през целият ден е влажно и хлъзгаво.Карайте внимателно.
П.С вчера си купих летни гуми..Фулда Спортконтрол.Някой дали има впечатления??
П.С По усойните места е много хлъзгаво..там където пада слана и е северно през целият ден е влажно и хлъзгаво.Карайте внимателно.
П.С вчера си купих летни гуми..Фулда Спортконтрол.Някой дали има впечатления??
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Днес ходих до Боровец през Дупница...голяма пързалка от Сепарева баня до Клисура. В София пък пак дрифтирах по кръговото при Банкя
Въпреки, че се пързаляха по завоите, на спиране 4 годишни Michelin Pilot Аlpin 4 бяха супер и почти никъде не се активира абс-а
, но въпреки това ще ги пенсионирам март месец

Въпреки, че се пързаляха по завоите, на спиране 4 годишни Michelin Pilot Аlpin 4 бяха супер и почти никъде не се активира абс-а

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Да поизтупам те тая тема малко, колеги. Тая тема я помня, че по едно време беше с друго име, не само за зимни гуми, та съм свикнал тука да си пиша по темата с гуми.
Та, след 5 лета с Гудиър Eagly F1 Asymmetric 3, мисля, че е време да освежа предницата с нови патъци. Честно казано, не съм забелязал да са се влошили гудиърките като поведение, но те и от нови из града не държаха особено добре. Не съм забелязал проблеми извънградско и на по-стар асфалт /от тоя, дето държи :Д/, но като цяло някак си не съм впечатлен от тия гуми. Грайфер си имат също, та по-скоро заради възрастта ми се иска да ги освежа, както и от това, че задните на 4 сезона вече не държат, та не върви да сменя задни без да сменя предни. И понеже съм на спорт пакет, не мога да ги прехвърля отзад, където според мен ще се справят добре, ще ги махам явно.
Та за размер 235/45/17 умувам какво да си взема. Разглеждам автогуми, от където си пазарувам от години и мисля пак от там да си взема, та грубо в 3 групи съм групирал какво съм си набелязал:
1. Около 160лв бр:
- KUMHO PS71 XL - до колкото виждам са стар модел обаче;
- NEXEN N FERA PRIMUS XL - нямам коментари, гелдам, че ги дават доста тихи и клас А на мокро;
2. Между 170 - 190лв бр:
- UNIROYAL RAINSPORT 5 FR - преди години на астрата бяха с RainExpert 3 и бях доста доволен, а и шарката на гумата много ми харесваше, на дъжд бяха страхотни с този асиметричен профил и широки канали отстрани. Тези обаче като шарка нещо не ми вдъхват доверие, дългите канали са по средата на протектора
- HANKOOK Ventus S1 Evo2 K117 - до колкото си спомням и преди 5 години като търсех гуми този модел го имаше в продажба, та май е доста стар
- HANKOOK Ventus V12 Evo2 K120 - тези май също са доста стар модел?
- HANKOOK Ventus Prime4 K135 - тези май са по-нов модел, дават ги по-тихи и отново клас А на мокро
- NOKIAN POWERPROOF - нямам наблюдения, но зимните ми са Нокиани и мога да кажа, че са страхотни гуми, вчера на лед, сняг - държат се повече от чудесно, а вече им е пета зима.
- FULDA SPORT CONTROL 2 - тук нямам никакви наблюдения също
3. 200лв +
- GOODYEAR Eagle F1 Asymmetric 6 - до колкото виждам са нов модел, но с оглед на това, че не съм много доволен от сегашните асиметрик 3, не съм сигурен дали бих повторил с гудиър. Преди това бях взел зимни ултра грип 9 и също въобще не ми харесаха, за разлика от ултра грип 8, които бяха жестока гума.
CONTINENTAL PremiumContact 7 - от години ми е мерак да обуя континентал да видя наистина ли са толкова добри гуми, колкото излизат навсякъде по тестове. Имам приятел с конти-та и до последно държаха много на пътя. Все още са нови тези седмици и не намирам никакво инфо из нета за тях.
По принцип за лятна гума ми е най-важно поведението на дъжд, не ме вълнува много дали ще изминат много километри, тъй като не карам толкова много, че да им свърши грайфера за около 5 години каране. До сега все съм гледал да се вмъквам в бюджет до около 200лв на гума, та и това е може би също определящ фактор, макар да се точа много на контитата, които са около 240лв гумата. Ако бяха малко по-евтини нямаше хич да го мисля, ама все са си разход..
Ако имате наблюдения по някой от тези модели, ще се радвам да попрочета мнения. Ще потърся и из нета информация, но няма много да задълбавам в тестове и т.н, не ми се губи супер много време в четене за гуми
Та, след 5 лета с Гудиър Eagly F1 Asymmetric 3, мисля, че е време да освежа предницата с нови патъци. Честно казано, не съм забелязал да са се влошили гудиърките като поведение, но те и от нови из града не държаха особено добре. Не съм забелязал проблеми извънградско и на по-стар асфалт /от тоя, дето държи :Д/, но като цяло някак си не съм впечатлен от тия гуми. Грайфер си имат също, та по-скоро заради възрастта ми се иска да ги освежа, както и от това, че задните на 4 сезона вече не държат, та не върви да сменя задни без да сменя предни. И понеже съм на спорт пакет, не мога да ги прехвърля отзад, където според мен ще се справят добре, ще ги махам явно.
Та за размер 235/45/17 умувам какво да си взема. Разглеждам автогуми, от където си пазарувам от години и мисля пак от там да си взема, та грубо в 3 групи съм групирал какво съм си набелязал:
1. Около 160лв бр:
- KUMHO PS71 XL - до колкото виждам са стар модел обаче;
- NEXEN N FERA PRIMUS XL - нямам коментари, гелдам, че ги дават доста тихи и клас А на мокро;
2. Между 170 - 190лв бр:
- UNIROYAL RAINSPORT 5 FR - преди години на астрата бяха с RainExpert 3 и бях доста доволен, а и шарката на гумата много ми харесваше, на дъжд бяха страхотни с този асиметричен профил и широки канали отстрани. Тези обаче като шарка нещо не ми вдъхват доверие, дългите канали са по средата на протектора
- HANKOOK Ventus S1 Evo2 K117 - до колкото си спомням и преди 5 години като търсех гуми този модел го имаше в продажба, та май е доста стар
- HANKOOK Ventus V12 Evo2 K120 - тези май също са доста стар модел?
- HANKOOK Ventus Prime4 K135 - тези май са по-нов модел, дават ги по-тихи и отново клас А на мокро
- NOKIAN POWERPROOF - нямам наблюдения, но зимните ми са Нокиани и мога да кажа, че са страхотни гуми, вчера на лед, сняг - държат се повече от чудесно, а вече им е пета зима.
- FULDA SPORT CONTROL 2 - тук нямам никакви наблюдения също
3. 200лв +
- GOODYEAR Eagle F1 Asymmetric 6 - до колкото виждам са нов модел, но с оглед на това, че не съм много доволен от сегашните асиметрик 3, не съм сигурен дали бих повторил с гудиър. Преди това бях взел зимни ултра грип 9 и също въобще не ми харесаха, за разлика от ултра грип 8, които бяха жестока гума.
CONTINENTAL PremiumContact 7 - от години ми е мерак да обуя континентал да видя наистина ли са толкова добри гуми, колкото излизат навсякъде по тестове. Имам приятел с конти-та и до последно държаха много на пътя. Все още са нови тези седмици и не намирам никакво инфо из нета за тях.
По принцип за лятна гума ми е най-важно поведението на дъжд, не ме вълнува много дали ще изминат много километри, тъй като не карам толкова много, че да им свърши грайфера за около 5 години каране. До сега все съм гледал да се вмъквам в бюджет до около 200лв на гума, та и това е може би също определящ фактор, макар да се точа много на контитата, които са около 240лв гумата. Ако бяха малко по-евтини нямаше хич да го мисля, ама все са си разход..
Ако имате наблюдения по някой от тези модели, ще се радвам да попрочета мнения. Ще потърся и из нета информация, но няма много да задълбавам в тестове и т.н, не ми се губи супер много време в четене за гуми

- Don_Diego
- ентусиаст
-
Continental са наистина много добри гуми, но имай предвид че вече бутат Premium Contact и за някои по-спортни модели автомобили, та го има момента да е мааалко по-спортно ориентирана гумата
Goodyear F1 A6 - четох, че били залитнали към зелените и гумата е с по-слабо представяне като сцепление спрямо предния модел, но с по-дълъг живот. Нямам наблюдения обаче дали наистина е така.
На мойто 39 съм с Hankook Ventus Prime 3 K125 225/55/16 - много доволен! Тихи, комфортни и много сигурно при спиране и дъжд, но да се има предвид, че и ТДС-а изобщо не вижда зор когато го карам. Бих предпоръчал да гледаш някои от техните модели като най-добро съотношение цена-качество в момента.
Друга препоръка е Bridgestone Potenza Sport, но видях, че я няма в твоя размер. Zката е с такива и съм много доволен от сцеплението във всякакви условия ама се търкат бързо

Goodyear F1 A6 - четох, че били залитнали към зелените и гумата е с по-слабо представяне като сцепление спрямо предния модел, но с по-дълъг живот. Нямам наблюдения обаче дали наистина е така.
На мойто 39 съм с Hankook Ventus Prime 3 K125 225/55/16 - много доволен! Тихи, комфортни и много сигурно при спиране и дъжд, но да се има предвид, че и ТДС-а изобщо не вижда зор когато го карам. Бих предпоръчал да гледаш някои от техните модели като най-добро съотношение цена-качество в момента.
Друга препоръка е Bridgestone Potenza Sport, но видях, че я няма в твоя размер. Zката е с такива и съм много доволен от сцеплението във всякакви условия ама се търкат бързо

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря за препоръката. А какво имаш предвид под това, че конти премиум са по-спортно ориентирани? Ще имат нужда от повече време за да загреят, за да държат?

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
Ух, виж това за возията не съм се замислял, пък съм на М техник, та си е твърдичка
Бриджстоун гледам имат в моя размера Туранза 6 и Туранза Т005 само.

- Don_Diego
- ентусиаст
-
Преди Turanza Er300 беше невероятно дърво...пластмаса дето нито държеше, нито се износване..та този модел бих го подминал