Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Земеделска тема
Не се сетих да проверя...
Ама и да излезе принцеса - за какво ми е в онова забутано село, още повече - и жена ми там...
Виж, ако излезе агрономка - ще ми бъде от голяма полза. Дали има омагьосани агрономки, наистина? Другият път като идем - ще целувам каквото хвана, наред!

Ама и да излезе принцеса - за какво ми е в онова забутано село, още повече - и жена ми там...
Виж, ако излезе агрономка - ще ми бъде от голяма полза. Дали има омагьосани агрономки, наистина? Другият път като идем - ще целувам каквото хвана, наред!
Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Дори и през Великденските празници свършихме някаква работа - времето беше много хубаво, докато не... заваля дъжда...
Пауловните цъфтят (и съответно - миришат) много готино - за първа година и двете:

Въпросният "кът" на жена ми вече е оборудван с маса, столове и тента:

Организирах плаж на папагалите:

А после им дадох едно огромно глухарче, което изкорених от градината - цял ден дърпаха и гризяха листата.

Окосих тревата навсякъде и дворът доби вид. Не съм пръскал, но може другият уикенд да се наложи...

Пауловните цъфтят (и съответно - миришат) много готино - за първа година и двете:

Въпросният "кът" на жена ми вече е оборудван с маса, столове и тента:

Организирах плаж на папагалите:

А после им дадох едно огромно глухарче, което изкорених от градината - цял ден дърпаха и гризяха листата.

Окосих тревата навсякъде и дворът доби вид. Не съм пръскал, но може другият уикенд да се наложи...

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Как е, Колеги, постигаме ли нови върхове в земеделието?
Ние щяхме да свършим повече работа през тези почивни дни, но времето се развали, а в дъжда не ми се обикаля из двора...
Ето как сме подготвили лехите за пипера:

Тук сме планирали да има краставици - поставих тези три колове и мислим да опънем мрежа между тях. Така растенията се качвали нагоре по мрежата и краставиците ставали прави - това явно е важно, по някаква причина...

Тук... не знам какво точно ще има... може би - патладжани...

А тук трбява да бъдат доматите:

Картофите ни вече са до коленете, но забравих да ги снимам... А това е разсадът - пипер и домати:

Тази пролет наторихме почвата с оборска тор и торф от блатото, и всички лехи са в обхвата на маркуча от новата помпа - просто няма оправдания за слаба реколта...

Ние щяхме да свършим повече работа през тези почивни дни, но времето се развали, а в дъжда не ми се обикаля из двора...
Ето как сме подготвили лехите за пипера:

Тук сме планирали да има краставици - поставих тези три колове и мислим да опънем мрежа между тях. Така растенията се качвали нагоре по мрежата и краставиците ставали прави - това явно е важно, по някаква причина...

Тук... не знам какво точно ще има... може би - патладжани...

А тук трбява да бъдат доматите:

Картофите ни вече са до коленете, но забравих да ги снимам... А това е разсадът - пипер и домати:

Тази пролет наторихме почвата с оборска тор и торф от блатото, и всички лехи са в обхвата на маркуча от новата помпа - просто няма оправдания за слаба реколта...

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Първите череши! Изброих ги - имам 15 дървета и едно вече е (почти) узряло:

Само толкова набрахме (е, и още толкова изядохме при брането...) - не са лоши, но можеше още седмица да узреят:

Сливите също изглеждат обещаващи - да видим дали ще ги дочакаме да узреят:

Последната седмица беше дъждовна и лукът дръпна яко - чудна салата става с него:

Вторите домати се хванаха - да видим какво ще стане с тях...

"Волейболната мрежа" е за краставиците, но самите растения никакви ги няма - не са мръднали за една седмица:

Картофите:

Скоро очакваме и ягоди:

Отпред са ягодите, зад тях - спанака:

Част от градината:

Само толкова набрахме (е, и още толкова изядохме при брането...) - не са лоши, но можеше още седмица да узреят:

Сливите също изглеждат обещаващи - да видим дали ще ги дочакаме да узреят:

Последната седмица беше дъждовна и лукът дръпна яко - чудна салата става с него:

Вторите домати се хванаха - да видим какво ще стане с тях...

"Волейболната мрежа" е за краставиците, но самите растения никакви ги няма - не са мръднали за една седмица:

Картофите:

Скоро очакваме и ягоди:

Отпред са ягодите, зад тях - спанака:

Част от градината:

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
През пролетта има доста бачкане, но всъщност не ми е досадно, даже с учудване установявам, че земеделската работа някак ме успокоява и... сякаш се чувствам по-уравновесен и смирен... Ето овощната градина - след като окосих тревата:

И за да не останете с погрешно впечатление, че само бачкаме... има и моменти на почивка:

Здравословна скара за обяд - но тиквичките са от магазина:

Двете пауловни още цъфтят - изхвърлям падналите цветове с количката:

А любимците си отядоха на зеленина:

И за да не останете с погрешно впечатление, че само бачкаме... има и моменти на почивка:

Здравословна скара за обяд - но тиквичките са от магазина:

Двете пауловни още цъфтят - изхвърлям падналите цветове с количката:

А любимците си отядоха на зеленина:

- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Супер ти е градината, едно предложение от мен: не е лошо около плодните дръвчета да е окопано ( според стеблото на дървото радиус около 60-70 см или повече),
да не е трева и да ги варосаш за да не ги лазят гадинки.
Иначе ти е екстра хобито
.

да не е трева и да ги варосаш за да не ги лазят гадинки.
Иначе ти е екстра хобито

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Така е за дърветата. Всъщност около всяко съм оформил с мотиката... нещо като вдлъбнатина... и ги поливах, докато бяха малки. Но тези... окопчета да ги наречем, сега ми пречат като минавам с косачката и точно в тях (около самите стебла) тревата трябва да я скубя на ръка. Та се чудя дали да не заравня всичко - за по-лесно косене...
Иначе е по-добре да има такива окопчета около всяко дърво - спор няма.
Сега си давам сметка - доста се "изхвърлих" с тая градина, насадил съм към 50 дървета и само рязането ми отнема два дни, да не говорим за пръскане, торене, поливане и други дейности. И колкото повече растат - повече работа се отваря... Трябваше да насадя само десетина костилкови и да оставя останала част от двора като "ливада". А аз се полакомих и сега се разправям с ябълки, круши и дюли... Сериозно се замислям да извадя някои дървета...
За варосването - планира но е, но миналия уикенд имаше доста бачкане и не остана време, пък и все пак са "почивни" дни - идеята не е да се изгърбиш от работа...

Сега си давам сметка - доста се "изхвърлих" с тая градина, насадил съм към 50 дървета и само рязането ми отнема два дни, да не говорим за пръскане, торене, поливане и други дейности. И колкото повече растат - повече работа се отваря... Трябваше да насадя само десетина костилкови и да оставя останала част от двора като "ливада". А аз се полакомих и сега се разправям с ябълки, круши и дюли... Сериозно се замислям да извадя някои дървета...

За варосването - планира но е, но миналия уикенд имаше доста бачкане и не остана време, пък и все пак са "почивни" дни - идеята не е да се изгърбиш от работа...

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Чакай и аз да се напрайм на зеленчукар
Тая мрежа за краставиците няма да стане, много са ѝ малки дупките и много високо си я заложил. Ще легнат по земята преди да се хванат, а ако се хванат листата и стеблата няма да могат да минават през дупките. Като народят, първия порив на вятъра ще ги събори.
Т'ва с варосването
аз спрях - не виждам от какви гадинки пази, всичко си лази отгоре. А на младите им прегаря кората. Евентуално има вариант да има охлаждащ ефект, щото е бяло.
Като заложа бордолезов в пръскачката ги минавам и тях и толкова. ...А и е грозно деба, двора прилича на селска автогара, даже и асоциации с бордюрите в казармата навява

Тая мрежа за краставиците няма да стане, много са ѝ малки дупките и много високо си я заложил. Ще легнат по земята преди да се хванат, а ако се хванат листата и стеблата няма да могат да минават през дупките. Като народят, първия порив на вятъра ще ги събори.
Т'ва с варосването

Ubi dubium, ibi libertas
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Ей, това за мрежата и аз си го мислих (че е много дребна), ама нали слушам Директорката...
Тя е по организацията, аз - по изпълнението. Мислех си да сложа метална мрежа, поцинкована с квадратни дупки (има ги по железариите, кеф ти на пана по 2 метра, кеф ти на руло...) и да си остане за постоянно. Нищо де, тая година ще минем със ситната мрежа, тя така или иначе няма да изкара повече от един сезон, есента ще я изхвърля и напролет (живот & здраве...) ще сложа металната.
За варосването - не съм сигурен, но трябва да има някакъв ефект, иначе - защо ще го правят...
Нещо било свързано със защитата от вредители - така съм слушал. Иначе си прав - всякакви гадини си лазят необезпокоявани...
Цели клончета на една вишна започнаха да съхнат, листата на ябълките стана къдрави и се навиха на руло, сега чакам гъсениците и листните въшки да довършат градината... Запасил съм се яко с Нуреле и държа пръскачката в готовност - елате ми, гадове!

Тя е по организацията, аз - по изпълнението. Мислех си да сложа метална мрежа, поцинкована с квадратни дупки (има ги по железариите, кеф ти на пана по 2 метра, кеф ти на руло...) и да си остане за постоянно. Нищо де, тая година ще минем със ситната мрежа, тя така или иначе няма да изкара повече от един сезон, есента ще я изхвърля и напролет (живот & здраве...) ще сложа металната.
За варосването - не съм сигурен, но трябва да има някакъв ефект, иначе - защо ще го правят...

Нещо било свързано със защитата от вредители - така съм слушал. Иначе си прав - всякакви гадини си лазят необезпокоявани...

Цели клончета на една вишна започнаха да съхнат, листата на ябълките стана къдрави и се навиха на руло, сега чакам гъсениците и листните въшки да довършат градината... Запасил съм се яко с Нуреле и държа пръскачката в готовност - елате ми, гадове!

- Eмилио Димитров
- младши ентусиаст
-
За пръскането включи и редуване през 10-15тина дни - СКОР за доста гадове и Делан за кафявото гниене.
За краставиците има специална мрежа, която е с доста широки отвори. Метъра е стотинки. Тая пак може да си я сложиш, ама хоризонтално, че е по-скоро за градушка.
С тея 50 дръвчета в един момент ще трябва да си смениш адресната регистрация. На мен с 10тина, при условие, че си живея с тях ежедневно на моменти ми идва ташкън(на чист български)...
Тази година реших да направя капково за част от зарзавата - засега съм доволен от него. Доста мързелива работа.
За краставиците има специална мрежа, която е с доста широки отвори. Метъра е стотинки. Тая пак може да си я сложиш, ама хоризонтално, че е по-скоро за градушка.
С тея 50 дръвчета в един момент ще трябва да си смениш адресната регистрация. На мен с 10тина, при условие, че си живея с тях ежедневно на моменти ми идва ташкън(на чист български)...
Тази година реших да направя капково за част от зарзавата - засега съм доволен от него. Доста мързелива работа.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Borymeckata написа:..... миналия уикенд имаше доста бачкане и не остана време, пък и все пак са "почивни" дни - идеята не е да се изгърбиш от работа...![]()
Съжалявам колега, ама като те гледам точно ще се изгърбиш от работа. Преди 8 години с жената и ние тръгнахме с идеята да поработваме час-два-три, после малко цър-пър, малко люшкане на хамака и така. Ама не става така. Накрая само бачкане. И обядваме в 15-16 часа, а вечерята ..... сядаме да вечеряме и като ударя 50 грама за разтоварване и съм готов да си лягам. Една нощ така съм отцепил на хамака в двора, че посред нощ се събудих вкочанен. Но пък е яко да чуваш тишината нарушена от виенето на койоти ли е вълци ли е тук по нашия край.
Та един съвет - Не се изсилвай! Всичко ти е много хубаво ама трябва да е в такива граници, че да имате време и да починете! Успех и със здраве!

Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Мойта мрежа за краставичоците е самоделка от преплетени кабели. Треа я снимам като се прибера. Има и доматка и чушка...и разни други.
Най-смотаното нещо е ,че нещата от магазина са ми по-вкусни ))) Вкус, ко да го правиш
Най-смотаното нещо е ,че нещата от магазина са ми по-вкусни ))) Вкус, ко да го правиш

Хм,хм...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ябълки не знам дали ще ядете, но с това пръскане има шанс да вземете някой лев. Монсанто дават 2 милиарда долара в Щатите на тия, дето са ползвали хербициди 

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Не ползвам хербициди - само инсектицид, и само при крайна необходимост (когато гъсениците нападнат дървото и е въпрос на часове да му... таковат таковата).
Това предупреждение е точно на място. За съжаление, много добре съм запознат със синдрома "хайде-да-свършим-и-това-днес". Родителите ми (Бог да ги прости) бяха вишисти и двамата, но бяха залитнали да гледат някакво лозе. Помня как всичките ми почивни дни (тогава учехме и в събота и почивахме само в неделя), както и половината ми лятна ваканция минаваха на шибания баир. Жега, комари, без електричество, а с водата имаше два варианта - с кофа от помпата на 50 метра и от изворче на 250. И най-гадното беше, че работата никога не свършваше и винаги си тръгвахме по тъмно, защото "трябва да свършим още нещо". Разбира се, всичко се мъкнеше на гръб около 6 километра пеша.
Сега гледам да не си давам много зор - бачкаме кой каквото реши, че е необходино, а в 6 вечерта се пали скарата, вади се бирата от хладилника и се пуска музика. Не съм толкова ентусиазиран земеделец, отивам на селото само за почивка.
ceco_kd написа:Съжалявам колега, ама като те гледам точно ще се изгърбиш от работа. ...
Та един съвет - Не се изсилвай! Всичко ти е много хубаво ама трябва да е в такива граници, че да имате време и да починете! Успех и със здраве!
Това предупреждение е точно на място. За съжаление, много добре съм запознат със синдрома "хайде-да-свършим-и-това-днес". Родителите ми (Бог да ги прости) бяха вишисти и двамата, но бяха залитнали да гледат някакво лозе. Помня как всичките ми почивни дни (тогава учехме и в събота и почивахме само в неделя), както и половината ми лятна ваканция минаваха на шибания баир. Жега, комари, без електричество, а с водата имаше два варианта - с кофа от помпата на 50 метра и от изворче на 250. И най-гадното беше, че работата никога не свършваше и винаги си тръгвахме по тъмно, защото "трябва да свършим още нещо". Разбира се, всичко се мъкнеше на гръб около 6 километра пеша.
Сега гледам да не си давам много зор - бачкаме кой каквото реши, че е необходино, а в 6 вечерта се пали скарата, вади се бирата от хладилника и се пуска музика. Не съм толкова ентусиазиран земеделец, отивам на селото само за почивка.
- Eмилио Димитров
- младши ентусиаст
-
хербицидите са за плевели.
принципно дадени райони са силно зависими от различни болести. При Боримечката явно има гъсеници или други дребни бабалюги. При мен такова животно рядко има, но дръвчетата ми страдат от гъбични инфекции - като сачмянка, струпясване, къдравост. Междудругото ползвам един трик срещу малките гадове, които хвърчат или живуркат в листата, а именно малки бутилки с малко зелев сок, закачени на всяко дръвче. Грозно е, но пък е ефективно.
принципно дадени райони са силно зависими от различни болести. При Боримечката явно има гъсеници или други дребни бабалюги. При мен такова животно рядко има, но дръвчетата ми страдат от гъбични инфекции - като сачмянка, струпясване, къдравост. Междудругото ползвам един трик срещу малките гадове, които хвърчат или живуркат в листата, а именно малки бутилки с малко зелев сок, закачени на всяко дръвче. Грозно е, но пък е ефективно.