Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
Поредната реклама, а всъщност е пълен ташак. София предлагала възможности - а добро утро и мерси за инфото. "Тук - там", "Идентичност за България", "Заедно в час", "Кариера в България" и т.н. фондациики, форумите и мероприятията им. И като се появиш там, вЕрно има възможности, ама най вече, както всички знаят - IT сектор и кол център "специалисти" 

Ubi dubium, ibi libertas
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
don_gori написа:С едно леко уточнение, че София не е България
На практика се получава София и всички други, като другите са живи колкото да не умрат. Може да водите колко обяви за работа има извън София, за какво и за какво пари.
Аз не знам друго място където в столицата взимат минимум два, а може и три пъти повече за една и съща работа от колкото в разни градчета. Изключения има, но са максимум 5%.
Нали не забравяш,че освен взимане и даването е малко по-друго.
Така припомням,че темата за емиграцията е валидна за нашите ширини също както и по света.
Така припомням,че темата за емиграцията е валидна за нашите ширини също както и по света.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
Nickelback написа:http://m.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-37278162
don_gori написа: С едно леко уточнение, че София не е България![]()
Много си прав колега, хайде някой учил в Германия да се върне обратно в малкото градче, от където е родом и да види там с какво ще го уредят синдикатите

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Grozdanoff написа:Nickelback написа:http://m.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-37278162don_gori написа: С едно леко уточнение, че София не е България![]()
Много си прав колега, хайде някой учил в Германия да се върне обратно в малкото градче, от където е родом и да види там с какво ще го уредят синдикатите
Този някой случайно може да си направи фирма или да работи към фирма, която развива дейност извън България. Хора, мислете малко извън рамката и работата от 9 до 6 в офис.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
dextuar написа:Grozdanoff написа:Nickelback написа:http://m.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-37278162don_gori написа: С едно леко уточнение, че София не е България![]()
Този някой случайно може да си направи фирма или да работи към фирма, която развива дейност извън България. Хора, мислете малко извън рамката и работата от 9 до 6 в офис.
Колега ти яка контра ми удари

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
има и други моменти. в провинцията се плаща по-малко, но и живота е по-евтин. сега- факт е, че има и много други фактори които правят живота извън големите градове по-"скромен", но... мисълта ми беше, че може и така.
да не говориме, че особено в сферата на ит - с разните впн, виртуални работни места и машини и тн... тенденцията в момента е да се работи все повече и повече от домашния офис. примерно в нашата фирма 75% от служителите си нямат "тяхно си" работно място а имат общи куб-ове където като (ако) дойдат в офиса седят (open desk concept) а ако искаш да не те слуша никой - има си зали за конференции и там можеш да се усамотиш... дори като стане въпрос за кол-центрове - сега има един проект доста от нашите кол-центрове да са "разхвърляни" по домовете на служителите- имат си по един ип телефон и като някой звънне на кол-центъра ... някой си вдига от домашния офис...
дори мероприятия които традиционно са били очи-в-очи (като мениджмънт примерно) преминават на виртуална основа... повечето ми събрания в момента са през бизнес скайп и мисля, че са почти толкова ефективни колкото ако сме на живо...
и друг пример- най-добрия ми приятел е частен учител. преподава науки на гимназисти и ги готви за кандидатсване в университетите. работи сам за себе си и прави много добри (дори за тукашния стандарт) пари. как преподава? 99% през скайп. все като му се обадя е някъде по света- обича да пътува човека...
та общата ми мисъл беше, че провинцията не е задължително да е място за бедни... така се получава само по разните бананови държави където няма технологии и свободомислещи кадри да "покрият" извън големите градове.
аз лично, на този си етап не бих живял в голям град защото обичам да ми е широко и тихо.
да не говориме, че особено в сферата на ит - с разните впн, виртуални работни места и машини и тн... тенденцията в момента е да се работи все повече и повече от домашния офис. примерно в нашата фирма 75% от служителите си нямат "тяхно си" работно място а имат общи куб-ове където като (ако) дойдат в офиса седят (open desk concept) а ако искаш да не те слуша никой - има си зали за конференции и там можеш да се усамотиш... дори като стане въпрос за кол-центрове - сега има един проект доста от нашите кол-центрове да са "разхвърляни" по домовете на служителите- имат си по един ип телефон и като някой звънне на кол-центъра ... някой си вдига от домашния офис...
дори мероприятия които традиционно са били очи-в-очи (като мениджмънт примерно) преминават на виртуална основа... повечето ми събрания в момента са през бизнес скайп и мисля, че са почти толкова ефективни колкото ако сме на живо...
и друг пример- най-добрия ми приятел е частен учител. преподава науки на гимназисти и ги готви за кандидатсване в университетите. работи сам за себе си и прави много добри (дори за тукашния стандарт) пари. как преподава? 99% през скайп. все като му се обадя е някъде по света- обича да пътува човека...
та общата ми мисъл беше, че провинцията не е задължително да е място за бедни... така се получава само по разните бананови държави където няма технологии и свободомислещи кадри да "покрият" извън големите градове.
аз лично, на този си етап не бих живял в голям град защото обичам да ми е широко и тихо.
Последна промяна alx на 27 Яну 2017, 18:11, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Кое точно е по-евтино в провинцията?!
Храната ли- напротив, в София храната е по-евтина, от колкото да кажем в Пловдив или Велико Търново.
Водата в София мисля че е най-евтина в цяла България
Квартирите са по-евтини и това е.
Ако си в къща, може да се отопляваш на дърва или въглища и това може би е по-евтин вариант.
Храната ли- напротив, в София храната е по-евтина, от колкото да кажем в Пловдив или Велико Търново.
Ако си в къща, може да се отопляваш на дърва или въглища и това може би е по-евтин вариант.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Е.Димитров написа:Кое точно е по-евтино в провинцията?!
В грешка си, имам колега от Видин и казва, че там всичко е в пъти по-евтино в сравнение със София. Особено за храната постоянно ми казва "Това във Видин е наполовина!". А той редовно си ходи там. Отделно наскоро даваха и сравнение по телевизията - 3-стаен в София - 90-100к ЕВРО, във Видин - 15к ЛЕВА. За квартирите може би само във Варна да е по-скъпо от наблюдения пак на колеги. Сега познат с търси апартамент под наем - минимум 500-600лв за двустаен. Съмнява ме да е толкова във Велико Търното.
Последна промяна Dextuar на 27 Яну 2017, 17:31, променена общо 1 път
Е.Димитров написа:Кое точно е по-евтино в провинцията?!
не знам откъде реши- в провинцията почти всички от наложителните стоки са по-евтини... ама и аз го гледам по-различно...
по-евтино е защото се разболяваш по-малко. защото не прекарваш по 2 часа на ден в задръстване или да мръзнеш по спирките... и такива неизмерими директно в разходи работи...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
Стига сте говорили глупости, естествено че в столицата е по-скъпо, особено сравнено с по-малките градове. В това число изключваме куротните градчета по време на сезона, някой да не ми обясни сега, че в Несебър било по-скъпо.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
На фона на заплатите им кое е по-евтино ? То ако беше така едва ли куцо, кьораво и сакато щеше да се изсипе в София на квартирка 

Ubi dubium, ibi libertas
hell's angel написа:На фона на заплатите им кое е по-евтино ? То ако беше така едва ли куцо, кьораво и сакато щеше да се изсипе в София на квартирка
гледаш в грешната посока... мисли го западна ит заплата и живот в провинцията...

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Май ти го гледаш от грешната страна...Тия евентуално ще са единици. От масовите се изисква координация на лявата и дясната ръка, да сменят касетата и хартията на принтера и евентуално да резетнат компа. Иначе да - имаше разни такива планове по тоя тертип - някви айтита бяха изкупили къщи и земи в разни села и щяха да съчетават с био земеделие - направо комуна
ама не знам честно казано как се разви ....

Ubi dubium, ibi libertas
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Жилищата са по-евтини ,както и квартирите,наистина в пъти. Да, и по заведения може да ти е наистина по-евтино(изкл.тези по морето).Всичко друго си е на същата цена ,говоря от челен опит.Заплатите са почти в пъти по ниски.Забравих автоуслугите-за труд вземат сравнително по-малко,но и услугите са често със съмнително качество на изпълнение..И е много по-вероятно да попаднеш на менте авточасти и консумативи.
Навремето си мислех по-добре чужбина,после си казах по-добре София от чужбина,сега си мисля друго,след 2-3 години може би 4то
За едно съм съгласен,ако не си почитател на лудницата ,малкият град или селото /предградията могат да ти предложат много по-качествен живот за по-малко пари.НО пак трябва да имаш добър доход,което в нашите БГ условия е възможно,но никак ,никак не е лесно или даденост,за разлика от белия свят.Това е.
Навремето си мислех по-добре чужбина,после си казах по-добре София от чужбина,сега си мисля друго,след 2-3 години може би 4то

За едно съм съгласен,ако не си почитател на лудницата ,малкият град или селото /предградията могат да ти предложат много по-качествен живот за по-малко пари.НО пак трябва да имаш добър доход,което в нашите БГ условия е възможно,но никак ,никак не е лесно или даденост,за разлика от белия свят.Това е.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"