Желание за емиграция, къде и защо?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от hell's angel » 27 Яну 2017, 14:20

Поредната реклама, а всъщност е пълен ташак. София предлагала възможности - а добро утро и мерси за инфото. "Тук - там", "Идентичност за България", "Заедно в час", "Кариера в България" и т.н. фондациики, форумите и мероприятията им. И като се появиш там, вЕрно има възможности, ама най вече, както всички знаят - IT сектор и кол център "специалисти" :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Яну 2017, 15:34

don_gori написа:С едно леко уточнение, че София не е България ;)

На практика се получава София и всички други, като другите са живи колкото да не умрат. Може да водите колко обяви за работа има извън София, за какво и за какво пари.
Аз не знам друго място където в столицата взимат минимум два, а може и три пъти повече за една и съща работа от колкото в разни градчета. Изключения има, но са максимум 5%.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 27 Яну 2017, 15:42

Нали не забравяш,че освен взимане и даването е малко по-друго.
Така припомням,че темата за емиграцията е валидна за нашите ширини също както и по света.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 27 Яну 2017, 16:25

Nickelback написа:http://m.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-37278162

don_gori написа: С едно леко уточнение, че София не е България ;)

Много си прав колега, хайде някой учил в Германия да се върне обратно в малкото градче, от където е родом и да види там с какво ще го уредят синдикатите ;)
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 27 Яну 2017, 16:37

Grozdanoff написа:
Nickelback написа:http://m.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-37278162

Много си прав колега, хайде някой учил в Германия да се върне обратно в малкото градче, от където е родом и да види там с какво ще го уредят синдикатите ;)

Този някой случайно може да си направи фирма или да работи към фирма, която развива дейност извън България. Хора, мислете малко извън рамката и работата от 9 до 6 в офис.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 27 Яну 2017, 16:47

dextuar написа:
Grozdanoff написа:

Този някой случайно може да си направи фирма или да работи към фирма, която развива дейност извън България. Хора, мислете малко извън рамката и работата от 9 до 6 в офис.

Колега ти яка контра ми удари ;) така е, опция е, но това което don_gori го каза е голям фактор !
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Яну 2017, 17:01

има и други моменти. в провинцията се плаща по-малко, но и живота е по-евтин. сега- факт е, че има и много други фактори които правят живота извън големите градове по-"скромен", но... мисълта ми беше, че може и така.

да не говориме, че особено в сферата на ит - с разните впн, виртуални работни места и машини и тн... тенденцията в момента е да се работи все повече и повече от домашния офис. примерно в нашата фирма 75% от служителите си нямат "тяхно си" работно място а имат общи куб-ове където като (ако) дойдат в офиса седят (open desk concept) а ако искаш да не те слуша никой - има си зали за конференции и там можеш да се усамотиш... дори като стане въпрос за кол-центрове - сега има един проект доста от нашите кол-центрове да са "разхвърляни" по домовете на служителите- имат си по един ип телефон и като някой звънне на кол-центъра ... някой си вдига от домашния офис...

дори мероприятия които традиционно са били очи-в-очи (като мениджмънт примерно) преминават на виртуална основа... повечето ми събрания в момента са през бизнес скайп и мисля, че са почти толкова ефективни колкото ако сме на живо...

и друг пример- най-добрия ми приятел е частен учител. преподава науки на гимназисти и ги готви за кандидатсване в университетите. работи сам за себе си и прави много добри (дори за тукашния стандарт) пари. как преподава? 99% през скайп. все като му се обадя е някъде по света- обича да пътува човека...

та общата ми мисъл беше, че провинцията не е задължително да е място за бедни... така се получава само по разните бананови държави където няма технологии и свободомислещи кадри да "покрият" извън големите градове.

аз лично, на този си етап не бих живял в голям град защото обичам да ми е широко и тихо.
Последна промяна alx на 27 Яну 2017, 18:11, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Яну 2017, 17:25

Кое точно е по-евтино в провинцията?!
Храната ли- напротив, в София храната е по-евтина, от колкото да кажем в Пловдив или Велико Търново.
Водата в София мисля че е най-евтина в цяла България
Квартирите са по-евтини и това е.
Ако си в къща, може да се отопляваш на дърва или въглища и това може би е по-евтин вариант.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 27 Яну 2017, 17:27

Е.Димитров написа:Кое точно е по-евтино в провинцията?!
Храната ли- напротив, в София храната е по-евтина, от колкото да кажем в Пловдив или Велико Търново.
Ако си в къща, може да се отопляваш на дърва или въглища и това може би е по-евтин вариант.

В грешка си, имам колега от Видин и казва, че там всичко е в пъти по-евтино в сравнение със София. Особено за храната постоянно ми казва "Това във Видин е наполовина!". А той редовно си ходи там. Отделно наскоро даваха и сравнение по телевизията - 3-стаен в София - 90-100к ЕВРО, във Видин - 15к ЛЕВА. За квартирите може би само във Варна да е по-скъпо от наблюдения пак на колеги. Сега познат с търси апартамент под наем - минимум 500-600лв за двустаен. Съмнява ме да е толкова във Велико Търното.
Последна промяна Dextuar на 27 Яну 2017, 17:31, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Яну 2017, 17:30

Е.Димитров написа:Кое точно е по-евтино в провинцията?!

не знам откъде реши- в провинцията почти всички от наложителните стоки са по-евтини... ама и аз го гледам по-различно...

по-евтино е защото се разболяваш по-малко. защото не прекарваш по 2 часа на ден в задръстване или да мръзнеш по спирките... и такива неизмерими директно в разходи работи...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 27 Яну 2017, 17:52

Стига сте говорили глупости, естествено че в столицата е по-скъпо, особено сравнено с по-малките градове. В това число изключваме куротните градчета по време на сезона, някой да не ми обясни сега, че в Несебър било по-скъпо.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 27 Яну 2017, 18:10

На фона на заплатите им кое е по-евтино ? То ако беше така едва ли куцо, кьораво и сакато щеше да се изсипе в София на квартирка :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Яну 2017, 18:12

hell's angel написа:На фона на заплатите им кое е по-евтино ? То ако беше така едва ли куцо, кьораво и сакато щеше да се изсипе в София на квартирка :mhihi:

гледаш в грешната посока... мисли го западна ит заплата и живот в провинцията... :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 27 Яну 2017, 18:25

Май ти го гледаш от грешната страна...Тия евентуално ще са единици. От масовите се изисква координация на лявата и дясната ръка, да сменят касетата и хартията на принтера и евентуално да резетнат компа. Иначе да - имаше разни такива планове по тоя тертип - някви айтита бяха изкупили къщи и земи в разни села и щяха да съчетават с био земеделие - направо комуна :mrgreen: ама не знам честно казано как се разви ....
Ubi dubium, ibi libertas

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 27 Яну 2017, 18:30

Жилищата са по-евтини ,както и квартирите,наистина в пъти. Да, и по заведения може да ти е наистина по-евтино(изкл.тези по морето).Всичко друго си е на същата цена ,говоря от челен опит.Заплатите са почти в пъти по ниски.Забравих автоуслугите-за труд вземат сравнително по-малко,но и услугите са често със съмнително качество на изпълнение..И е много по-вероятно да попаднеш на менте авточасти и консумативи.
Навремето си мислех по-добре чужбина,после си казах по-добре София от чужбина,сега си мисля друго,след 2-3 години може би 4то :lol:
За едно съм съгласен,ако не си почитател на лудницата ,малкият град или селото /предградията могат да ти предложат много по-качествен живот за по-малко пари.НО пак трябва да имаш добър доход,което в нашите БГ условия е възможно,но никак ,никак не е лесно или даденост,за разлика от белия свят.Това е.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата