Въпрос по физика
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос по физика
След уточнението, че става въпрос за свободно стоящо твърдо тяло, възникват други въпроси. Никълбека го проверява на преобръщане - ОК. А с хлъзгането как стои въпросът, да попитам? Нещо за коефициента на триене между опората и настилката на пода? Нещо за вида и точката на прилагане на хоризонталната (преобръщаща) сила? Всъщност, какво е въздействието върху тази "конструкция"? Собствено тегло и полезен товар вертикално, това е ясно. Сняг ще я вали ли? А хоризонталните товари какви са - вятър, земетръс, блъскане със задник, челен удар от домашен любимец? И стигаме до товарните комбинации...
Никълбек, последователността на статическия анализ е следната:
Изчислителен модел (с размери, материали, опорни условия и др.) - товарни състояния - товарни комбинации - изчисление - оразмеряване.
Оразмеряването се извършва по две групи гранични състояния - якостни и деформационни. Процесът е итерационен. В смисъл, че ако след оразмеряването стигнеш до изменение на накой от параметрите на модела, повтаряш процедурата с новия (коригиран) модел.
Това статиката е проста работа, но взе пак...

Никълбек, последователността на статическия анализ е следната:
Изчислителен модел (с размери, материали, опорни условия и др.) - товарни състояния - товарни комбинации - изчисление - оразмеряване.
Оразмеряването се извършва по две групи гранични състояния - якостни и деформационни. Процесът е итерационен. В смисъл, че ако след оразмеряването стигнеш до изменение на накой от параметрите на модела, повтаряш процедурата с новия (коригиран) модел.
Това статиката е проста работа, но взе пак...

Excellent! Steven is my name!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Хлъзгането на конструкциято по хоризонтала поставя нови въпроси за масата на конструкцията силата на триене в основата и рамото което се получава от приложената сила и повърхноста върху която стои опората. Но дори и така без това хлъзгане и да е известна масата и да се определи силата чрез която LR действа върху опората не може да се твърди така безотговорно че ширината на елемнета няма значение . Ако масата е достатъчно голяма и силата LR с подходящ импулс и величина в долния край на елемента може да го пречупи преди да се катурне конструкцията или да приплъзне . Така че L ще бъде за предпочитане да е с максималния размер докато не се определят още параметри на системата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Borymeckata написа:След уточнението, че става въпрос за свободно стоящо твърдо тяло, възникват други въпроси. Никълбека го проверява на преобръщане - ОК. А с хлъзгането как стои въпросът, да попитам? Нещо за коефициента на триене между опората и настилката на пода? Нещо за вида и точката на прилагане на хоризонталната (преобръщаща) сила? Всъщност, какво е въздействието върху тази "конструкция"? Собствено тегло и полезен товар вертикално, това е ясно. Сняг ще я вали ли? А хоризонталните товари какви са - вятър, земетръс, блъскане със задник, челен удар от домашен любимец? И стигаме до товарните комбинации...
Не мисля, че има нужда да се навлиза толкова в детайли за една колона. Нарочно и аз ги загатнах тия неща в последната картинка и се радвам, че двамата с Джордана сте размърдали мозъците.
Просто смятам, че казусът се изчерпва с практическата си стойност, а именно, човек горе-долу, дори на око и на усет да оценява кога един предмет в ежедневието му може да се преобърне или да е изглежда нестабилен, гледайки основата му и усещайки го къде му е центъра на тежестта. Това исках да кажа и смятам, че е било полезно по темата. Смятам и че съм го онагледил прилично.
Всяко детайлизиране и търсене на теле под вола, предвид липсата на каквато и да е конкретика откъм параметри, е излишно словоблудство оттук-натам, и аз лично минавам в рийдонли моуд, ако ще се теоретизира още

Borymeckata написа:Никълбек, последователността на статическия анализ е следната:
Благодаря за разяснението, че е итеративен, сигурно е така и дори съм го допускал, както е и в много други сфери на инженеринга, не го оспорвам

Borymeckata написа:Това статиката е проста работа, но взе пак...![]()
Бъркаш човека нещо. Аз съм последният човек в тоя форум (дори изобщо), който ще омаловажи или неглижира, който и да било инженерен труд. Дори напротив - г'явола е детайлите, и там си проличава кой колко точно струва

Подобно е да ти кажа за твоите касетофони, че понеже са на 40-50 години и "със стара технология", то те са елементарни и всеки може да ги ре-монтира и да не говорим... ре-инженерне от нулата. Да, ама не

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:Сега на фона на инструментите и заготовките (било то греди или софтуерни компоненти), които имаме сме... как да ти кажа.. всичко е едно голямо лего, а ние големи мързеливи и мрънкащи бебета
аз мисля, че по-добре не можеше да се напише...
оня ден ходих на покрива на една печатница строена началото на 20ти век... там има една къщичка и в нея се помещава електромотора и трансмисията на индустриалния асансьор на сградата... ми ако ти кажа, че ми останаха очите в него... как е направено всичко, измислени са ограничителите, защитните системи против скъсване на въжетата, трансмисията за 2 скорости, как е намотан ротора (вижда се през едни прорези)... тези хора с това което са имали тогава са абсолютни факири... и 100 години по-късно всичко си работи както трябва (изложено на практика на външен въздух) и собственика не помни кога за последно нещо се е трошило.. само всяка година едни момчета се качват на покрива с една кофа масло и 2 тръбни ключа и дозатягат едни неща и мажат трансмисията с маслото... и това е... и хиляди други такива примери за инжинерно творчество което младото поколение може само да си мечтае...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Щом едно нещо работи 100 години значи е неправилно проектирано . 100% производителя е фалирал . 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Nickelback написа:...
Респект, че отделяш толкова време за подробни разяснения и градивна дискусия, предвид как те класифицират

Много са си хубави и картинките, и обясненията в правилния scope без излишни детайли, предвид любителския контекст на задачата.
Само да кажа, че има и кой да оцени

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
enigma написа:Nickelback написа:...
Респект, че отделяш толкова време за подробни разяснения и градивна дискусия, предвид как те класифицират.
Много са си хубави и картинките, и обясненията в правилния scope без излишни детайли, предвид любителския контекст на задачата.
Само да кажа, че има и кой да оцени.
Може би си прав колега, може би аз не доуценявам хората понякога, но ми се струва, че ако Nickelback и alx си бяха запълниви времето на форумните мнения с това да прочетат първите 30стр. от учебник по Физика от гимназията, щяха да дадат по-достоверен и по-изчерпателен отговор по темата; и аз мога да изтегля някоя еладжийска програма и да почна да правя снимки на мои въображаеми интегрални схеми, но тъй като не съм електро инженер просто няма смисъл...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Nickelback написа:Просто смятам, че казусът се изчерпва с практическата си стойност, а именно, човек горе-долу, дори на око и на усет да оценява кога един предмет в ежедневието му може да се преобърне или да е изглежда нестабилен, гледайки основата му и усещайки го къде му е центъра на тежестта. Това исках да кажа и смятам, че е било полезно по темата. Смятам и че съм го онагледил прилично.
Аз наистина няма какво да напиша повече по темата. Да проверяваш устойчивостта на някаква "конструкция" без изобщо да имаш представа на какво натоварване е подложена, аргументи от сорта на "горе-долу, на око и на усет", "изглежда стабилен / нестабилен", "усещане за ЦТ"... са всичко друго, но не и професионален подход. Нито изходните условия на задачата са дадени коректно в началото, нито въпросът е поставен правилно, нито отговорите по него са адекватни. Не знам как е в електрониката, но мостове и телевизионни кули не се проектират "по усет" "на око" и "усещане". Затова... аз съм дотук.

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:...
Абсолютно!
Jordana написа:Щом едно нещо работи 100 години значи е неправилно проектирано . 100% производителя е фалирал .
Особено валидно на днешно време

enigma написа:Nickelback написа:...
Респект, че отделяш толкова време за подробни разяснения и градивна дискусия, предвид как те класифицират.
Само да кажа, че има и кой да оцени.
Е това ми стига, благодаря колега

Borymeckata написа:всичко друго, но не и професионален подход
Оли, оли...

Някой да е гонил професионален подход всъщност или да е твърдял подобно нещо? А нужен ли е такъв за една колона?
Редно беше като професионалист, там който се чувства такъв, подробно да изиска и разпише там каквото пише по книгите, но и да е смилаемо за човека отсреща. Или беше по-интересно да се сипва в направление лични нападки. Дали? Щото аз такова някакво любителско ниво долових в изначало поставения казус (дори бях сигурен че става въпрос или за стойка за колона или метален крак на нещо си)

Не съм сигурен как ще реагирам другия път на произволен твой въпрос по близка до мен тема, но със сигурност едва ли ще е в приятелския и снизходителен стил, в който обяснявам на хората, писали ми десетки ЛС-та, или директно в хобистката тема, на пръв поглед с елементарните, глупави и непараметризирани въпроси

Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Никелбек, никаква лична обида, квалификация, нападка или дори неуважителен израз няма да откриеш в моите мнения. Напротив... Но ако все пак има такава или нещо казано от мен може да се изтълкува в този смисъл (като лична обида към теб) - извинявам се пред целия форум.
Но си стоя на мнението - не можеш да докажеш /опровергаеш устойчивостта на някаква система, без да са ясни размерите, подпорните условия, натоварването, характеристиките на материалите, сеченията и др. Тук има и други инженери - ако не съм прав, нека кажат.
Но си стоя на мнението - не можеш да докажеш /опровергаеш устойчивостта на някаква система, без да са ясни размерите, подпорните условия, натоварването, характеристиките на материалите, сеченията и др. Тук има и други инженери - ако не съм прав, нека кажат.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Но си стоя на мнението - не можеш да докажеш /опровергаеш устойчивостта на някаква система, без да са ясни размерите, подпорните условия, натоварването, характеристиките на материалите, сеченията и др. Тук има и други инженери - ако не съм прав, нека кажат.
Аз от самото начало на темата чакам професионалния инженерен ваш подход и какво авторът точно трябва да ви покаже, за да станат нещата по книгите. Чакам като професионалисти в ваше лице да онагледите как тече един професионален диалог на професионалист с любител и как се развива той и доколко надалеч стига.
Дали ще го видим в тая тема? А дали има смисъл?
Чакам.
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Няма да дочакаш, защото свободно стоящо "нещо" върху паркета в хола не е обект на инженерен анализ. Аз писах по темата, докато (явно погрешно) съм смятал показаната конструкция за хоризонтална конзола. След разяснението... нямам какво да кажа, просто.

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
Аз от цялата работа разбрах, че е най-сигурно ако човека си остави тонколоните на земята 

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, върху специални остри крачета (шпайкове).

https://www.google.bg/search?q=%D1%88%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8&tbm=isch&ved=2ahUKEwi9zfGgsZH2AhUEAsAKHffJAcEQ2-cCegQIABAA&oq=%D1%88%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8&gs_lcp=CgNpbWcQDDIFCAAQgAQ6BggAEAUQHlDJDljML2DjT2gAcAB4AIABlgGIAccIkgEDNS41mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=bdQTYv1ihISABveTh4gM
И въпросът се решава радикално...

https://www.google.bg/search?q=%D1%88%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8&tbm=isch&ved=2ahUKEwi9zfGgsZH2AhUEAsAKHffJAcEQ2-cCegQIABAA&oq=%D1%88%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8&gs_lcp=CgNpbWcQDDIFCAAQgAQ6BggAEAUQHlDJDljML2DjT2gAcAB4AIABlgGIAccIkgEDNS41mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=bdQTYv1ihISABveTh4gM
И въпросът се решава радикално...

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Няма да дочакаш, защото свободно стоящо "нещо" върху паркета в хола не е обект на инженерен анализ.
Очевидно е, при положение, че авторът пита за стабилност при поклащане "настрани".
И ти като професионалист какво би го попитал?
Аз като любител ще го попитам, колоната на шпайкове ли е? На гумени краци ли е, на какво е към пода? А преди това казах къде е слабото звено по отношение на "М" спрямо "К", според мен. Ти каза ли му го това, съгласен ли си, против ли си? Защо?
Е такива някакви диалози очаквам...
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Лето две и седемнаесто.