Въпрос по физика

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Въпрос по физика

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2022, 14:20

След уточнението, че става въпрос за свободно стоящо твърдо тяло, възникват други въпроси. Никълбека го проверява на преобръщане - ОК. А с хлъзгането как стои въпросът, да попитам? Нещо за коефициента на триене между опората и настилката на пода? Нещо за вида и точката на прилагане на хоризонталната (преобръщаща) сила? Всъщност, какво е въздействието върху тази "конструкция"? Собствено тегло и полезен товар вертикално, това е ясно. Сняг ще я вали ли? А хоризонталните товари какви са - вятър, земетръс, блъскане със задник, челен удар от домашен любимец? И стигаме до товарните комбинации...

Никълбек, последователността на статическия анализ е следната:
Изчислителен модел (с размери, материали, опорни условия и др.) - товарни състояния - товарни комбинации - изчисление - оразмеряване.
Оразмеряването се извършва по две групи гранични състояния - якостни и деформационни. Процесът е итерационен. В смисъл, че ако след оразмеряването стигнеш до изменение на накой от параметрите на модела, повтаряш процедурата с новия (коригиран) модел.

Това статиката е проста работа, но взе пак... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Фев 2022, 14:46

Хлъзгането на конструкциято по хоризонтала поставя нови въпроси за масата на конструкцията силата на триене в основата и рамото което се получава от приложената сила и повърхноста върху която стои опората. Но дори и така без това хлъзгане и да е известна масата и да се определи силата чрез която LR действа върху опората не може да се твърди така безотговорно че ширината на елемнета няма значение . Ако масата е достатъчно голяма и силата LR с подходящ импулс и величина в долния край на елемента може да го пречупи преди да се катурне конструкцията или да приплъзне . Така че L ще бъде за предпочитане да е с максималния размер докато не се определят още параметри на системата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 21 Фев 2022, 16:12

Borymeckata написа:След уточнението, че става въпрос за свободно стоящо твърдо тяло, възникват други въпроси. Никълбека го проверява на преобръщане - ОК. А с хлъзгането как стои въпросът, да попитам? Нещо за коефициента на триене между опората и настилката на пода? Нещо за вида и точката на прилагане на хоризонталната (преобръщаща) сила? Всъщност, какво е въздействието върху тази "конструкция"? Собствено тегло и полезен товар вертикално, това е ясно. Сняг ще я вали ли? А хоризонталните товари какви са - вятър, земетръс, блъскане със задник, челен удар от домашен любимец? И стигаме до товарните комбинации...

Не мисля, че има нужда да се навлиза толкова в детайли за една колона. Нарочно и аз ги загатнах тия неща в последната картинка и се радвам, че двамата с Джордана сте размърдали мозъците.
Просто смятам, че казусът се изчерпва с практическата си стойност, а именно, човек горе-долу, дори на око и на усет да оценява кога един предмет в ежедневието му може да се преобърне или да е изглежда нестабилен, гледайки основата му и усещайки го къде му е центъра на тежестта. Това исках да кажа и смятам, че е било полезно по темата. Смятам и че съм го онагледил прилично.
Всяко детайлизиране и търсене на теле под вола, предвид липсата на каквато и да е конкретика откъм параметри, е излишно словоблудство оттук-натам, и аз лично минавам в рийдонли моуд, ако ще се теоретизира още :ok:

Borymeckata написа:Никълбек, последователността на статическия анализ е следната:
Изчислителен модел (с размери, материали, опорни условия и др.) - товарни състояния - товарни комбинации - изчисление - оразмеряване.
Оразмеряването се извършва по две групи гранични състояния - якостни и деформационни. Процесът е итерационен. В смисъл, че ако след оразмеряването стигнеш до изменение на накой от параметрите на модела, повтаряш процедурата с новия (коригиран) модел.

Благодаря за разяснението, че е итеративен, сигурно е така и дори съм го допускал, както е и в много други сфери на инженеринга, не го оспорвам :yes:

Borymeckata написа:Това статиката е проста работа, но взе пак... :dunno: :dunno:

Бъркаш човека нещо. Аз съм последният човек в тоя форум (дори изобщо), който ще омаловажи или неглижира, който и да било инженерен труд. Дори напротив - г'явола е детайлите, и там си проличава кой колко точно струва :yes: Вероятно си се тригърнал от коментара ми, че обяснението на казуса е с ниво 8-ми клас. Да, до голяма степен е така, трябва да знаеш какво е вектор и къде му е приложната точка, дотолкова, че да разбереш кое има значение по отношение на стабилност и преобръщане :ok:

Подобно е да ти кажа за твоите касетофони, че понеже са на 40-50 години и "със стара технология", то те са елементарни и всеки може да ги ре-монтира и да не говорим... ре-инженерне от нулата. Да, ама не :roll: Точно тогава са творили истинските инженери. Сега на фона на инструментите и заготовките (било то греди или софтуерни компоненти :mhihi: ), които имаме сме... как да ти кажа.. всичко е едно голямо лего, а ние големи мързеливи и мрънкащи бебета :mhihi:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Фев 2022, 17:21

Nickelback написа:Сега на фона на инструментите и заготовките (било то греди или софтуерни компоненти :mhihi: ), които имаме сме... как да ти кажа.. всичко е едно голямо лего, а ние големи мързеливи и мрънкащи бебета :mhihi:

аз мисля, че по-добре не можеше да се напише...

оня ден ходих на покрива на една печатница строена началото на 20ти век... там има една къщичка и в нея се помещава електромотора и трансмисията на индустриалния асансьор на сградата... ми ако ти кажа, че ми останаха очите в него... как е направено всичко, измислени са ограничителите, защитните системи против скъсване на въжетата, трансмисията за 2 скорости, как е намотан ротора (вижда се през едни прорези)... тези хора с това което са имали тогава са абсолютни факири... и 100 години по-късно всичко си работи както трябва (изложено на практика на външен въздух) и собственика не помни кога за последно нещо се е трошило.. само всяка година едни момчета се качват на покрива с една кофа масло и 2 тръбни ключа и дозатягат едни неща и мажат трансмисията с маслото... и това е... и хиляди други такива примери за инжинерно творчество което младото поколение може само да си мечтае...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Фев 2022, 17:33

Щом едно нещо работи 100 години значи е неправилно проектирано . 100% производителя е фалирал . :winky:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 21 Фев 2022, 17:49

Nickelback написа:...

Респект, че отделяш толкова време за подробни разяснения и градивна дискусия, предвид как те класифицират :shock:.
Много са си хубави и картинките, и обясненията в правилния scope без излишни детайли, предвид любителския контекст на задачата.
Само да кажа, че има и кой да оцени :D .
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 21 Фев 2022, 18:27

enigma написа:

Респект, че отделяш толкова време за подробни разяснения и градивна дискусия, предвид как те класифицират :shock:.
Много са си хубави и картинките, и обясненията в правилния scope без излишни детайли, предвид любителския контекст на задачата.

Може би си прав колега, може би аз не доуценявам хората понякога, но ми се струва, че ако Nickelback и alx си бяха запълниви времето на форумните мнения с това да прочетат първите 30стр. от учебник по Физика от гимназията, щяха да дадат по-достоверен и по-изчерпателен отговор по темата; и аз мога да изтегля някоя еладжийска програма и да почна да правя снимки на мои въображаеми интегрални схеми, но тъй като не съм електро инженер просто няма смисъл...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2022, 18:41

Nickelback написа:Просто смятам, че казусът се изчерпва с практическата си стойност, а именно, човек горе-долу, дори на око и на усет да оценява кога един предмет в ежедневието му може да се преобърне или да е изглежда нестабилен, гледайки основата му и усещайки го къде му е центъра на тежестта. Това исках да кажа и смятам, че е било полезно по темата. Смятам и че съм го онагледил прилично.

Аз наистина няма какво да напиша повече по темата. Да проверяваш устойчивостта на някаква "конструкция" без изобщо да имаш представа на какво натоварване е подложена, аргументи от сорта на "горе-долу, на око и на усет", "изглежда стабилен / нестабилен", "усещане за ЦТ"... са всичко друго, но не и професионален подход. Нито изходните условия на задачата са дадени коректно в началото, нито въпросът е поставен правилно, нито отговорите по него са адекватни. Не знам как е в електрониката, но мостове и телевизионни кули не се проектират "по усет" "на око" и "усещане". Затова... аз съм дотук. :wave: :wave:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Фев 2022, 19:09

alx написа:...

Абсолютно!

Jordana написа:Щом едно нещо работи 100 години значи е неправилно проектирано . 100% производителя е фалирал . :winky:

Особено валидно на днешно време :ok:

enigma написа:

Е това ми стига, благодаря колега :bchug: Изпитвам някаква форма на задоволство, когато каквато и да било информация, която съм се постарал да е смилаема, е достиганала с правилното послание до човека отсреща, с оглед на скоупа, в който е изискана :yes:

Borymeckata написа:всичко друго, но не и професионален подход

Оли, оли... :shock:
Някой да е гонил професионален подход всъщност или да е твърдял подобно нещо? А нужен ли е такъв за една колона?
Редно беше като професионалист, там който се чувства такъв, подробно да изиска и разпише там каквото пише по книгите, но и да е смилаемо за човека отсреща. Или беше по-интересно да се сипва в направление лични нападки. Дали? Щото аз такова някакво любителско ниво долових в изначало поставения казус (дори бях сигурен че става въпрос или за стойка за колона или метален крак на нещо си) :ok:

Не съм сигурен как ще реагирам другия път на произволен твой въпрос по близка до мен тема, но със сигурност едва ли ще е в приятелския и снизходителен стил, в който обяснявам на хората, писали ми десетки ЛС-та, или директно в хобистката тема, на пръв поглед с елементарните, глупави и непараметризирани въпроси :roll: Може би трябва да подходя "професионално" :dunno: Или да спра изобщо да ограмотявам явно и неявно потребители на тоя форум, а някакви припаднали извън него... Хм-хммм... Мдам, сериозно ще си помисля :roll:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2022, 19:27

Никелбек, никаква лична обида, квалификация, нападка или дори неуважителен израз няма да откриеш в моите мнения. Напротив... Но ако все пак има такава или нещо казано от мен може да се изтълкува в този смисъл (като лична обида към теб) - извинявам се пред целия форум.

Но си стоя на мнението - не можеш да докажеш /опровергаеш устойчивостта на някаква система, без да са ясни размерите, подпорните условия, натоварването, характеристиките на материалите, сеченията и др. Тук има и други инженери - ако не съм прав, нека кажат.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Фев 2022, 19:40

Borymeckata написа:Но си стоя на мнението - не можеш да докажеш /опровергаеш устойчивостта на някаква система, без да са ясни размерите, подпорните условия, натоварването, характеристиките на материалите, сеченията и др. Тук има и други инженери - ако не съм прав, нека кажат.

Аз от самото начало на темата чакам професионалния инженерен ваш подход и какво авторът точно трябва да ви покаже, за да станат нещата по книгите. Чакам като професионалисти в ваше лице да онагледите как тече един професионален диалог на професионалист с любител и как се развива той и доколко надалеч стига.
Дали ще го видим в тая тема? А дали има смисъл?
Чакам.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2022, 19:49

Няма да дочакаш, защото свободно стоящо "нещо" върху паркета в хола не е обект на инженерен анализ. Аз писах по темата, докато (явно погрешно) съм смятал показаната конструкция за хоризонтална конзола. След разяснението... нямам какво да кажа, просто. :dunno: :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 21 Фев 2022, 20:03

Аз от цялата работа разбрах, че е най-сигурно ако човека си остави тонколоните на земята :mhihi:
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2022, 20:08

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Фев 2022, 20:13

Borymeckata написа:Няма да дочакаш, защото свободно стоящо "нещо" върху паркета в хола не е обект на инженерен анализ.

Очевидно е, при положение, че авторът пита за стабилност при поклащане "настрани".
И ти като професионалист какво би го попитал?
Аз като любител ще го попитам, колоната на шпайкове ли е? На гумени краци ли е, на какво е към пода? А преди това казах къде е слабото звено по отношение на "М" спрямо "К", според мен. Ти каза ли му го това, съгласен ли си, против ли си? Защо?
Е такива някакви диалози очаквам...

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата