Как подготвяте колата за зимата и какви трикове ползвате?
Модератор: Общи модератори
Re: Как подготвяте колата за зимата и какви трикове ползвате
Че поносимостта си е до човек съм съгласен.
Понеже съм спортен пич
имам сума дрехи за зимни спортове, даже сега чакам да ми дойдат още един екип за сноуборд и едно ендуро яке с панталон, че стария го стопих на ауспуха
С такива зимата се качваме по върховете с моторни шейни и при -20 ми е студено само на гърлото и носа като дишам, всичко друго си ми е опаковано и ядове няма. Започне ли да задържа под 2-3 градуса си перкам с такова, тия модните вталени якенца са ми само за вечерни излизания в града
Сигурно тука ни е разликата....
Дори и да не беше така, пак, едно одеяло ми се струва една такава много ненадеждна застраховчица при авария... мое мнение.
Понеже съм спортен пич

С такива зимата се качваме по върховете с моторни шейни и при -20 ми е студено само на гърлото и носа като дишам, всичко друго си ми е опаковано и ядове няма. Започне ли да задържа под 2-3 градуса си перкам с такова, тия модните вталени якенца са ми само за вечерни излизания в града

Сигурно тука ни е разликата....
Дори и да не беше така, пак, едно одеяло ми се струва една такава много ненадеждна застраховчица при авария... мое мнение.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Има промоции в Кауфланд за течност на -30
Налазвайте
Повечето неща в темата са точно за някакъв ебати дългия преход от по няколко стотин километра в снежни обстановки. А и голяма част от нещата по принцип е добре да си ги носиш, а не само зимата.

Повечето неща в темата са точно за някакъв ебати дългия преход от по няколко стотин километра в снежни обстановки. А и голяма част от нещата по принцип е добре да си ги носиш, а не само зимата.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
TNT написа:Има промоции в Кауфланд за течност на -30Налазвайте
![]()
Сега гледам снимки във фейсбук как по-евтиния вариант до -20.... става на каша във фризер на -16. На -20 сигурно ще е лед. Затова взимам -30

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Към колегите дето сами са си направили кабели за ток! Занимава ли му се на някой да ми направи и на мен - искам хубави кабели и щипки за да съм сигурен, че ще прехвърли достатъчно ток. Ако трябва аз ще накупя каквото кажете, ако ви е по-удобно вие си напазарувайте всичко и после кажете колко е крайната сума.
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Ако изчакаш до Коледа аз ще ти направя.
Преди 2 години си правих , излезе ми към 60 лв и около час работа някъде.
Реших си проблема от тогава с боклуците които продават по бензиностанциите за една камара пари.
Преди 2 години си правих , излезе ми към 60 лв и около час работа някъде.
Реших си проблема от тогава с боклуците които продават по бензиностанциите за една камара пари.

- Don_Diego
- ентусиаст
-
Не ми е спешно, просто искам хубави кабели, с които да знам че няма да имам проблем 

Зависи как го разбираш това с хубавите.
Подбираш си хубави щипки.
Взимаш гумиран кабел по възможност и избор от 25 квадрата нагоре ШКГД.
Свински опашки,изолирбанд и кабелни обувки медни според кабела.
Кабелите поне 4м дължина за да ти стигат почти винаги,а най-добре 5м.
При тая дължина си е нужно и сечението да подходящото както казах.
Аз съм с 50 квадрата на 4м със стоманени щипки и медни накрайници към тях.
Като изключим,че са ми къси като паля разни тежки техники други ядове нямам.
Но струват като инвестиция едни 150лв само за кабела и отделно щипки,обувки консумативи.Към 200лв общо.
Ма палят всичко.
Подбираш си хубави щипки.
Взимаш гумиран кабел по възможност и избор от 25 квадрата нагоре ШКГД.
Свински опашки,изолирбанд и кабелни обувки медни според кабела.
Кабелите поне 4м дължина за да ти стигат почти винаги,а най-добре 5м.
При тая дължина си е нужно и сечението да подходящото както казах.
Аз съм с 50 квадрата на 4м със стоманени щипки и медни накрайници към тях.
Като изключим,че са ми къси като паля разни тежки техники други ядове нямам.
Но струват като инвестиция едни 150лв само за кабела и отделно щипки,обувки консумативи.Към 200лв общо.
Ма палят всичко.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Don_Diego написа:Към колегите дето сами са си направили кабели за ток! Занимава ли му се на някой да ми направи и на мен - искам хубави кабели и щипки за да съм сигурен, че ще прехвърли достатъчно ток. Ако трябва аз ще накупя каквото кажете, ако ви е по-удобно вие си напазарувайте всичко и после кажете колко е крайната сума.
А защо не си купиш джъмп стартер?
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Защото съм олдскул и предпочитам кабели, тамън за тях е останало място в "джоба" между пода на багажника и резервната гума. Джъмп стартерите обичат да умират баш когато нах-неочакваш, също като акумулаторите 

- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Настана време за мъже! Сега си проличава кой професионален шофьор става и кой е путьо маринкин!
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Абе и тва с кабелите малко е престараване, моите по спомен са 1500 ампера, предполагам 25мм2 сечение и 3,5м дължина. Трета зима ги ползвам, миналата седмица пак давах ток на съседа ми на паркинга. До сега не ми се е опрял някой, да на камиони не съм давал ток ама и не се и натискам
Те тея едвам ги натъпквам в багажника, представям си ако са 50мм2 и 5метра...няма да паля танкове с тях 

- ///eMo
- младши ентусиаст
-
- Кара: го спокойно
Освен основните неща, които трябват и през другите сезони, имам малка лопата метална, стъргалка/метла за сняг, от основните течности по бутилка, течни вериги и спрейове за размразяване.
P.S. Не знам аз как съм се подготвил, но днес на път за Алеко неподготвените за зимата колеги бяха много. Отново имаше повод да се бъзикат, че сме с "летни" коли
P.S. Не знам аз как съм се подготвил, но днес на път за Алеко неподготвените за зимата колеги бяха много. Отново имаше повод да се бъзикат, че сме с "летни" коли

- Don_Diego
- ентусиаст
-
b_u_b_o написа:Абе и тва с кабелите малко е престараване, моите по спомен са 1500 ампера
Знам, че е излишно да се изхвърлям и да "правя" някакви извънземни кабели способни да запалят и земекопна машина или танк, но съм имал случаи с купешки (от порядъка на споменатите) да не запаля кола. Особено в случаите когато колата е с по-голям акумулатор си трябва сериозен кабел. Преди 2 години W-то показа признаци на заминаващ акумулатор, та в деня когато имаше записан час за смяна на акумулатор и други дребни неща, то реши съвсем да умре

ПП: Днес още имаше хора с летни гуми

Колега като взимаш толкова дебели кабели гледай с какви щипки са че аз си поръчах преди години едни 33кв и до миналата зима не ми се беше налагало да ги пробвам и имаше изненада. Щипките са прекалено големи и не могат да влезнат на клемите на акумулатора понеже опират в корпуса му. Добре че и на двете коли имаше изводи в коша за подаване на ток та стана работата.
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Кабелите си ги изфабрикувах сам. 3 метра 16 квадрата и няма проблем

ATR-42/72