Заплати в София, митове и реалност.
Модератор: Общи модератори
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Заплати в София, митове и реалност.
(bubsa) написа:Много си правНищо,че не е точно по темата.
В стремежа си всички да напипат мекото на баницата учат разни безумни специалности и си губят времето.То и за това е пълно с мамини синчета и педерунгели по улиците,на които ръцете са им по-нежни от женски дупетаА ако знаят как ще ги халоса живота в момента в който няма кой да меси и да носи...
Тук вече може да си стиснем ръцете

По темата

- Професоре, какво казвате на завършилите студенти, които срещате в реалния живот?
- Два чийзбургера и една средна кола, моля.
Si non confectus, non reficiat.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Още малко заплати по софийско, че нали за това уж е темата :
Старша мед. сестра - 2000
Санитар - 700
Диспечер в Чистота - 2500
Главен готвач - 1100
Чистачка в "Гробищни паркове" - 570
Охранител на летището - 1700
Техник телекомуникации - 2000
Салонна управителка - 4000
Санитар - 700
Главен готвач - 1100
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
Само не разбирам за брутна или нетна заплата говорите, че при 2к+ мисля има разлика 

..Bayerische Motoren Werke..

- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Най-вероятно е нетно, поне аз като говоря за заплати - винаги е толкова.
По темата с разходите. Мога да си съпоставя разходите преди около година и половина - живеех в боксониера сам с около 1500 лева. Парите ми стигаха, но не смея да кажа че правех чудеса. Разходите ми на месец за храна, спорт, транспорт, излизания (живот като цяло) бяха 1000-1200, това без да се ограничавам - ядях си разнообразно. За мое щястие стандартът ми нарастна чувствително за година и половина. Но все пак за сам човек 1000-1200 лева според мен е някакъв праг - за да се храни пълноценно и да си задоволява интелектуалните нужди (сиреч книга ако искаш да си вземеш и на театър/кино ако искаш да идеш и подобни).
Както споменахме - може и с малко, може и с много. Но един по-интелигентен човек има нужди различни от квартира, храна и дрехи, за да е пълноценно човешко същество.
Относно заплатите - имам информация основно от ИТ сферата, но и от други сектори се намира, в тях обаче наистина е голямо разнообразието и вариациите.
"Бригадир" цех за дограма - 2500 лева за бригадирство (и отделно някъде има бонуси/извънредни)
Работник цех за мебели - 1000 лева стартово
Дистрибутор на вафли - 1000 лева + разни бонуси и служебна кола
Събиране на вземания - 400-800 лева
Младши счетоводител в голямо автомобилно представителство - 750 лева
Съпорт (call center) стартово варира 800-1200 лева
Социален работник с много години стаж - 550-600 лева
По темата с разходите. Мога да си съпоставя разходите преди около година и половина - живеех в боксониера сам с около 1500 лева. Парите ми стигаха, но не смея да кажа че правех чудеса. Разходите ми на месец за храна, спорт, транспорт, излизания (живот като цяло) бяха 1000-1200, това без да се ограничавам - ядях си разнообразно. За мое щястие стандартът ми нарастна чувствително за година и половина. Но все пак за сам човек 1000-1200 лева според мен е някакъв праг - за да се храни пълноценно и да си задоволява интелектуалните нужди (сиреч книга ако искаш да си вземеш и на театър/кино ако искаш да идеш и подобни).
Както споменахме - може и с малко, може и с много. Но един по-интелигентен човек има нужди различни от квартира, храна и дрехи, за да е пълноценно човешко същество.
Относно заплатите - имам информация основно от ИТ сферата, но и от други сектори се намира, в тях обаче наистина е голямо разнообразието и вариациите.
"Бригадир" цех за дограма - 2500 лева за бригадирство (и отделно някъде има бонуси/извънредни)
Работник цех за мебели - 1000 лева стартово
Дистрибутор на вафли - 1000 лева + разни бонуси и служебна кола
Събиране на вземания - 400-800 лева
Младши счетоводител в голямо автомобилно представителство - 750 лева
Съпорт (call center) стартово варира 800-1200 лева
Социален работник с много години стаж - 550-600 лева
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Я някой да каже колко взимат ИТ-тата, че ми стана интересно. Да знам евтино ли съм се продал
Интересува ме както development, така и други ИТ дейности, например security, storage, network, admin-и и т.н

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
streetz написа:Още малко заплати по софийско, че нали за това уж е темата :
Санитар - 700
Главен готвач - 1100
Уааахаххахааххахахаа, баце като гледам ямболската регистрация на бмв-то много не вервам на тия данни за софийските заплати. Еле па за салонната управителка, старшата и санитара!
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
dextuar написа:Я някой да каже колко взимат ИТ-тата, че ми стана интересно. Да знам евтино ли съм се продалИнтересува ме както development, така и други ИТ дейности, например security, storage, network, admin-и и т.н
Взимат за колкото се продадат

Ето, например, в Despark каква им е политиката за заплатите: http://www.karieri.bg/management/285447 ... va_shefut/
Заплатата на всеки в Despark тръгва от т.нар. база (Despark base), като тя се индексира в зависимост от това доколко конкретният човек покрива набор от фактори, сред които:
- пазарно търсене за конкретната длъжност (market demand)
- добавената стойност, която той носи на компанията (company value)
- къде се намира в йерархията (seniority)
- от колко години работи за компанията (loyalty)
- наличие на деца (children).
....
На базата на тази концепция един iOS/Android developer без деца би получавал следната стартова заплата:
1900 лв. (Despark base) x 1.25 (market demand) x 1 (company value) x 1.6 (Senior) x 1 (Loyalty) x 1 (no children) = 3800 лв. нето.
Последна промяна devent на 08 Ное 2016, 11:48, променена общо 1 път
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Oracle DBA в HP - 22 000 евро годишно брутно
PHP developer (средно добър) - 3500-4000 лв
Не го разбрах за ямболската регистрация, но работата ми е такава, че ако искам мога да разбера заплатата на всеки. Или поне официалната
PHP developer (средно добър) - 3500-4000 лв
E34 написа:Уааахаххахааххахахаа, баце като гледам ямболската регистрация на бмв-то много не вервам на тия данни за софийските заплати. Еле па за салонната управителка, старшата и санитара!
Не го разбрах за ямболската регистрация, но работата ми е такава, че ако искам мога да разбера заплатата на всеки. Или поне официалната

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Кажи неговата каква е 

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Oblivion
- Потребител
-
- Кара: Yamaha R1
- Мечтае да кара: E38 740IL
Споделете как се взима 2-3к нето заплата без да си ИТ и да имаш 20 години сташ зад гърбът.
Сериозно питам въртят се тука едни числа смея да кажа не малки а никой не споделя какво се търси в замяна, че тези работодатели да са толкова щедри.
На 22 години съм с полу-више и бачкам за 1000-1200 нето в голяма фирма в сферата на финансите. Препоръки и насоки за излизане от мизерията??
Сериозно питам въртят се тука едни числа смея да кажа не малки а никой не споделя какво се търси в замяна, че тези работодатели да са толкова щедри.
На 22 години съм с полу-више и бачкам за 1000-1200 нето в голяма фирма в сферата на финансите. Препоръки и насоки за излизане от мизерията??
- drago9205
- старши ентусиаст
-
Това за мид левел ПХП 3500 - бруто може и да стане. Но нетно ме съмнява на много места да предлагат.
Ето и от ИТ-то (ориентировъчно и по-скоро средно ниво в аутсорс фирми). Но тук вече амплитудите са неразумно големи и това, което посочвам може и много да се различава от нещата, с които някой друг се е сблтъсквал.
Java/.net developer - mid level варира 2500-3500 (и до 4 може да стигне)
TL/Senior (с 4-5+ год опит) - 4к нагоре
Жуниър - пак варира 700-1500
Project manager с 2-3 год опит - 1500-2500
Админите - 1500 - 2500
@E34 - Старшите мед сестри са 1500-2500 по частните клиники
Но имай в предвид, че в една клиника имаш 1 старша обикновено (демек тук е малко шуробаджанащина и уреждане на повечето места)
Ето и от ИТ-то (ориентировъчно и по-скоро средно ниво в аутсорс фирми). Но тук вече амплитудите са неразумно големи и това, което посочвам може и много да се различава от нещата, с които някой друг се е сблтъсквал.
Java/.net developer - mid level варира 2500-3500 (и до 4 може да стигне)
TL/Senior (с 4-5+ год опит) - 4к нагоре
Жуниър - пак варира 700-1500
Project manager с 2-3 год опит - 1500-2500
Админите - 1500 - 2500
@E34 - Старшите мед сестри са 1500-2500 по частните клиники

- drago9205
- старши ентусиаст
-
Oblivion написа:Споделете как се взима 2-3к нето заплата без да си ИТ и да имаш 20 години сташ зад гърбът.
Ами аз имам познати които се занимават със счетоводство. Купиха си софтуер счетоводен и на частно осчетоводяват разни фирмички или ЕТ малки. Та се събира (конкретно за финансите и счетоводството)
Ако за теб на 22 години да взимаш средната заплата за столицата е мизерия

2-3к нето се взимат. Скоро имаше статия в някаква медия как се търсят международни шофьори усилено и заплатите били 3к

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
@drago9205 това много се доближава до заплащанията, които и аз виждам
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Oblivion написа:Споделете как се взима 2-3к нето заплата без да си ИТ и да имаш 20 години сташ зад гърбът.
като начало ти предлагам -->

стаШ

више

п.с. запетаи?!

You said: "Time will change!" What if it changes you?
В ИТ сферата заплатите са толкова субективни, че... В предишната ми работа(junior PHP dev) вършех работа за 2-ма, от 9 до 6, самата сложност на проектите беше доста висока и офиса беше мега гаден. Година и нещо по-късно смених работата парите се утроиха, а работата не беше толкова трудна. Има хора и по-нависоко, които вършат още по-малко работа, за дооста пари.
Последна промяна 3186 на 12 Ное 2016, 9:19, променена общо 1 път