Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
Bogat-Beden написа:Аве, Божурище голЕма мизерия ли е бре, каква е драмата там?
Сигурно е единственият сф квартал, през който дори не съм преминавал..
Чак квартал

- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
alekangg написа:Очаквам в най-близко бъдеще символичните данъци на имотите да се променят.
Символични? Въобще не са символични. Особено таксата смет, която върви с тях.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
alekangg написа:Има момент на насищане.
Всеки иска да е рентиер с няколко имота. В същото време всеки под наем иска максимални бързо да си купи собствен и ако може втори имот за даване.
Хем никой не иска да плаща наем, хем всеки иска да е рентиер..и как се случва когато всички правят едно и също?
В един момент както е и сега наемите падат, а цените не. Кой ще купува за в бъдеще с цел инвестиция? Двустаен над 100к евро за да се даде под наем за 300евро, без да броя разходи, данъци и пр. Ако е на кредит съвсем не виждам как излиза сметката.
Гледам сторежите не спират и постоянно имат нови сгради.
Видно е, че хиляди имоти седят празни, но и това ще е довреме. Очаквам в най-близко бъдеще символичноте данъци на имотите да се променят.

О, сметката с кредит отдавна не излиза. А 100к евро апартамент не се дава за 300 евро наем, но и за 500 да го дадеш, пак има смисъл само ако са ти заделени пари и това ти е алтернатива на банковия депозит. Далече в бъдещето не мога да прогнозирам, но икономическата нестабилност като цяло се отразява добре на наемодателите - повече хора предпочитат да живеят под наем, а не да се обвързват с кредит. Като добавим, че икономиката е София и още 2 града, не мисля, че намирането на наематели в средносрочен план ще е голям проблем. Тук са чуждестранните студенти, например, които "гълтат" страшно много жилища. Последно като пусках апартамент, от 6 огледа, 4 бяха за гръцки студенти, един на двама испански биснесмени, които търсеха нещо да не спят на хотел като си наглеждат фирмата в София. Като се съживи малко туризма, голяма част от имотите в airbnb ще започнат пак да се отдават краткосрочно и ще ги изтеглят от пазара на дългосрочни наеми. Та, ще видим, но аз засега не съм песимист.
Строителството ще е активно докато има високи цени и търсене, но моите наблюдения са, че вече дори малките фирми строят качествено, сравнено с преди 5-6г, де, не че е качествено по принцип. Не мисля, че интересът към имоти ще спадне по една проста причина - в банките има над 70 милиарда спестявания на физически лица. Фирмите отделно. Там са на отрицателна лихва на практика. 7-8% от тях годишно да се изливат в имотния пазар са достатъчни да държат растежа още 5-6 години поне. А спестяванията се увеличават. И затова си има обяснение, но друга тема.
Never mistake motion for action...
- sub_eleven
- ентусиаст
-
Леон, добър анализ
Аз имам интерес от този бас. Но за кой квартал говорим, че сигурно и сега може да се намери боксониера някъде за тия пари?

E34 написа:догодина по това време ше има апартаменти по 30-40000 евро на пазараКой е навит?
Аз имам интерес от този бас. Но за кой квартал говорим, че сигурно и сега може да се намери боксониера някъде за тия пари?
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Ясно, мерси.kiko написа:Bogat-Beden написа:Аве, Божурище голЕма мизерия ли е бре, каква е драмата там?
Сигурно е единственият сф квартал, през който дори не съм преминавал..
Чак кварталхубава четка им направи.Не е нищо осбено да не кажа малко смотано село е.Но мисля че става понеже е сравнително близко до тангентата.Интересното в този раион е не Божурище ами Гормазово нагоре и към Пожарево.Строи се яко и все едни такива от модерните къщи ,нищо че са в полето но са на високо .Цените почнаха и там да стават сериозни, има хубава гледка към Банкя,Княжево и Витоша въздуха предполагам също е хубав там.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
sub_eleven написа:Леон, добър анализ
E34 написа:догодина по това време ше има апартаменти по 30-40000 евро на пазараКой е навит?
И аз съм ЗА. Ама дай да уточним параметрите

- sub_eleven
- ентусиаст
-
BMW_POWER написа:И аз съм ЗА. Ама дай да уточним параметрите
като за начало да уточним на чия страна ще си, предполагам на моя?

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Недейте така, хубави хора сте зян ше отидат парите ви. Имам вътрешна информация, предупреждавам ви 

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- sub_eleven
- ентусиаст
-
E34 написа:Недейте така, хубави хора сте зян ше отидат парите ви. Имам вътрешна информация, предупреждавам ви
Един скоро точно така се опитваше да се откаже като му казах, че ще му прибера парите.

п.п няма да са зян, нали ти ще ги харчиш

E34 написа:Недейте така, хубави хора сте зян ше отидат парите ви. Имам вътрешна информация, предупреждавам ви
Едно кило канадско уиски от мен.
p.s. аз продължавам да чакам едно земетресение като Вранчанското от края на 70-те. Колко терени за строителство ще се отворят....
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз пък чакам едно торнадо да събере дървените колиби около Торонто, нещо и там много застроено ми идва. Аре стегни се щото понякога глупостите ми идват в повече. Утре ще тресне верно некое земетресение и сина ти като трябва да го вадят от някои руини ще се хапеш по гъза що си приказвал такива работи...BMW_POWER написа:E34 написа:Недейте така, хубави хора сте зян ше отидат парите ви. Имам вътрешна информация, предупреждавам ви
p.s. аз продължавам да чакам едно земетресение като Вранчанското от края на 70-те. Колко терени за строителство ще се отворят....
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
b_u_b_o написа:Аз пък чакам едно торнадо да събере дървените колиби около Торонто, нещо и там много застроено ми идва. Аре стегни се щото понякога глупостите ми идват в повече. Утре ще тресне верно некое земетресение и сина ти като трябва да го вадят от някои руини ще се хапеш по гъза що си приказвал такива работи...BMW_POWER написа:E34 написа:Недейте така, хубави хора сте зян ше отидат парите ви. Имам вътрешна информация, предупреждавам ви
Аз мисля, че качеството в строителните работи го обсъдихме вече. Ти ако си в строителния надзор, с удоволствие ще те изслушам. София е в земетръсна зона. Ето нещо интересно по въпроса:
https://fakti.bg/imoti/13798-pri-zemetr ... na-vitosha
http://www.bggs.eu/konferencia_2010/08.pdf
http://niggg.bas.bg/wp-content/uploads/ ... ss/ss.html
Въпросът не е"Дали?", а "Кога?".
Торнадо в Торонто не ме вълнува. Сравнително близо до мен вече минаха три. Хлапето знае, какво трябва да се прави, ако случайно е само в къщи. Ако ми отнесе бараката, застраховката поема всичко, включително и наема, докато ми строят новата.
Благодаря за интереса

- sub_eleven
- ентусиаст
-
BMW_POWER написа:Въпросът не е"Дали?", а "Кога?".
:
Това е въпросът при всичко по принцип. Но ако човек си го задава и чака да се случи нещо, определено не са нещата както трябва. Така че си живеем живота, пък като ни застигне някое земетресение, торнадо... коронавирус...

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
BMW_POWER написа:застраховката поема всичко
И данъците ли

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
BMW_POWER написа:b_u_b_o написа:Аз пък чакам едно торнадо да събере дървените колиби около Торонто, нещо и там много застроено ми идва. Аре стегни се щото понякога глупостите ми идват в повече. Утре ще тресне верно некое земетресение и сина ти като трябва да го вадят от някои руини ще се хапеш по гъза що си приказвал такива работи...BMW_POWER написа:E34 написа:Недейте така, хубави хора сте зян ше отидат парите ви. Имам вътрешна информация, предупреждавам ви
Аз мисля, че качеството в строителните работи го обсъдихме вече. Ти ако си в строителния надзор, с удоволствие ще те изслушам. София е в земетръсна зона. Ето нещо интересно по въпроса:
https://fakti.bg/imoti/13798-pri-zemetr ... na-vitosha
http://www.bggs.eu/konferencia_2010/08.pdf
http://niggg.bas.bg/wp-content/uploads/ ... ss/ss.html
Въпросът не е"Дали?", а "Кога?".
Торнадо в Торонто не ме вълнува. Сравнително близо до мен вече минаха три. Хлапето знае, какво трябва да се прави, ако случайно е само в къщи. Ако ми отнесе бараката, застраховката поема всичко, включително и наема, докато ми строят новата.
Благодаря за интереса
А големия ти син знае ли какво да прави като му падне блока на главата както си спи, когато се случи мечтаното от баща му земетресение? И моята застраховка покрива настаняване докато строя нова къща, ама тва не ме кара да желая да ми падне на главата. Изобщо осъзнаваш ли абсурда да седиш на другия край на света и да "чакаш" да погинат десетки или стотици в родината ти? И ако стане кво, ще кажеш "Казаха ли ви аз" и ще си доволен?