България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
https://fakti.bg/bulgaria/417461-porsch ... =firstpage
По повод това с цивилизованата София, където нямало идиоти каращи еди как си, особено пък такива с хубави коли, ни пили, ни надрусани, нито побоища за паркомясто или пък запазване на периметър пред блока все едно животни в джунглата си пазят територията и ай някой спре там, веднага може да последва нещо страшно.
Да не ровим колко невероятни катастрофи и изпълнения има в столицата, винаги се сещам з аоня дебел мазник със седмицата на Бенгъл, който сече пътя на шофьор и му показва среден пръст дори като излиза целия пред него и само спирането на шофьора предотврати ПТП. Не знам как да го намеря, ама 100%-та хора, които се сещат как излизаше от една малка уличка, спира идващия му отляво и му показва среден пръст. Да не говорим за десетките известни на медиите случаи когато култивираните столичани слизат да се млатят по пътя все едно са в дивия запад...в провинцията чак такава простотия рядко се вижда да ви кажа честно, а при вас е ежедневие. Да се чуди човек чак известност ли търсят като онзи адвокат където с ритници чупеше огледалото на опонента си.
По повод това с цивилизованата София, където нямало идиоти каращи еди как си, особено пък такива с хубави коли, ни пили, ни надрусани, нито побоища за паркомясто или пък запазване на периметър пред блока все едно животни в джунглата си пазят територията и ай някой спре там, веднага може да последва нещо страшно.
Porsche помете две жени на пешеходна пътека в столицата
Да не ровим колко невероятни катастрофи и изпълнения има в столицата, винаги се сещам з аоня дебел мазник със седмицата на Бенгъл, който сече пътя на шофьор и му показва среден пръст дори като излиза целия пред него и само спирането на шофьора предотврати ПТП. Не знам как да го намеря, ама 100%-та хора, които се сещат как излизаше от една малка уличка, спира идващия му отляво и му показва среден пръст. Да не говорим за десетките известни на медиите случаи когато култивираните столичани слизат да се млатят по пътя все едно са в дивия запад...в провинцията чак такава простотия рядко се вижда да ви кажа честно, а при вас е ежедневие. Да се чуди човек чак известност ли търсят като онзи адвокат където с ритници чупеше огледалото на опонента си.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Тия неща с пешеходните пътеки са ми болна тема..
Не знам, тези хора не искат ли да живеят, не се ли оглеждат. 39ката протече и от 10тина дена съм активен пешеходец и колоездач - еми на пътеката си чакам или колите да спрат или да няма коли.. То се вижда кой тръгва да намаля и кой няма намерение да спира. И почти винаги пострадалите са жени - имам чувството, че въобще не гледат какво се случва около тях.
https://www.google.bg/maps/@43.0826389, ... 312!8i6656
Ето тук наскоро щях да кача две жени на капака. Аз идвам от където идва таксито и правя ляв завой. Всичко става около 18:40-18:50 - сравнително натоварен час. Включвам се в натовареното движение в една пролука от коли и плавно си ускорявам. В един момент колежката ми каза името и точно тогава ги виждам двама души как почти ги удрям вече на пешеходната - показаха се изведнъж иззад лявата колона на предното стъкло. Предполагам още с включването ми в кръстовището са тръгнали по пътеката и през цялото време колоната на 39ката ги е криела от погледа ми и се показаха буквално когато вече стъпвах и аз на пътеката. И умът не ми го побира - аз карам бавно, но просто не ги виждам, въпреки, че гледам само пътя, а те и за момент не се запряха дори когато е очевидно, че аз няма да спра по каквато и да е причина. Не ми се беше случвало колоната да скрие двама пешеходци за толкова дълго време - от кръстовището до пътеката, но ето ситуация, в която моята и тяхната скорост са били в такава пропорция, че за мен са били абсолютно невидими. Естествено аз щях да съм виновен при евентуален инцидент и си е така - не съм ги видял, докато съм се включвал в кръстовището и съм гледал идващите и от двете страни автомобили за да не засека някой, все пак беше натоварен за деня час, и когато вече съм излязъл на главния път, те вече са били скрити зад колоната на колата и си останаха в тази мъртва за мен зона до последния момент. Аз лично в такъв момент спирам и изчаквам колата да мине, мил ми е животът.. Не че имаше какво да се случи, бях с доста ниска скорост, но можеше да ги подпра леко.
Не знам, тези хора не искат ли да живеят, не се ли оглеждат. 39ката протече и от 10тина дена съм активен пешеходец и колоездач - еми на пътеката си чакам или колите да спрат или да няма коли.. То се вижда кой тръгва да намаля и кой няма намерение да спира. И почти винаги пострадалите са жени - имам чувството, че въобще не гледат какво се случва около тях.
https://www.google.bg/maps/@43.0826389, ... 312!8i6656
Ето тук наскоро щях да кача две жени на капака. Аз идвам от където идва таксито и правя ляв завой. Всичко става около 18:40-18:50 - сравнително натоварен час. Включвам се в натовареното движение в една пролука от коли и плавно си ускорявам. В един момент колежката ми каза името и точно тогава ги виждам двама души как почти ги удрям вече на пешеходната - показаха се изведнъж иззад лявата колона на предното стъкло. Предполагам още с включването ми в кръстовището са тръгнали по пътеката и през цялото време колоната на 39ката ги е криела от погледа ми и се показаха буквално когато вече стъпвах и аз на пътеката. И умът не ми го побира - аз карам бавно, но просто не ги виждам, въпреки, че гледам само пътя, а те и за момент не се запряха дори когато е очевидно, че аз няма да спра по каквато и да е причина. Не ми се беше случвало колоната да скрие двама пешеходци за толкова дълго време - от кръстовището до пътеката, но ето ситуация, в която моята и тяхната скорост са били в такава пропорция, че за мен са били абсолютно невидими. Естествено аз щях да съм виновен при евентуален инцидент и си е така - не съм ги видял, докато съм се включвал в кръстовището и съм гледал идващите и от двете страни автомобили за да не засека някой, все пак беше натоварен за деня час, и когато вече съм излязъл на главния път, те вече са били скрити зад колоната на колата и си останаха в тази мъртва за мен зона до последния момент. Аз лично в такъв момент спирам и изчаквам колата да мине, мил ми е животът.. Не че имаше какво да се случи, бях с доста ниска скорост, но можеше да ги подпра леко.
Последна промяна drifty на 16 Окт 2019, 22:02, променена общо 1 път

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
И тоз отзад с по=старата кола, която не спира сама, ти влиза в багажника).
И аз гледам и внимавам като съм пешеходец ама то заради само съхранение. Я Стинката да каже ко се случва в Юеесей ку некой стъпи на пешеходна, а и не само. Аз щото знам, че скачат на спирачките оти, не дай боже, нещо да го по бутнат и ще им се стъжни.
И аз гледам и внимавам като съм пешеходец ама то заради само съхранение. Я Стинката да каже ко се случва в Юеесей ку некой стъпи на пешеходна, а и не само. Аз щото знам, че скачат на спирачките оти, не дай боже, нещо да го по бутнат и ще им се стъжни.
Хм,хм...
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
Моджо написа:И тоз итзад с по=старата кола, която не спира сама ти влиза в багажника).
И аз гледам и внимавам като съм пешеходец ама то заради само съхранение. Я, Стинкста да каже ко се случва в Юеесей ли некой стъпи на пешеходна, а и не само. Аз щото знам, че скачат на спирачките оти, не дай боже нещо да го по бутнат и ще им се стъжни.
На мен това, което ми направи много силно впечатление в САЩ е, че хората спират доста далеч от пътеката - може би оставят една кола разстояние, че и отгоре. Много ми допадна, защото се чувствах доста по-спокоен докато пресичам. Тук масово се спира точно на пътеката и един вид показваш на пешеходеца да се разкара. Аз лично сметнах, че американците го правят много добре и след като се върнах тук също започнах да спирам на по-голямо разстояние от пътеката, за да се чувстват по-добре пешеходците, или поне така се надявам. От друга страна, колегата в съседната лента ще има повече време за реакция, защото ще види по-рано евентуално преминаващите пешеходци. Но в горната ситуация, просто не ги видях до последния момент. А и ако колата спре сама и някой се натресе в мен е по-добре от колкото аз да ударя пешеходците, които са се скрили в мъртвата ми зона, въпреки че не съм виден почитател на всичките системи в съвременните автомобили. Не че този отзад не може да те изтика достатъчно напред, че да удариш пешеходците, ако се движи достатъчно бързо, но все пак пешеходците имат по-големи шансове. Аз кола с такива асистенти в близките 15-20 години едва ли ще карам, така че пазя хората до колкото мога, но ако самите пешеходци не осъзнаят, че докато те могат да спрат почти на момента, колата има нужда от разстояние за да спре, а там факторите са много - състояние на пътна настилка, метеорологични условия, тип автомобил, състояние на гуми и спирачна система, време за реакция на шофьора и т.н, ще има редовно пострадали на пътеките.

drifty написа:Предполагам още с включването ми в кръстовището са тръгнали по пътеката и през цялото време колоната на 39ката ги е криела от погледа ми
този с успоредно движение перфектно скрити зад предната или особено средната колонка съм го ял няколко пъти. скоростите и ъглите перфектно съвпадат и другото мпс/мотор/човек перфектно са скрити зад колонката докато правя ляв завой... и в последния момент изскачат като вече скоростите/ ъглите се разминат. затова- винаги на ляв завой си местете главите напред/ назад малко че да "хванете" ако има някой зад колонката...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
Абсолютно си прав. На ляв завой напоследък се хванах, че си местя насам натам кратуната да видя по-добре какво се случва около мен. Особено с на бащата зафирата - Маверика предполагам ще потвърди - при нея има цял триъгъник вместо колонка отпред и видимостта е много лоша в завой. 39кта е доста по-добре, но и при нея може да се скрият разни обекти. Сигурно отстрани изглеждам смешно, но когато се включвам от път без предимство от пътен възел или нещо такова, предпочитам да се обърна и да видя има ли някой или няма, от колкото да разчитам само на огледалата.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Онзи ден видях нещо подобно. Човекът в колата или блееше или не знам какво.. Но пешеходецът виждайки колата, която не спира вървеше като тапир, без и за миг да се замисли, че предимството му няма да го спаси от счупване на краката.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
bum_bum написа:Онзи ден видях нещо подобно. Човекът в колата или блееше или не знам какво.. Но пешеходецът виждайки колата, която не спира вървеше като тапир, без и за миг да се замисли, че предимството му няма да го спаси от счупване на краката.
А това е редовно, не можеш да излезеш и да не ги видиш. Масово пешеходците са си стадо.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Е тук ще се съглася, че има пропаст между София и по-малките населени места - спирането на пешеходна.
В СФ ако не спират 10%, в "другата" България е наобратно..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Аз понеже работя на около 5м. буквално от пешеходна пътека, всеки ден се наглеждам на какво ли не. Имам колеги, които излизайки от офиса с две крачки стъпват на пътеката и изобщо не ги еве, дали тоя дето се е засилил ще спре. Няколко пъти съм го говорил това с тях, а отговорите в повечето случаи са "Той е длъжен да спре". Да бе, длъжен е, ама така ли спират 2 тона. Имали сме случаи на блъснати колеги, през ден се блъскат, заради пешеходци. И едните и другите не се толерират. Едните скачат пред теб, другите летят като обезумели, и то при условие, че има едни 400м от единия до другия светофар, а пътеката е баш в средата.
Вчера пък имах случай, по тангентата един македонски ентусиаст на видиме възраст над 60 години и автомобил МВ 190, на 120 да седи зад мен. На 150 пак ми седеше на гъза... накрая с чист късмет, успя да хване отбивката за Пловдив, като зави в последния момент от най-лява лента и засече близо 7-8 коли.
Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
Вчера пък имах случай, по тангентата един македонски ентусиаст на видиме възраст над 60 години и автомобил МВ 190, на 120 да седи зад мен. На 150 пак ми седеше на гъза... накрая с чист късмет, успя да хване отбивката за Пловдив, като зави в последния момент от най-лява лента и засече близо 7-8 коли.
Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Големи европейци станаха пешеходците. То, че си с предимство е ясно ама грам да не ти пука и да не мислиш оня, че може да не те е видял или че няма да има възможност да спре..
80кг човек срещу 1500кг желязо и пак да вървиш като крава, щото видиш ли имаш предимство..

80кг човек срещу 1500кг желязо и пак да вървиш като крава, щото видиш ли имаш предимство..
- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
Редовен номер - примерно на кръстовището на Мол София . Първа кола си и изчакваш пешеходците , като си навлязъл в кръстовището . Изчакваш си ги спокойно - вече обаче свети червено за пешеходците , но те си продължават на тъпли да си минават без да бързат даже - светва вече червено и за теб . Присъствал съм на словестни спорове, като един път и до ръкопашен бой
. Ако им свирнеш - започват да недоволстват .

AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:Е тук ще се съглася, че има пропаст между София и по-малките населени места - спирането на пешеходна.
С това няма как да се съглася. Или не си прав, или само тия 10% от Софианците, които не спират на пешеходни пътеки, пътуват из страната. Понеже живея във В.Търново и то на такова място, че за да отида да си свърша някаква работа извън моя квартал, задължително трябва да пресека главния път София - Варна и всеки път ми прави впечатление, че колите, които прелитат през пешеходната пътека и не спират или спират в последния възможен момент и до последно се чудиш тоя вижда ли те или не и въобще ще може ли да спре - са основно с регистрация СВ. Същите обикновено се движат по-бързо от останалите автомобили в трафика и сменят ленти както им падне и само по Софийската регистрация си правя извода на къде всъщност ще поемат. Не знам как си карате из столицата, но личните ми наблюдения са тотално незачитане на останалите автомобили/пешеходци, поне тук в Търново. А имам доста познати от други градове, които са ми казвали, че тук винаги им спират на пешеходните пътеки. Със сигурност сме много далеч от тия 10% спиращи според твоето мнение.

В града е различно повярвай ми
Звучи глупаво, но се кара с различна нагласа в София и когато се излезе "навън", особено по отношение на пешеходците.
В София пешеходци, велосипедисти, тротинетки и т.н. са ти постоянно на ума и се оглеждаш за тях. В момента в който излезеш от града спират да съществуват, дори и да влезеш в друг град трудно превключваш обратно. Някакси настройката ти е, че там не е като в София и няма да ти изскачат от всякъде.
Случва ми се от време на време да не пусна пешеходец някъде из страната, след което да се замисля колко глупаво съм постъпил и че в София не бих си го позволил. Уви на момента съм превключил на друга "касета".

Звучи глупаво, но се кара с различна нагласа в София и когато се излезе "навън", особено по отношение на пешеходците.
В София пешеходци, велосипедисти, тротинетки и т.н. са ти постоянно на ума и се оглеждаш за тях. В момента в който излезеш от града спират да съществуват, дори и да влезеш в друг град трудно превключваш обратно. Някакси настройката ти е, че там не е като в София и няма да ти изскачат от всякъде.

Случва ми се от време на време да не пусна пешеходец някъде из страната, след което да се замисля колко глупаво съм постъпил и че в София не бих си го позволил. Уви на момента съм превключил на друга "касета".
Последна промяна TheDriver на 17 Окт 2019, 12:35, променена общо 1 път