Заплати в София, митове и реалност.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Колко печелите в София месечно?

Под 1000лв
2
3%
1000-1400лв
2
3%
1400-1800лв
4
6%
1800-2200лв
3
5%
2200-2600лв
6
9%
2600-3000лв
4
6%
3000-3500лв
10
16%
Над 3500
33
52%

Общо гласове : 64
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Re: Заплати в София, митове и реалност.

Мнение от streetz » 07 Ное 2016, 11:23

(bubsa) написа:Хайде и някой друг да се престраши да си каже разходите,но честно и така ще стигнеме до изясняване на спора :bchug:

2 души домакинство (засега) :
наем - 570
сметки - 80/130 лято/зима
гориво + градски транспорт - 250
храна и разни дребни разходи сумарно 25-30 лв на ден двамата = около 800-900 на месец
няколко пъти в месеца излизане с приятели да хапнем/някакво кино/кафета - 150-200
алкохол и цигари не се употребяват

Излизат почти 2000 лв на месец, като според мен може и с по-малко, но пък икономията е майка на мизерията както знаем :D
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 07 Ное 2016, 11:32

Larbi написа:150 лв. на месец за цигари давам аз. Общо взето даже по-малко излизат щото пуша Ротмансите 100-ки, а те все още са 4.70 лв. Кутия на ден ми се струва нормално.

Всеки си знае ... тва с цигарите е много интересен и показателен момент според мен ...

Да вземем твоя пример - 150лв. ако човек работи за 1500 (за по-лесна сметка), което е някаква прилична заплата все пак :dunno:

Та 10% от дохода за чадене ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 07 Ное 2016, 11:41

Абе с цигарите е ясно, но нека си признаем, че всеки има някаква "краста". И цигарите са една такава.
Същата краста е бодибилдинга - фитнес, добавки, бла бла - идват ти пак между 200 и 400 лева на месец разход ;) (варно, че е за здраве, уж).
Същото е и пиенето, както и сладкото, както и домашният любимец - неща, без които някои хора не могат. Не пуша, но не искам и да съдя пушачите толкова крайно. В крайна сметка всеки заделя част от бюджета си за някоя "глупост", за мен и наливането на много допълнителни пари за ретрофити и визуални добавки по колите е "глезотия" и то не по-малка от цигарите и нещо без което обективно погледнато може да минеш и няма да ти пречи ако не го правиш. :)

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 07 Ное 2016, 11:44

drago9205 написа:Абе с цигарите е ясно, но нека си признаем, че всеки има някаква "краста". И цигарите са една такава.
Същата краста е бодибилдинга - фитнес, добавки, бла бла - идват ти пак между 200 и 400 лева на месец разход ;) (варно, че е за здраве, уж).
Същото е и пиенето, както и сладкото, както и домашният любимец - неща, без които някои хора не могат. Не пуша, но не искам и да съдя пушачите толкова крайно. В крайна сметка всеки заделя част от бюджета си за някоя "глупост", за мен и наливането на много допълнителни пари за ретрофити и визуални добавки по колите е "глезотия" и то не по-малка от цигарите.

На мен ми е по-интересно следното. Да вземем за пример 2к, че се смята лесно. Правите, струвате, има разходи, които плаща всеки. Горе-долу се знаят, ако не изскочи нещо непредвидено. Та ми е интересно, от тези 2к да кажем залагате 200 лева настрани (10%) в началото на месеца или просто каквото остане накрая остава спестено? Защото, ако е второто, е ясно защо някои хора вечно нямат пари въпреки уж хубава за страната заплати...

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 07 Ное 2016, 11:49

Ако знаеш колко хора нямат едни минимални 1000лв спестени - ще се хванеш за главата. Всичко се издухва, ако се появи непредвиден разход (кола, телефон, комп, здравословни проблеми или друго) - веднага търсят пари назаем. По мои наблюдения едно 80-90% от хората нямат заделени пари за аварийни нужди.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 07 Ное 2016, 11:50

Няколко човека споделихме грубите разходи и моята сметка май е вярна И както един колега каза има си и още разходи.
Непредвидени ремонти по колата и жилището.Отделно и аз имам домашен любимец и по него си отиват към 50 кинта на месец.
Общо взето с доста лишения можеш да си живееш с 2к лв,но нали говориме за нормален живот,не баровски,а нормален.
Те тези пари като стигат на магия как ще се облича човек?Отделно данъци и такси има разни годишни.
Колите не са само 100лв за гориво в месеца,нали има ГО и ГТП,а гуми,масла и части...
На мен горивото ми е минимум 150лв на месец,а често отива и над 250...

Както е каза бум бум,дупе знае 2 и 200,но 2 си е мъка.

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 07 Ное 2016, 11:52

Аз в зависимост от месеца и предстоящите разходи си определям някаква реалистична сума/таргет, която да заделя въпросният месец. Признавам, че на моменти ако си кажа заделям Х пари ми се случва да заделя и по-малко и повече в зависимост от харчовете (а понякога и настроенията), тя понякога клони и към 0 - но е нормално ако дадеш едни 3000 лева за брекети да клони към отрицателно дори :D

Иначе да спомена, че все пак говорим за софийски разходи. Ако живеех в Плевенско - нямаше да има квартира, а разходът за храна щеше да е /2 (защото щях да разполагам с повече време да си готвя, пък и "мама е наблизо да готви") :D
Транспортните и там клонят към 0 - защото пеша се стига навсякъде а таксито ти е 2 лева :D Пък и за любимеца там е по-лесно - само храна, защото живее и прави мизериите на двора, няма нужда от къпаници, шампоани, и подобни

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 07 Ное 2016, 12:00

Аз давам около 1200 на месец (в момента съм сам, но с тенденция това да се промени :D ), заплатата ми е от групата на най-високите в анкетата. Имам собствено жилище, не пуша, пия само бира, имам домашен любимец и една старичка кола. Вярно е, че харча пари за всякакви красти и хобита (тези, които ме познават - знаят за какво става дума), но реално мога да си го позволя, защото заплатата не е единственият ми източник на доходи. Като се замисля - мога да се стегна и да вляза до около 900 лв/месец. Няма да съм доволен, но математиката ми е вярна (живял съм и с по-малко).

Така че аз продължавам да поддържам идеята, че с 2-2,5К на месец едно 4-членно семейство може да се оправи.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 07 Ное 2016, 12:05

Zagy написа:Аз давам около 1200 на месец (в момента съм сам, но с тенденция това да се промени :D ), заплатата ми е от групата на най-високите в анкетата. Имам собствено жилище, не пуша, пия само бира, имам домашен любимец и една старичка кола. Вярно е, че харча пари за всякакви красти и хобита (тези, които ме познават - знаят за какво става дума), но реално мога да си го позволя, защото заплатата не е единственият ми източник на доходи. Като се замисля - мога да се стегна и да вляза до около 900 лв/месец. Няма да съм доволен, но математиката ми е вярна (живял съм и с по-малко).

Така че аз продължавам да поддържам идеята, че с 2-2,5К на месец едно 4-членно семейство може да се оправи.

1200 на месец са ти абсолютно всичките разходи ли?
И аз живея в собствено жилище и сметките и храната са ми около 1000лв на месец.
Цигари,кола,дрехи,джобни и т.н са отделно.

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 07 Ное 2016, 12:08

Zagy написа:Така че аз продължавам да поддържам идеята, че с 2-2,5К на месец едно 4-членно семейство може да се оправи.

Абсолютно, но само при условие, че се живее в собствено жилище.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 07 Ное 2016, 12:11

Мисля,че някои говорят за физическо оцеляване и съществуване,което далеч не е същото като човешки стандарт на живот.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 07 Ное 2016, 12:12

Bogat-Beden написа:Мисля,че някои говорят за физическо оцеляване и съществуване,което далеч не е същото като човешки стандарт на живот.

Аз това се опитвам да обясня два дена

Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 07 Ное 2016, 12:17

(bubsa) написа:1200 на месец са ти абсолютно всичките разходи ли?
И аз живея в собствено жилище и сметките и храната са ми около 1000лв на месец.
Цигари,кола,дрехи,джобни и т.н са отделно.

Разходите по мен - да - всички. Нагоре са хобита, помагам на нашите и на дъртите, и т.н. Нашите могат и без мен, така че не е абсолютно наложителен разход, хобитата мога да ги прекратя.

(bubsa) написа:
Bogat-Beden написа:Мисля,че някои говорят за физическо оцеляване и съществуване,което далеч не е същото като човешки стандарт на живот.

Аз това се опитвам да обясня два дена

Аз пък правя разлика между оцеляване и приличен живот.
Последна промяна Zagy на 07 Ное 2016, 12:52, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 07 Ное 2016, 12:29

Само дето има и голяма разлика между приличен живот и изхвърляне. Разлика, която така като гледам доста хора не правят и се получава "ми 5к взимам, ма не стигат" :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
B48B20

Мнение от streetz » 07 Ное 2016, 12:36

Мда, мизерията е да ядеш домашна мусака, която излиза 10-15 лв да се приготви и дето двама души спокойно ще се нахранят 3 пъти вместо като един истински гъзар да приседнеш в Хепи и да ядеш претоплени манджи за 10-15 лв порцийката ... нали :lol: И после що 2000 не стигали на месец.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата