Заплати в София, митове и реалност.
Модератор: Общи модератори
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Re: Заплати в София, митове и реалност.
(bubsa) написа:Хайде и някой друг да се престраши да си каже разходите,но честно и така ще стигнеме до изясняване на спора
2 души домакинство (засега) :
наем - 570
сметки - 80/130 лято/зима
гориво + градски транспорт - 250
храна и разни дребни разходи сумарно 25-30 лв на ден двамата = около 800-900 на месец
няколко пъти в месеца излизане с приятели да хапнем/някакво кино/кафета - 150-200
алкохол и цигари не се употребяват
Излизат почти 2000 лв на месец, като според мен може и с по-малко, но пък икономията е майка на мизерията както знаем

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Larbi написа:150 лв. на месец за цигари давам аз. Общо взето даже по-малко излизат щото пуша Ротмансите 100-ки, а те все още са 4.70 лв. Кутия на ден ми се струва нормално.
Всеки си знае ... тва с цигарите е много интересен и показателен момент според мен ...
Да вземем твоя пример - 150лв. ако човек работи за 1500 (за по-лесна сметка), което е някаква прилична заплата все пак

Та 10% от дохода за чадене ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Абе с цигарите е ясно, но нека си признаем, че всеки има някаква "краста". И цигарите са една такава.
Същата краста е бодибилдинга - фитнес, добавки, бла бла - идват ти пак между 200 и 400 лева на месец разход
(варно, че е за здраве, уж).
Същото е и пиенето, както и сладкото, както и домашният любимец - неща, без които някои хора не могат. Не пуша, но не искам и да съдя пушачите толкова крайно. В крайна сметка всеки заделя част от бюджета си за някоя "глупост", за мен и наливането на много допълнителни пари за ретрофити и визуални добавки по колите е "глезотия" и то не по-малка от цигарите и нещо без което обективно погледнато може да минеш и няма да ти пречи ако не го правиш.
Същата краста е бодибилдинга - фитнес, добавки, бла бла - идват ти пак между 200 и 400 лева на месец разход

Същото е и пиенето, както и сладкото, както и домашният любимец - неща, без които някои хора не могат. Не пуша, но не искам и да съдя пушачите толкова крайно. В крайна сметка всеки заделя част от бюджета си за някоя "глупост", за мен и наливането на много допълнителни пари за ретрофити и визуални добавки по колите е "глезотия" и то не по-малка от цигарите и нещо без което обективно погледнато може да минеш и няма да ти пречи ако не го правиш.

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
drago9205 написа:Абе с цигарите е ясно, но нека си признаем, че всеки има някаква "краста". И цигарите са една такава.
Същата краста е бодибилдинга - фитнес, добавки, бла бла - идват ти пак между 200 и 400 лева на месец разход(варно, че е за здраве, уж).
Същото е и пиенето, както и сладкото, както и домашният любимец - неща, без които някои хора не могат. Не пуша, но не искам и да съдя пушачите толкова крайно. В крайна сметка всеки заделя част от бюджета си за някоя "глупост", за мен и наливането на много допълнителни пари за ретрофити и визуални добавки по колите е "глезотия" и то не по-малка от цигарите.
На мен ми е по-интересно следното. Да вземем за пример 2к, че се смята лесно. Правите, струвате, има разходи, които плаща всеки. Горе-долу се знаят, ако не изскочи нещо непредвидено. Та ми е интересно, от тези 2к да кажем залагате 200 лева настрани (10%) в началото на месеца или просто каквото остане накрая остава спестено? Защото, ако е второто, е ясно защо някои хора вечно нямат пари въпреки уж хубава за страната заплати...
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Ако знаеш колко хора нямат едни минимални 1000лв спестени - ще се хванеш за главата. Всичко се издухва, ако се появи непредвиден разход (кола, телефон, комп, здравословни проблеми или друго) - веднага търсят пари назаем. По мои наблюдения едно 80-90% от хората нямат заделени пари за аварийни нужди.
Si non confectus, non reficiat.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Няколко човека споделихме грубите разходи и моята сметка май е вярна
И както един колега каза има си и още разходи.
Непредвидени ремонти по колата и жилището.Отделно и аз имам домашен любимец и по него си отиват към 50 кинта на месец.
Общо взето с доста лишения можеш да си живееш с 2к лв,но нали говориме за нормален живот,не баровски,а нормален.
Те тези пари като стигат на магия как ще се облича човек?Отделно данъци и такси има разни годишни.
Колите не са само 100лв за гориво в месеца,нали има ГО и ГТП,а гуми,масла и части...
На мен горивото ми е минимум 150лв на месец,а често отива и над 250...
Както е каза бум бум,дупе знае 2 и 200,но 2 си е мъка.
Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk

Непредвидени ремонти по колата и жилището.Отделно и аз имам домашен любимец и по него си отиват към 50 кинта на месец.
Общо взето с доста лишения можеш да си живееш с 2к лв,но нали говориме за нормален живот,не баровски,а нормален.
Те тези пари като стигат на магия как ще се облича човек?Отделно данъци и такси има разни годишни.
Колите не са само 100лв за гориво в месеца,нали има ГО и ГТП,а гуми,масла и части...
На мен горивото ми е минимум 150лв на месец,а често отива и над 250...
Както е каза бум бум,дупе знае 2 и 200,но 2 си е мъка.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Аз в зависимост от месеца и предстоящите разходи си определям някаква реалистична сума/таргет, която да заделя въпросният месец. Признавам, че на моменти ако си кажа заделям Х пари ми се случва да заделя и по-малко и повече в зависимост от харчовете (а понякога и настроенията), тя понякога клони и към 0 - но е нормално ако дадеш едни 3000 лева за брекети да клони към отрицателно дори 
Иначе да спомена, че все пак говорим за софийски разходи. Ако живеех в Плевенско - нямаше да има квартира, а разходът за храна щеше да е /2 (защото щях да разполагам с повече време да си готвя, пък и "мама е наблизо да готви")
Транспортните и там клонят към 0 - защото пеша се стига навсякъде а таксито ти е 2 лева
Пък и за любимеца там е по-лесно - само храна, защото живее и прави мизериите на двора, няма нужда от къпаници, шампоани, и подобни

Иначе да спомена, че все пак говорим за софийски разходи. Ако живеех в Плевенско - нямаше да има квартира, а разходът за храна щеше да е /2 (защото щях да разполагам с повече време да си готвя, пък и "мама е наблизо да готви")

Транспортните и там клонят към 0 - защото пеша се стига навсякъде а таксито ти е 2 лева

- Zagy
- нафтения
-
Аз давам около 1200 на месец (в момента съм сам, но с тенденция това да се промени
), заплатата ми е от групата на най-високите в анкетата. Имам собствено жилище, не пуша, пия само бира, имам домашен любимец и една старичка кола. Вярно е, че харча пари за всякакви красти и хобита (тези, които ме познават - знаят за какво става дума), но реално мога да си го позволя, защото заплатата не е единственият ми източник на доходи. Като се замисля - мога да се стегна и да вляза до около 900 лв/месец. Няма да съм доволен, но математиката ми е вярна (живял съм и с по-малко).
Така че аз продължавам да поддържам идеята, че с 2-2,5К на месец едно 4-членно семейство може да се оправи.

Така че аз продължавам да поддържам идеята, че с 2-2,5К на месец едно 4-членно семейство може да се оправи.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Zagy написа:Аз давам около 1200 на месец (в момента съм сам, но с тенденция това да се промени), заплатата ми е от групата на най-високите в анкетата. Имам собствено жилище, не пуша, пия само бира, имам домашен любимец и една старичка кола. Вярно е, че харча пари за всякакви красти и хобита (тези, които ме познават - знаят за какво става дума), но реално мога да си го позволя, защото заплатата не е единственият ми източник на доходи. Като се замисля - мога да се стегна и да вляза до около 900 лв/месец. Няма да съм доволен, но математиката ми е вярна (живял съм и с по-малко).
1200 на месец са ти абсолютно всичките разходи ли?
И аз живея в собствено жилище и сметките и храната са ми около 1000лв на месец.
Цигари,кола,дрехи,джобни и т.н са отделно.
- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
Zagy написа:Така че аз продължавам да поддържам идеята, че с 2-2,5К на месец едно 4-членно семейство може да се оправи.
Абсолютно, но само при условие, че се живее в собствено жилище.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Мисля,че някои говорят за физическо оцеляване и съществуване,което далеч не е същото като човешки стандарт на живот.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:Мисля,че някои говорят за физическо оцеляване и съществуване,което далеч не е същото като човешки стандарт на живот.
Аз това се опитвам да обясня два дена

- Zagy
- нафтения
-
(bubsa) написа:1200 на месец са ти абсолютно всичките разходи ли?
И аз живея в собствено жилище и сметките и храната са ми около 1000лв на месец.
Цигари,кола,дрехи,джобни и т.н са отделно.
Разходите по мен - да - всички. Нагоре са хобита, помагам на нашите и на дъртите, и т.н. Нашите могат и без мен, така че не е абсолютно наложителен разход, хобитата мога да ги прекратя.
(bubsa) написа:Bogat-Beden написа:Мисля,че някои говорят за физическо оцеляване и съществуване,което далеч не е същото като човешки стандарт на живот.
Аз това се опитвам да обясня два дена![]()
Аз пък правя разлика между оцеляване и приличен живот.
Последна промяна Zagy на 07 Ное 2016, 12:52, променена общо 1 път
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Само дето има и голяма разлика между приличен живот и изхвърляне. Разлика, която така като гледам доста хора не правят и се получава "ми 5к взимам, ма не стигат" 

- streetz
- младши ентусиаст
-
B48B20
Мда, мизерията е да ядеш домашна мусака, която излиза 10-15 лв да се приготви и дето двама души спокойно ще се нахранят 3 пъти вместо като един истински гъзар да приседнеш в Хепи и да ядеш претоплени манджи за 10-15 лв порцийката ... нали
И после що 2000 не стигали на месец.