Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите? 2021
steeN написа:По-скоро безпрецедентно ниските лихви и липсата на каквато и да е било друга алтернатива където човек може да си паркира парите с някаква доходност (сравнително безопасно). Трябва да се отчете и засилената миграция от по-малки към по-големи населени места последните години. Това се усилва от лошата инфраструктура, което кара хората да живеят по-нагъсто допълнително.

Never mistake motion for action...
Leon написа:steeN написа:По-скоро безпрецедентно ниските лихви и липсата на каквато и да е било друга алтернатива където човек може да си паркира парите с някаква доходност (сравнително безопасно). Трябва да се отчете и засилената миграция от по-малки към по-големи населени места последните години. Това се усилва от лошата инфраструктура, което кара хората да живеят по-нагъсто допълнително.
Това са 90% от причините и според мен.
99% е търсене и предлагане. 1% е всичко останало. Когато няма търсене, и подарък да ти го дават, пак не става. Какви лихви, какви инфраструктури, какви пет лева? Видяхме, че хоум офиса работи. Окаже ли се, че може да се бачка и от други градове, тогава лихвите няма да имат значение. Не ми пука, дали колегата Драго Павлов ще ми изпрати продукт от София или от Средец. IT може да бачка практически отвсякъде. Данъчна администрация, митническа администрация, да продължавам ли? Ако са във Видин, а не на Витошка, какво значение има? Ама генетично вкараната мечта за софийско жителство....
София е гето на 100%. Къде можете да идете и спокойно да оставите децата да играят бе да сте до тях?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
По малките градове масово пуерториканците стават 20-40% от населението
Иначе знам ли, че ще мога още 5-10 години да съм хоум офис... директно съм на 5-15км от голям град.

TNT написа:По малките градове масово пуерториканците стават 20-40% от населениетоИначе знам ли, че ще мога още 5-10 години да съм хоум офис... директно съм на 5-15км от голям град.
За съжаление това е повсеместна тенденция.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Столицата на територията, в навечерието на година 2021, в Европейския съюз
Какви цени на имоти, какви сривове
https://nova.bg/news/view/2020/11/17/305772/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%B1%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B4-%D0%BC%D1%8A%D0%B6-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Какви цени на имоти, какви сривове

https://nova.bg/news/view/2020/11/17/305772/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%B1%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B4-%D0%BC%D1%8A%D0%B6-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Снимка на прясно заклано агне, закачено на оградата на игрище в столичния кв. „Мусагеница”, предизвика вълна от възмущение и коментари в социалните мрежи.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Поразгледах обяви, ами масово има 2 стайни, демек 1 спалня по над 100к евро, да не говорим, че има много за по 150-200к!!
Три стайните са минимум 150к, масово 200-250 евро, не знам какво се случва, но мисля, че тези цени си седят, дали ще е 150 или 200 или 250к за една спалня е все едно, пак ще си седи.
Интересно ми е, който се набълбука с такива суми и след 5 години лихвите подскочат, какво ще се случи.
Три стайните са минимум 150к, масово 200-250 евро, не знам какво се случва, но мисля, че тези цени си седят, дали ще е 150 или 200 или 250к за една спалня е все едно, пак ще си седи.
Интересно ми е, който се набълбука с такива суми и след 5 години лихвите подскочат, какво ще се случи.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
zAcK написа:Снимка на прясно заклано агне, закачено на оградата на игрище в столичния кв. „Мусагеница”, предизвика вълна от възмущение и коментари в социалните мрежи.
Това не беше ли от ОК кварталите за живеене

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Някой нов столичанин ще е, продал нивите и взел имот в столицата.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Това съм го виждал и в Истанбул - супер, мега, гига полиса...
Ориенталци сме си, няма две мнения... По-близо сме до мангалите по манталитет, отколкото до европейците...
Ориенталци сме си, няма две мнения... По-близо сме до мангалите по манталитет, отколкото до европейците...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Това беше масова гледка около Гергьовден по панелните комплекси. Ромите купуваха агне и го колеха до блока. Аз имах такива съседи, в околните блокове още няколко. Но не бях виждал от много години 
Търсенето се определя до голяма степен от други неща, не само от жителството. Ако лихвите бяха прилични, парите щяха да са на влог и банката (теоретично поне) да кредитира създаването на някакво производство, което да генерира БВП и работни места. С малки и средни спестявания не можеш да започнеш свой бизнес (а и нали се предполага, че се занимаваш с нещо, от което си спестил). Единствената алтернатива е инвестиция на борсата (през фондове или другите варианти), обаче опа, и това в България на практика не работи и съществува само за някакви корпоративни схеми. И какво остава? Ами имот. Ако е само един все ще му намериш наематели или го броиш инвестиция, която се осребрява сравнително лесно и не губи стойност, ако си преценил какво купуваш (в дългосрчен план няма европейска столица, в която имотите да са поевтинели). Има и малко народопсихология - ние сме свикнали да имаме собствено жилище, а не да живеем под наем. Ако инвестираш в няколко вече си става някакъв бизнес и дори един да остане празен, другите могат да покрият разходите по него. Ето едни сериозен двигател на търсене.

BMW_POWER написа:Leon написа:steeN написа:По-скоро безпрецедентно ниските лихви и липсата на каквато и да е било друга алтернатива където човек може да си паркира парите с някаква доходност (сравнително безопасно). Трябва да се отчете и засилената миграция от по-малки към по-големи населени места последните години. Това се усилва от лошата инфраструктура, което кара хората да живеят по-нагъсто допълнително.
Това са 90% от причините и според мен.
99% е търсене и предлагане. 1% е всичко останало. Когато няма търсене, и подарък да ти го дават, пак не става. Какви лихви, какви инфраструктури, какви пет лева?
Търсенето се определя до голяма степен от други неща, не само от жителството. Ако лихвите бяха прилични, парите щяха да са на влог и банката (теоретично поне) да кредитира създаването на някакво производство, което да генерира БВП и работни места. С малки и средни спестявания не можеш да започнеш свой бизнес (а и нали се предполага, че се занимаваш с нещо, от което си спестил). Единствената алтернатива е инвестиция на борсата (през фондове или другите варианти), обаче опа, и това в България на практика не работи и съществува само за някакви корпоративни схеми. И какво остава? Ами имот. Ако е само един все ще му намериш наематели или го броиш инвестиция, която се осребрява сравнително лесно и не губи стойност, ако си преценил какво купуваш (в дългосрчен план няма европейска столица, в която имотите да са поевтинели). Има и малко народопсихология - ние сме свикнали да имаме собствено жилище, а не да живеем под наем. Ако инвестираш в няколко вече си става някакъв бизнес и дори един да остане празен, другите могат да покрият разходите по него. Ето едни сериозен двигател на търсене.
Never mistake motion for action...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Има момент на насищане.
Всеки иска да е рентиер с няколко имота. В същото време всеки под наем иска максимални бързо да си купи собствен и ако може втори имот за даване.
Хем никой не иска да плаща наем, хем всеки иска да е рентиер..и как се случва когато всички правят едно и също?
В един момент както е и сега наемите падат, а цените не. Кой ще купува за в бъдеще с цел инвестиция? Двустаен над 100к евро за да се даде под наем за 300евро, без да броя разходи, данъци и пр. Ако е на кредит съвсем не виждам как излиза сметката.
Гледам сторежите не спират и постоянно имат нови сгради.
Видно е, че хиляди имоти седят празни, но и това ще е довреме. Очаквам в най-близко бъдеще символичноте данъци на имотите да се променят.
Всеки иска да е рентиер с няколко имота. В същото време всеки под наем иска максимални бързо да си купи собствен и ако може втори имот за даване.
Хем никой не иска да плаща наем, хем всеки иска да е рентиер..и как се случва когато всички правят едно и също?
В един момент както е и сега наемите падат, а цените не. Кой ще купува за в бъдеще с цел инвестиция? Двустаен над 100к евро за да се даде под наем за 300евро, без да броя разходи, данъци и пр. Ако е на кредит съвсем не виждам как излиза сметката.
Гледам сторежите не спират и постоянно имат нови сгради.
Видно е, че хиляди имоти седят празни, но и това ще е довреме. Очаквам в най-близко бъдеще символичноте данъци на имотите да се променят.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
alekangg написа:Поразгледах обяви, ами масово има 2 стайни, демек 1 спалня по над 100к евро, да не говорим, че има много за по 150-200к!!
150 000 евро за апартамент с едно холокухня нещо и една спалня е безумие във всяко едно отношение. Освен ако не е за някой самотник.
Дори и млада двойка да сте, пак докато го оправите ще дойде време за деца и трябва да го шитнете/пуснете под наем.
Ама както казва колегата, какво става като всички станат рентиери

как искал да има няколко апартамента, да ги пусне под наем и да не работи

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Ми човека си прави курбан против корона вируса сигурно, кво толкова
Аре се фанем на бас, че догодина по това време ше има апартаменти по 30-40000 евро на пазара
Кой е навит?

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Аве, Божурище голЕма мизерия ли е бре, каква е драмата там?
Сигурно е единственият сф квартал, през който дори не съм преминавал..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Bogat-Beden написа:Аве, Божурище голЕма мизерия ли е бре, каква е драмата там?
Не знам дали е мизерия или не, и аз не съм ходил, но това е етаж от къща и няма как да струва повече според мен.