УВО 87!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: УВО 87!

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Сеп 2017, 20:14

Другото на новобранец - кир. :mhihi: Съкратено от киртак. И като те питат "кой кир", ти трябва да кажеш "кир еди кой си като сложиш фамилията си. :mhihi: Помня в бойното вече поделение като отидох и отказах да го кажа това на един стар, оня взе да сменя нюанси и направо полудяваше, намрази ме до края на уволнението си този долния. Караше старшините да ме пишат гадни наряди, но след няма и месец станах ефрейтор и...айде да го духате всички. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Мнение от rve » 28 Сеп 2017, 22:09

Хехех, направо не е за вярване :shock: Баш ППЗ бях, спарка ми беше един тапишон от моя взвод. Район ни беше покрай спалното и учебния корпус до стадиона. Та гаранция сме се редили задно по нарядите. Иначе клетвата си я спомням сякаш беше вчера. А освен друго бях и дяснофлангови, че стърча над 1.90. Вярно голямо набиване на крак падна, даже по плаца се бяха отпечатали едни черни линии от кубинките направо като коридори на лекоатлетическа писта беше.

А киното - ех, киното! Не пропуснах прожекция! Такси си го спомям много добре, опитвам се да стопля какво друго гледахме. Голямо събитие беше тва излизането. Бях говорител на взвода и събирах пари за какво ли не, включително и за кино. Покрай това веднъж даже намазах излизане от поделението преди клетва, когато разшрешиха с ефрейтора отдельонката да излезем в квартала до едно фото да изкараме едни снимки на взвода. Имаше едно апаратче и доста се снимахме.

В Балчик имахме 10-ина дена след клетва до разпределение и първия уикенд обявиха възможност за отпуски - 5 големи и другото малки гарнизони. Щяха да се избият кой да вземе големия (петък до неделя), но това да тръгнеш 5ч следобяд от Балчик посока Варна и от там Плевен ще пристигнеш на другия ден сутринта в най-добрия случай. Прецених, че не си струва и взех малък гарнизон - една вечер съботата. 3-ма човека си взехме една квартира при една бабка да преспим и направихме една много готина вечер в едина пицария. На другия ден се разходихме из ботаническата и двореца на румънската царица. Много приятен спомен ми остана.

Между другото някой поддържа ли връзка до сега с човек (или хора) с който е служил? Чувах какви ли не неща, че нямало по-здрави приятелства от такива възникнали в казармата, но нещо не я варвам тая работа. Известно време поддържах връзка с 2-3 момчета, но като се върнах в София за магистратурата, а почнах и работа и си загубихме дирите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Сеп 2017, 0:40

ukelichko написа:Кушия - нещо като Тударица- някаква не толкова добра постъпка, извършена с много движение, еуфория и енергия. Абе не знам как да го опиша литературно.
Кестен - софиянец.
Делфин -сложно упражнени, при което новобранецът минава под едното легло, след това над следващото, докато свърши редицата.
Полагане - да удариш новобранеца по врата. Или някъде по главата. Преди това се издава команда "Положи". Също така понякога новобранецът трябва да заеме стойка "Баба бере гъби" и се полага по гъза с лопата за събиране на боклука. Зависи от случая.
С другите не съм запознат.

Хоботът е един платнен ръкав, който е пълен с някакви дрипи и парцали и се слага зимата между прозорците за да не духа. Същевременно е и идеален инструмент за полагане. При добро изпълнение киртака пада на колене. :mhihi:

rve написа:Между другото някой поддържа ли връзка до сега с човек (или хора) с който е служил? Чувах какви ли не неща, че нямало по-здрави приятелства от такива възникнали в казармата, но нещо не я варвам тая работа. Известно време поддържах връзка с 2-3 момчета, но като се върнах в София за магистратурата, а почнах и работа и си загубихме дирите.

Аз се виждах сравнително често с приятел от казармата, който обаче се ожени в Пловдив и замина да живее там. Сега се виждаме 1-2 пъти годишно по рожденните дни на децата. С още двама-трима се чуваме от време на време по телефона и се виждаме на няколко години, защото живеят на различни места из страната.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Сеп 2017, 2:07

новобранци...

кушия- зор

"бе това е много кушия"- много трудно... много газ...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 29 Сеп 2017, 6:36

Top Gun Maverick написа:.... но след няма и месец станах ефрейтор и...айде да го духате всички. :mhihi:

По-добре дъщеря кypва ,отколкото син ефрейтор :mhihi: :mhihi: :mhihi:

п.п. За зла участ и аз бях с една нашивка :mhihi:

rve написа:Между другото някой поддържа ли връзка до сега с човек (или хора) с който е служил? Чувах какви ли не неща, че нямало по-здрави приятелства от такива възникнали в казармата, но нещо не я варвам тая работа. Известно време поддържах връзка с 2-3 момчета, но като се върнах в София за магистратурата, а почнах и работа и си загубихме дирите.

Доста години след казармата подържах близка връзка с 3-ма приятели отстанали ми от там. Сега се чуваме отвреме навреме по някакви поводи, но понеже живота завъртя всички ни, контактите останаха предимно във фейсбук :confused:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Сеп 2017, 7:26

Имаш "Добре", напред си с жаргона. Малко допълнение от мен:

bum_bum написа:
1. Джуган; - зил 157 или 151 (с единичните гуми)
2. Джондер; :dunno: Така викахме на БРДМ-а (бронирана дозорно-разузнавателна машина), а също и на водача на такава машина. Още си спомням Джондера - стар тулуп (мартенец) от Хюстън (Хасково), учеше ме карам БРДМ-а.
3. КСП; - компот от сушени плодове Точно!
4. Космос; - :dunno: май някаква команда за новобранците беше. Така викахме на попарата от сухари - не беше лоша, ама винаги имаше някакви буболечки в нея...
5. Ракета;- първообразът на мопа Точно!
6. МТЛБ (ем-тел-бе); - бронирана машина Да, значи "многоцелеви транспортьор, леко брониран", иначе лафът беше, че "ем те вози, ем те е@е". Иначе така викахме на ламаринения сандък за въглища, заради формата му (скосения преден край)
7. Слонска чекия; - бял сос Точно, голяма гадост беше...
8. Медуза; - сланина в яденето Точно така - сланина. Особено гадна медуза беше (уж) свинско печено, а в действителност - само леко претоплено парче полу-сурова сланина, пляснато в един пръст хлорна вар в металната чиния, и това - в 40-градусовата жега на някое каменисто поле... Буташ я с вилицата и медузата игриво се поклаща, а на теб ти идва да повърнеш... Слонска чекия с медуза беше върха на сладоледа. Карат ни обяда на полето и питам дневалния какво има. При отговора "Цяла бака медузи!" ми се отщява всякакво ядене, при все, че сме умрели от глад...
9. Кушия; - :dunno: На турски е нещо като "състезание". Това е всякаква гонка, трудност и неприятност, която може да те сполети. Например "яйцата са кушия за белене" (трудно се белят).
10. Сапунка; - метла, сапун, одеколон, паста за зъби и яко търкане Точно!
11. Център; - :dunno: Това е нещо като "свинска радост", от всичко по много, обикновено - ядене на корем, на аванта. Например - "в спалното на дънаците (противотанкистите) има център" (някой е донесъл много ядене и има за всички).
12. Комунизъм. - :dunno: Това значи разграбване, всеки да вземе колкото иска от нещо. Например - "направихме комунизъм на кюфтетата" (излапали сме цялата тава).
Последна промяна Borymeckata на 29 Сеп 2017, 7:42, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 29 Сеп 2017, 7:39

И ето идва шифрограмата! И аз падам на колене! И се моля на всички богове! Уволнение!
Страхотна песничка.
Аз видях каквото исках от казармата. Правих всичко, което може да се направи там. И то по желание. Просто исках да видя всичко. Въпреки, че имах "дебели връзки" не ги пуснах в действие докато не минах през нещата, които исках да видя. След това си бях айляк от всякъде
То аз само девет месеца карах през 2000-та, защото преди това отлагах къде заради образование, къде заради "проблеми със здравето". Ама на края ми дойде до гуша и реших, че трябва и през това да мина.
Пазя само добри спомени от там, както и едни от най-добрите ми приятели в момента са от там.
Наскоро си говорихме с един приятел британец, който ме питаше какво мисля за наборната служба. Там също има хора, които смятат, че в казармата раздават пиш*и и трябва да се въведе задължително.
Но му казах това, което смятам и аз. А именно, че ако човека е леке и две казарми няма да го оправят. А пък ако си е човек на място, казармата може много да му вземе, но може и да му даде. Не се знае.
Аз съм сигурен, че ако не беше моята казарма сега нямаше да съм, където съм. Но не се знае без нея къде щях да съм...
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Сеп 2017, 7:41

ukelichko написа:Полагане - да удариш новобранеца по врата. Или някъде по главата. Преди това се издава команда "Положи". Също така понякога новобранецът трябва да заеме стойка "Баба бере гъби" и се полага по гъза с лопата за събиране на боклука. Зависи от случая.

Абе не беше толкова просто... Значи след команда "Положи!", бомбето заема Г-образна стойка и докладва:
"Полагам манерка - бойна, празна, готова за инструктаж!", след което получава удар по врата. Ако Старият остане доволен, новобранката получава "Добре!", и отговаря (примерен отговор):
"Старият - с п@тка на море!". След което получава нов удар по врата със съответниоя коментар от Стария:
"Аааа п@тка майна, значи искаш Старият да настине на морето, а мацката да му изпие парите, така ли?!?". Процесът продължава, докато Старият не получи удовлетворителен отговор, но това е субективно...

Ако Старият остане наистина доволен, бомбето получава "Отлично!", при което следва да отговори:
"Ще ви нося куфарчето лично!" (разбира се - към портала, на Уволнението). На това и най-капризният Стар няма какво да възрази...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от KoolyO » 29 Сеп 2017, 7:52

KoolyO написа:

А! И понеже се беше заговорило за Злия и Дици. Пътьом, към последното ми назначение минах и през двамата.
Легенди!
Злия беше много разочарован, че ме "взимат" от него. Ама си бях казал "Стига ми толкова" и се обадих най-накрая "където трябва"
А преди това до клетва и няколко месеца след това ги изкарах във Вътрешни Войски "Разград"
П.П. Всички казармени термини, които се разискват ги знам. Ама като ги гледам от "сега" са ми просто забавни и не означават нищо. (освен сантиментално)
Laugh...
Cry...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Сеп 2017, 8:11

Пичове, направо си оправям настроението с тая тема, колегите в офиса се чудят защо се хиля на глас... Значи, как бяха различните видове войски:

Кашици - мотострелкови, пехота (Напред с главата, пази краката! - това е ясно);
Кемафи - танкисти (Танка - на сянка. Я някой да каже "кемаф" какво точно значи, откъде идва думата?);
Дънаци - противотанкови (тия си заслужаваха името, все в издънка бяха...);
Мехейци - минохвъргачките, викахме им още "женската артилерия" (щото се пълни отпред);
Туби - автомобилни, шофери (сигурно щото все крадяха бензин и мъкнеха с тубите). Цар-туба викахме на командира на автомобилния батальон в Школата;
Глава проста между два лоста - механик-водач (мърляч) на верижна машина;
Гарги - зенитки;
Путки - не знам защо така викахме на свръзките (Умри, но свръзка дай!), сигурно щото на нас кашиците ни изглеждаха като баровци и скатавки;
Мазни - артелчиците. В Марица кашиците много мразехме мазните (явно е било взаимно) и редовно им правехме погроми в кухнята. Имаше причина за това - трудно е човек да си представи какви гадости ядяхме там, това просто трабва да се види, не може да се опише с думи...

На химиците съм забравил как им викахме, също и на артилеристите. Гаубицата беше "Гвоздика", минохвъргачката - "Тунджа", а "Нарцис" беше някаква малка радиостанция, ако не се лъжа.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от KoolyO » 29 Сеп 2017, 8:13

Borymeckata написа:Кашици

Ей кашиците! Спрете малко, да починат танковете! :mhihi:
Laugh...
Cry...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Сеп 2017, 10:19

Borymeckata написа:8. Медуза; - сланина в яденето Точно така - сланина. Особено гадна медуза беше (уж) свинско печено, а в действителност - само леко претоплено парче полу-сурова сланина, пляснато в един пръст хлорна вар в металната чиния, и това - в 40-градусовата жега на някое каменисто поле... Буташ я с вилицата и медузата игриво се поклаща, а на теб ти идва да повърнеш... Слонска чекия с медуза беше върха на сладоледа. Карат ни обяда на полето и питам дневалния какво има. При отговора "Цяла бака медузи!" ми се отщява всякакво ядене, при все, че сме умрели от глад...

Сетих се един вариант (нещо като "екстра") - космата медуза. Това е същото парче недопечена сланина, само че с парче кожа и четина от прасето...

Абе тук нали сме елитен форум, ама все пак да попитам - някой служил ли е кралските елитни части? Или поне да е имал някакъв досег с тях? Аз съм чул, че там нямало гърч и било скатано - цел ден бъркаш бетон и си питаш у@...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Сеп 2017, 10:30

И полаганията там се правят не с ръка или хобот, а с лопата според това, което съм чувал. :shock:

Никой не каза какво е "подводница". Явно е било местен фолклор.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

Мнение от astrapower » 29 Сеп 2017, 11:14

Е как какво, "подводница" - външна "тоалетна" . Как се сети колега, чак ми стана смешно и си спомних разни простотии :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Сеп 2017, 11:27

Подводница викахме на миялното, където се миеха съдовете след храна - мръсно, тъмно и мокро помещение в мазето на кухненския блок. "Дежурен на подводницата" (дневален в миялното) беше брутална гавра, след няколко такива упражнения въшканиците са напиваха със всякаква помия и ръкавите ти изгниваха (буквално). Съответно и измиването на съдовете не беше много качествено - случваше се в паницата с чай на закуска да намериш макарони от супата за вечеря...

А мамба някой помни ли какво е?
Последна промяна Borymeckata на 29 Сеп 2017, 11:34, променена общо 3 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата