Мотористите във форума!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Какъв тип и колко мотоциклета притежавате?

Скутер
10
11%
Круйзър/Чопър
2
2%
Ендуро
3
3%
Мотор за гората/Крос
1
1%
Градски спорт/турист (нейкед)
13
15%
Шосеен спорт/турист
7
8%
Чист турист
4
5%
Пистов
3
3%
Притежавам един мотор
12
14%
Притежавам два мотора
3
3%
Притежавам три и повече мотора
3
3%
До 500сс
8
9%
500-750сс
6
7%
750-1000сс
8
9%
Над 1000сс
5
6%

Общо гласове : 88
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Мотористите във форума!

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2025, 11:06

Всеки един мотор омалява бързо на правата. И рязко става много страшен в завой с висока скорост или в неприятна ситуация. Може и да греша, но аз лично предпочитам да прекарам по-дълго време върху по-бавно ускоряващ и по-лек мотор. Иначе много ми се кара и супер Дюк, но вероятно никога няма да постигна потенциала и на 890-тката, който е огромен за обикновен човек.

ildivvy написа:Твоите 'приключения' нямат край! Тези отнемания и давания не ги разбрах много-много... Нали имаш 'пълна' А-категория за каране на мотор?

Имах, 10 години си карах безгрижно. Но при подмяна на свидетелството ми я отнеха. Същото се случи и преди 10 години с В категорията. Според КАТ всички точки са ми били отнети още преди повече от 20 години. 10 години съм карал без точки и въпреки, че са ме спирали десетки пъти никой нищо не е казал. Както и да е- отивам да си подменя книжката и я взеха. Казвам - възстановявал съм точки, а те казват - няма такова нещо.

Чакам 6 месеца наказание. Карам професионално психо. Карам курс. Карам изпит. И точно преди изпита успявам да намеря копия от двата протокола за възстановени точки. Нося ги КАТ и от там получавам - извинете. Издават ми нова книжка и с А и с В.

Карам си така 10 години, отивам да подновя книжката - кур. Протоколите отново са изгубени. Не са отразени в компютрите и по закон нямам А, защото във времето в което съм я карал съм бил с 0 точки. Успях да намеря единия отново, но другия не. Школата вече не работи, човека е починал и така..

Добре, че преди 10 години отидох на изпита за В, въпреки че щяха да ми дадат книжката и без него, че сега щеше отново да трябва да карам и В.

А иначе всичките ми беди си идват от моята глава. Да, направил съм разни някакви неща там (в своя защита единствено само мога да кажа, че никога не съм засичан с повече от 20км над ограничението, не, че не съм карал, но не са ме хващали :mhihi: ), но всичко можеше да мине много по-леко и бързо и да не пропускам една година каране на мотор, ако не бях държал на правдата. Има законова възможност да се възстановят отнети точки и аз съм я ползвал. Но за съжаление недоказуемо вече.

Може би вече на тия години е време да разбера, че принципите не се ядат и в Рим трябва да се живее по римски.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Юни 2025, 11:30

bum_bum написа:...

Аз си мислех, че аз съм карък, ама тва твойто минава всякакви граници :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2025, 11:48

То не е каръщина вече. Просто съм тъп :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 03 Юни 2025, 12:03

Тези направо си плачат да им спретнеш едно дело в съда...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2025, 13:20

Мислил съм го, но нямам доказателство вече, защото втория документ липсва.

А и както от КАТ казаха - каквото и да се е случило преди 10 години си има давност. Човекът, който е взел документите и издал книжката отдавна вече не работи там.

Пиша го в категорията “горчив опит в Българистан”.

Яд ме е, че тия 1к можеше да идат за курс да ме понаучи някой на тънкости, нови ботуши или каска, че им е време ама…

В тоя ред на мисли някой знае ли място в или около София на което човек да може да си тренира някакви базови умения без да има проблеми с органите на реда? Празен паркинг, плац нещо като Бухово.. преди години имах сигурно 1к км на паркинга на лифта с 390-тката, но вече не става.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 03 Юни 2025, 18:51

bum_bum написа:В тоя ред на мисли някой знае ли място в или около София на което човек да може да си тренира някакви базови умения без да има проблеми с органите на реда? Празен паркинг, плац нещо като Бухово.. преди години имах сигурно 1к км на паркинга на лифта с 390-тката, но вече не става.

Един познат нещо за Кремиковци ми обясняваше че ставало за конуси и подобни, но не знам детайли. Иначе Пауталия и Сапарева баня си остават опции.

По темата с малките мотори - както са супер слаби и стават едва ли не само за жени и деца (по масовото мнение), така и правят времена на Серес, които "батковците" с хилядарките не могат и да се доближат дори. Просто да навиеш масура и да се наслаждаваш на ускорението е достъпно за всеки - не се изисква особено умение, само мощна машина и малко кураж. Slow bike fast >> Fast bike slow

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 03 Юни 2025, 22:40

Ей тука одят да кантарят по цял ден софийската банда с МТ-тата, та отивай натам направо.

https://maps.app.goo.gl/XdSqcCYRpQmR8kMe9

Или ей това, не помня кое от двете беше:

https://maps.app.goo.gl/8UHFQs3Eriu1dk1Y7

Тая онда е готина, аз навремето се колебаех между нея, ама CB300, и Дюка, но хондата 300 кубика беше баси екзотиката и буквално нямаше за продаване.

Оня ден ми пристигна на мен спойлера/приставката за слюдата и сега ми е мега странно да не ме духа вятъра... и чувам нови шумове по мотора, дето до сега не съм ги чувал. Тъпо, все едно съм в колата и карам без музика щото "ей това тропане май го нямаше преди".Изображение
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 04 Юни 2025, 18:27

dhtj написа:Утре ще споделя първите впечатления :D

Тука съм. Благодаря на всички за пожеланията!
След два дни яко каране е време за първото ревю. Понеже, не всичко, което четох в нета преди покупката е вярно, според мен. :D

-Първо, мотора се кара супер леко и лесно, направо ме изуми. Карам го от два дни, а вече се усетих, че на дадени участъци, които познавам, се отпускам да го карам по-яко отколкото съм карал цбр-а примерно.
-Двигателя има сила във всички обороти, много интересно, като 335д с чип е - от началото до края на оборотите тегли еднакво силно. :lol:
-Шифтъра е голям кеф, темпомата е хубава екстра, менютата са лесни за навигиране.
-Звука много ми хареса, мислех че всички нови мотори са тихи заради евронорми, но не, реве си, гърми си, всичко му е 6, не бих му сменил генерацията в никакъв случай.
-Качеството на изработка и материалите също ми харесват, добри ръкохватки, добри лостчета на спирачките и съединителя, всичко е направено да е приятно на пипане, съединителя също се стиска с минимално усилие, което ми харесва, карал съм мотори, където трябва да си шампион по канадска борба за да го стиснеш. :lol:
-Гумите... за сефте карам с хубави и нови гуми (батлакс са) , е друго е, лепнат си по асфалта и нямат мърдане. Хорнета го пързалях повече от Е90то... нищо че няма сила, тея pirelli angel st, с които беше обут бяха много жалки.
-Много е икономичен, даде 4.6 разход на прибиране от търново, карах културно. И таблото отговаря на разхода по колонка.

До тук с хубавите неща, има и малко негативи. Почвам от най-незначителните:
-По всички ревюта казват, че двигателя работи много гладко и без никакви вибрации. Е не е така, има си леки вибрации, но не е болка за умиране, то и цбра имаше в някои обороти.
-Това е най-греещия мотор, който съм имал. Паля го пред гаража, докато си сложа тапите и каската вече е на 50-60 градуса. И в движение много грее на краката, ако го вкараш градско с ниска скорост веднага пуска перката. Хорнета като го купуваха и чакаха 10 минути на място да пусне перката, по едно време мислеха че е счупена, бавно загряваше. :D
-С позицията на седене още не мога да свикна, чувствам се високо. Стигат ми краката, не е това проблема, просто докато карам все едно гледам отвисоко като от някой встром и все опитвам да се навеждам несъзнателно. Но сигурно ще свикна.
-Единствения сериозен минус е, че като го засилиш, олеква предницата и му играе кормилото наляво-надясно. С други мотори не ми се беше случвало, този е първия, явно му е тъпо измислена геометрията.
В книжката е споменато, че има две позиции на кормилото. Тези двете стойки, които свързват кормилото с трипътника се завъртат на 180 градуса и така кормилото отива малко напред и нагоре. Мисля да опитам това, да видим дали като пренеса малко тежест напред и ще спре да танцува при ускорение.

Това се сещам засега, като има друго ще пиша пак.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 04 Юни 2025, 19:13

Видя ли, че като ти 'пее радиото', трябва да го слушаш? Ефекта с олекване на предницата само по време на ускорение ли е или при висока скорост? Може да се мисли за някой демпфер, евентуално, но със сигурност не му измислена тъпо геометрията.. При Мултистрада-та имаше нещо подобно, но само при ускорение... Ще свикнеш и със стойката върху мотора, не се плаши... После няма да искаш да слезеш от него! И го 'пази' по време на разработка, има време за натискане... Ефекта от 'сила във всички обороти' е благодарение на конфигурацията на двигателя!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 04 Юни 2025, 19:43

https://youtu.be/IjOE8psZzpc?si=bki5_pvsyEBNjq0T

1:1 с клипа е, гледай след 2:25 примерно.
Тъпа си му е геометрията, аз бях подготвен, понеже много собственици се оплакват, поне тези които дават газ де, при спокойните карачи няма проблем. :D
Споделят, че с разни настройки на окачването и промяна на налягането в гумите успяват да минимизират този ефект, но още проучвам как стоят нещата.
След разработката ще отида при един профисионален състезател да настроим окачването.
Това е заради комбинация от късата база, лекия двигател и многото сила, предницата винаги олеква като навиеш масура.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 04 Юни 2025, 19:50

Внимавай с тия батлакси, че са магнит за пирони... :mhihi:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Юни 2025, 20:07

dhtj написа:
dhtj написа:Утре ще споделя първите впечатления :D

Тука съм. Благодаря на всички за пожеланията!
След два дни яко каране е време за първото ревю. Понеже, не всичко, което четох в нета преди покупката е вярно, според мен. :D

-Първо, мотора се кара супер леко и лесно, направо ме изуми. Карам го от два дни, а вече се усетих, че на дадени участъци, които познавам, се отпускам да го карам по-яко отколкото съм карал цбр-а примерно.
-Двигателя има сила във всички обороти, много интересно, като 335д с чип е - от началото до края на оборотите тегли еднакво силно. :lol:
-Шифтъра е голям кеф, темпомата е хубава екстра, менютата са лесни за навигиране.
-Звука много ми хареса, мислех че всички нови мотори са тихи заради евронорми, но не, реве си, гърми си, всичко му е 6, не бих му сменил генерацията в никакъв случай.
-Качеството на изработка и материалите също ми харесват, добри ръкохватки, добри лостчета на спирачките и съединителя, всичко е направено да е приятно на пипане, съединителя също се стиска с минимално усилие, което ми харесва, карал съм мотори, където трябва да си шампион по канадска борба за да го стиснеш. :lol:
-Гумите... за сефте карам с хубави и нови гуми (батлакс са) , е друго е, лепнат си по асфалта и нямат мърдане. Хорнета го пързалях повече от Е90то... нищо че няма сила, тея pirelli angel st, с които беше обут бяха много жалки.
-Много е икономичен, даде 4.6 разход на прибиране от търново, карах културно. И таблото отговаря на разхода по колонка.

До тук с хубавите неща, има и малко негативи. Почвам от най-незначителните:
-По всички ревюта казват, че двигателя работи много гладко и без никакви вибрации. Е не е така, има си леки вибрации, но не е болка за умиране, то и цбра имаше в някои обороти.
-Това е най-греещия мотор, който съм имал. Паля го пред гаража, докато си сложа тапите и каската вече е на 50-60 градуса. И в движение много грее на краката, ако го вкараш градско с ниска скорост веднага пуска перката. Хорнета като го купуваха и чакаха 10 минути на място да пусне перката, по едно време мислеха че е счупена, бавно загряваше. :D
-С позицията на седене още не мога да свикна, чувствам се високо. Стигат ми краката, не е това проблема, просто докато карам все едно гледам отвисоко като от някой встром и все опитвам да се навеждам несъзнателно. Но сигурно ще свикна.
-Единствения сериозен минус е, че като го засилиш, олеква предницата и му играе кормилото наляво-надясно. С други мотори не ми се беше случвало, този е първия, явно му е тъпо измислена геометрията.
В книжката е споменато, че има две позиции на кормилото. Тези двете стойки, които свързват кормилото с трипътника се завъртат на 180 градуса и така кормилото отива малко напред и нагоре. Мисля да опитам това, да видим дали като пренеса малко тежест напред и ще спре да танцува при ускорение.

Това се сещам засега, като има друго ще пиша пак.

Това дето на скорост олеква кормилото и почва да играе (tank slap му викаме) е страшно опасно. Веднаж като се заиграе на по- висока скорост и се пада много лошо. Ако е нов и в гаранция им го мяташ да го оправят защото може да са буквално 100 неща… но каквото и да е е абсолютно неприемливо и рано или късно ще ти направи страшен проблем… в краен случай ако не разбереш какво е - сложи поне един стабилизиращ амортисьор на кормилото…
алекс
трабант 601с
разни други возила

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 04 Юни 2025, 22:08

Аре па ся, 9ките си го правят това, най-вече от към 80-90 до 140-150. След това няма дерт. На мен при всяко сериозно натискане ми го правеше, но никога не е било някаква драма. С демпфер се оправя.
Иначе пърли краката, да, и трейсъра днес ми разказа играта по тая жега.
Тея стойките на кормилото и да ги въртиш, и да не ги, няма да оправят това да се опитва да прави танк слап. От завода по спомен идва с назад и нагоре настройката.
И ако ти вие на 3та и на 6та, особено на 3та при пускане на газта, да не се плашиш.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Последна промяна Spit-Fire на 05 Юни 2025, 6:22, променена общо 1 път
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 04 Юни 2025, 23:49

Аз все съм се чудел какви са тия мотори и проблеми по тях, при които става тоя безконтролен death wobble... или има и някаква грешка на ездача. Аз (от глупост) съм карал със спукана предна гума, всякакви проблеми по окачването отпред - никакви сериозни драми. :dunno: Даже след последния сервиз, като ми сменяха свещите не бяха натегнали предните болтове, които държат резервоара за рамата. И както си карам щастливо по планинските завои в един момент гледам болтовете подскачат и резервоарът поразхлабен :mhihi: . Но задните болтове под седалката държат. :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 05 Юни 2025, 11:22

Оправете си температурите с един ремап и изхвърлете стоковите гърнета.
С това жегата се оправя и мотора тръгва както си му е реда. ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата