Земеделска тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Земеделска тема

Мнение от Borymeckata » 22 Юли 2018, 23:07

Чушките традиционно вървят добре:
Изображение

Изображение

Тия трябва да са "капии":
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А това трябва да е "сиврия", режем по една - две в салатата:
Изображение

А това... не знам какво е, расте в лехата с пипера - значи трябва да е някаква чушка:
Изображение

Имаме и един ред с люти - тъщата се е погрижила за "любимия" си зет:
Изображение

Изображение

Има и друг вид, но дългите са по-люти:
Изображение
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 23 Юли 2018, 10:50

Догодина пробвай тези >
http://gardenshop.pro/%D1%81%D0%B5%D0%B ... rettyPhoto

или

https://agrolife.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2- ... 1%86%D0%B5

много добре вирееха в градината на роднина мои и бяха отлични на вкус

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 23 Юли 2018, 11:10

Не вярвам провалът с доматите тази година да се дължи на погрешно избран сорт, просто не вървят, мамка им... Други години на същото място са ставали, горе - долу... В този двор доматите винаги са средна хубост и надолу, но пък пипера грешка няма - и всяка година е така, независимо от температури, валежи, вредители и др. Явно е въпрос на почва, защото другите фактори се менят през годините... :dunno: :dunno:

Да докладвам за чемшира - миналия уикенд го напръскахме с някакъв инсектицид и сега само половината е изяден, за разлика в съседните дворове, където е леш... Ето какво заварихме тази събота:
Изображение

Изображение

Изображение

Виждате ли колко интересно - храстите са изядени от едната страна, а от другата са залени? Сега като се замислих - изядени са от запад, а от изток са свежи. Ей, всичките ни злини все от запад идват... :mhihi: :mhihi:

Магнолията върви добре, расте и понася добре суровата северозападна зима без никакви защитни мерки:
Изображение

Гледайте какви интересни "шишарки" направи:
Изображение

Изображение

Тази малката я купих за синьо - жълта и нямам търпение да видя как ще цъфне:
Изображение

Имаме и босилек - жената го слага в салатата от домати, с малко сирене:
Изображение

Изображение

Магданоз също има:
Изображение

Краставици:
Изображение

Изображение

А тези пръчки отпред трябва да са праз, но не знам дали ще стане нещо от тях...
Изображение

И няколко общи изгледа от овощната градина (бивше лозе) - окосил съм тревата и изглежда цивилизовано:
Изображение

Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 23 Юли 2018, 11:23

и в на моя роднина двора никакъв домат не ставаше ... после случайно купи семе от тези видове и ни зарови с домати :D

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 23 Юли 2018, 17:08

Ако се садят всяка година на едно и също място е нормално да има спад в продукцията (количествено и качествено). И при нас доматите са леш, то двора от толкова дъжд мяза на оризище... :ranting: , само тиквичките вървят яко.
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 24 Юли 2018, 8:07

Ще пробваме нови сортове домати - на мен ми харесаха тези дребните, и тези "розово сърце" също изглеждат обещаващи. И да, следващата година мислим да "завъртим" доматите, пипера и картофите - да им сменим местата. Проблемът е с доматите, че и на новото място ще им трябват колове и телове...

Тази година съвсем неочаквано се получиха чудесни картофи - наистина невероятни. При нас в полето не стават хубави картофи, винаги са дребни и безвкусни. Но жената е купила някакво семе от пазара и този път направо избихме рибата... Сигурно и дъждовете помогнаха, но картофите станаха едри и даже са сладки (нямам предвид вкусни, а наистина сладнят). За съжаление, съм ги снимал само в сготвено състояние - печени в тава с малко олио:
Изображение

Изображение

Можете да се смеете, но честно ви казвам - толкова вкусни картофи не съм ял през живота си. С малко сирене и чесън (или люта чушка) ми беше трудно да ги оставя, виждате как съм омел половината тава, докато се сетя да ги снимам... Самоковските не важат пред нашите... :mhihi: :mhihi: . Пак казвам - това е много странно, защото картофи при нас не стават, по принцип. Следващия уикенд ще ги снимам прясно извадени, да видите каква продукция сме постигнали... :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 24 Юли 2018, 8:46

Знам, че ставам досаден, затова последно - за цената на екологията. В смисъл - какво (не)става БЕЗ пръскане. Имам двайсетина ябълкови дръвчета и не берем нищо от тях, само някоя ябълка случайно ако оцелее... Единствено това дръвче се представя добре (за момента), всичко останало е леш...
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Иначе... гледайте какво става - голяма и на вид хубава ябълка:
Изображение

Изображение

Чакаш я да узрее, но тя пада от дървото, режеш я и...:
Изображение

Плодовете гният от вътре навън и падат малко преди да узреят... А другите дървета нямат нищо по тях, само шума.

Ето ви череша, нападната от листни въшки:
Изображение

А това е вишна (по принцип - усточива на вредители и болести) и както виждате, останала е без листа в средата на юли...
Изображение

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: DACIA

Мнение от Knoxville_ » 24 Юли 2018, 9:32

Недей да спираш, аз следя темата с интерес, но не коментирам, тъй като съм градско момче и нямам село, но ми е интересно. По същата причина и знанията ми са силно лимитирани и нямам с какво да допринеса към темата :ok:

От време на време ходим на селото на моята, но там не се гледат много неща - домати, краставици, марули, тикви, тиквички, чушки и няколко ябълкови дървета. Май това е всичко. Ние ходим, за да правим барбекюто и ето това:

:ok:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 24 Юли 2018, 9:54

То и аз съм първо поколение земеделец - двамата ми дядовци и двете ми баби са граждани (доколкото това може да мине за град де... :mhihi: :mhihi: ) и с жена ми сме отрасли в апартаменти. Ето кръщелното свидетелство на дядо ми Стефан (на когото съм кръстен) - роден е 1894-та година в Свищов и е кръстен в църквата на Колю Фичето:
Изображение
http://borymeckata.snimka.bg/daily/slivata-17-06-2018.5131478.38698997.big

Просто така се получи, че с жена ми се оказахме стопани на тази селска къща с голям двор и ходим там през почивните дни. Може да изглежда, че бачкаме яко, но не е така - и ние си печем скари, аз пия студена бира и чета книги на люлката и предимно ровя по колата или спя (къщата е кирпичена, вътре е хладно и отлично за спане през лятото). Дунавът е наблизо и може да се ходи за риба, но не ми е забавно да вися на брега с въдица. Наблизо има старо римско укрепление и може да се рови за артефакти, но и с това не се занимавам... Отначало нямах никакъв интерес към земеделската дейност, но постепенно ми стана интересно и ето че само след няколко години, вече... ръся акъл по форумите... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Юли 2018, 16:15

Интересно , още преди 120 години си е било към Търново това Свищов.....болярска работа :lol:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Юли 2018, 7:48

Е, води се Търновска епархия, но административното делене може и да е било друго...

А, забравил съм да се похваля - насадил съм и няколко лешникови храсти и тази година са вързали за пръв път (някои от тях):
Изображение

Изображение

Уж им намерих подходящо място в двора (да има влага в почвата и да не е много слънчево), но много бавно растат тия лешници...

А това е на жена ми арката с грамофончетата:
Изображение

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 25 Юли 2018, 9:44

Супер ти е градината :yes: и аз съм фен на тия неща,даже мисля следващата ми къща да е мини ферма извън града,само чакам лапетата да пораснат малко. Аз си направих малка оранжерия тая година и макар и доста късно да правих разсада (края на април) смятам скоро да бера домати :D оня ден откъснах една чушка :mhihi: Става въпрос за Норвегия ако не е станало ясно :lol: Хубавото тук е ,че няма болести. Никога не съм пръскал! Миналата година обаче изхвърлих 4-5 кофи домати ,защото бяха нападнати от голи охлюви. Тая година обаче им фанах чалъма.Краставиците стават също супер!

За еко пръскане виж нещо в нета бях чел за извара от коприва. А за доматите със сигурност ако намериш верния сорт ще имаш успех с реколтата,вкусът обаче до голяма степен се определя от почвата. Аз по вкусен домат от тия в градината на майка ми не съм ял! Ето и една снимка на симеоновградски домат :mhihi:

domat.jpg

дали има нещо общо с богатия на уран район незнам :mhihi: тая година имаме домат над килограм :roll:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Юли 2018, 10:30

Ами честито, аз моите домати само на макро-режим мога да ги снимам... :mhihi: :mhihi: Иначе Симеоновград (Марица) не ми го хвали - бил съм кашик там, в Черния полк. :mhihi: :mhihi:

Абе в земеделието на постигам сериозни успехи, затова пък вижте с разрушението как се справям. Това се случи на една изоставена кошара в двора:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Не е лош резултат за няколко дни бачкане само с ръчни инструменти (основно с лост "кози крак")... Тия камъни извадих от основите:
Изображение

Изображение

Изкарах и един камион дървен материал за отопление. Жената иска на освободеното място да сади райграс и някакви декоративни храсти.
Последна промяна Borymeckata на 31 Юли 2018, 8:44, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 25 Юли 2018, 11:37

За Черния полк-голяма греда.
Оная кирпичената сграда е чудесна за правене на вино.Ако си фен на домашните вина мога да те свържа с човек дето прави живо вино.
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Юли 2018, 11:48

Да, тъстът (Бог да го прости...) правеше, даже още стоят вътре бъчвите. Но аз няма от какво да правя вино - извадих лозето. Но пък се замислям за един казан за ракия - при толкова сливи, всяка година... :mhihi: :mhihi: Продават се едни малки от неръждавейка, дърва за подгряване също има достатъчно. Не съм наясно с технологията, но едва ли е толкова сложно... :dunno: :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата