Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Земеделска тема
Чушките традиционно вървят добре:

Тия трябва да са "капии":

А това трябва да е "сиврия", режем по една - две в салатата:

А това... не знам какво е, расте в лехата с пипера - значи трябва да е някаква чушка:

Имаме и един ред с люти - тъщата се е погрижила за "любимия" си зет:

Има и друг вид, но дългите са по-люти:

Тия трябва да са "капии":

А това трябва да е "сиврия", режем по една - две в салатата:

А това... не знам какво е, расте в лехата с пипера - значи трябва да е някаква чушка:

Имаме и един ред с люти - тъщата се е погрижила за "любимия" си зет:

Има и друг вид, но дългите са по-люти:

Excellent! Steven is my name!
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Догодина пробвай тези >
http://gardenshop.pro/%D1%81%D0%B5%D0%B ... rettyPhoto
или
https://agrolife.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2- ... 1%86%D0%B5
много добре вирееха в градината на роднина мои и бяха отлични на вкус
http://gardenshop.pro/%D1%81%D0%B5%D0%B ... rettyPhoto
или
https://agrolife.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2- ... 1%86%D0%B5
много добре вирееха в градината на роднина мои и бяха отлични на вкус
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Не вярвам провалът с доматите тази година да се дължи на погрешно избран сорт, просто не вървят, мамка им... Други години на същото място са ставали, горе - долу... В този двор доматите винаги са средна хубост и надолу, но пък пипера грешка няма - и всяка година е така, независимо от температури, валежи, вредители и др. Явно е въпрос на почва, защото другите фактори се менят през годините...
Да докладвам за чемшира - миналия уикенд го напръскахме с някакъв инсектицид и сега само половината е изяден, за разлика в съседните дворове, където е леш... Ето какво заварихме тази събота:

Виждате ли колко интересно - храстите са изядени от едната страна, а от другата са залени? Сега като се замислих - изядени са от запад, а от изток са свежи. Ей, всичките ни злини все от запад идват...
Магнолията върви добре, расте и понася добре суровата северозападна зима без никакви защитни мерки:

Гледайте какви интересни "шишарки" направи:

Тази малката я купих за синьо - жълта и нямам търпение да видя как ще цъфне:

Имаме и босилек - жената го слага в салатата от домати, с малко сирене:

Магданоз също има:

Краставици:

А тези пръчки отпред трябва да са праз, но не знам дали ще стане нещо от тях...

И няколко общи изгледа от овощната градина (бивше лозе) - окосил съм тревата и изглежда цивилизовано:

Да докладвам за чемшира - миналия уикенд го напръскахме с някакъв инсектицид и сега само половината е изяден, за разлика в съседните дворове, където е леш... Ето какво заварихме тази събота:

Виждате ли колко интересно - храстите са изядени от едната страна, а от другата са залени? Сега като се замислих - изядени са от запад, а от изток са свежи. Ей, всичките ни злини все от запад идват...

Магнолията върви добре, расте и понася добре суровата северозападна зима без никакви защитни мерки:

Гледайте какви интересни "шишарки" направи:

Тази малката я купих за синьо - жълта и нямам търпение да видя как ще цъфне:

Имаме и босилек - жената го слага в салатата от домати, с малко сирене:

Магданоз също има:

Краставици:

А тези пръчки отпред трябва да са праз, но не знам дали ще стане нещо от тях...

И няколко общи изгледа от овощната градина (бивше лозе) - окосил съм тревата и изглежда цивилизовано:

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
и в на моя роднина двора никакъв домат не ставаше ... после случайно купи семе от тези видове и ни зарови с домати 

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Ако се садят всяка година на едно и също място е нормално да има спад в продукцията (количествено и качествено). И при нас доматите са леш, то двора от толкова дъжд мяза на оризище...
, само тиквичките вървят яко.

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Ще пробваме нови сортове домати - на мен ми харесаха тези дребните, и тези "розово сърце" също изглеждат обещаващи. И да, следващата година мислим да "завъртим" доматите, пипера и картофите - да им сменим местата. Проблемът е с доматите, че и на новото място ще им трябват колове и телове...
Тази година съвсем неочаквано се получиха чудесни картофи - наистина невероятни. При нас в полето не стават хубави картофи, винаги са дребни и безвкусни. Но жената е купила някакво семе от пазара и този път направо избихме рибата... Сигурно и дъждовете помогнаха, но картофите станаха едри и даже са сладки (нямам предвид вкусни, а наистина сладнят). За съжаление, съм ги снимал само в сготвено състояние - печени в тава с малко олио:

Можете да се смеете, но честно ви казвам - толкова вкусни картофи не съм ял през живота си. С малко сирене и чесън (или люта чушка) ми беше трудно да ги оставя, виждате как съм омел половината тава, докато се сетя да ги снимам... Самоковските не важат пред нашите...
. Пак казвам - това е много странно, защото картофи при нас не стават, по принцип. Следващия уикенд ще ги снимам прясно извадени, да видите каква продукция сме постигнали...

Тази година съвсем неочаквано се получиха чудесни картофи - наистина невероятни. При нас в полето не стават хубави картофи, винаги са дребни и безвкусни. Но жената е купила някакво семе от пазара и този път направо избихме рибата... Сигурно и дъждовете помогнаха, но картофите станаха едри и даже са сладки (нямам предвид вкусни, а наистина сладнят). За съжаление, съм ги снимал само в сготвено състояние - печени в тава с малко олио:

Можете да се смеете, но честно ви казвам - толкова вкусни картофи не съм ял през живота си. С малко сирене и чесън (или люта чушка) ми беше трудно да ги оставя, виждате как съм омел половината тава, докато се сетя да ги снимам... Самоковските не важат пред нашите...

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Знам, че ставам досаден, затова последно - за цената на екологията. В смисъл - какво (не)става БЕЗ пръскане. Имам двайсетина ябълкови дръвчета и не берем нищо от тях, само някоя ябълка случайно ако оцелее... Единствено това дръвче се представя добре (за момента), всичко останало е леш...

Иначе... гледайте какво става - голяма и на вид хубава ябълка:

Чакаш я да узрее, но тя пада от дървото, режеш я и...:

Плодовете гният от вътре навън и падат малко преди да узреят... А другите дървета нямат нищо по тях, само шума.
Ето ви череша, нападната от листни въшки:

А това е вишна (по принцип - усточива на вредители и болести) и както виждате, останала е без листа в средата на юли...

Иначе... гледайте какво става - голяма и на вид хубава ябълка:

Чакаш я да узрее, но тя пада от дървото, режеш я и...:

Плодовете гният от вътре навън и падат малко преди да узреят... А другите дървета нямат нищо по тях, само шума.
Ето ви череша, нападната от листни въшки:

А това е вишна (по принцип - усточива на вредители и болести) и както виждате, останала е без листа в средата на юли...

- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
Недей да спираш, аз следя темата с интерес, но не коментирам, тъй като съм градско момче и нямам село, но ми е интересно. По същата причина и знанията ми са силно лимитирани и нямам с какво да допринеса към темата
От време на време ходим на селото на моята, но там не се гледат много неща - домати, краставици, марули, тикви, тиквички, чушки и няколко ябълкови дървета. Май това е всичко. Ние ходим, за да правим барбекюто и ето това:

От време на време ходим на селото на моята, но там не се гледат много неща - домати, краставици, марули, тикви, тиквички, чушки и няколко ябълкови дървета. Май това е всичко. Ние ходим, за да правим барбекюто и ето това:

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
То и аз съм първо поколение земеделец - двамата ми дядовци и двете ми баби са граждани (доколкото това може да мине за град де...
) и с жена ми сме отрасли в апартаменти. Ето кръщелното свидетелство на дядо ми Стефан (на когото съм кръстен) - роден е 1894-та година в Свищов и е кръстен в църквата на Колю Фичето:

http://borymeckata.snimka.bg/daily/slivata-17-06-2018.5131478.38698997.big
Просто така се получи, че с жена ми се оказахме стопани на тази селска къща с голям двор и ходим там през почивните дни. Може да изглежда, че бачкаме яко, но не е така - и ние си печем скари, аз пия студена бира и чета книги на люлката и предимно ровя по колата или спя (къщата е кирпичена, вътре е хладно и отлично за спане през лятото). Дунавът е наблизо и може да се ходи за риба, но не ми е забавно да вися на брега с въдица. Наблизо има старо римско укрепление и може да се рови за артефакти, но и с това не се занимавам... Отначало нямах никакъв интерес към земеделската дейност, но постепенно ми стана интересно и ето че само след няколко години, вече... ръся акъл по форумите...

http://borymeckata.snimka.bg/daily/slivata-17-06-2018.5131478.38698997.big
Просто така се получи, че с жена ми се оказахме стопани на тази селска къща с голям двор и ходим там през почивните дни. Може да изглежда, че бачкаме яко, но не е така - и ние си печем скари, аз пия студена бира и чета книги на люлката и предимно ровя по колата или спя (къщата е кирпичена, вътре е хладно и отлично за спане през лятото). Дунавът е наблизо и може да се ходи за риба, но не ми е забавно да вися на брега с въдица. Наблизо има старо римско укрепление и може да се рови за артефакти, но и с това не се занимавам... Отначало нямах никакъв интерес към земеделската дейност, но постепенно ми стана интересно и ето че само след няколко години, вече... ръся акъл по форумите...

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Интересно , още преди 120 години си е било към Търново това Свищов.....болярска работа 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Е, води се Търновска епархия, но административното делене може и да е било друго...
А, забравил съм да се похваля - насадил съм и няколко лешникови храсти и тази година са вързали за пръв път (някои от тях):

Уж им намерих подходящо място в двора (да има влага в почвата и да не е много слънчево), но много бавно растат тия лешници...
А това е на жена ми арката с грамофончетата:

А, забравил съм да се похваля - насадил съм и няколко лешникови храсти и тази година са вързали за пръв път (някои от тях):

Уж им намерих подходящо място в двора (да има влага в почвата и да не е много слънчево), но много бавно растат тия лешници...
А това е на жена ми арката с грамофончетата:

- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Супер ти е градината
и аз съм фен на тия неща,даже мисля следващата ми къща да е мини ферма извън града,само чакам лапетата да пораснат малко. Аз си направих малка оранжерия тая година и макар и доста късно да правих разсада (края на април) смятам скоро да бера домати
оня ден откъснах една чушка
Става въпрос за Норвегия ако не е станало ясно
Хубавото тук е ,че няма болести. Никога не съм пръскал! Миналата година обаче изхвърлих 4-5 кофи домати ,защото бяха нападнати от голи охлюви. Тая година обаче им фанах чалъма.Краставиците стават също супер!
За еко пръскане виж нещо в нета бях чел за извара от коприва. А за доматите със сигурност ако намериш верния сорт ще имаш успех с реколтата,вкусът обаче до голяма степен се определя от почвата. Аз по вкусен домат от тия в градината на майка ми не съм ял! Ето и една снимка на симеоновградски домат
дали има нещо общо с богатия на уран район незнам
тая година имаме домат над килограм 

За еко пръскане виж нещо в нета бях чел за извара от коприва. А за доматите със сигурност ако намериш верния сорт ще имаш успех с реколтата,вкусът обаче до голяма степен се определя от почвата. Аз по вкусен домат от тия в градината на майка ми не съм ял! Ето и една снимка на симеоновградски домат

дали има нещо общо с богатия на уран район незнам

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Ами честито, аз моите домати само на макро-режим мога да ги снимам...
Иначе Симеоновград (Марица) не ми го хвали - бил съм кашик там, в Черния полк.
Абе в земеделието на постигам сериозни успехи, затова пък вижте с разрушението как се справям. Това се случи на една изоставена кошара в двора:

Не е лош резултат за няколко дни бачкане само с ръчни инструменти (основно с лост "кози крак")... Тия камъни извадих от основите:

Изкарах и един камион дървен материал за отопление. Жената иска на освободеното място да сади райграс и някакви декоративни храсти.

Абе в земеделието на постигам сериозни успехи, затова пък вижте с разрушението как се справям. Това се случи на една изоставена кошара в двора:

Не е лош резултат за няколко дни бачкане само с ръчни инструменти (основно с лост "кози крак")... Тия камъни извадих от основите:

Изкарах и един камион дървен материал за отопление. Жената иска на освободеното място да сади райграс и някакви декоративни храсти.
Последна промяна Borymeckata на 31 Юли 2018, 8:44, променена общо 1 път
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
За Черния полк-голяма греда.
Оная кирпичената сграда е чудесна за правене на вино.Ако си фен на домашните вина мога да те свържа с човек дето прави живо вино.
Оная кирпичената сграда е чудесна за правене на вино.Ако си фен на домашните вина мога да те свържа с човек дето прави живо вино.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, тъстът (Бог да го прости...) правеше, даже още стоят вътре бъчвите. Но аз няма от какво да правя вино - извадих лозето. Но пък се замислям за един казан за ракия - при толкова сливи, всяка година...
Продават се едни малки от неръждавейка, дърва за подгряване също има достатъчно. Не съм наясно с технологията, но едва ли е толкова сложно...